Hobby en Vrije Tijd

Buiten gebeurt het Buiten gebeurt het


Weer of geen weer, boswachter Arjan Postma is het hele jaar door buiten te vinden. De winter is zijn favoriete seizoen, dan is het niet zo warm en voelt hij zich prettig bij actieve bezigheden. Toch geniet Arjan van elk jaargetijde. In dit kleurrijke boek komen alle seizoenen dan ook aan bod. Er valt elke dag te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft!

In de lente gebeurt heel veel in de natuur. Het is als het ware een explosie van nieuwe ontwikkelingen. Gekoesterd in de warme lentezon, komen planten tot bloei en wordt de lucht met insecten gevuld. De vele insecten vormen een royale voedselbron voor vogels. Hun jongen komen dan ook in het voorjaar uit het ei. Zo is alles perfect op elkaar afgestemd.

Niet alleen dieren maar ook mensen leven in het voorjaar op. Veel mensen genieten dan ook met volle teugen van een mooie lentewandeling. Arjan heeft voor deze mensen een belangrijke waarschuwing: blijf op de paden! Arjan zegt dit niet omdat hij graag regels oplegt maar omdat er om ons heen veel onzichtbaar dierenleven is. Met name jonge weidevogels zijn in de lente erg kwetsbaar. Op het moment dat een argeloze wandelaar het grasland in loopt om nog dichter bij de natuur te zijn, gaat het mis. Er ontstaat paniek. De ouders van de jonge vogeltjes slaan alarm en in een straal van honderd meter drukt hun kroost zich met hun buiken tegen de grond, in de hoop niet op te vallen. Door het soms nog vochtige gras worden ze kletsnat. Terwijl jij genietend om je heen kijkt, kunnen de vogeltjes binnen een half uur sterven aan onderkoeling. Niet doen dus!

In de zomer doen mens en natuur het wat rustiger aan. Het is tijd om te genieten. Ga lekker zwemmen of picknicken en geniet van de weelderige natuur. In de zomer is het broedseizoen grotendeels voorbij, zodat je niet snel ongemerkt grote schade aanricht. Arjan is niet bepaald een zonaanbidder maar van een lange, zwoele zomeravond kan hij erg genieten.

Over de herfst schrijft Arjan onder andere het volgende:

“Het is een tijd van extremen, die rustig begint met zacht nazomerweer en eindigt met donkere dagen en gure regenbuien. In de herfst is iedere dag anders. Ik hou van dat typische herfstweer. Ik word blij van storm en regen, het geeft me energie. Het zindert, er gebeurt van alles om je heen.”

Zoals ik al schreef, is de winter het favoriete seizoen van Arjan. Dan trekt hij erop uit. De natuur is tot rust gekomen. Hoewel je er misschien nooit bij stil hebt gestaan, is de winter een tijd vol spectaculaire kleuren. Door de laagstaande zon komen bomen en planten letterlijk in een heel ander daglicht te staan. Vol vuur schrijft Arjan over rietkragen die in deze zon bruinoranje kleuren, met goudbruine pluimen. De witte stammen van berken geven in de winterzon een paarse gloed af. Arjan sluit een dag in de winterse buitenlucht graag bij een knisperend kampvuur af.

In Buiten gebeurt het beschrijft Arjan niet alleen wat hij zelf leuk aan elk seizoen vindt. Er staat nog veel meer interessants in dit boek. Zo komen er prachtige vogels en dieren aan bod, waaronder de zogeheten “nieuwkomers”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de halsbandparkiet en het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje. In de rubriek “Buiten gebeurt het” schrijft Arjan over bijzondere gedragingen van dieren en buitenactiviteiten. Ook in ander rubrieken komen leuke buitenactiviteiten aan bod. Ga bijvoorbeeld eens modern spoorzoeken met je smartphone of stook een vuurtje in een oude wasmachinetrommel. In de rubriek “Zelf doen” staan handige instructies voor bijvoorbeeld het maken van “steentijdlijm” of het zoeken naar haaientanden. Ook nuttige attributen komen aan bod. Zo zijn een handig mes en een hoed voor Arjan onmisbaar.

Ik heb nog maar een klein beetje verklapt over alle leuke, nuttige en boeiende informatie die in dit boek is opgenomen. De rest mag je, alleen of met het hele gezin, zelf gaan ontdekken. Het boek is heel smaakvol in rustige natuurtinten opgemaakt. De tekst is aangevuld met foto’s van Arjan (met en zonder hond) en prachtige natuurillustraties van Jasper de Ruiter. Voor ervaren natuurliefhebbers is dit boek een feest van herkenning en een bron van inspiratie. Voor de beginnende buitenmens vormt Buiten gebeurt het de start van tal van onvergetelijke momenten in de prachtige natuur, die in Nederland nooit ver weg is!


ISBN 9789022579237 | Hardcover | 219 pagina's | Uitgeverij Boekerij | oktober 2016

© Annemarie, 30 november 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Art D'Eco Art D'Eco


Kelly (1988) is een bevlogen dame die, als het even kan, niets weggooit maar recyclet (recykleert zoals de Vlamingen zo mooi zeggen).
In haar voorwoord vertelt ze dat ze al op jonge leeftijd de tweedehandswinkel bezocht. Rond haar achttiende begon ze haar alledaagse gewoontes kritischer te bekijken en te verduurzamen. Intussen eet ze geen dieren meer, weigert ze consequent papieren en plastic zakjes, recykleert ze haar tweedehands kleding, beweegt ze zich voort op eigen kracht enz.
In 2009 begon ze een eigen blog waar ze haar ecologische ontdekkingen en zelfgemaakte spullen op deelde. En na het blog kwam dit boek.


Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk zien we wat je allemaal kunt doen met oude kleding. Er wordt veel gebruik gemaakt van oude T-shirts en truien. Van de truien worden vestjes gemaakt, minirokjes, beenwarmers (van de mouwen), tassen (foto), nekkussentjes enz.
Van de T-shirts wordt werkelijk alles gemaakt, T-shirt garen, kettingen, haarbanden, ceintuurs en nog veel meer.

Heel apart zijn ook de jurkjes die uit oude bommakleedjes (omajurken) gemaakt worden. Hoewel ik de originele jurkjes ook wel prachtig vind.


Erg leuk is het gebruik van dassen. Geen gebreide, wollen dassen, maar dassen die heren over een overhemd dragen. Vaak zijn de stofpatronen erg mooi en dat maakt ook het eindresultaat prachtig. Het kussen van oude dassen bijvoorbeeld is echt schitterend. Maar de das kan ook gebruikt worden als draagriem of er worden erg mooie strikken (foto) van gemaakt.
Verder worden er sieraden gemaakt van spulletjes uit de kringloopwinkel en van oude fietsbanden, vooral deze laatste geven een verrassend effect. (foto)

Hoofdstuk twee is voornamelijk gericht op allerlei zelfgemaakte crèmes, scrubcreams, parfum, toner, maskers, lippenbalsem, tandpasta, shampoo, rouge, mascara, make-up remover, etc.  Je kunt het zo gek niet noemen of het staat er wel in. Veel make-up blijk je zelf te kunnen maken, en dat is heel wat goedkoper dan alle potjes en dergelijke die in de winkels te koop zijn én dierproefvrij!


Hoofdstuk drie levert een paar recepten op variërend van crêpes (zonder ei), energierepen, muffins, haverpudding, bananenijs van verse bananen zonder room in allerlei variaties etc. Dan volgen de onderzetters van kurken, hoesjes voor schalen, gepimpte blikjes etc. Die heb ik al veel in andere boeken gezien, dat is weinig bijzonder en heb ik vroeger zelf ook wel gemaakt. Wel apart zijn de koelkastmagneten van oude deksels of doppen. De tablethouder om in de keuken te gebruiken is ook wel origineel.

Hoofdstuk vier geeft ons van alles wat. Zelfgemaakt afwasmiddel, boekensteunen van een doorgezaagd speelgoeddier, (foto) een salontafel op wieltjes gemaakt van een kist, een tafeltje met een helft van een koffer als blad waarin een kussen is gelegd voor poes. De lappendeken, het gehaakte matje van T-shirt garen, gehaakte kussen van gehaakte vierkantjes. Blikjes met gaatjes zodat het kaarslicht er doorheen schijnt. Tja...


Het wordt allemaal aantrekkelijk gepresenteerd maar ik heb met dit boek niet het gevoel dat ik werkelijk iets verrassends, iets nieuws heb gezien. Sorry. Volgens mij is Kelly Eckhaut veel creatiever dan in dit boek naar voren komt en heeft ze in dit boek bewust alles vrij eenvoudig gehouden.
De uitleg is redelijk tot goed, wel een beetje kort door de bocht, soms moest ik het meerdere keren lezen, maar dat komt denkelijk vooral omdat ik niet daadwerkelijk de dingen aan het maken was.

Wat ik ook miste is de afwerking van de getoonde dingen, je ziet wel de resultaten maar hoe de dassenstrik, de beenwarmers, de stoelzitting van fietsbanden (erg mooi!) etc. eruit zien bij de afwerking, dat wordt nergens getoond. De fietsbanden van de stoelzitting moeten bijvoorbeeld aan elkaar geknoopt worden... maar hoe? Schiet dat niet los, krijg je niet allemaal rare knopen te zien als iemand op die klapstoel gaat zitten? We zien alleen het eindresultaat van alles - aan de voorkant - en een mooie afwerking verheft een werkstuk tot een echte creatie.
De 'aangeklede' bloempotten met rekbare stof zien er ook leuk uit, maar hoe gaat het met water geven? Wordt die stof niet heel nat?  En zo zijn er meer dingen die vragen oproepen.

Kortom, laaiend enthousiast ben ik niet. Dat komt niet door de verzorging en uitvoering van het boek. Er is duidelijk heel veel tijd en aandacht aan besteed. Alles in het boek ziet er aantrekkelijk uit. Maar zoals gezegd, heel nieuw is het niet. Het kan ook zijn dat ik gewoon de juiste leeftijd niet meer heb.  Voor jonge mensen zal het boek denkelijk veel meer een bron van inspiratie zijn omdat het voor hun wél nieuw is. En tegen die mensen zou ik willen zeggen. Leef je uit! Maak dingen en laat je fantasie werken.


ISBN 9789058269942 | Paperback | 224 pagina's | Davidsfonds Uitgeverij | april 2014

© Dettie, 23 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Top Gear dream cars Top Gear dream cars


Veel mannenharten gaan er sneller van kloppen en ook veel vrouwen genieten van de aanblik van gemotoriseerde schoonheden. Auto’s zijn er in allerlei soorten en maten maar niet elke bolide verdient het predicaat “droomauto”. Die titel wordt alleen verleend aan de allermooiste exemplaren. In Top Gear dream cars zijn 100 prachtige auto’s verzameld die door hun design, technische snufjes of snelheid in het oog springen. Jij bepaalt zelf wat jij onder een droomauto verstaat maar de kans is groot dat jouw favoriete auto in dit boek opgenomen is.

Het boek is in vijf delen opgedeeld: Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, USA en – vrij oneerbiedig – de rest van de wereld. Groot-Brittannië trapt af met de “James Bond-auto”. Een Aston Martin DBS. De meeste auto’s krijgen twee pagina’s toebedeeld waar prachtige foto’s ervoor zorgen dat het visuele aspect van de auto uitstekend tot zijn recht komt. De aanvullende tekst doet uit de doeken wat de betreffende auto tot een droomauto maakt. In het geval van de Aston Martin DBS wordt beschreven dat zowel Sean Connery als Daniel Craig voor de rol van James Bond achter het stuur van deze beeldschone auto kroop. De kracht van deze bloedsnelle wagen evenaart maar liefst die van 510 paarden en binnen 4 seconden kan een snelheid van 100 kilometer per uur worden bereikt. Deze auto is dus gevaarlijk snel!

Natuurlijk ontbreken de Rolls-Royce, de Lotus en de Mini Cooper niet in het rijtje Engelse droomauto’s. De bijzondere McLaren X 1 krijgt extra aandacht. Naast twee pagina’s met foto’s en tekst is er een fraaie foto afgebeeld op een dubbele pagina. Er is iets bijzonders met deze foto aan de hand: het is een 3D-foto zodat de afbeelding nog beter tot zijn recht komt. Er staan er meer in het boek. Een 3D-brilletje is bijgevoegd.

Uit Duitsland – die waarschijnlijk de allereerste auto heeft gebouwd – komen een aantal van mijn persoonlijke favorieten: de Porsche, de Audi en de Volkswagen Kever. De eerste twee automerken zijn ruim vertegenwoordigd in het boek, diverse modellen komen aan bod. Helaas ontbreekt van mijn geliefde Volkswagen Kever – het oude type uiteraard -  elk spoor. Smaken over droomauto’s verschillen dus. Uiteraard komen ook de BMW en de Mercedes Benz aan bod.  Bijzonder is dat ook de Volkswagen Scirocco in het boek opgenomen is.

De pagina’s over de droomauto’s uit Italië bieden een prachtig schouwspel. Tussen grote merken als Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo en Ferrari duikt ook de schattige Fiat 500 op. Waarom mag deze leukerd wél in het boek en mijn geliefde Volkswagen Kever niet? Een automerk dat ik zelf nog niet goed kende is de Pagini. Een echte raceauto!

In het rijtje Amerikaanse droomauto’s mag Ford uiteraard niet ontbreken. De Ford GT bijt het spits af. Op de foto’s staat een mooi geel exemplaar met zwarte strepen. Ook de Cadillac komt van Amerikaanse bodem evenals de Tesla, Dodge en de Corvette. Voor mij onbekende merken zijn de Singer en de Fisker. Erg fraai is de Hennessey Venom. Ook deze auto wordt op een 3D-foto getoond.  

De pagina’s over auto’s uit de rest van de wereld worden beschreven als een “zoektochtje in de wildere hoekjes van de autowereld”. Uit Frankrijk passeren geliefde merken als Peugeot, Citroën, en Renault de revue. Nederland wordt vertegenwoordigd door de Spyker C8 Laviolette . Volgens de makers van het boek koop je deze Spyker “om de decadentie te vieren.” Het is een “waarlijk brokje Nederlandse moed”. Ook de robuuste Volvo uit Zweden komt aan bod en Azië wordt vertegenwoordigd door Honda, Mitsubishi, Subaru, Nissan en Toyota. De allerlaatste auto die in dit boek wordt getoond is de Toyota GT86 in een adembenemende rode kleur.

Top Gear dream cars is een fraai ogend, luxe uitgevoerd boek dat elke auto-enthousiasteling zal bevallen. Het is in de eerste plaats een kijkboek maar de toevoegde, interessante teksten bieden heel wat uurtjes leesplezier. De vormgevers van dit boek hebben een fraai staaltje vakmanschap afgeleverd. Dit boek is een lust voor het oog! Met het oog op de naderende feestdagen tip ik Top Gear dream cars als het ideale cadeauboek voor de autoliefhebber.


ISBN  9789400505117 | Hardcover | 256 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Han van der Vegt

© Annemarie, 26 november 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

First Aid Kitchen First Aid Kitchen


“Met dit boek wil ik jouw houvast zijn. Het staat boordevol uitleg over hoe je iets moet koken, bakken of braden. Tips hoe je restjes kunt verwerken. Maar ook uitleg over kooktechnieken en hoe je jouw gerechten op smaak kunt brengen. Tussen alle tips zitten ook een paar typisch Nederlandse gerechten, met suggesties om er een ander draai aan te geven.”

Andy McDonald presenteert op 24Kitchen het programma First Aid Kitchen. In het programma helpt hij thuiskoks met het oplossen van kookproblemen. Het is hem opgevallen dat veel mensen pakjes en zakjes gebruiken. Hij vermoedt dat het mensen houvast geeft maar zijn ervaring is dat gerechten die met pakjes en zakjes bereid zijn allemaal hetzelfde smaken. Met dit boek wil Andy McDonald de nieuwe houvast van de thuiskoks worden. Koken met verse ingrediënten, kruiden en specerijen is volgens hem goedkoper, authentieker en veel lekkerder.

Dit boek is een uitlegboek. Er staan ook recepten in maar de nadruk ligt op de kooktechniek en algemene handige weetjes. Hoe kun jij bijvoorbeeld jouw smaakgevoel ontwikkelen? Andy legt uit dat naast proeven ook ruiken heel belangrijk is. Aan geuren zitten bovendien vaak herinneringen verbonden. Ook wordt er uitgelegd hoe je een gerecht op smaak moet brengen. Is een gerecht bijvoorbeeld iets te pittig geworden dan kun je dat oplossen door iets zoets toe te voegen.

Bij koken hoort orde in de keuken en een goede hygiëne. Goed de handen wassen dus voor en tijdens het koken! Ook wordt het belang van het gebruik van meerdere snijplanken uitgelegd en staat vermeld welke groentes en fruit het beste buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Er komen zoveel handige weetjes aan bod dat ik ze eigenlijk het liefst allemaal op zou willen noemen.

Andere hoofdstukken gaan over kooktechnieken, soep en de aardappel (met een recept voor boerenkoolstampot). Ook is er een hoofdstuk dat volledig over rijst, pasta en granen gaat. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat rijst gaat plakken? Het hoofdstuk over groente en fruit is ook interessant. Handig is de groentekalender waarop staat welke groentes in welke maanden verkrijgbaar zijn. Heb jij wel eens sexy spruiten gemaakt? Het recept staat in dit boek!

Een hoofdstuk over vlees mag natuurlijk niet ontbreken en heel hoofdstuk 8 is dan ook aan dit onderwerp gewijd. Diverse soorten vlees en bereidingstechnieken komen aan bod. De Engelse kip met ui en salie ziet er verrukkelijk uit. Na het hoofdstuk over vlees volgt een hoofdstuk over… je raadt het al…vis! Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat vis altijd op een voorverwarmd bord geserveerd moet worden omdat het anders te snel afkoelt. De vegetariër wordt niet vergeten en ook al ben ik zelf niet vegetarisch, de zelfgemaakte vegaburger ziet er toch wel erg lekker uit. Wist je dat je ook een vegetarische jus kan maken? Ik weet nu hoe het moet!

Het boek sluit af met een hoofdstuk over sauzen (mét een recept voor mayonaise) en een hoofdstuk over bakken. Daarna volgt nog een handig register zodat je eenvoudig de juiste informatie in het boek kunt vinden. De indeling van het boek is erg praktisch. De bladzijdes zijn in een soort vakken ingedeeld. Op het linker gedeelte van de bladzijdes met praktische informatie en weetjes staan vakjes waarin het onderwerp in grote, vetgedrukte rode letters afgebeeld staat. Ook staat hier aangegeven bij welk hoofdstuk het onderwerp hoort zodat je razendsnel ziet of je in het juiste gedeelte van het boek zoekt.  Op het rechtergedeelte van de pagina’s staat de uitleg die bij het onderwerp hoort. Het is vooral een heel praktisch, ietwat saai, vormgegeven boek met een rustig kleurgebruik. De pagina’s met recepten zijn iets fleuriger opgemaakt maar stralen net als de rest van het boek een zekere eenvoud uit. De gerechten zijn smaakvol gefotografeerd.

Wat mij zo bevalt aan dit boek is dat er eens niet vanuit wordt gegaan dat de lezer van het boek de kookkunst tot in de puntjes beheerst. In sommige kookboeken staan de meest prachtige gerechten die volgens de desbetreffende koks doodeenvoudig te maken zijn. De recepten doen mij dan vaak duizelen. Niet iedereen kookt de sterren van de hemel en niet iedereen weet waar alle kooktermen voor staan. Toch wil ook deze groep mensen een lekkere maaltijd op tafel zetten en nieuwe gerechten uitproberen. Dit boek helpt daarbij. Het is je gelukt Andy McDonald: met dit boek bied jij houvast!


ISBN 9789045205557 | Paperback | 240 pagina's | Karakter Uitgevers | juni 2014

© Annemarie, 04 augustus 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Rudolph's Bakery Rudolph's Bakery


“Is het niet verwonderlijk dat je met enkele heel vanzelfsprekende ingrediënten zoals boter, bloem, suiker en eieren zo oneindig veel lekkernijen kunt maken? Dat je mensen werkelijk kunt verrassen met een zelfgemaakte taart, rijkelijk versierd met vruchten? Bakken is een prachtige hobby. En of je nu eenvoudige zandkoekjes of een Frans patisseriekunstwerk maakt, je kunt je fantasie helemaal de vrije loop laten. Niets is te gek en alles kan!”

Wie dit prachtige boek in huis haalt dient dat tegelijkertijd met de bovengenoemde ingrediënten te doen want tijdens het lezen zal je overvallen worden door een onbedwingbare drang aan het bakken te slaan. De liefde van Rudolph van Veen voor het bakken spat van de bladzijden af en zijn enthousiasme is aanstekelijk.

Het vrij dikke boek heeft bijna een A4-formaat en een mooie, stevige kaft. Rudolph lacht je vanaf de kaft vrolijk toe want hij weet al welke heerlijkheden in het boek staan. In het eerste hoofdstuk deelt hij met de lezer hoe zijn liefde voor koken en bakken is ontstaan. Al op de basisschool dacht hij erover een koksopleiding te gaan volgen. Op zijn zeventiende vertrok hij, met een koksdiploma op zak, naar Zwitserland waar hij kennismaakte met de patisserie.

“Vanaf dat moment heeft de patisserie mij gegrepen en nooit meer losgelaten. De patisserie heeft mij verleid en ik heb het vol overgave laten gebeuren. In de jaren die volgden heb ik als kok én als patissier gewerkt in heel veel verschillende bedrijven. Soms vond ik het zelf best moeilijk om te zeggen wat ik nu was: een kokende patissier of een kok die graag bakt? Maar na enige tijd heb ik ontdekt dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten.”

Handig zijn de hoofdstukken Materialen en Nuttige tips waarin bijvoorbeeld het advies staat altijd cupcakevormpjes van papier te gebruiken en wordt uitgelegd hoe je met gist, bakpoeder en karamel moet werken. En dan is het eindelijk tijd voor het eerste hoofdstuk met recepten. Rudolph begint met koekjes. Elk recept neemt twee bladzijden in beslag. Op de ene pagina staat een paginagrote kleurenfoto van het baksel, op de andere pagina het – duidelijke - recept zelf. Het is moeilijk kiezen welke koekjes ik als eerste wil gaan bakken. Kies ik voor zandkoekjes, bokkenpootjes, Goudse moppen, chocolate chip cookies of boterkoek? Maak ik roze koeken of toch de suikervrije bananenkoekjes? Het is maar een greep uit de vele smakelijke koekjesrecepten. Leuk zijn ook de koekmedailles en gemberpoppetjes die speciaal voor kinderen zijn.

Na de koekjes zijn de cakes aan de beurt en opnieuw loopt het water me in de mond. Zal ik eens een ouderwetse arretjescake bakken of kies ik voor de moderne groene-theecake? Het is bijna onmogelijk om een keuze te maken uit de vele cakerecepten. De recepten worden afgewisseld met pagina’s die in het teken staan van nostalgie. Dit kunnen smaakvolle, knusse foto’s zijn maar ook mooie gedichtjes. Ook deze pagina’s zijn zowel liefdevol als smaakvol opgemaakt.

Na het hoofdstuk over cake volgt een hoofdstuk met leuke baksels die je samen met kinderen kunt maken. Heel grappig zijn de cakespookjes met Italiaans schuim. Dan volgt een zeer uitgebreid hoofdstuk over…je raadt het al….taarten! Opnieuw moet ik mezelf bedwingen om niet onmiddellijk aan het bakken te slaan. Mijn favoriet staat er ook tussen: strawberrry cheesecake. Maar een Christoffeltaart, een slagroomtaart of een stoofperentaartje zijn natuurlijk ook heerlijk. Zal ik toch kiezen voor de operataart of ga ik overstag voor een van de vele andere heerlijke taartrecepten? Ook in dit hoofdstuk wordt de lezer tussendoor getrakteerd op sfeervolle pagina’s met gedichten en mooie foto’s. 

Na de taarten komen hartige gerechten aan bod. Serveer bijvoorbeeld eens een shoarmataart bij de borrel of een bak een hartige herfststrudel. Heel leuk is het hoofdstuk Culinaire cadeautjes. Maak bijvoorbeeld zelf een chocoladereep en doe dat aan een dierbare cadeau. Alsof het allemaal nog niet verleidelijk genoeg is, is er ook een hoofdstuk met heerlijke toetjesrecepten. Ook hier staat mijn persoonlijke favoriet bij: tiramisu en velen zullen ook blij zijn met het recept voor hemelse modder met sinaasappelsaus. Een leuke verrassing zijn de diverse dessertpizza’s.

Heerlijke Snoeperijen sluiten het receptengedeelte af. De slagroomtruffels zijn prachtig evenals de pompadourtjes. Over nougat schrijft Rudolph: “Een plakkerig karweitje, maar als je dit een keer gemaakt hebt, zal een volgende keer niet uitblijven.”

Tot slot is er nog een hoofdstuk EHBBO (Eerst Hulp Bij Bak Ongelukken), een register en een aantal pagina’s met foto’s van gasten die Rudolph in zijn televisieprogramma heeft ontvangen. Dit fantastische, kleurrijke en sprankelende boek hoort namelijk bij het gelijknamige en uiterst leuke televisieprogramma dat uitgezonden wordt op 24Kitchen. Rudolph’s bakery is een haast onmisbaar boek voor de bakliefhebber maar je kunt het natuurlijk ook cadeau geven en geduldig afwachten op welke baksels je getrakteerd gaat worden!

“Moge het plezier te proeven zijn!”


ISBN 9789045206639 | Hardcover | 400 pagina's | Karakter Uitgevers | oktober 2013

© Annemarie, 04 december 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Collage and Keep Collage and Keep
Knip, plak, creëer, speel en verbeeld je leven


Dankzij dit fraaie boek kun je je op de 52 speelse, aantrekkelijke projecten storten die illustratrice en ontwerpster Eleanor Shakespeare bundelde. "Jij bepaalt zelf hoe je te werk gaat. Duik er middenin of begin bij het begin. Werk de opdrachten een voor een af, of doe er enkele tegelijk." staat in het voorwoord te lezen.

Maar wat is de bedoeling eigenlijk? Als je het boek doorbladert dan wordt dat al snel duidelijk. Je gaat je eigen - visuele - dagboek maken en wel door middel van collages, notities, foto's, plaatjes. Precies zoals jij het wilt doen. Het resultaat wordt een zeer persoonlijk dagboek waarbij je ook nog eens veel over jezelf leert.

Op de eerste 'doepagina' zien we bijvoorbeeld mooie groene flessen afgebeeld met daarbij de tekst: Welk moment zou je in een fles willen bewaren?
Dat vind ik al een lastige, er zijn er zoveel, maar welke springen er bovenuit? En zo wordt je door dit boek op een prettige manier aan het denken én aan het werk gezet.

Maar wat maakt het boek dan zo anders dan andere dagboeken? Dat is de vorm waarin het gegoten is. Elke opdracht is weergegeven op erg mooie afbeeldingen die uitnodigen om actie te ondernemen.
We zien bijvoorbeeld bij de opdracht 'Maak vallende bladeren van dingen die je achter je wil laten en afschudden' een prachtige foto van een heuvellandschap in een strakblauwe lucht met op de voorgrond een stam van een boom met een mooie verweerde bast. Schud hier staat bij die stam gemeld.


     












Deze bovenstaande horlogeafbeelding met de vraag "wat zou je doen als je wat meer tijd had?" vind ik bijvoorbeeld ook erg mooi.  Evenals de kopzorgenafbeelding met de vragen: "Kun je een helpend hoofd gebruiken? Heb je veel aan je kop?" - Vul de hoofden met rotzooi -

Bij een afbeelding  van twee vrouwen op een bankje die uitkijken naar een lege pagina staat: "Creëer je perfecte uitzicht."
Op een andere pagina zien we een grote bol in een diepblauwe omgeving. Links staat: "Hoe zag jij de wereld als kind?" Rechts staat: "Hoe zie je de wereld vandaag?"
Erg leuk vind ik de opdracht 'Verklap je geheimen aan deze pagina's en naai ze dan dicht." Of "Maak een papieren slinger van mensen met wie je je verbonden voelt." op de afbeelding zien we uitgeknipte poppetjes van papier die met de handen aan elkaar vast zitten. Samen vormen ze een slinger.
Op de poppetjes zien we o.a. fotootjes van mensen.

Ik kwam tot de ontdekking dat de opdrachten/projecten eenvoudig lijken maar je ook op een  prettige manier confronteren met vragen waar je nog nooit bij stilgestaan hebt. En dát maakt het juist zo leuk.  Als je zou willen kun je elke week aan een nieuwe opdracht beginnen. Heerlijk lijkt me dat. Mijn handen jeuken alvast...

(Zie ook het filmpje over dit leuke, inspiratierijke boek)


ISBN 9789022332597 | Paperback | 112 pagina's | Uitgeverij Manteau | mei 2016

© Dettie, 20 juni 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Bosbreisels Bosbreisels


Breien is momenteel weer helemaal in. Nadat er jaren alleen in de daarvoor gespecialiseerde winkels wol te koop was, kun je nu zelfs in supermarkten wol en breipennen aanschaffen. Ook de breiclubs schieten als paddenstoelen uit de grond en er worden door het hele land breibijeenkomsten gehouden. En zo verschijnt het ene na het andere breiwerk dankzij de vaardige handen van de breiers.

Veel breiers houden het bij een das of een trui die niet al te ingewikkeld zijn om te maken. De wol die in veel kleurschakeringen te koop is moet dan in feite het werk doen, dankzij de fraaie wol is de trui aantrekkelijk.
Maar er zijn ook mensen die nergens voor terugdeinzen en de mooiste patronen weten aan te brengen in hun breisels, waardoor er ware kunstwerken ontstaan. Ik heb al veel adembenemend mooie zelfgemaakte jasjes, mutsen, sjaals, handschoenen, sokken, omslagdoeken e.d. voorbij zien komen.
Zelf was ik ooit ook een verwoed breier en was altijd op zoek naar iets anders, iets nieuws, naar dingen die niet iedereen maakte, naar iets bijzonders.
En nu ligt dit boekje voor me, getiteld Bosbreisels met patronen die voldoen aan mijn vraag. De ondertitel geeft het al een beetje aan Meer dan 20 betoverende patronen vanuit het diepste van het bos. Op de cover kijkt een knappe jonge vrouw me glimlachend aan met op haar hoofd een muts waar oren en een klein hertengeweitje uit steken. Geweldig! 
In het voorwoord lees ik dat de patronen geïnspireerd zijn op sprookjes en het karakter van het bos. Het grappige is dat Stephanie Dosen bij elk patroon een paar kleine fantasievolle zinnen plaatst alsof we persoonlijk met haar in gesprek zijn.
Bij elk patroon staat de moeilijkheidsgraad aangegeven, dus voor elk wat wils..

Het eerste patroon is... de muts met hertengewei.
Gevolgd door een maanstofhesje, dat een soort bolero is met lange slierten aan de onderkant, gemaakt van mooi garen.
Daarna zien we een tot een strik geknoopte sjaal van heel zacht mohair/zijde garen.
En dan een van mijn favorieten, een handmof met kleine gehaakte violetkleurige viooltjes. Het ziet er prachtig en heel bijzonder uit. Ook de muts met heel lange vlechten aan weerskanten, voorzien van haarstrik is heel apart evenals de bosponcho met enorme kabels en capuchon met grappige kwast.
Voor de fragiele elfenvleugels ben ik inmiddels te weinig kind (en slank) meer. Maar jonge kinderen zullen ze prachtig vinden.
Heel grappig is de gebreide sjaal gebaseerd op het voormalige vossenbontje. De sjaal heeft een 'echt' vossenkopje die de sjaal  (=zijn staart met wit puntje) met zijn bekje op zijn plek houdt, heel apart!

Ook het betere inbreiwerk ontbreekt niet zoals een poncho met ingebreid hertje, en een trui met een grote berenkop die ik beiden niet erg geweldig vind, evenals het in mijn ogen vrij tuttige gebreide kraagje met ingebreid viooltje dat aan twee kanten de dragen is.
Daarentegen zijn de 'poezelige' handschoenen weer wel een schot in de roos met hun schattige ingebreide poezenkopjes evenals de handschoenen met aan weerszijde ingebreide vlinders.

De beenwarmers met een mooie ingebreide kabel en 'bont'rand zijn fantastisch en lijken me heerlijk om te dragen tijdens een koude winterse boswandeling. De uitsmijter is echter ook het klapstuk van het boek. Het breiwerk is getiteld Midzomernachtsdroom.  Het is een capuchon met bladeren en maanbloemen langs de rand, echt schitterend en heel sprookjesachtig om te zien. De ware breiliefhebber kan daar zij hart helemaal aan ophalen.
Kortom een prachtig breiboekje voor de beginnende en gevorderde breier. Iedereen zal hoge ogen scoren bij het dragen van deze breisels.

Stephanie Dosen maakt breipatronen en verkoopt deze met veel succes via internet. Haar ontwerpen zijn al in veel bekende breimagazines opgenomen, zoals Mollie Makes, Knitscene, Simply Knitting en Handmade Knitting. Naast ontwerper van betoverende breisels is Stephanie ook singer-songwriter van drie solo-albums en tourde ze met Massive Attack. Met de Chemical Brothers maakte ze de titelsong van de speelfilm Hanna, en haar nieuwe band Snowbird heeft net zijn eerste studio-album opgenomen in samenwerking met onder andere leden van Radiohead.

Zie ook het inkijkexemplaar

Meer brei-praat en -patronen van Stephanie Dosen vind je op tinyowlknits.wordpress.com.


ISBN 9789050191111 | Paperback | 132 pagina's | uitgeverij Meander | september 2014

© Dettie, 07 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Een lekkere Suster en andere heerlijkheden Een lekkere Suster en andere heerlijkheden


Recepten van vijf generaties uit één familie 1774/1920
Marianka Spanjaard 
De kaft van het boek lijkt te zijn bestrooid met poedersuiker. Op de voorkant prijkt een soort ronde cake met krenten. Dit blijkt de Lekkere Suster uit de titel te zijn, waarvan we het recept vinden op bladzijde 158 en waar onder andere te lezen valt: 'In deze Suster zit geen suiker, de krenten zorgen voor het 'zoetje'. Een beetje citroensap door het deeg is ook lekker.' De naam van het recept is ontleend aan 'een vrouw-mensje wegens hare sagte en lieve wangetjes van hare susje seer geerne gekust wordende.

Als je het boek ziet en leest weet je meteen, dit is een heel bijzonder receptenboek. Dat kan ook niet anders want, zoals de ondertitel al vermeldt, bevat het recepten van vijf generaties uit één familie tussen 1774 en 1920. Een voorname familie met deftige namen als Louise ToeWater-Van der Muelen en Francina Tabingh Suermondt Hudig. De recepten hebben eveneens soms prachtige namen als Cabo Couberte, een hete Oosterse schotel met kalfsgehakt, Gierige Gerrit, ook met kalfsvlees en tamme kastanjes en Oploop, een toetje van onder andere aardappelmeel, dat 'Een kwartiertje moet bakken of iets langer (dat weet ik niet)', staat er bij vermeld.

Voordat de recepten worden beschreven en gepresenteerd met prachtige foto's waar de gerechten op heel mooi serviesgoed zijn geëtaleerd, wordt in het het boek beschreven wie dit receptenboek allemaal in hun bezit hebben gehad en de ontstaansgeschiedenis ervan.
Tussen de beschreven geschiedenis en de recepten in, zijn foto's afgebeeld van het oorspronkelijke receptenboek, waar we bijvoorbeeld kunnen lezen het recept 'om een Karp of ook een salmtaart te stooven', 'om een lekkere suster te bakken' of 'om Dorsse Struijf te bakken'. Struif is een soort omelet of pannenkoek en zo werd en wordt deze bereid:

'Neemt 2 silvere leepels tarwen meel tegen een eij, klopt het meel met de eijeren heel lang, doet er dan bij ten naasten bij so veel water als melk, dat het beslag ontrent so dik is als van pannenkoeken, roert et een weinig sout onder, klopt het met een leepel in de pan.'


Een heel mooi hoofdstuk vind ik zelf 'Aan tafel in de achttiende en negentiende eeuw'. Door de foto's in het boek van de prachtige achttiende-eeuwse keuken van Alexander van Leeuwen aan het Noordeinde in Den Haag komen de woorden in dit hoofdstuk tot leven.
In het subhoofdstuk 'Aan tafel' lezen we dat de vork wel allang bekend was, maar nog niet een algemeen voorkomend tafelgereedschap was. Zelfs koning Lodewijk XV van Frankrijk at liever met zijn vingers dan met een vork. Later was het onder Franse invloed ook nog niet gebruikelijk om mes en vork tegelijk te hanteren, dat hebben we aan de Engelsen te danken. Aan het einde van de 19e eeuw kregen zij steeds meer politieke invloed en werden ook hun tafelmanieren overgenomen.

In het subhoofdstuk 'Tafelmanieren' lezen we dat elke sociale groep zijn eigen gedragscodes kenden aan tafel. Je mond afvegen voordat je gaat drinken omdat met het drinkgerei deelden en je handen wassen voordat je aan tafel gaat omdat er uit één schaal werd gegeten. Het is heel erg leuk dat Marianka Spanjaard dit voorafgaand aan het receptenboek heeft toegevoegd aangezien dit de recepten nog meer in hun context plaatst.

Als de appels van mijn jonge boom, die daardoor nog maar weinig vruchten dragen, rijp zijn ga ik het recept Citroenvla met appeltjes van bladzijde 123 uitproberen! Ik denk dat ik nog wel vaker dit boek ter hand zal nemen om een recept eruit te maken, zoals natuurlijk het recept van de titel Een lekkere Suster!
P.S.:
Op dinsdag 8 oktober 2014, zes dagen na het schrijven van bovenstaande recensie, was het dan zover.
Ik heb drie appeltjes van redelijke grootte van de boom gehaald. Deze heb ik, zoals in het recept staat, geschild en van hun klokhuis ontdaan. Ik heb ze daarna overdwars in tweeën gesneden. In het oorspronkelijke recept blijven de appels gewoon heel. De halve appels heb ik overgoten met een kop droge witte wijn aangevuld met water en suiker en daarna 20 minuten laten stoven.
Ondertussen heb ik een ander kopje witte wijn met de vier eieren en de 100 gram suiker geklopt en op een zacht vuur warm laten worden. Daarna de rasp en het sap van 1 citroen erbij en het geheel door een zeef gegoten. Daarna opnieuw op een zacht vuur, om de eieren niet te laten stollen!, en voortdurend goed roeren zodat de citroenvla wat dikte krijgt.
De zes halve appels, zoals de afbeelding in het boek ook laat zien, in een diep bord gelegd en de gaatjes gevuld met aardbeienjam. Ten slotte zoals het oorspronkelijke recept vermeld, de citroenvla eromheen gevleid.
Mijn man en ik hebben de hele portie in een keer opgegeten, want het was heerlijk! Ik vond het vooral ook heel leuk om een keer zelf vla te hebben gemaakt.

Marianka Spanjaard (1946) schrijft over (joodse) geschiedenis in Nederland. Zij is dol op koken en natuurlijk op lekker eten. Marianka was goed bevriend met Thera Wijsenbeek-Olthuis, de laatste bezitster van het receptenboek.


ISBN 9789057309465 | Hardcover | 192 pagina's | WalburgPers | september 2014
Afmeting 16,8 x 22,6 cm

© Ria, 02 oktober 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Handboek  natuurfotografie + Handboek natuurfotografie +


Waren het vroeger voornamelijk biologen en onderzoekers die vanuit een passie voor een onderwerp de natuurfoto's afleverden, met de huidige moderne apparatuur kunnen amateurfotografen nu ook prachtige foto's maken.
Ook beslaat de natuurfotografie momenteel veel meer onderwerpen. Het zijn niet alleen meer de dieren die met eindeloos veel geduld in hun natuurlijke habitat gefotografeerd worden maar ook landschappen en bijvoorbeeld paddenstoelen, grassoorten, bloemen, duinbegroeiing enz.  Het leukste is de veelzijdigheid, je kunt tegenwoordig alle kanten op. Toch blijft het een hobby waar je veel geduld bij moet hebben, het is geen vlotte, snelle hobby.

Camera en hulpmiddelen
In dit boek wordt uitvoerig uit de doeken gedaan wat er allemaal bij komt kijken om goede natuurfoto's te maken.
Allereerst natuurlijk de camera, zonder camera geen foto. Het advies is vooral niet het nieuwste van het nieuwste te kopen maar eerst wachten tot de camera uitgetest is door gebruikers waardoor bekend is wat de voor- en nadelen van de camera zijn. Ook wordt benadrukt de camera vooral goed te leren kennen zodat je ook inderdaad de foto's kunt maken die je voor ogen hebt.

Dan zijn er natuurlijk alle hulpmiddelen zoals de geheugenkaart, batterij en de lenzen. Voor deze laatste worden tips gegeven zodat je goed weet wat je koopt en met welk doel je ze koopt. Ook over de diverse statieven worden de voor- en nadelen gemeld.
Verrassend vond ik de mogelijkheid van het gebruik van flitsers bij de natuurfotografie. Met mooie voorbeelden wordt aangetoond waarom het soms een handig hulpmiddel is en welke resultaten er mee te bereiken zijn.

Kijken, beeldvorming
Maar het is niet alleen de goede apparatuur die voor goede foto's zorg draagt. In het boek wordt duidelijk benadrukt dat het vooral om een bepaalde manier van kijken gaat, bij natuurfotografie moet je bewust kijken zowel in de omgeving als in de zoeker, vergeet het beeld in de randen en hoeken niet is een van de adviezen.

Het licht buiten en op welke manier je daar gebruik van kunt maken is een ander onderwerp in het boek. Tegenlicht kan erg mooi zijn maar weet wel hoe je daar gebruik van moet maken. De kleurenleer, contrasten, scherpte of juist bewust geen scherpte gebruiken, het wordt allemaal besproken evenals de compositiemethoden en het gebruik van perspectief. Welke positie neem je in bij het fotograferen. Hoe kun je gebruik maken van de schaduwen? Of hoe kun je spiegelende oppervlaktes in je voordeel  gebruiken? - Er staat een prachtige foto in het boek van een tureluur. Je ziet alleen zijn poten en de rest van de vogel is als weerspiegeling in het water te zien. wat een schitterend resultaat geeft. -

Het gebruik van filters is ook een kunst op zich. Het hele beeld, de hele intensiteit van de foto kan daardoor enorm veranderen. Ook kun je leren gebruik te maken van het weer door het op de foto te benadrukken. Heel apart is bijvoorbeeld de foto van een sterrenhemel waarbij een heel lange belichtingstijd is gebruikt, je ziet dan de beweging die plaatsvindt.

Werkwijze
Belangrijk onderwerp bij natuurfotografie is natuurlijk hoe je de dieren benaderd. Natuurlijk ga je niet luid pratend of stampend op ze af, dan zal er weinig te fotograferen zijn, maar hoe benader je ze dan wel? Daar wordt zeer uitgebreid op in gegaan waarbij gelijk duidelijk wordt dat je niet zomaar even een mooi plaatje kunt schieten maar dat er veel meer bij komt kijken zoals camouflage, lang wachten, veel geduld. het is wel fascinerend om te zien hoe en onder welke omstandigheden bepaalde foto's gemaakt zijn.
Het gebruik van infrarood en het werken met een afstandbediening leveren ook bijzondere plaatjes op. Ook deze technieken worden duidelijk besproken in dit boek.

Wat doe je met de foto's?
Last but not least is de vraag: Wat doe je met de foto's? Zet je ze op een blog of op een eigen website? Of wil je ze voor een presentatie gebruiken? Wil je ze bewerken? In het boek staan mooie voorbeelden hoe van een foto een 'schilderij' wordt gemaakt.
Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden voor gebruik en ook daarvoor zijn allerlei tips te vinden.
Doorheen het boek worden overigens allerlei opdrachten gegeven zodat je dat wat je gelezen hebt ook uit kunt proberen.

Kortom, het is een zeer compleet boek waarin compact en duidelijk alle ins- en outs van de natuurfotografie besproken worden.
Een mooi cadeau voor iemand die veel natuurfoto's maakt  als wel voor diegene die deze vorm van fotografie nog moet leren.


ISBN 9789050114644 | Hardcover | 300 pagina's | KNNV Uitgeverij | november 2013
4e geheel gewijzigde editie

© Dettie, 21 februari 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Wintertijd Wintertijd
wenskaarten en andere papierdecoraties


"Wintertijd, donkere dagen, guur weer, binnen zitten. Maar met een passie voor papier is het de fijnste tijd van het jaar."


Dit bovenstaande schrijft Marianne Perlot in haar voorwoord.
Met behulp van de zeventien mensen van het Marianne Designteam heeft ze dit mooi verzorgde boek samengesteld.

"Een groot aantal van die teamleden is ook auteur van hobbyboekjes, en bijna allemaal publiceren ze in de meeste hobby- en kaartentijdschriften van Nederland, Engeland en andere landen. Alle teamleden die meewerken hebben een eigen blog, zodat je altijd meer van hun werkstukken kunt bekijken op internet. Maar speciaal voor dit boek laten ze hun handigste trucjes zien en geven ze leuke tips."


Marianne en haar team willen graag hun passie voor papier met ons delen en daar zijn ze wonderwel goed in geslaagd.
Als je dit boek bekijkt dan straalt die passie je ook tegemoet. Samen met het team heeft ze een boek samengesteld waarin je allerlei prachtige kaarten kunt zien die je zelf kunt maken, met uiteraard de werkbeschrijving erbij.

Het begint al met een knusse kaart gemaakt door Marianne Perlot zelf. Het is een kaart die je kunt vouwen zodat je een gezellig winterhuis ziet staan met raampjes waarachter je een waxindelichtje kunt plaatsen.
Zelf ben ik weg van de adventskalender gemaakt door Elly van Trappen. Op een 'schilderij' gemaakt van ingelijst kippengaas zijn 24 erg mooi versierde envelopjes, gemaakt van kraftkarton met 'worstentouw' vastgeknoopt zijn aan het gaas. Het resultaat is verbluffend.

Het vier seizoenenboekje, de gestanste kaart met dromend meisje, de knusse kaart getiteld 'winters breiwerkje', de kaarten met de gezellige pinguïnfamilie, de prachtige engeltjes, de kaart met een kerstbal erin verwerkt, de fraaie Kerstpostkaart, de érg mooie geluksvogel die van dun karton gevouwen wordt, winterse labels, Kerstsokken van vrolijk papier mèt een leuke sneeuwman inclusief hoed en bezem erop geknutseld, fraaie cadeautasjes en zelfs een zelfgemaakte kalenderkaart waarbij elke maand een eigen bladzijde heeft, ze zijn allemaal even mooi en fantasievol gemaakt.

Eigenlijk is elke kaart een kunststukje op zich. Toch zijn de kaarten voor mensen thuis, zelfs voor mensen die niet zulke knutselaars zijn, heel goed te maken.
Bij elke kaart staan duidelijk alle materialen vermeld, gevolgd door een werkbeschrijving die toegelicht wordt met duidelijke foto's.
Uitstekend boekje waar menig hobbyist warm voor zal lopen. 


ISBN 9789043916288 | Hardcover | 96 pagina's | Tirion Uitgevers | september 2013

© Dettie, 09 november 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: