Kerstboeken

Echt iets voor Kerstmis Echt iets voor Kerstmis


Het was kerstavond en sneeuwvlokjes dwarrelden in het rond. De koning deed de laatste kerstboodschappen op de markt.
Opeens zag hij een grote rol prachtige, dieprode stof liggen.
'Oh!' zuchtte hij. 'Wat een lekker zachte stof! En zo mooi rood! Echt iets voor Kerstmis.'


De koning kocht de mooie stof en liet er een prachtige mantel voor zijn dochter de prinses van maken.
'Wat moeten we met de restjes stof doen?' vroeg de naaister.
'Leg maar buiten neer, bij de achterdeur,' zei de koning.

Daar vond Jenny, het keukenhulpje het. Ze nam de stof mee en maakte er een prachtig jasje voor haar moeder van. De restjes stof legde ze bij de achterdeur... en daar vond Dorus Das het, die van de stof een mooie hoed maakte voor zijn vader. Ook hij legt de restjes stof weer buiten waar Edward Eekhoorn het vindt. Hij is ook heel blij met zijn vondst en maakt lekker warme handschoenen voor zijn lieve vrouw. Het laatste restje stof waait weg... En dat vindt Milly Muis, die helemaal gelukkig is met haar vondst, na een dag zoeken naar nootjes voor kleine Billy heeft ze nu toch nog een kerstcadeautje. 'Wat een lekker zachte stof! En zo mooi rood! Echt iets voor Kerstmis',  zei ze. Ze is de hele nacht bezig om er een mooie sjaal van te maken.

En zo gebeurt het dat op Kerstochtend vier volwassenen en een kind helemaal blij zijn met hun cadeau van de heerlijk zachte rode stof die de koning gekocht heeft.

Het zachtaardige verhaal is voornamelijk opgebouwd uit repeterende zinnen, wat het altijd goed doet bij kinderen. Ondanks de herhalingen blijft het verhaal toch boeien omdat het steeds verrassend is wat uit het restant van de lap stof gemaakt wordt.

Op de gekleurde afbeeldingen zien we de vinders van de stof vol liefde iets maken voor iemand waar ze veel van houden, wat hartverwarmend is om te zien. De afbeeldingen zijn paginagroot of in een stripboekachtige vorm gegoten. Een lief boek dat de kerstgedachte om alles te delen op een mooie manier uitdraagt.


ISBN 9789025750473 | Hardcover | 26 pagina's | Gottmer | oktober 2011
Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd: 4+

© Dettie, 19 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Kerst met Vera Kerst met Vera


Zo gauw je dit boek openslaat raak je in de kerststemming. Op de binnenkant en eerste bladzijde zie je allemaal kerstversierselen zoals alleen Marjolein Bastin ze kan tekenen. Na de titelpagina volgen de bladzijden waar we voorgesteld worden aan Biana, de defige nicht uit de stad, Kipje (het winterkoninkje), Frits, Lieveheersbeest, Vera, Popje en Saar de hond.
Na deze introductie volgen de verhalen over Vera die dit jaar eens een witte kerst wil... Dus een kerstboom met witte (en gouden) kerstballen die ze zelf maken. Lieveheersbeest heeft verstand van rood, daarom mag hij streepjes en sterren op de ballen schilderen. De boom wordt prachtig!

En dan... weet Frits ook nog iets heel leuks. Sterren uit mooie rode appeltjes snijden! Vera is best een beetje bang dat Frits in zijn vinger snijdt maar hij doet gelukkig heel voorzichtig.  En daarna kun je zelf aan de slag. Want in het boek wordt heel goed uitgelegd hoe je zelf zulke mooie appeltjes kunt maken.
Dan gaan we de keuken in want Vera laat ook zien hoe je sneeuwballen van marsepein en die lekkere kerstkoekjes kunt maken.
Maar dat is nog niet alles, ze weet ook de mooiste kerstversieringen te bedenken zoals kerststerren om voor het raam te hangen.
En dan komt eindelijk nicht Bianca, ze heeft natuurlijk weer een hoop praatjes, maar Vera is wel heel blij dat ze er is.

Dit boek bestaat uit losse verhalen waarbij je ideeën opdoet om zelf dingen te maken, maar je kunt ook aan de slag met de recepten en versieringen maken die op de 'doe-het-zelf' pagina's staan. De afbeeldingen zijn heel duidelijk en getekend op de typerende Marjolein Bastin manier. Alle figuren zijn in kerstkleding en staan vrolijk en zwierig afgebeeld in rood en groen, behalve natuurlijk Bianca, zij moet weer wat anders, ze is helemaal in het wit, net als de kerstboom en als buiten, want het is een echte witte kerst geworden... het sneeuwt!

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar maar ook volwassenen zullen er veel plezier aan beleven. Het is vaak ongelofelijk wat Marjolein Bastin weet te verzinnen qua kleding, versiering en kleine details en dat alles met haar eigen humor weergegeven. De boeken van Marjolein Bastin staan garant voor veel lees- en kijkplezier, zo ook dit boek. Petje af! Of zoals Bianca het zou zeggen: 'Chapeau!'


ISBN 9789051161656 | Hardcover | 24 pagina's | De Vier Windstreken | november 2011
Leeftijd: 4+

© Dettie, 09 september 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: