Creatief Bezig Zijn

Dit zijn de meest recente (toon alles).

Land in zicht! Land in zicht!
Bedenk in 25 verrassende opdrachten het leukste land ter wereld


"Doe boek" staat er op de cover te lezen en daar is niets te weinig mee gezegd, want met dit boek zal je je de hele zomer niet vervelen.

Het begint al lekker met een groot uitvouwbaar vel papier dat volgedrukt staat met eilanden, huizen, eilandfotos', kleding, planten, meubels, voedsel enz. (zie afbeelding) en daarna volgen de persoonlijke uitdagingen. Je krijgt namelijk 31 dagen de tijd om om één van de zeven eilanden te bezoeken en daar het land van je dromen te scheppen... Daarna moet een jury jouw ontwerp goedkeuren en kun je een 'gouden' kroon verdienen en ben jij de baas van het eiland. Jawel!

De eerste opdrachten zijn: een eiland kiezen, een reisticket te kopen en afreizen naar jouw eiland en daar begint het avontuur pas echt! Je gaat namelijk jouw eiland inrichten... maar eerst moet je een vlag maken en daarmee word je geholpen door iemand die je kleine opdrachtjes uit te voeren, zodat je goed weet hoe jouw vlag eruit moet komen te zien. Je mag ook beslissen welke feestdagen er op het eiland te vieren zijn, zelf vind ik de Boekendag wel heel leuk, iedereen mag dan de hele dag ongestoord lezen! Maar de dag van de paprikachips heeft ook wel wat...

Je eiland moet natuurlijk een naam hebben en ook daarmee word je geholpen dankzij allerlei leuke opdrachten, waarbij je ook dingen uit het vel papier moet knippen. Als je alles gedaan hebt ga je naar het volgende hoofdstuk waar je jouw eiland moet inrichten, je kiest de bewoners en de huizen, je legt straten en tuinen aan en plant deze laatste vol groente zodat jullie ook te eten hebben.



En zo gaat het het hele boek door. Elk hoofdstuk behandelt een onderdeel van het eiland. Je legt een stad aan, koopt vervoermiddelen, plaatst verkeersborden, zorgt voor zieken- brandweer en politieauto's. Je bouwt een fabriek en ontwerpt een dierentuin én kiest de dieren daarvoor uit, je bezoekt clubs waarvan jij moet uitvinden welke logopin zij dragen en natuurlijk richt jij ook een club op, waar je eveneens een pin voor maakt.
Jouw eiland is inmiddels zo leuk dat er ook toeristen komen. Maar die moeten wel vermaakt worden en welke tijd van het jaar is het beste voor al die mensen? En welke streekgerechten zijn er op jouw eiland? En welke postzegels heeft jouw eiland eigenlijk?

Kortom, er valt een heleboel te doen. Daarna mag je jouw eiland aan de jury op de Wereld Landen Vergadering laten zien. Belangrijk is dat je drie van jouw gekozen ministers meeneemt, dat zijn drie van de figuurtjes die jou geholpen hebben in het boek, want elk hoofdstuk heeft een eigen begeleider of raadgever, de ene keer is dat commissaris Knuppelstok, de andere keer M.C. Toerist of mevrouw Toyson etc.
Aan het eind van elk hoofdstuk moet je beoordelen of ze hun werk goed gedaan hebben.

Gelukkig is het boek van 8 tot 198 jaar en mag ik zelf ook meedoen... Je handen gaan namelijk vanzelf kriebelen om aan de slag te gaan. De opdrachten zijn soms best moeilijk maar goed te doen. Alles bij elkaar is het een geweldig leuk Doe boek. De afbeeldingen zijn speels en de opzet is bijzonder. Echt een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie.


ISBN 9789401444781 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lannoo | juni 2017
Leeftijd: 8+

© Dettie, 14 juli 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

3D knip & Kleurboek seizoenen 3D knip & Kleurboek seizoenen


Een boek om in te kleuren én te knippen! Letterlijk! Dat is nog eens bijzonder!

De titel geeft al aan wat er te kleuren en te knippen valt maar hoe en wat het resultaat wordt, zien we pas als het helemaal klaar is. Want voor iedereen zal dat heel verschillend uitpakken.

We maken in feite, in het boek zelf, een 3D schilderijtje van elk seizoen, te beginnen met de winter. De afbeeldingen van dat schilderijtje kunnen we eerst inkleuren, dat hoeft natuurlijk niet maar het maakt het geheel wel leuker.  Stap voor stap, wordt precies uitgelegd wat we kunnen doen en vooral waar we wel of niet moeten knippen.

De winterafbeelding begint met het frame ofwel de lijst van het schilderijtje, we zien die lijst afgebeeld op een pagina met in het midden een gat. Dat gat is er niet voor niets want daar beginnen we te knippen, naar het frame toe, zodat het frame van ons schilderijtje heel blijft. Dan slaan we de bladzijde om en zien we de eerste afbeelding die ons 3D kunstwerkje gaat vullen. Ook dat kunnen we eerst inkleuren. Aan de achterkant van deze afbeelding zien we precies waar we moeten knippen. En zo gaan we door naar de volgende pagina's.
Het wintertafereeltje bestaat in totaal uit negen lagen, inclusief een mooie achtergrond van een lucht vol met dwarrelende sneeuwvlokken. Het resultaat is echt heel apart. Er zit enorm diepte in het vrolijke winterlandschapje.

Het knipwerk is niet moeilijk, je moet alleen soms even extra opletten als je iets een klein beetje moet inknippen, zoals takken van een boom. Maar ook dat is heel goed te doen. En knip je per ongeluk toch iets verkeerd dan kun je het schilderijtje altijd 'restaureren' met een beetje plakband aan de achterkant van de afbeelding. Niemand die het ziet!  En zo kun je van alle vier de seizoenen, je eigen unieke 3D schilderijtjes maken.
Op dit filmpje, kun je precies zien hoe het moet én natuurlijk het eindresultaat, leuk is het hè.
Ik weet tenminste al wat ik deze winter ga doen!


ISBN 9789492168108 | Paperback | 95 pagina's | Uitgeverij Karmijn | november 2016
vertaald door Jannemieke van Ittersum | Afmeting 25,2 x 25 cm | Leeftijd: 5+

© Dettie, 06 december 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het coolste vriendenboek ter wereld Het coolste vriendenboek ter wereld


Onvermijdelijk in iedere klas; vriendenboekjes die eindeloos de ronde doen in vriendengroepen. Met  bijna altijd dezelfde standaard vragen… wat zijn je hobby’s, wat is je lievelingseten enz.. Dit boekje pakt het net iets anders aan. Het principe is hetzelfde, je geeft het boekje aan een van je vrienden, maar die beantwoordt geen standaard vragen, maar kiest één vraag en één opdracht, verdeeld over twee pagina’s.

Bijvoorbeeld:
  • Wat hebben we het laatst samen gegeten en waar was dat?
  • Welke titel zou het boek hebben waarin wij de hoofdpersonages zijn.
  • Noteer hier de laatste twee berichtjes die wij elkaar gestuurd hebben.
  • Wel liedje past bij onze vriendschap
  • Waar hebben wij onlangs heel erg om gelachen
  • Noteer hier het recept van het gerecht wat jij het liefst maakt. Geef er het boodschappenlijstje bij.
  • Ontwerp hier het huis waar je later graag wilt wonen en plak (ander opdrachtvak) hier enkele afbeeldingen op van
      schetsen over hoe het er binnen uit zal zien.
  • Ontwerp een stripfiguur.
  • Maak een fanpagina over iemand die je bewonderd
  • Maak een filmaffiche voor een film die je iedereen aanbeveelt

Het boek hoeft niet op volgorde ingevuld, iedereen mag zelf een vraag en opdracht uitzoeken die hij leuk vindt. Alle vragen en opdrachten komen twee keer voor in het boek en er is ruimte om te tekenen, plakken, knippen of knutselen, zodat het boekje er als het goed is, op het laatst uit ziet als een waar kunstwerk.

Daarnaast zijn er voorkeurpagina’s en lijstjespagina’s waar meerdere vrienden hun voorkeuren in kunnen vullen, bijvoorbeeld over hun favoriete stad, dier, sneakers, hoofddeksels, toetjes of groente. Of waar ze kunnen antwoorden op de vraag wat de spannendste momenten zijn die ze ooit beleefd hebben, wat ze heel graag goed zouden willen kunnen, waar ze over dromen, waar ze voor sparen enz..

Eva Mouton maakte de grappige illustraties, waardoor het geheel er vrolijk en uitnodigend uitziet. Een leuk boekje om te geven of te krijgen, met net een originelere insteek dan de doorsnee vriendenboekjes, je vrienden moeten creatiever aan de slag, je komt nog eens wat te weten van de ander en er zitten nog leuke stickers bij ook.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401435703 | Hardcover | 76 pagina's | Uitgeverij Lannoo | augustus 2016
Afmeting  24,6 x 17, 6 cm | Leeftijd: 12+

© Willeke, 26 september 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Hirameki Hirameki


Peng + Hu

Beschrijving:
Twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, Peng + Hu, ontdekten bij toeval een nieuwe kunstvorm op de vloer, tegen de muren en op hun kleren toen ze in hun atelier aan het werk waren. Ze doopten het fenomeen ‘hirameki’ en ontwikkelden het verder. Kleine kloddertjes verf openbaren hun poëtische natuur simpelweg door hier en daar een puntje of een streepje toe te voegen. In hun werk maken ze inzichtelijk voor groot en klein hoe je van een aquarelvlek in een handomdraai een tijger of een mens kunt maken. Na de rage van kleurboeken voor volwassenen zetten Peng + Hu de toon voor een nieuwe rage: hirameki!

'Vlekken maken is geen kunst. Dat kan iedereen. Iets van vlekken maken is wél een kunst. En dat kan ook iedereen.' Staat te lezen in dit boek en vervolgens wordt getoond hoe je van vlekken allemaal bijzondere dingen kunt maken.
De kunst is om iets in die vlekken te zien. De ene vlek wordt een bolle, ronde, rode kat. De andere vlek blijkt een vogeltje of een voet of een duveltje of een lachende kat of een eekhoorn of een hond met een piepklein staartje en lange snuit. Door een paar lijntjes te trekken, of ogen te tekenen in de vlekken bereik je een groot effect.

Het boek is opgedeeld in 7 niveau's, te weten: bewerking, verwerking, inwerking, uitwerking, samenwerking, wisselwerking, nawerking.
In niveau 3 en 4, inwerking en uitwerking, worden vlekken o.a. verbonden met elkaar. Zo zien we een man waarbij één vlek zijn Tirolerbroek vormt en de andere vlek een Tirolerhoedje. Ook erg leuk is het gezicht dat tussen twee vlekken getekend is, het is nu een vrouw met een enorme Russische hoed op en van een roze vlek is een schattig varkentje gemaakt.

Langzamerhand worden steeds meer vlekken met elkaar verbonden en vormen zo kleine schilderijtjes zoals bijvoorbeeld een groep pratende mensen of Sneeuwwitje met enkele dwergen of een groep bomen met vogels erin.
Er staat nauwelijks tekst in het boek want de afbeeldingen spreken voor zich. Hier en daar staan twee rijmende zinnetjes bij de afbeeldingen zoals:
De aardappelkoning draagt altijd een kroon...
Voor een eigenheimer is dat heel gewoon.
Bij dit rijmpje zie je aardappelkleurige vlekken waarin een gezichten zijn getekend van een man met een kroon op zijn hoofd. Die gezichten en kronen zijn allemaal anders.  


Helemaal nieuw is Hirameki niet, ik ken het o.a. in de variant van vingerafdrukken waar omheen getekend wordt, maar het is wel érg leuk.
Het maakt dat je zelf wil gaan experimenteren en met heel andere ogen naar vlekken gaat kijken. Voor sommige vlekkentekeningen moet je wel een beetje tekentalent hebben maar meestal kun je gewoon naar hartelust experimenteren met eigengemaakte vlekken of de vlekken in dit boek.

Zie ook het inkijkfilmpje


ISBN 9789076174877 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | april 2016
leeftijd 4 -100 jaar

© Dettie, 02 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het verfboek Het verfboek


Net als in het potlodenboek toont Miri Flower ook in dit boek zeventig ideeën maar dit keer met verf.
De materialen zoals waterverf, plakkaatverf, papier, kwasten en dergelijke worden kort beschreven.
In het voorwoord vertelt Miri Flower dat het boekje vol staat met verschillende technieken en methodes die je kunt proberen, waarvan sommige oude favorieten zijn en sommige nieuw.

Voor mij is veel in dit boekje helemaal nieuw en het maakt dat ik enorm de kriebels kreeg om het zelf allemaal eens uit te proberen.
Heel apart vind ik het glas-in-lood schilderij. Eerst schilder je zwarte, elkaar kruisende, lijnen op het papier en daarna kleur je die vlakken in met mooie heldere kleuren. Je kunt natuurlijk ook een echt glas-in-lood raam naschilderen.
Verder zie je het effect van verf waar zout op gestrooid wordt (heel leuk) maar ook bijzonder worden de vlinders van opengeknipte koffiefilters. Je moet maar op het idee komen.
Het papiermozaïek van eerder gemaakte schilderwerkjes ziet er ook heel mooi uit.

Wat ik vroeger ook graag deed was schilderen op glas. Je legde er een mooi plaatje onder en dat schilderde je na op het glas. Als je het glasplaatje dan in het licht hield kreeg je een heel leuk effect.  Dat is ook in dit boek te vinden. Ook je eigen zelfportret op een oude spiegel maken is een apart idee!
Schilderen met porselein- of glasverf is natuurlijk altijd leuk. Dat is blijvend. Je kunt een witte beker versieren met vrolijk gekleurde stippen of met een leuke tekening. Heb je gelijk een heel bijzonder cadeau!

Het stempelen met zelfgemaakte stempels van aardappelen kent bijna iedereen wel. Maar wat ook een heel leuk resultaat geeft, is stempelen met de onderkant van een petfles of met een kokertje die je rond laat of samenknijpt tot hartvorm, maar stempelen met je vinger of met blokjes waar je wol omheen gewikkeld hebt geef ook een apart effect. Met je eigen handen als stempel kun je trouwens ook heel leuke schilderijen maken.

En wie kent niet het aparte resultaat van het schilderen waarna je het papier dubbelvouwt zodat op de andere helft het geschilderde in spiegelbeeld komt te staan?
Kortom, er staan enorm veel leuke ideeën in dit boek.

Op elke pagina zien we een foto van een kind dat zijn of haar kunstwerk maakt, of we zien het resultaat van een idee met een korte beschrijving erbij. Het is duidelijk te zien dat de kinderen veel plezier beleven aan het maken van hun mooie schilderij, slinger, glasplaatje enz.

Het is zo'n boekje dat je meeneemt op vakantie of gebruikt op een druilerige dag, zodat als je je een beetje verveelt altijd ideeën krijgt en bezig gaat zodat voordat je het weet de dag alweer om is en jij een mooi werkstuk hebt gemaakt.


ISBN 9789060387436 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2015
Afmeting 14 x 20 cm | Leeftijd: 6+

© Dettie, 29 maart 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Bladerbeesten Bladerbeesten


Als kind groeide ik op in Amsterdam, in het toentertijd zo verguisde maar nu zo geliefde Amsterdam Noord. Echt veel groen zagen we daar niet en het was dan ook altijd feest als je naar oma in de Achterhoek mocht. Oma woonde in een oude voormalige boerderij - er waren geen kranen maar een pomp in de keuken - en om het huis was alles groen en kleurig. Heerlijk! Voor oma maakten we dan schilderijtjes van grasjes, bloemblaadjes, korenhalmen enz. die we op karton plakten. Het werd meestal een soort boeketje en oma hing de schilderijtjes trouw aan de muur in haar huiskamer en daar waren we dan zoooo trots op.

Dit boekje roept deze fijne herinneringen op, omdat alles wat je op de, tekstloze, pagina's ziet, gemaakt is van blaadjes. Boomblaadjes, bloemblaadjes, verse blaadjes, oude bijna doorschijnende blaadjes, gekartelde blaadjes, gekleurde blaadjes, uitgeknipte blaadjes, en ga zo maar door. Alleen worden er dit keer geen boeketjes gemaakt maar, zoals de titel al aangeeft, heuse bladerbeesten.

Het begint al op de titelpagina waar we een lekker wollig schaap op afgebeeld zien. Het dier is gemaakt van hazenstaartjes - de grassoort welteverstaan - en haar oren zijn van esdoornzaadjes (die dingen die zo leuk helikopteren als je ze opgooit) en haar grappige snoet is zo te zien van zwart karton. Twee dunne takjes vormen haar poten.

We zien een stoere leeuw met manen van zonnebloemblaadjes, een vos met zijn spitse snoet, een geweldige miereneter en een koddig roze varkentje die gemaakt is van maar zes roze bloemblaadjes. (zie de kaft van het boek).

Soms wordt er een kleinigheid toegevoegd zoals oogjes van karton, een zwierige krul van cadeaulint voor de varkensstaart, dunne rode stokjes voor de flamingo, maar voor het merendeel bestaan alle dieren uit blaadjes.


Zelf vind ik de slang met zijn mooie zwierige bladerlijf wel een leuke vondst, maar ook het piepkleine muisje met de grappige oortjes van doorzichtig berkenzaad is heel schattig. De vlinder opgebouwd van bloemblaadjes in allerlei diepe, heldere tinten is heel bijzonder. Maar de prachtige pauw spant echt de kroon. Die is helemaal opgebouwd uit grote en piepkleine bloemen, gras- en korenpluimen en nog veel meer. Het geheel is echt spectaculair en geeft je de kriebel om zelf ook aan de slag te gaan.


Verbluffend is de vlieg met zijn doorschijnende vleugels van bijna vergaan blad. Je moet die mogelijkheid maar in die bladeren zien! Ook de libelle met zijn tere vleugels van esdoornzaad is een mooie vondst.


De bladerbeesten zijn voornamelijk verspreid over twee pagina's afgedrukt. Maar naast de afbeelding van de grotere bloemenbeesten zoals de bloemenpauw, de schildpad (ook erg mooi), de vos en de leeuw, zien we al het gebruikte natuurlijke materiaal - keurig in rijen gerangschikt - afgebeeld staan.


Je ziet alleen het eindresultaat van het gemaakte dier, dus niet hoe het opgebouwd is, maar veelal kun je dat uit de afbeelding wel herleiden. Ik mis wel enkele tips, zoals welke lijm je het beste kunt gebruiken voor je bladerbeesten, waar je op moet letten als je begint, hoe je de blaadjes eventueel tegen snel bederf of verkleuren kunt behandelen enz. Maar dat mag de pret verder niet drukken.
Het is namelijk wel een heel inspirerend boek. Als je eenmaal begint met deze bladerbeesten na te maken, of zelf iets bedenkt, dan zal je er moeilijk mee kunnen stoppen denk ik zomaar. Het resultaat is namelijk zo apart dat niemand er ongevoelig voor zal blijven en heel enthousiast zal raken.


Yvonne Lacet (1980) werkt als beeldend kunstenaar/fotograaf aan projecten waarin stedelijke omgeving, landschap en natuur een belangrijke rol spelen. Haar werk is tentoongesteld in exposities in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt ze in opdracht voor reclamebureaus, magazines en ontwerpers.


ISBN 9789025766849 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | februari 2017
Leeftijd: 4+

© Dettie, 26 maart 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Knip je eigen beesten Knip je eigen beesten


De illustrator en schrijfster Loes Riphagen is inmiddels een begrip in kinderboekenland. Ze heeft een heel eigen stijl die vooral in haar mooie boek Bij de neus genomen tot zijn recht kwam. Voor dat boek gebruikte ze een bijzondere collagetechniek zoals ze in een filmpje laat zien. Ze tekent alle figuurtjes, knipt ze dan uit en plakt ze op een groot vel papier tot ze de hele afbeelding klaar heeft.
Dankzij dit boekje kun je de beesten uit Bij de neus genomen nu ook zelf maken. Als je ze allemaal maakt heb je een afbeelding vol dieren en planten die in de jungle leven en groeien.

Natuurlijk laat Loes Riphagen als eerste zien wat je nodig hebt om al die dieren te maken. Natuurlijk zijn papier, potloden, lijm en een schaar het allerbelangrijkste. Maar je kunt nog veel meer erbij gebruiken als je dat wilt, zoals verf, inkt, ecoline een fine-liner etc.
Ze vertelt wat over kleuren, oranje is warm, blauw is koel, roze is zacht en lief. Met kleuren kun je de dieren al een karakter geven. Gevaarlijke dieren kun je bijvoorbeeld donkerpaars maken of zwart. En zo vertelt ze heel in het kort nog een paar dingetjes waarmee je o.a. de afbeeldingen en dieren een bepaalde sfeer kunt geven.

Daarna komt het eerste dier aan bod en dat is het lieveheersbeestje omdat die van die fijne ronde vormen heeft die niet zo moeilijk om uit te knippen zijn. We zien alle onderdelen die geknipt moeten worden op de linkerbladzijde staan. Die kun je overtrekken of natekenen en dan het lijfje, vleugeltjes en dergelijke plakken zodat het een compleet lieveheersbeestje wordt. Door de laagjes krijg je een leuk en speels effect.


En zo kun je allerlei dieren maken zoals een kaketoe met mooie kuif, een egel met een flinke berg stekels op zijn rug, een grappige aap die een beetje scheel kijkt, een gezellige ronde mol die uit de grond kruipt, een heuse cheeta!, een olijke olifant, een tokkelende specht, een lieve giraf, een glimlachende krokodil met mooie tanden, een slome kameel en allemaal bomen en planten.
Helemaal achterin het boekje zien we alle dieren bij elkaar.

De afbeeldingen zijn in zwart-wit afgedrukt zodat je zelf alle kleuren van de dieren en planten kunt bedenken. Het boekje is 22 x 17 cm dus de dieren zijn niet heel groot, soms zal het plakken en knippen daarom een beetje priegelwerk zijn, maar dat is ook wel weer spannend. En het resultaat is wel heel erg leuk. Echt iets om trots op te zijn.

Een leuk boekje om te kopen of cadeau te geven, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.


ISBN 9789026142314 | Paperback | 40 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2016
Afmeting 22,1 x 17,2 cm met zwart-wit illustraties | Leeftijd 5 -12 jaar

© Dettie, 26 november 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het strandboek Het strandboek
Ontdek wat je allemaal kunt doen bij meren, rivieren en aan zee


De Engelse Jo Schofield (psycholoog) en Fiona Danks (ecoloog) willen heel graag aan kinderen laten zien hoe ze buitenshuis avonturen kunnen beleven. Ze hebben al diverse boeken uitgegeven rond dit thema, zoals Outdoor, Het bos boek, Het slecht weer boek, De wilde stad enz.

Het boek Outdoor dat ik ook gelezen heb was meer een boek voor de begeleiders en ouders van kinderen maar het strandboek is helemaal gericht op de kinderen zelf. Net als Outdoor is het wel te merken dat enkele ideeën en doe-dingen gericht zijn op kinderen die in Engeland wonen. Het begint al met de eerste twee zinnen in het boek:

Het is spannend om stranden te onderzoeken. Klauter over rotsen, ontdek verborgen poelen en spelonken, waad door beekjes en speel in de duinen.

Nederlandse kusten hebben natuurlijk wel duinen maar voor rotsen en spelonken moet je toch echt naar een ander land. Je ziet bij de tekst prachtige foto's van kinderen die bovenop een enorme rotsformatie staan of aan het klimmen zijn over de rotsen.

Zelf wonend vlakbij een strand heb ik toch af en toe vreemd opgekeken en ook dingen geleerd. Barbecueën aan het strand? Mag dat? Ja kennelijk mag dat op sommige Nederlandse stranden, wel met een degelijke barbecue. Een open vuurtje stoken mag niet. Verder wordt verteld hoe je krabben, kreeften, mosselen, zeeslakken en vissen kunt vangen en koken of roosteren. Ik wist niet eens dat dat mocht!

Natuurlijk kun je ook allerlei spullen vinden aan het strand en daar zijn leuke en mooie dingen van te maken. Teken gezichten op drijfhout met houtskool van een vuur. De toren van mooie platte stenen zijn prachtig om te zien. Helaas zijn aan ons strand dit soort stenen niet te vinden, maar mooi is het. Zelf vind ik de in het zand gemaakte zonnewijzer erg leuk. Met een beetje geduld kan hij vrij nauwkeurig werken.

Erg mooi is de strandkunst gemaakt van grillige stukken drijfhout, de schaduwbeelden van rechtopstaande schelpen, de tekeningen in het zand, de kleine stilleventjes van stenen en schelpen, de grappige 'broodjes hamburger' gemaakt van stenen, de mooie hoofdtooien van zeewier, de bootjes van kleine stukjes hout, de schelpenketting van zeer fijne, kleine schelpjes enz. Alles is vrij origineel.

Wat ik wel vreemd vind, is dat er tinnen hangertjes aan het strand gegoten worden. Je moet dan een kleine gietpan, hittebestendige handschoenen en lange loodvrije staven tin van juwelierskwaliteit meenemen. Dit mag niet zonder volwassene erbij gedaan worden. Ik zie een volwassene ook niet zo gauw al deze attributen meeslepen naar het strand.

Ook zijn er veel spelletjes te bedenken met materialen die aan een strand te vinden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een spelbord tekenen in het zand en met  bijv. zwarte en witte schelpen een potje gaan dammen. Of ga strandkegelen met lege flessen of  pakken. Ook erg leuk is per groepje een schatkaart tekenen, de groepjes moeten de schat op elkaars aangegeven plek zien te vinden.

Verder zijn er allemaal dingen te zien die gemaakt zijn van afval. Eigenlijk best triest dat de plastic flessen en tassen, jerrycans, lege chipszakken  opgenomen worden als zijnde 'strandvondsten' waar je wat mee kunt doen. Van plastic zakken worden vliegers en waterbommen gemaakt, van plastic flessen kun je een vlot of een waterkijker fabriceren, van bierdoppen kun je leuke poppen maken...

Bij elk idee staat aangegeven of een kind het idee alleen kan uitvoeren of dat er volwassenen bij moeten zijn om de boel in de gaten te houden of mee te helpen. Ook wordt er steeds gehamerd op veiligheid, het opruimen en schoonhouden van het strand, het vuur goed uitmaken als je gebarbecued hebt etc.
Al met al is het, ondanks de Engelse oriëntatie, een prima boek boordevol originele ideeën die goed uitvoerbaar zijn en de fantasie prikkelt.


ISBN 9789060387672 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2016
Vertaald door Katja Kaiser | Leeftijd: 3-12 jaar

© Dettie, 04 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Coole knutsels Coole knutsels
voor stoere jongens (en meisjes)


"Er zijn genoeg knutselboeken voor meisjes, maar die staan meestal vol met kettinkjes, elfenvleugels en prinsessenkroontjes. Wij wilden een boek samenstellen met knutsels die jongens en stoere meisjes wél leuk vinden."


En cool zijn de knutsels zeker! Het boek begint met knutsels van papier zoals en coole mannenkop van papier-maché met wilde krullen en een baard of gewoon een halloween griezelhoofd met groen haar en een litteken in zijn nek! Maar je kunt ook hele landschappen maken van papier-maché om je tanks door te laten rijden of soldaten door te laten marcheren. Erg leuk zijn de medailles voor moed en... de zelf te maken waterbommen!

Na de papierknutsels komen de stofknutsels aan de beurt. Stofknutsels voor coole jongens? Jazeker! Maar of ze daadwerkelijk achter de naaimachine gaan zitten om die te gekke knuffelapen te maken? Ik weet het niet. - Volgens de covertekst vinden jongens dat wel  leuk - Maar een enorme zitzak maken... dat is toch wel eeerrruuug leuk, evenals de megamonsters van oude truien.  Fleecemutsen, een gymtas of een speelkleedtas maken... iets voor stoere jongens en meisjes? Ik geloof het niet zo. Ze zijn wel leuk maar cool? Niet echt.

Dan kun je beter die griezelknutsels gaan maken... Zombies, Vleermuizen, ratten, een afgehakte vinger (echt eng om te zien!) of... oogbollen maken, dat is wel heel cool (en griezelig brrr) In het boek wordt precies verteld hoe je dat kunt doen.

De houtknutsels zijn minder eng maar wel superleuk. Zelf stelten maken bijvoorbeeld of een insectenhotel of erg leuke houten kevers op wieltjes gemaakt van blokken voor de open haard.

Daarna volgen de modelknutsels... verteld wordt hoe je een Egyptische mummiekist van een plastic drinkfles kunt maken. Het resultaat is prachtig! Ook hoe je van bestaande actiepoppen echte Romeinse helden kunt maken of koning Hendrik de Achtste  of een kruistochtridder. Het ziet er heel stoer uit. Maar ook de zilvergekleurde raceauto gemaakt van een kartonnen rol en flessendoppen ziet er heel flitsend uit.
En helemaal te gek is de zelfgemaakte ballonauto. Je blaast de ballon op en hup daar gaat de zelfgemaakte auto!

De knuffels omtoveren tot superhelden is wel aardig, maar het blijven eigenlijk gewoon lieve knuffels. Ook de gebreide spullen vind ik niet echt soer, behalve de enorme das, van 'wol' gemaakt van oude T-shirts, is wel erg cool. Maar dunne sjaaltjes die door middel van met je vingers breien zijn gemaakt blijven dunne, beetje iele sjaaltjes, de zonnebrillen die de jongens erbij dragen zijn stoerder.

De ca. vijftig knutsels worden allemaal via een foto getoond wat ik zelf altijd erg prettig vind, dan zie je precies hoe het er uit komt te zien en dat geeft houvast. De beschrijvingen bij de knutsels zijn kort, duidelijk en kernachtig. Vaak staat er een tekeningetje bij zodat je kunt zien hoe de knutsel in elkaar gezet of gevouwen moet worden. Ik denk dat bij een paar dingen een beetje hulp van volwassenen welkom is, zoals bijvoorbeeld bij de vampierencape.  Maar iemand die handig is met de naaimachine kan het denkelijk ook zelf wel maken.
Het merendeel van de knutsels zijn origineel en inderdaad cool. Andere knutsels zijn een variant op bestaande knutsels en wel een beetje lief. Zoals de mobielhoesjes , de (b)engeltjes, de kerstkrans en dergelijke.
Achterin het boek staan enkele patronen zoals voor de medailles, de vleermuizen, de apen en nog veel meer.

Een fijn boek om in huis te hebben en bijvoorbeeld op een regenachtige dag tevoorschijn halen om met zijn allen lekker aan de knutsel te gaan. Geheid dat er iets leuks, grappigs of moois uit voortkomt!


ISBN 9789060387429 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2015
NUR 214 | Afmeting 22,5 x 19,3 cm  | Vertaald door Maeike de Wolff-Russchen | Leeftijd: 4-12 jaar

© Dettie, 11 april 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het potlodenboek Het potlodenboek
Ontdek wat je allemaal kunt doen met potloden


In dit boek staan zeventig ideeën om met potlood iets te maken. Die ideeën zijn heel divers.
Zo is er bijvoorbeeld het idee om platte lichtgekleurde stenen te zoeken en daarop een mooie afbeelding te maken. Het gebruik van de stenen geeft het iets bijzonders.
Ook erg leuk om te zien is het versierde potlood. Je kunt heel mooi papier om het potlood plakken maar ook een draadpoppetje om het potlood maken en dan heel snel met het potlood ronddraaien zodat net lijkt of het poppetje danst!

Wat ik zelf vroeger erg leuk vond is aankleedpopjes maken. Je tekent poppetjes, knipt die uit en gebruikt die poppetjes als model voor de kleren en schoenen en tassen e.d. die je voor ze tekent. Die knip je uit met her en der lipjes die je om de poppetjes heen kunt vouwen. Zo kun je eindeloos blijven ontwerpen voor jouw poppetjes. Gelukkig staan die aankleedpopjes ook vermeld in het boek.

Maar er is veel meer. Er staat in hoe je een minifilm kunt maken of een mooie 3D tekening. Maar ook hoe je een vriendencollage kunt maken, wat ik echt een geweldig idee vind.
Ook worden er allemaal spelletjes gemeld die je met potloden kunt doen, zoals mikado maar ook spelletjes als kamer verhuren en voer de vogels waarbij je heel slim te werk moet gaan. Je kunt ook je eigen bordspel maken, hoe dat moet wordt in het boek uitgelegd.
Natuurlijk staan de stippentekeningen er ook in ofwel hoe je die kunt maken evenals het maken van een mooi portret. Eveneens een heel leuk idee is om een foto in zwart wit te kopiëren en dan de foto met kleurpotloden je eigen kleuren geven. Het geeft een erg apart effect.

Het bijzondere is dat soms de potloden zelf gebruikt worden om iets te maken, zoals de plantenstekers of de potloodhouder die bestaat uit een stevige koker waar potloden tegenaan geplakt zijn. Het enige vervelende is dat je die potloden dan niet meer kunt gebruiken maar het ziet er wel heel mooi uit.
En zo staat er nog veel meer in het boek om zelf te maken zoals een jurk of bloem plakken van mooi golvend potloodslijpsel of een kleurendruk maken van potloodpoeder...

Alles wordt kort en goed toegelicht met veel foto's erbij zodat je precies weet hoe je de getoonde dingen moet maken. Kortom, je hoeft je voorlopig niet meer te vervelen dankzij dit leuke boek vol originele en creatieve ideeën!
Dus... aan de slag ermee!


ISBN 9789060387443 | Flexibound | 128 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2015
Afmeting 14 x 20 cm vertaald door Katja Kaiser | Leeftijd: 6+

© Dettie, 20 maart 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: