Jacques Vriens

Toon alleen recensies op Leestafel van Jacques Vriens in de categorie:
 

Moeders knie Moeders knie


Natuurlijk ken ik Jacques Vriens, maar dan als schrijver voor de jeugd.
Nu kreeg ik een boekje in handen dat verschenen blijkt in een serie die ‘Literair Limburg’ heet. Die serie bestaat uit tweetalige boeken/ boekjes:

’Het belang is te komen tot een sterke literaire serie die een duidelijk herkenbare culturele identiteit heeft en daardoor bijdraagt aan de versteviging van de immateriële cultuur die Limburg rijk is, en tegelijkertijd de rijkdom aan dialecten breder over het voetlicht brengt.’

(opm: er staat echt ‘over’ ik dacht dat het onder moest zijn?)

Het is een klein verhaal dat niet meer dan 34 pagina’s lang is. Maar hetzelfde verhaal staat er dan nog eens, en dan in Venlo’s dialect.
In het voorwoord wordt aangeraden dat stuk in het dialect hardop te lezen. Dat is inderdaad voor  het merendeel van Nederlandse lezers de enige manier om er iets van te begrijpen.

‘Inens duit zeej eur ouge weer aop en vruueg: ‘Wie is ’t met dien vrouw en dien jónges?’


‘Dök zoot ik in mien kamer beej ’n kwalmend aoliekechelke hoeswerk te make.’


De vertaling geef ik niet, maar het verhaal gaat over de moeder van de schrijver. Zij, 87 jaar oud, weet niet van opgeven, maar is nu helaas zodanig aan het aftakelen dat de kinderen zich gedwongen zien haar tegen haar wil in een verzorginghuis te laten opnemen. Jeugdherinneringen komen voorbij, terwijl haar geheugen achteruitgaat.
Moeders knie is ook een theatervoorstelling die Jacques Vriens samen met pianist Jan Gouw op de planken zet.


ISBN 9789085162001 | Hardcover | 80 pagina's | B for BooksdistriBution | augustus 2011

© Marjo, 16 november 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: