Stephan Enter

Toon alleen recensies op Leestafel van Stephan Enter in de categorie:
Stephan Enter op internet:
 

Compassie Compassie


‘Ik denk het opnieuw: dat ik haar eerste vriend zal zijn. Iets in dat idee hypnotiseert me zodra ik het me concreter ga voorstellen. En in gedachten bevestig ik mijn belofte: ja, ik zal heel toegewijd zijn, ik zal zorgen dat je je gelukkig voelt bij mij, een tijdlang, en dan laat ik je los.’


De vrouw over wie dit gaat weet van niets. Zij, Jessica, is een half-Duitse, tweeëndertig jaar, en woont in Amsterdam. Het profiel dat zij aangemaakt heeft op een datingsite valt de veertigjarige Frank van Luijn op. De reden dat hij zich op deze site heeft gewaagd is dat het eenvoudig is op deze manier contact te leggen. Het is anders: in het gewone leven biedt een eerste ontmoeting, een eerste contact meteen een algemene indruk: je ogen vertellen je iets over het uiterlijk van de ander, en geven je ook meteen een indruk hoe echt of fake het is. Je hoort de stem, je ruikt de geur van de ander. Hoe anders is een kennismaking via het onpersoonlijke net. Wat voor gevolgen heeft deze andere manier van relaties beginnen voor het vervolg?

Contact leggen met de vrouwen die zich daar aanbieden, is als een snoeppot, zegt een kennis. Frank, die al verschillende relaties heeft gehad, heeft zich nooit echt gebonden ‘omdat de schrale regelmaat van jaar na jaar doorbrengen met dezelfde partner’ hem tegenstaat. Het leven is niet echt interessant, anderen zijn niet interessant, maar blijkbaar wekt zijn hooghartige zwijgzaamheid bij anderen wel interesse.
Op het moment dat hij er mee wil stoppen, zo uitzichtloos is dat hele datinggedoe, ziet hij de foto van Jessica. Haar gezicht intrigeert hem, hij wil deze vrouw leren kennen. Na wat heen en weer mailen, volgen de afspraakjes, en groeit hun relatie. Maar dan doet hij een ontdekking, waardoor hij bovenstaand besluit neemt.

Frank is de verteller van dit boek. Het is dan ook een mannelijke kijk op de liefde, al is daarmee niet gezegd dat een vrouw per definitie anders kijkt, ik heb toch de indruk dat wij vrouwen romantischer van aard zijn, en meer belang hechten aan gevoelens. Aan de zielsverwantschap waar Frank het ook over heeft. Wat in dit boek geschetst wordt is het verschil tussen de hoofdzakelijk platonische liefde waarbij geborgenheid, veiligheid, vertrouwdheid de belangrijkste rol speelt, met aan de andere kant de passie, het vleselijke. Kan het een zonder het ander? Kun je een volwaardige relatie hebben als een van de twee ontbreekt? En dan de titel: compassie is weer iets anders toch? De definitie van compassie is: medelijden, mededogen. Compassie als basis voor een goede relatie? Wat is voor Stephan Enter ‘liefde’: is zijn oordeel pessimistisch? Of mag de lezer hoop houden?

Stephan Enter studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht zowel Nederlandse taal- en letterkunde als Keltische letterkunde en cultuur. Hij debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden.


ISBN 9789028260795 | Hardcover | 154 pagina's | Uitgeverij Van Oorschot | april 2015

© Marjo, 09 mei 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: