Stefan Boonen

 

Een stuk voor mama en een stuk voor papa Een stuk voor mama en een stuk voor papa


Een boek uit de 'bij-de-hand' reeks. In deze serie worden allerlei onderwerpen besproken die voor kinderen moeilijk te begrijpen kunnen zijn zoals; dyslexie, blindheid, bedplassen, verkeersslachtoffers, ADHD enz.

In het boek Een stuk voor mama en een stuk voor papa worden de gevoelens van een kind rond een echtscheiding duidelijk gemaakt.  Lander gaat voor het eerst, na de scheiding, een weekend naar zijn vader waar hij best zenuwachtig om is, net als zijn moeder merkt hij. Lander vindt het huis van papa maar klein en vreemd, àlles is eigenlijk raar maar een nieuw bed is wel weer leuk. Zonder mama eten is zo gek en papa praat haast niet onder het eten. Lander wil tegelijk wel en niet huilen. Gelukkig gaan ze daarna iets leuks doen. Maar het liefst zou Lander zich in twee stukken hakken. Een stuk voor mama en een stuk voor papa.

Het verhaal gaat dus over de eerste dag bij papa en alle gemengde gevoelens die Lander maar ook zijn vader en moeder daarbij hebben. Dat is mooi duidelijk gemaakt door de tekst maar ook door de illustraties. De ouders proberen Lander te laten voelen dat hij bij alle twee hoort en welkom is. Lander is nog een beetje bibberig van al het nieuwe, moet hij zijn moeder wel of niet over de leuke middag vertellen? Mag hij eigenlijk dingen wel leuk vinden? Als hij z'n moeder 's avonds belt is hij toch blij dat hij haar even hoort, maar ook blij dat hij bij papa is.

Achterin het boek staat een 'Bijsluiter' oftewel tips voor ouders en leerkrachten. Deze zijn zeer helder en kort en krachtig. Er wordt vooral ingegaan op de gevoelens van het kind. Wat ouders kunnen verwachten.
Ook wordt de nadruk gelegd op openheid naar de kinderen toe, zoals: "Vertel ook aan jonge kinderen waarom de scheiding er komt. Ze hoeven niet alle details te kennen, maar wel de grote lijnen. Breng die informatie op hun niveau."
of
"Kinderen blijven vaak lang hopen dat het weer goedkomt tussen hun ouders. Ze fantaseren daarover en ondernemen soms zelfs pogingen om hun ouders weer samen te brengen. Als ouder moet je hier begrip voor opbrengen, maar tegelijk ook duidelijk maken dat je kind niets aan de scheiding kan veranderen."

Maar ook het duidelijk zijn van de ouders naar elkaar toe is belangrijk. Gescheiden leven en samen opvoeden vraagt goede afspraken. Zo staan er allerlei goede en reële tips in voor zowel ouders, leerkracht als kind.
De kleurillustraties van Luus Willems zijn sfeervol, liefdevol en invoelend.

Ik denk dat, mochten mensen met jonge kinderen besluiten te gaan scheiden, dit boek een uitstekend hulpmiddel is om de scheiding duidelijk uit te leggen en bespreekbaar te maken.


ISBN 9789044811131 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2009
Leeftijd: 5+

© Dettie, 17 september 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: