J.K. Rowling
Een goede raad
Barry was lid van de gemeenteraad. Nu hij er niet meer is, zal iemand zijn plaats in moeten nemen. Er blijken meerdere gegadigden te zijn en er barst een felle verkiezingsstrijd los. Inzet is achterstandswijk The Fields. Een aantal raadsleden laat zich leiden door vooroordelen. Zij willen niets liever dan de wijk afstoten zodat het voortaan onder een andere gemeente valt. Barry Fairbrother sprong altijd in de bres voor de wijk en zijn inwoners. Nu hij dood is, zien zijn tegenstanders hun kans schoon. Zij zullen kiezen voor een raadslid dat zich aan hun kant zal scharen zodat zij de wijk de rug toe kunnen keren. Onder de kandidaten bevinden zich echter ook voorstanders van het beleid van Barry. Het gaat hard tegen hard. En dan wordt er een bericht op de website van de raad geplaatst. Een onthullend bericht over een van de kandidaten. Afzender is “de Geest van Barry Fairbrother”. De andere raadslieden verkneukelen zich om de lasterpraat maar het lachen zal hen snel vergaan.
J.K. Rowling verwierf met haar immens populaire Harry Potter-reeks een wereldwijde faam. Ook ik heb de boeken verslonden. Een goede raad is een literaire roman en valt – op de open en toegankelijke schrijfstijl na - niet te vergelijken met de fantasiereeks. Het is een gedurfde keuze geweest om een totaal ander boek te schrijven maar het heeft naar mijn mening goed uitgepakt. De Engelse media was geschokt maar ook geïntrigeerd. Het boek is allesbehalve braaf en geeft een zeer realistische beschrijving van de huidige maatschappij.
Pagford wordt in eerste instantie geschetst als een voorbeeldig dorpje met al even keurige inwoners. Het is echter allemaal schone schijn. In de buitenwijk The Fields spelen zaken als drugsgebruik, kinderverwaarlozing kindermishandeling, armoede, prostitutie en verkrachting. Welzijnswerkers hebben er hun handen vol aan. Zij zien door de bomen het bos niet meer en laten na in te grijpen. Achter de keurig geschilderde voordeuren van de dorpskern gaat ook veel - zorgvuldig verborgen - leed schuil. Zo slaat een van de verkiezingskandidaten zijn gezin regelmatig en ontgaat het de huisarts volkomen dat eigen haar dochter zichzelf uit verdriet verwondt.
De mens wordt in dit boek niet op zijn mooist geportretteerd. Het meest schokkend is misschien toch wel het besef dat het verhaal - dat in eerste instantie schromelijk overdreven lijkt - toch wel erg lijkt op de maatschappij zoals deze tegenwoordig in elkaar steekt. De problemen die zich in het boek afspelen, komen vrijwel overal voor. Het is confronterend maar omdat het zo schandalig smeuïg wordt gebracht, is het vooral smullen geblazen. Een escalatie kan niet uitblijven.
J.K. Rowling heeft met dit boek bewezen ook uitstekende boeken voor volwassenen te kunnen schrijven. Menigeen zal verbaasd zijn over het taalgebruik en de onderwerpen die in dit boek aan bod komen. Het is beslist geen Harry Potter. Toch heeft dit boek, ondanks het vloeken en de schokkende gebeurtenissen, iets kneuterigs. De schrijfstijl voelt vertrouwd, ik heb het boek gretig en met veel aandacht gelezen. Het is een goed geschreven roman die de lezer een kritische spiegel voorhoudt en tegelijkertijd een heerlijk verhaal vol schandalen biedt.
ISBN 9789022564301 | Paperback | 544 pagina's | Uitgeverij Boekerij | oktober 2012
Vertaald door Carolien Metaal en Sabine Mutsaers
© Annemarie, 16 oktober 2012