Pieter Feller
Kolletje tovert verhalen
Een meisje dat bij Katharina Orselia Laetitia (zo heet Kolletje in het echt) kwam spelen was best jaloers op Kolletjes sokken, die wilde zij ook wel hebben.
Daarom verzon ze allerlei spelletjes, zoals dansen op blote voeten en verstoppertje zodat ze daarna gauw de sokken van Kolletje kon inpikken. Gelukkig voor Kolletje had haar tante een anti-inbraak middel met de sokken meegebreid. Zo gauw iemand anders de sokken meenam begonnen ze heel erg te stinken! Zo kwam het dat Kolletje haar sokken weer terugkreeg en ze nooit meer met het meisje wilde spelen.
Kolletje speelt eigenlijk het liefst met Dirk haar buurjongen. Dirk is vaak een beetje bang en hij zeurt soms ook wel wat maar ze hebben voornamelijk samen veel pret. Dirk mag zelfs met Kolletje mee op vakantie naar Frankrijk, maar als ze eenmaal op weg zijn wil hij onderweg maar één ding, naar huis! Gelukkig tovert Kolletje hem in slaap en als hij eenmaal op de camping is, vindt hij het er heel erg leuk. Als ze na veel leuke, gezellige weken vol avonturen terug naar huis moeten, wil Dirk maar één ding, op de camping blijven!
In dit extra dikke boek zijn de eerste zes boeken over Kolletje gebundeld, te weten: Kolletje, Kolletje gaat logeren, Kolletje tovert een broertje, Kolletje gaat kamperen, Kolletje gaat naar school en Kolletje en haar vriendjes.
Al die verhalen zijn allemaal even leuk. Of het nu om een verkleedpartij gaat of die lieve oude buurman en zijn hond Doerak, of een broertje krijgen of naar de bibliotheek gaan, Kolletje weet er dankzij haar speelse nieuwsgierigheid altijd wel een leuk avontuur van te maken.
De ouders van Kolletje zijn ook gezellige, vrolijke mensen die met veel plezier met hun kinderen omgaan.
De heldere zachtgekleurde afbeeldingen van Natascha Stenvert zijn vaak erg grappig om te zien, ze passen mooi bij de tekst.
Tip: Als je chagrijnig bent dan moet je gewoon even dit boek pakken en binnen twee verhalen ben je opgevrolijkt en zit je te glimlachen.
Heerlijk boek, fijne verhalen.
ISBN 9789048819522 | Hardcover | 384 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2014
Formaat: 200x235 mm | Leeftijd: 4+
© Dettie, 30 maart 2014
Rafelijntje
Aan één voet van de pop hing een draadje, een rafeltje, en daarom noemde ze de pop Rafelijntje.
Maar de pop is inmiddels oud en achterkleindochter Anna heeft poppen en knuffels genoeg, weg met die pop, dacht oma.
Rafelijntje belandt echter niet in de vuilniswagen maar valt ernaast en zo gebeurt het dat de pop overal terecht komt. De ene keer neemt een dier haar een stukje mee in zijn bek, de andere keer belandt ze in het water waar de vogels wel blij mee zijn. Rafelijn vriest vast en wordt gevonden door kinderen die op het ijs spelen, maar ze zit te vast in het ijs. Als het weer dooit kan een vogel wel wat wol van haar gebruiken voor zijn nest... Die rafel is wel wat! En zo komt het dat Rafelijn uiteindelijk op een hele bijzondere plek terecht komt, ze lijkt wel herboren!
Het verhaal zelf is, zoals je van Pieter Feller kunt verwachten, apart en het einde is origineel en erg leuk.
Bij dit verrassende verhaal staan gekleurde afbeeldingen van Carolien Westermann. Zij studeerde af in 2013 als illustrator aan de HKU, maar was al eerder ontdekt door de VPRO waarvan ze een aantal tekening voor de VPRO gids mocht maken.
Rafelijntje is het eerste boek dat ze illustreert. De afbeeldingen zijn erg sfeervol qua kleur maar de gezichten en bewegingen van mensen die groot uitgebeeld zijn komen een beetje stijf over. De kleiner afgebeelde mensen zijn veel vlotter om te zien. De dieren daarentegen hebben veel zeggingskracht en tonen veel beweging en vaart.
Rafelijntje zelf is prachtig, echt een pop dat je als kind graag gehad zou willen hebben, zo'n lekkere lange lijs die je overal mee naartoe sleept omdat zij zo lekker aanvoelt. Ook ben ik een beetje verliefd geworden op de prachtige rode kat met de dikke gestreepte staart.
In de tekeningen zitten allerlei kleine grapjes verwerkt, wat steeds leuke ontdekkingen zijn.
De afbeeldingen zijn verder erg apart en stralen een heel eigen, unieke sfeer uit.
Al met al vormen het verhaal en de afbeeldingen samen een boek dat kinderen zeer zeker zullen waarderen.
ISBN 9789491446115 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Xanten | februari 2014
Leeftijd: 4+
© Dettie, 16 maart 2014
Kolletje leert zwemmen
'De poppen kunnen al goed zwemmen,' vindt Dirk
'Als we groot zijn kunnen we ook goed zwemmen,' zegt Kolletje.
De papa van Kolletje hoort dat en dat brengt hem op idee. Misschien moet Kolletje ook op zwemles, ze gaat zo vaak naar het park met de vijver. Stel dat ze erin valt...
Hij zal het met mama bespreken.
Kolletje hoopt dat Dirk dan ook mee mag. Ze trekt de toversokken aan die ze op haar vierde verjaardag van tante Leatitia heeft gehad. Ze denk aan zichzelf en Dirk op zwemles en zegt 'Katharina Orselia Laetitia'. Vaak helpt dat en deze keer ook. Dirk en zij mogen op zwemles!
In het zwembad krijgen ze les van juf José die heel lief is. Ze beginnen in het ondiepe badje en doen daar allemaal leuke spelletjes, zo kunnen ze goed wennen aan het water. Dirk en Kolletje vinden zwemles superleuk. De buren leven helemaal mee. Ze ontmoeten de oude meneer de Jong in het park en zijn hondje hoeft geen zwemles, die kan het al vanzelf! Hij springt zo het water in! Meneer de Jong kent het liedje dat de kinderen geleerd hebben, hij zingt het lekker met ze mee. Buurman Harry heeft ook een leuk verhaal over zwemmen en geeft de kinderen iets heel bijzonders.
Natuurlijk komen opa en oma een keertje kijken naar de zwemles, Kolletje en Dirk mogen dan al in het diepe oefenen, en ook zij vertellen allemaal leuke verhalen over de tijd dat zij moesten leren zwemmen. De ene keer dat ze van meneer 'Sissing vergissing' les krijgen is héél komisch en levert opnieuw een heel bijzondere verhaal op.
En zo beleven Kolletje en Dirk allemaal leuke avonturen in en buiten het zwembad en natuurlijk spelen de toversokken van Kolletje een belangrijke rol. Zoals die keer dat Dirk zijn zwembroek vergeten is en een stomme zwembroek met bruine strepen aan moet. Of die keer dat die vervelende Patrick Poeptoeter zit te klieren... Dan trekt Kolletje gauw haar sokken aan en tovert de dingen net even anders.
Het grappige is dat de sokken alleen bij Kolletje zelf werken, als iemand anders ze aantrekt gaan ze stinken!
Een lekker vrolijk verhalenboekje vol avonturen rond de grappige, leuke, eigenwijze Kolletje en haar toversokken.
Het is voor kinderen die zelf zwemles krijgen natuurlijk helemaal leuk om deze verhalen voorgelezen te krijgen.
Bij de verhalen staan weer de vlotte, humoristische illustraties, zoals altijd gemaakt door Natascha Stenvert die het boek helemaal af en compleet maken.
Gelukkig komt er volgend jaar weer een Kolletje boek uit, ik zou de verhalen over haar niet meer willen missen.
ISBN 9789048818310 | Hardcover | 77 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2013
Leeftijd: 4+
© Dettie, 11 december 2013
Kolletje leert zwemmen
Handig als de dingen dus niet gaan zoals ze graag heeft. En gelukkig tovert ze ook voor anderen. Haar vriendje Dirk helpt ze nog al eens op deze manier.
Als ze samen met hem in een plastic zwembadje speelt, bedenken ze dat ze eigenlijk wel echt willen leren zwemmen. Maar dan hebben ze hun ouders nodig. De vader van Kolletje vindt het goed, nu Dirks moeder nog. Handig, die toversokken, Kolletje kan rustig gaan slapen.
En zo komen de twee kinderen op zwemles, bij juf José. Wat zijn ze enthousiast: ze vertellen het iedereen en iedereen vertelt meteen over eigen ervaringen met zwemmen...
Eenmaal op les gebeurt er van alles: de juf maakt hen eerst op een leuke manier watervrij, ze leren het spelletje 'Jan Huigen in de ton', en hoe ze 'trappeltjes moeten doen'.
Juf José geeft haar lessen echt op kinderniveau en dat vinden haar leerlingen wel leuk. Maar het echte werk laat niet lang op zich wachten.
Dirk vergeet een keer zijn zwembroek, maar gelukkig is Kolletje erbij. Die is een keer haar sokken kwijt! Gelukkig heeft ze gezien dat Aafke dezelfde sokken had. Nou ja, geen toversokken natuurlijk meer wel rood-wit gestreept! En - heel realistisch - ze krijgen een keer een invaller.
Wat kan je veel avonturen beleven met iets simpels als zwemles! Zeker als je toversokken hebt...
Op welke leeftijd ga je naar zwemles? Het Nationaal Platform Zwembaden (http://www.allesoverzwemles.nl/organisatie) adviseert om pas met het echte werk te beginnen als een kind gewend is op de basisschool, vier jaar en nog wat dus. Maar om een jonger kind te laten wennen aan water zijn er andere cursussen: ouder-kindzwemmen bijvoorbeeld. Een jong kind leert dan overleven in het water, zonder precies de juiste zwemslagen te hoeven kennen. Dus kan dit boek van Kolletje best al voorgelezen worden aan kinderen van twee jaar, de aanbevolen leeftijd.
Kolletje en Dirk zitten wel op de officiële zwemles, maar het boek gaat niet zozeer over wat je dan allemaal moet kunnen, dan wel over de dingen die daarnaast allemaal kunnen gebeuren: prettig of minder prettig. Maar met Kolletje erbij wordt ook het minder prettige uiteindelijk heel leuk!
Natuurlijk zijn er ook weer de mooie kleurrijke illustraties van Natascha Stenvert.
Het boek is stevig, en er is mooi glad papier gebruikt. De hoofdstukken zijn kort en je kan in de index zoeken als je een avontuur nog een extra keertje wil (voor)lezen.
Leeftijd vanaf de tijd dat je op zwemles gaat
ISBN 9789048818310 | Hardcover | 76 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2013
Leeftijd: 4+
© Marjo, 08 december 2013
Een cavia en twee moeders
We lezen hoe Sep al flink gewend is aan zijn nieuwe woonplaats, hij heeft inmiddels nieuwe vrienden gemaakt. Met name Koen en Tibby zijn favoriet. Koen is een stuk ouder, al vijftien, en Tibby zit bij hem in de klas.
Hij heeft beloofd Tibby te helpen met een cadeau maken voor Vaderdag. Buurman Paul bracht ze op idee, ze gaan een molen van ijsstokjes maken. Leuke bijkomstigheid is dat ze dan wel veel ijsjes moeten eten!
De vrouw van Paul, buurvrouw Annemarie, is eigenlijk de enige die altijd commentaar heeft op Sep en vooral op zijn twee moeders. Ze vindt dat maar niets. Dat is wel eens vervelend maar Sep probeert zich er niets van aan te trekken. Hij vindt Maartje en Lotte gewoon lief.
Sep heeft een cavia, Kobus, die vrij rond mag lopen in zijn kamer. Elke avond vertelt hij aan Kobus zijn belevenissen van de dag. De ene keer gaat het over buurman Paul die hij heel aardig vindt, de andere keer over buurman Joost die een beetje stilletjes is. Maar ook over zijn vriend Koen en over oma Gerda, die nu alleen woont nadat opa is overleden, waar hij lekker veel naartoe gaat. Ze kijken dan graag naar opa's postzegelverzameling. Samen met oma haalt hij dan herinneringen op aan die grappige en mooie verhalen die opa verzon bij elke postzegel.
Hij vertelt aan Kobus hoe raar Tibby ineens doet en hoe verlegen Roza uit zijn klas is. Hij vertelt dat Roza een beetje raar maar wel lief is.
Hij vertelt over zijn superidee dat hij voor oma heeft bedacht. Hij vertelt dat hij het stom vindt dat de kinderen van buurman Paul nooit komen want hij is vast een lieve vader. Hij vertelt over Annemarie die altijd zo naar doet. Hij vertelt over de gemene brief vol akelige roddels over zijn moeders...
Een erg prettig, soms ontroerend verhaal. Sep heeft net als elke jongen zijn pretjes en verdrietjes. Soms vindt hij het niet leuk dat hij geen vader heeft maar hij beseft ook hoe fijn hij het heeft met zijn twee moeders. Pieter Feller heeft dit alles heel invoelend weten te verwoorden.
Het is prettig dat er de laatste tijd wat vaker kinderboeken verschijnen waarbij de ouders twee vaders of twee moeders zijn. Kinderen zien dan dat het daar in huis er precies hetzelfde aan toegaat als in hun eigen huis. Het is verder ook een fijn verhaal, zeker de grappige en lieve herinneringen aan opa zijn prachtig verteld, maar ook de schoolperikelen zijn heerlijk om te lezen.
Kortom, een boeiend en liefdevol geschreven boek, het aanschaffen zeker waard.
ISBN 9789491446108 | Hardcover | 103 pagina's | Uitgeverij Xanten | november 2013
Met enkele zwart/wit illustraties van Niels de Hoog | Leeftijd: 8+
© Dettie, 13 november 2013
Het grote Kolletje voorleesboek
Dat komt vaak van pas, want met haar vriendje Dirk haalt ze nogal eens kattenkwaad uit, of loopt er ongewild iets mis. Even de spreuk uitspreken en de problemen zijn opgelost.
Het verhaal van de verjaardag staat niet in dit boek, maar wel een heleboel andere avonturen.
Als ze naar de kinderboerderij gaan en de herten ver weg blijven, terwijl Kolletje en Dirk nog wel brood bij zich hebben, helpt de spreuk prima: de herten komen gretig happen! En als Dirk zich pijn doet, zorgt de spreuk dat zijn verdriet verdwijnt.
Het is ook handig als ze een rommel maken van mama’s kleerkast, en dat in een handomdraai weer in orde maken. En zo zijn er steeds weer dingen waarbij de toversokken en de spreuk hun nut bewijzen.
Maar wat als een hond er met een sok vandoor gaat? Of als de sok kapot is?
Alle verhalen zijn herkenbaar voor jonge kinderen, hoewel ik erbij moet zeggen dat kinderen van vier jaar misschien wat aan de jonge kant zijn. Naarmate kinderen ouder zijn, zullen ze meer herkennen van Kolletjes avonturen. Herkennen en dus begrijpen.
Het zijn overigens heel alledaagse onderwerpen: het verven van je haar, een nieuwe baby, de wisseling van de seizoenen, vakantie, het verschil tussen jongens en meisjes, allemaal doodgewone dingetjes. Het opvoeren van een oude meneer die moeilijk loopt brengt er een nieuw element in: eerbied voor de oudere, wiens verhalen over vroeger best leuk kunnen zijn.
Ook leert Kolletje dat toversokken soms echt niet helpen. Als ze die mooie vogel levenloos op straat aantreft, wil ze hem levend toveren. Papa weet gelukkig een mooie oplossing als blijkt dat Kolletje geen wonderen kan verrichten.
De ouders van Kolletje en Dirk zijn ouders zoals je ze iedereen toewenst: ze spelen mee als dat kan, maar weten tegelijk hun opvoedende rol prima te vervullen. Niet dat het jonge lezertje, luisterend of zelf lezend, daar erg in heeft: die vindt alle verhalen gewoon leuk.
En dat zijn ze ook. Bovendien zijn er leuke tekeningen om te bekijken terwijl je ademloos zit te luisteren.
ISBN 9789048817856 | Paperback | 415 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2013
(zelf lezen vanaf een jaar of acht) | Leeftijd: 4+
© Marjo, 08 juli 2013
Kolletje en de verkleedkist
Het is ook niet zo verwonderlijk dat Kolletje zo geliefd is. Zij is een erg leuk en grappig meisje die heel gewoon lijkt. Ze gaat bijvoorbeeld gewoon met papa en haar kleine broertje Kees de eendjes voeren en ontmoet daar de oude meneer de Jong en zijn lieve hondje Doerak. Maar Doerak heeft een 'jasje' aan en dat vindt hij maar niets. Arme Doerak. En dan blijkt pas hoe bijzonder Kolletje is, zij knijpt haar ogen stijf dicht en zegt: 'Katharina Orselia Laetitia' en kijk, Doerak is weer helemaal vrolijk! Meneer de Jong snapt er niets van maar is wel heel blij want hij is erg gek op zijn hondje.
Heel lief is het verhaal over Kolletje en Brenda die net doen alsof zij de ander zijn. Kolletje spuit de haren van Brenda oranje, het is precies de kleur van haar eigen haar en Brenda krijgt Kolletjes strikken in en haar toversokken aan. Maar als papa met Keesje Kolletje komt ophalen en Kolletje niet herkent, vindt ze dat toch niet zo leuk. Gelukkig weet Brenda's moeder wèl wie haar dochter is. Kolletje is toch wel heel erg opgelucht. Achterop de fiets naar huis vraagt ze toch nog maar even voor de zekerheid: 'Je wist het zeker wel, hè papa?' Natuurlijk wist papa het!
Ook zo'n gezellig verhaal is het verhaal over die keer dat Kolletjes opa Snor en oma Orselia op bezoek waren. Dirk, het vriendje van Kolletje, vindt opa wel leuk en heel grappig want hij kan apen jassen! Gelukkig mag Dirk blijven eten want ze eten 'apen' met peultjes en een gehaktbal en Dirk heeft nog nooit peultjes gegeten. Kolletje is niet zo gek op gehakt en daarom is ze is heel blij dat ze haar toversokken heeft...
Het allerleukst en allerliefste verhaal vind ik het verhaal over verkleden. Kolletje heeft een heel grote verkleedkist met allemaal prachtige kleren maar Dirk vindt het maar niets. 'Het zijn allemaal meidenkleren' moppert hij. Alleen de blauwe schipperstrui die van Kolletjes vader is geweest, is nog wel wat, maar de mouwen zijn wel érg lang, net olifantenslurfen vindt Kolletje. Arme Dirk, voor hem blijft alleen een honkbalpetje over. Buiten komen ze meneer de Jong tegen. Gelukkig weet hij voor Dirk iets héél moois...
Het leuke van de verhalen is dat de Kolletje en de andere kinderen ook echt kind zijn. Ze spelen, zitten op school, plagen elkaar, helpen elkaar en doen gewoon heel leuke dingen. De toversokken van Kolletje worden niet voor de gekste zaken gebruikt om bijvoorbeeld het verhaal tot een goed einde te brengen. De toverij blijft binnen proporties en is niet heel spectaculair maar wel erg toepasselijk, een kind zal die dingen echt wensen.
De twaalf verhalen zitten stuk voor stuk goed in elkaar. Ze zijn leuk om - meerdere keren - voor te lezen maar ook om zelf te lezen is het boek zeker de moeite waard.
En dan zijn er ook nog de grappige afbeeldingen, vooral het vrouwtje met de klotsende knieën is geweldig. Maar bijna alle tekeningen die doorheen het boek staan, maken dat je moet glimlachen, ze zijn vrolijk en humoristisch.
Pieter Feller mag wat mij betreft nog heel lang doorgaan met zijn Kolletjeverhalen, natuurlijk wel mét de tekeningen van Natascha Stenvert erbij want die maken alles helemaal af.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789048813278 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2012
Leeftijd: 4+
© Dettie, 12 september 2012
Kolletje tovert zonnestralen
Maar er staan niet alleen maar verhalen in het boek. Het leuke is dat het ook een doe-boek is. Na elk verhaal staan er allerlei dingen die een kind kan doen zoals na het verhaal over het dagje strand kun je de verschillen zoeken op twee op elkaar lijkende tekeningen van Kolletje die een zandkasteel bouwt. Of de mooie vlieger van Kolletjes vader inkleuren, of raadseltjes oplossen, of een heel leuke zonneklep maken.
Na het grappige verhaal over de indianen kunnen kinderen de zeven verschillen in de twee totempalen zoeken en zelf een totempaal beschilderen, er staat ook een mooie kleurplaat van Kolletje, Dirk en blaffende Bizon in, en een doolhof waardoor buurman de Jong de weg naar huis moet vinden. Maar ook hoe je een echte verentooi en totempaal zoals de indianen hebben, kunt maken. Verder kunnen ze een beetje leren spoorzoeken en een indianentent inkleuren. Er staan ook nog een aankleedpop en miniworstenbroodjes in om zelf te maken.
Zo vind je na elk verhaal allemaal van dit soort puzzels, kleurplaten, recepten en andere dingen die kinderen kunnen doen en maken.
Er is goed over alles nagedacht. De dingen die kinderen uit kunnen knippen hebben aan de achterkant geen tekst maar wel streepjes of dunne takjes of stipjes met een mooie, vrolijk gekleurde achtergrond. De kaft van het boek, dat uit stevig geplastificeerd karton bestaat, kan uitgeklapt worden zodat je het spel 'Kolletjes toverbord' kunt spelen. Dat spel lijkt een beetje op ganzenborden maar is natuurlijk helemaal gericht op de verhalen van Kolletje. Als je bijv. op blokje nummer 6 komt mag je meerijden op de rollator van buurman de Jong naar blokje 12.
De afbeeldingen zijn heel vrolijk en duidelijk. Het is een heel leuk boek, erg geschikt om cadeau te geven of voor de zomervakantie (voor de prijs hoef je het niet te laten). Een kind verveelt zich dan dankzij dit boek geen minuut meer!
ISBN 9789048814039 | Paperback | 80 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2012
Leeftijd: 4+
© Dettie, 03 juni 2012
Chatgevaar
Maar het loopt niet goed: ze wordt door een man die ze niet kan zien binnengetrokken in een verlaten cafépand - hartstikke donker is het er - en haar mond en ogen worden afgeplakt. Gelukkig komt het niet tot een verkrachting, maar de ervaring is erg genoeg; ze is compleet van streek. Buiten komt ze een Surinaamse vrouw tegen, die ziet dat het niet goed met haar gaat, en die haar verhaal aanhoort en haar meeneemt naar het politiebureau. Pas als het verhoor bijna voorbij is, vindt ze een briefje ‘durf niet naar de politie te gaan. Ik zal je vinden! staat er op.
Vanaf dat moment is Madelon erg gespannen en angstig. Wie is die man geweest? Het kan iedereen wel zijn! Die aardige buurman, of de leraar van school? Of die andere man die ze steeds tegenkomt als ze met de hond van de buren wandelt? Haar ex-vriendje Alexander, die haar stalkt? Er zijn zoveel mannen die het kunnen zijn!
Ze wordt er ook steeds aan herinnerd: haar broer Sjoerd gebruikt dezelfde deo als de dader; de buurman is aan het schilderen en gebruikt afplaktape; en haar vriendin wil alles weten. Die vriendin is een verhaal apart, ze doet aan kickboksen, en wil wraak nemen voor Madelon. Maar natuurlijk mag je niet het recht in eigen hand nemen!
Op het thuisfront wordt ze niet serieus genomen, vindt ze. De wedstrijden atletiek van Sjoerd zin belangrijker! Madelon gaat zelf maar op pad. Ze heeft er schoon genoeg van! En dan meldt Arthur zich weer…
Spannend verhaal over de gevaren van chatten. Het is dusdanig geschreven dat ik denk dat de jeugd dit met plezier zal lezen. Zelfs al denken zij dat zij zelf niet zo dom zullen zijn natuurlijk!
ISBN 9789001557782 | Paperback | 180 pagina's | Noordhoff Uitgevers Lijsters | 2007
Leeftijd: 13+
© Marjo, 08 mei 2012
Sinterpiet en Zwarte Klaas
Sinterklaas vindt zijn Pieten heel aardig maar Wegwijspiet was vaak de weg kwijt en Rijmpiet kon niet altijd zo goed rijmen. Sinterklaas zorgde er dan weer voor dat het toch nog goed kwam. Op een dag stond hij aan het roer want de Stuurpiet en Kapiteinpiet waren zeeziek. En toen dacht de Sint, nu ga ik het doen! Hij ging naar de Opperpiet en zei:
'Ik heb een plan, we gaan van rol wisselen.'
Opperpiet begreep het niet. 'Van rol wisselen,
Sinterklaas? Welke rol? Een rolletje drop? Een rol
pepermunt? Een rolschaats?
'Nee', zei Sinterklaas. 'Deze keer ga ik doen wat jij altijd
doet en jij gaat doen wat ik altijd doe.'
Zo gezegd zo gedaan. Piet trok de kleren van Sinterklaas aan en de Sint trok Pietenkleren aan. Vanaf nu was Sinterklaas ze Zwarte Klaas en de Opperpiet was Sinterpiet.
Natuurlijk was het wel een leuk plan van Sinterklaas maar hij was wel een paar dingen vergeten. Hij kon heel goed wuiven naar de kinderen maar hij kon niet al de gekke kunstjes die Piet wel kon. Zelfs Amerigo, het paard van Sinterklaas, moest lachen om de stijve kunstjes van zijn baas. De burgemeester vindt Sinterpiet maar raar, hij is zo druk dit jaar en die Zwarte Klaas is wel een stijve hark. Sinterpiet vindt het helemaal niet leuk om Sinterklaas te spelen. Hij moet rustig naar liedjes luisteren en naar toneelstukjes kijken. Hij verveelt zich rot.
Maar ja ze hebben nu eenmaal van rol gewisseld en moeten wel, de echte Sint haalt nu acrobatische toeren uit en de echte Opperpiet probeert zich waardig en deftig te gedragen.
Natuurlijk gaat er van alles verkeerd en elke keer moeten de Ziekenpieten komen als Zwarte Klaas weer eens gevallen of uitgegleden is.
Zwarte Klaas en Sinterpiet laten overal waar ze zijn geweest een spoor van troep achter. Niemand is echt blij met ze maar gelukkig komt toch nog alles goed. Maar als de dag om is weet Sinterklaas (de echte) dat hij nooit, nooit, nooit meer van rol zal wisselen! Zolang hij leeft zal hij zichzelf zijn en niemand anders!
Het is een lekker gek verhaal waar je soms goed je hoofd bij moet houden want wie is ook alweer de echte Sinterklaas en wie is nou de Opperpiet?
De burgemeestersvrouw en de juf vinden de nieuwe Sinterklaas eigenlijk wel heel leuk. Hij doet nu allemaal gekke dingen, hij klimt in de touwen van de gymzaal en maakt een handstand op het zadel! En die Zwarte Piet met zijn lange baard is maar een slome.
De illustraties bij het verhaal, gemaakt in gemengde techniek, zijn heel vrolijk en kleurig. Maar het allerleukste is dat er een los vel in het boek zit waarop aankleedpoppetjes staan van Sint en Piet met allerlei mooie kleren erbij afgedrukt. Kinderen kunnen nu zelf hun Sinterpiet en Zwarte Klaas maken, met baard of zonder baard, met handschoenen en een mijter of niet. Of de Sint gewoon een streepjeskostuum aan doen. Echt superleuk om te zien en te doen.
Mooi prentenboek en een lekker humoristisch verhaal.
ISBN 9789048811984 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | 2011
Leeftijd: 4+
© Dettie, 24 november 2011
Kolletje Het grote voorleesboek
Kolletje gaat op vakantie met haar vader en moeder en kleine broertje Kees. Ook Dirk, de buurjongen mag mee naar Frankrijk. Dirk vindt het maar moeilijk zo zonder zijn papa en mama en moet steeds een beetje huilen. Pff... Kolletje wordt moe van dat gesnotter en fluistert Katharina Orselia Laetitia en denkt aan een slapende Dirk... en hup Dirk slaapt de hele reis!
Eenmaal in Frankrijk hebben ze het heel leuk. Ze mogen bij het kampvuur zitten en spelen bij het meer, ze gaan naar een grot en ze krijgen twee vriendjes Kai en Li-an. Deze zijn geadopteerd en Kolletje krijgt het sterke vermoeden dat zij ook geapoteerd (sic) is. Ze is er verdrietig van, gelukkig mag ze tante Laetitia bellen en die vertelt dat ze zelf gezien heeft dat Kolletje uit mama's buik kwam. Daarna is Kolletje weer helemaal blij. Als ze naar huis moeten is Dirk verdrietig, hij wil helemaal niet weg... Kolletje zegt maar gauw Katharina Orselia Laetitia...
Eenmaal thuis moet Kolletje weer naar school maar ze heeft geen zin. Ze vindt dat ze een beetje buikpijn heeft en thuis moet blijven... Gelukkig heeft ze het verder altijd heel erg naar haar zin op school en ook daar kan Kolletje het niet laten om af en toe wat vreemds te laten gebeuren... Heeft die nare Patrick nu echt een krokodil in het aquarium gezien? Na schooltijd gaat ze vaak buiten spelen of naar de bieb met mama of even praten met de lieve oude buurman, meneer de Jong.
Het is een erg fijn boek. De 36 verhalen beslaan zo'n 4 tot 5 pagina's en daarbij staan heel vrolijke, grappige, gekleurde tekeningen van Natascha Stenvert. In elk verhaal heeft Kolletje andere, grote strikken in haar haar.
De verhalen gaan over gewone dingetjes die kunnen gebeuren zoals een verstopte wc op school of een verjaardagsfeestje, of limonade verkopen (waarbij Kolletje ook even haar toversokken gebruikt). Het leuke is dat het verteld wordt zoals een kind praat of heel verwonderd naar zaken kan kijken. Kinderen zullen het heerlijk vinden om uit dit boek voorgelezen te worden, ik vind het tenminste heel jammer dat ik het uit heb.
Gelukkig zijn er veel meer boeken over Kolletje, kijk maar http://www.kinderboekidee.nl.
ISBN 9789048809103 | Hardcover | 200 pagina's | Dutch Media Uitgevers | maart 2011
Leeftijd: 4+
© Dettie, 12 april 2011
Nasim en Natalie
Nasim (7 jaar) woont in een twee-onder-een-kapwoning. Op een dag krijgt hij nieuwe buren. Hij maakt kennis met Natalie, zijn nieuwe buurmeisje, en haar ouders. Natalie is van dezelfde leeftijd als Nasim. De moeders van de twee kinderen hebben geregeld dat Natalie met Nasim meeloopt naar school. Nasim vindt dat aanvankelijk maar niets, ze gaat het vast over allemaal meidendingen hebben. Maar dat valt reuze mee. Natalie is best wel tof vindt Nasim en al snel zijn ze dikke vrienden.
De oma van Nasim woont in Marokko evenals zijn nichtje en beste vriendin Farah. Nasim vertelt in het kringgesprek op school dat hij zondag met zijn oma heeft gepraat en haar gezien heeft op de webcam. Natalie vindt het wel spannend zo'n oma in Marokko.
Nasim moet elke zaterdag naar de koranschool en Natalie is heel nieuwsgierig en volgt hem stiekem en stapt zo mee naar binnen! Gelukkig reageert de meester heel leuk en leert Natalie enkele woorden die belangrijk zijn binnen de islam zoals insha'Allah en alhamdouli'Allah. Natalie is helemaal blij dat ze deze woorden nu kent!
Natalie laat foto's van haar verregende vakantie in Engeland zien. Nasim laat foto's zijn van zijn zonnige vakantie in Marokko zien. Natalie weet daarna een ding zeker, ze wil volgend jaar mee naar Marokko!
Natalie vertelt Nasim over de tandenfee en ze doen samen een dag mee met de ramadan. Nasim mag nog niet écht meedoen, hij is nog te jong. Maar één dag kan geen kwaad
Heel erg leuk is het verhaal over het spaarvarkentje dat Nasim cadeau krijgt van Natalie. Wat moet hij nu? Op de koranschool heeft hij geleerd dat je uit de buurt van varkens moet blijven... Varkens zijn haram, onrein.
Ook grappig is het verhaal over die keer dat Natalie met haar ouders gaat eten bij Nasim.
'Heerlijk' zegt Natalie. 'Alleen jammer dat er geen gebakken woestijnratten zijn.'
Nasim giechelt.
'Hoe kom je daar nou bij?' vraagt Nasims vader.
'Willen jullie nog wat drinken? vraagt Asima.
'Geef mij maar kamelenmelk,' zegt Natalie.
Nasim schiet in de lach, maar Natalies moeder kijkt boos en Natalies vader heeft plotseling een heel rood hoofd.
'Doe eens normaal, Natalie,' zegt haar moeder.
'Wat is er dan?' Vraagt Natalie met een onschuldig gezicht.' Papa vertelt toch net dat verhaal van Ali Baba die in de woestijn woonde en daar woestijnratten at en kamelenmelk dronk.'
Nasims vader vertelt daarna het een en ander over Marokkaans eten.
Kortom, in het boekje staan allemaal verhalen over twee kinderen met een verschillende culturele achtergrond die ontdekken hoe het er bij de ander aan toe gaat.
Op een prettige, duidelijke, positieve manier wordt over deze verschillen verteld. Leerzaam, maar ook heel erg leuk om te lezen.
ISBN 9789048814084 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Moon | augustus 2012
(eerder verschenen in mei 2008 onder dezelfde titel) | Leeftijd: 7+
© Dettie, 07 juli 2009