Jacques Vriens

Toon alleen recensies op Leestafel van Jacques Vriens in de categorie:
 

Weg uit de Peel Weg uit de Peel


Janneke is de oudste dochter van een arm gezin in de Peel. Ze heeft nog een oudere broer, twee jongere broertjes en een zusje, en moeder is weer in verwachting.

Het leven is zwaar in de Peel, de mannen werken 12 uur per dag: turf steken in de turfputten. De vrouwen proberen hun kroost goed aangekleed en gevoed te houden, nog een zwaarder karwei, met de vele kinderen, en de geringe inkomsten, die de mannen ook nog graag wilden uitgeven aan drank.

Jannekes moeder heeft het ook zwaar, en ze reageert zich af op de kinderen. Janneke, die geen meisje meer is, maar ook nog geen vrouw, begint opstandig te worden. Ze is gehoorzaam, maar er zijn dingen... ze wil bijvoorbeeld niet haar haar laten knippen -dat betekende een zowat kale kop, want dat was praktisch- en ze loopt weg, de Peel in, waar ze een 'eigen plekje' heeft.
Daar treft ze Willem, de zoon van de stroper. Hij woont met zijn vader in de moerassen, en wordt door het hele dorp met de nek aangekeken. Janneke heeft dat nooit begrepen en deed gewoon tegen hem. Ze worden vrienden.

Intussen broeit er iets in het dorp. Er zijn peelwerkers die in opstand willen komen tegen de baas van de streek. Ze willen een vakbond, en zorgen voor betere omstandigheden. Jannekes oudere broer is er een van, en de meester. De meester die ruzie krijgt met Jannekes moeder omdat hij wil dat Janneke doorleert, en dat kan natuurlijk niet. Janneke moet thuis komen en helpen.
Er gebeuren meer dingen die ze niet kan accepteren, dit leven kan ze niet leven...

Het is een verhaal van een liefde tegen de achtergrond van de geschiedenis van de Peel, waarbij je een goede indruk krijgt van hoe dat leven geweest moet zijn, hoe het landschap er uit zag, en hoe mensen dachten en deden. Jacques Vriens schetst het zware leven in de Peel, rond 1900, toen arbeidsomstandigheden vreselijk waren, toen de hoge heren, waaronder de kerkelijke stand, alles voor het zeggen hadden, en het gewone volk onderdrukt werd.
Volgens het nawoord is hij geïnspireerd geraakt door de verhalen die nog steeds in de Peel verteld worden, over mensen die zomaar zijn verdwenen in het veen... het meisje met de geit was er een van...


ISBN 9026989822 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | 1997
Leeftijd: 10+

© Marjo, november 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: