Edward van de Vendel

  Categorie: Recensies 13-15jr

De gelukvinder De gelukvinder


"Hij zit naast je in de klas. Gewoon, een leuke jongen. Maar hij is ooit uit Afghanistan gevlucht. In dit boek lees je zijn hele verhaal. Van binnen uit."
Dit staat op de omslag van het boek. Ook staat er de naam 'Anoush Elman'. Dat is de Afghaanse jongen met wie Edward van de Vendel dit boek geschreven heeft. Het is gebaseerd op het leven van de jongen in Afghanistan, zijn vlucht en zijn verblijf in allerlei asielzoekerscentra in Nederland. Het is geen letterlijk verslag, maar veel er van is wel echt gebeurd.

Het gaat over Hamayun, die als tiener in Nederland zijn verhaal vertelt, over zijn leven, dat hij samen met zijn ouders, en zijn broers en zusjes op eentje na, probeert te leiden.
Het is een schrijnend verhaal, over hoe mensen eerst in hun eigen land verguisd worden, zodat ze wel weg moeten om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden. En hoe ze dan na vele omzwervingen -die bepaald geen vakantiegevoel geven! - eindelijk aankomen in een land, dat hen volledig onbekend is, en waar ze hopen een veilig bestaan op te kunnen bouwen.

Hoe valt dat dan allemaal tegen... Nederland is helemaal niet gastvrij. Alleen al de bureaucratie waar het gezin mee te maken krijgt is vreselijk. Het boek heeft een open einde, eigenlijk worden er twee mogelijkheden beschreven. Een gelukkig einde en een rampzalige afloop. Ik denk dat dit bepaalde gezin heeft mogen blijven, maar het is natuurlijk ook het verhaal van andere gezinnen die wel terug moesten naar wat wij dan bestempelen als hun vaderland... terwijl het dat niet meer is. Kinderen die hier opgegroeid zijn of zelfs geboren, kinderen die tussen twee culturen in zitten en nergens thuis zijn...
Het is een boek dat ik iedereen - maar vooral mensen die met asielzoekers te maken hebben- aanraad te lezen...


ISBN 9045105918 | Paperback | 335 pagina's | Querido Kinderboeken | juni 2009
Leeftijd: 14+

© Marjo, augustus 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Ons derde lichaam Ons derde lichaam


In 1999 verscheen "de dagen van de bluegrassliefde" van Edward van de Vendel, het verhaal van een heftige zomer waarin de hoofdpersoon Tycho ontdekt dat hij homoseksueel is. "Ons derde lichaam" blijkt een vervolg (maar is zelfstandig te lezen) op dit verhaal.

Tycho is terug in Nederland, gaat studeren in Rotterdam, en zoekt een kamer. Hij belandt op een etage, samen met Vonda, die wil doorbreken als zangeres. Tycho gaat naar de schrijversacademie. Later, als ook de zolderkamer wordt verhuurd, komt Moritz erbij, een homoseksuele dansstudent.

Tycho blijkt goed te kunnen schrijven, en hij laat zich vooral inspireren door de liefde van de afgelopen zomer. Hij mist Oliver vreselijk, maar durft niets van zich te laten horen. Ze zijn niet helemaal op een goede manier uit elkaar gegaan... gelukkig vindt hij bij Vonda een gewillig oor voor zijn liefdesverdriet. Vonda blijkt ook de nodige problemen gehad te hebben, een man, een kind zelfs, ze wil er niet echt over praten. Maar hun vriendschap is hecht, en ook Moritz wordt bij die vriendschap betrokken. En als Vonda dan voor de keuze staat om mee te doen met het songfestival, wil ze pertinent dat de twee jongens meedoen in de act.
Het hele gebeuren rond dat festival sleurt het drietal mee, maar in hun persoonlijke leven gaat het allemaal niet zo goed. Steeds opnieuw moeten er keuzes gemaakt worden...

Het is een meeslepend verhaal, met als aparte achtergrond het songfestival. De hele heisa, de gekte, terwijl de deelnemers er eigenlijk niet echt bij zijn met hun hart. Maar wel heel leuk gekozen. Je kan bovendien op de website van Edward van de Vendel het liedje beluisteren! Heel grappig.
Vooral echter is het een psychologische roman voor de jeugd, met de coming-out van een homoseksueel, dat overigens net zo goed een heteroverhaal had kunnen zijn, het gaat om alle onzekerheden die met de liefde gepaard gaan. Erg mooi boek, dat je in een ruk uitleest!

Zie ook: Ons derde lichaam


ISBN 9045103168 | Paperback | 304 pagina's | Querido Kinderboeken | 2006
Leeftijd: 14+

© Marjo, december 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: