Pieter Feller

  Categorie: Recensies 6-9jr

Een cavia en twee moeders Een cavia en twee moeders


De tienjarige Sep heeft twee moeders, Maartje en Lotte. Vier maanden geleden zijn ze van Amsterdam verhuisd naar het geboortestadje van Lotte. Ze wonen nu in een mooi oud boerderijtje met een groot erf en een paar fruitbomen. In de grote verbouwde schuur is een expositieruimte waar Lotte haar werk tentoonstelt. Ze wonen nu ook lekker dicht bij oma Gerda, de moeder van Lotte.

We lezen hoe Sep al flink gewend is aan zijn nieuwe woonplaats, hij heeft inmiddels nieuwe vrienden gemaakt. Met name Koen en Tibby zijn favoriet. Koen is een stuk ouder, al vijftien, en Tibby zit bij hem in de klas. 
Hij heeft beloofd Tibby te helpen met een cadeau maken voor Vaderdag. Buurman Paul bracht ze op idee, ze gaan een molen van ijsstokjes maken. Leuke bijkomstigheid is dat ze dan wel veel ijsjes moeten eten!
De vrouw van Paul, buurvrouw Annemarie, is eigenlijk de enige die altijd commentaar heeft op Sep en vooral op zijn twee moeders. Ze vindt dat maar niets. Dat is wel eens vervelend maar Sep probeert zich er niets van aan te trekken. Hij vindt Maartje en Lotte gewoon lief.

Sep heeft een cavia, Kobus, die vrij rond mag lopen in zijn kamer. Elke avond vertelt hij aan Kobus zijn belevenissen van de dag. De ene keer gaat het over buurman Paul die hij heel aardig vindt, de andere keer over buurman Joost die een beetje stilletjes is. Maar ook over zijn vriend Koen en over oma Gerda, die nu alleen woont nadat opa is overleden, waar hij lekker veel naartoe gaat. Ze kijken dan graag naar opa's postzegelverzameling. Samen met oma haalt hij dan herinneringen op aan die grappige en mooie verhalen die opa verzon bij elke postzegel.
Hij vertelt aan Kobus hoe raar Tibby ineens doet en hoe verlegen Roza uit zijn klas is. Hij vertelt dat Roza een beetje raar maar wel lief is.
Hij vertelt over zijn superidee dat hij voor oma heeft bedacht. Hij vertelt dat hij het stom vindt dat de kinderen van buurman Paul nooit komen want hij is vast een lieve vader. Hij vertelt over Annemarie die altijd zo naar doet. Hij vertelt over de gemene brief vol akelige roddels over zijn moeders...

Een erg prettig, soms ontroerend verhaal. Sep heeft net als elke jongen zijn pretjes en verdrietjes. Soms vindt hij het niet leuk dat hij geen vader heeft maar hij beseft ook hoe fijn hij het heeft met zijn twee moeders. Pieter Feller heeft dit alles heel invoelend weten te verwoorden.
Het is prettig dat er de laatste tijd wat vaker kinderboeken verschijnen waarbij de ouders twee vaders of twee moeders zijn. Kinderen zien dan dat het daar in huis er precies hetzelfde aan toegaat als in hun eigen huis. Het is verder ook een fijn verhaal, zeker de grappige en lieve herinneringen aan opa zijn prachtig verteld, maar ook de schoolperikelen zijn heerlijk om te lezen.
Kortom, een boeiend en liefdevol geschreven boek, het aanschaffen zeker waard.


ISBN 9789491446108 | Hardcover | 103 pagina's | Uitgeverij Xanten | november 2013
Met enkele zwart/wit illustraties van Niels de Hoog | Leeftijd: 8+

© Dettie, 13 november 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Nasim en Natalie Nasim en Natalie


In dit boekje staan veertien verhalen over de belevenissen van Nasim en Natalie.

Nasim (7 jaar) woont in een twee-onder-een-kapwoning. Op een dag krijgt hij nieuwe buren. Hij maakt kennis met Natalie, zijn nieuwe buurmeisje, en haar ouders. Natalie is van dezelfde leeftijd als Nasim. De moeders van de twee kinderen hebben geregeld dat Natalie met Nasim meeloopt naar school. Nasim vindt dat aanvankelijk maar niets, ze gaat het vast over allemaal meidendingen hebben. Maar dat valt reuze mee. Natalie is best wel tof vindt Nasim en al snel zijn ze dikke vrienden.

De oma van Nasim woont in Marokko evenals zijn nichtje en beste vriendin Farah. Nasim vertelt in het kringgesprek op school dat hij zondag met zijn oma heeft gepraat en haar gezien heeft op de webcam. Natalie vindt het wel spannend zo'n oma in Marokko.
Nasim moet elke zaterdag naar de koranschool en Natalie is heel nieuwsgierig en volgt hem stiekem en stapt zo mee naar binnen! Gelukkig reageert de meester heel leuk en leert Natalie enkele woorden die belangrijk zijn binnen de islam zoals insha'Allah en alhamdouli'Allah. Natalie is helemaal blij dat ze deze woorden nu kent!
Natalie laat foto's van haar verregende vakantie in Engeland zien. Nasim laat foto's zijn van zijn zonnige vakantie in Marokko zien. Natalie weet daarna een ding zeker, ze wil volgend jaar mee naar Marokko!

Natalie vertelt Nasim over de tandenfee en ze doen samen een dag mee met de ramadan. Nasim mag nog niet écht meedoen, hij is nog te jong. Maar één dag kan geen kwaad
Heel erg leuk is het verhaal over het spaarvarkentje dat Nasim cadeau krijgt van Natalie. Wat moet hij nu? Op de koranschool heeft hij geleerd dat je uit de buurt van varkens moet blijven... Varkens zijn haram, onrein.

Ook grappig is het verhaal over die keer dat Natalie met haar ouders gaat eten bij Nasim.

'Heerlijk' zegt Natalie. 'Alleen jammer dat er geen gebakken woestijnratten zijn.'
Nasim giechelt.
'Hoe kom je daar nou bij?' vraagt Nasims vader.
'Willen jullie nog wat drinken? vraagt Asima.
'Geef mij maar kamelenmelk,' zegt Natalie.
Nasim schiet in de lach, maar Natalies moeder kijkt boos en Natalies vader heeft plotseling een heel rood hoofd.
'Doe eens normaal, Natalie,' zegt haar moeder.
'Wat is er dan?' Vraagt Natalie met een onschuldig gezicht.' Papa vertelt toch net dat verhaal van Ali Baba die in de woestijn woonde en daar woestijnratten at en kamelenmelk dronk.'


Nasims vader vertelt daarna het een en ander over Marokkaans eten.
Kortom, in het boekje staan allemaal verhalen over twee kinderen met een verschillende culturele achtergrond die ontdekken hoe het er bij de ander aan toe gaat.
Op een prettige, duidelijke, positieve manier wordt over deze verschillen verteld. Leerzaam, maar ook heel erg leuk om  te lezen.


ISBN 9789048814084 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Moon | augustus 2012
(eerder verschenen in mei 2008 onder dezelfde titel) | Leeftijd: 7+

© Dettie, 07 juli 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: