Marco Kunst

 

De sleuteldrager De sleuteldrager


Wikke is zo’n mooi plantje, als je zijn groeigedrag in de hand houdt. Maar nu weet ik dat ik op moet letten: het kan zich zomaar ontpoppen tot een Gruwel!
Om de zoveel jaar komt er een Gruwel naar het kleine koninkrijk Myr. Ooit was het een gelukkig oord, waar mensen in vrede met elkaar leefden en hun koning vereerden. Nu is het al jaren een plek waar angst leeft in de harten van de bewoners: ze weten immers nooit wanneer er weer een levensverslindende Gruwel zal komen.
Timeo is de held van het verhaal, maar dat weet hij nog niet. Hij woont met zijn vader in het woud, en heeft het er best naar zijn zin. Hij zou best die stad eens willen zien, maar zijn vader heeft hem verteld dat ze daar niet welkom zijn. De koning zou hen op zijn minst gevangen nemen. Zijn vader heeft nog een verhaal dat hij eens moet vertellen, maar dat stelt hij steeds uit.
Zo komt het dat Timeo niets weet terwijl hij zich door de takken van de bomen slingert en de weinige mensen die zich in het bos wagen, bespiedt.
Maar op een dag gebeurt er iets vreemds: onder de Grote Oude Eik zit een wandelaar te slapen, terwijl een rank van de wikke zich om zijn voet wikkelt. De man wordt langzaam grijs…
Als zijn vader dat hoort!

‘Wie door Groene Gruwel wordt geraakt
Door verstijving koud beroerd
Die lijkt door sterven meegevoerd
Door stenen angst ontvoerd’


Zijn vader gaat onmiddellijk op weg naar de koning, de sleutel die altijd om zijn nek hing, moet gebracht worden. Timeo gaat mee. Hij staat versteld over de wereld buiten het woud, hij kijkt zijn ogen uit in die stad waar langzaam de angst zich opnieuw meester maakt van het volk. Als hij geweten had wat hem te wachten stond… Het is het begin van een spannend avontuur, dat Marco Kunst ons vertelt.

Een verhaal met behalve Gruwels en snoodaards ook leuke meisjes en een mooie koningin. Aftelversjes als leidraad, een magiër met de wens om eeuwig te leven, jaloezie naast vriendschap en liefde. Dit verhaal heeft weer alle ingrediënten om de lezer gespannen door te laten lezen. Zal het hem lukken om de Gruwel te verslaan?

Dit boek is serieuzer van toon dan ‘Isa’s droom’ was, natuurlijk:  een Gruwel is een serieuze zaak! Maar gelukkig is er een vrolijke noot in de persoon van de kok.

‘Belangrijk? Soep met ballen! Lobbige sauzen! Wildbraad en vette patatten! Dàt is pas belangrijk. Witlof met salami en graskaas! Ja? Stokvis op een bedje van algen! En ik, Govert Stovertsen, chef de cuisine, ben de baas van het hele sputterende spul! Van toetje tot voorgerecht… een feestmaal moet ik leveren vanmiddag. De hoge heren willen schransen op de goede afloop.’


Moet ik het nog benadrukken? Dit is opnieuw een heerlijk boek van een begeesterd schrijver!


ISBN 9789047704331 | Hardcover | 248 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2012
Leeftijd: 10+

© Marjo, 12 maart 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: