Rosa Timmer

Toon alleen recensies op Leestafel van Rosa Timmer in de categorie:
Rosa Timmer op internet:
 

Bikiniseizoen Bikiniseizoen
en andere sores van de moderne vrouw


Bikiniseizoen en andere sores van de moderne vrouw is een bundeling van Rosa's columns die eerder verschenen in het Dagblad van het Noorden.  In deze bundel volgen we Rosa van vrijgezelle studente naar samenwonende vrouw.
De columns beslaan ongeveer één pagina (pocketformaat) te beginnen met een grappige column over het verwijderen van haar snor na een subtiele hint van een vriendin.

"De procedure is ongeveer zo: je wordt eerst bedwelmd door een doekje met 90 procent alcohol onder je neus, als je bijna vliegt, krijg je gloeiend hete hars op je lip en daar gaat een muf lapje op. En dan: ja, dan wordt met een ongelofelijke kracht alles wat in je hoofd zat, via je bovenlip uit je lichaam getrokken. Tenminste zo voelt het."


Ja, dat is waar, zo voelt het! Je zit gelijk te grinniken omdat het zo herkenbaar is.

Ook het verhaal 'Brillenhoofd' heb ik breed grijnzend zitten lezen. Rosa ontdekt dat ze dringend een bril nodig heeft. Ze zag haar moeder regelmatig aan voor haar vader. Propjes kranten waren zielige katjes. - Als je zelf eens naar een meeuw die op de rand van de galerij zat, hebt gezwaaid in de veronderstelling dat de buurvrouw daar stond dan herken je dit onmiddellijk, het is echt zo. -
'Had ik dat maar nooit geweten' schrijft ze. "In de brillenwinkel ontdekte ik dat ik al die jaren een gefotoshopte versie van mezelf heb gezien. [...] 'Dat is even schrikken hè,' zei de opticien subtiel toen hij mij een spiegel voorhield en ik mezelf voor het eerst scherp zag. En bedankt."
Ze weet het lekker raak te schrijven allemaal.

Rosa gaat op autorijles en verhuurt haar huis omdat ze bij haar vriend gaat wonen. Ze moppert op het samenwoonvet dat zich op haar lichaam nestelt. Vriendlief haalt steeds etenswaren en snoep in huis die zij heel erg lekker vindt; salmiakballen, chocola en lolly's en daarna gaan ze over op de chips, het resultaat zes kilo zwaarder, maar Rosa weet daar wel wat op.
Ze twijfelt wel even aan haar grote liefde als ze haar huis te koop zet.

'Het appartement waar ik opgroeide van rebelse student tot bijna-volwassen vrouw, gaat weg. [...] Maar wat gebeurt er als je voor een grote verandering staat? Twijfel. [...]
Vriend begrijpt me wel. Als ik mijn Audi TT wil verkopen, zie ik hem op straat staan en vind ik hem zo mooi, dat ik het even uitstel. Zoiets ja.'


Rosa haalt na hilarische ritten haar rijbewijs, ze krijgt een eigen autootje waar ze ook weer een leuk verhaalover weet te vertellen.
En dan is er natuurlijk ook nog het verhaal over het aanschaffen van de bikini. 'Ik ben compleet uit verhouding. Mijn cupmaat hoort bij iemand met dertig kilo overgewicht, zo lijkt het. De broekjes zijn altijd te groot en de cups steevast te klein.' Volgens de verkoopster is ze ook wel laat, het is al begin mei. 'Nooit geweten dat je in de sneeuw bikini's uit moest zoeken.' schrijft Rosa.
Vriendlief keurt geduldig alle bikini's die gepast en afgekeurd worden, zonder mokken. Uiteindelijk weet hij de juiste woorden te zeggen waardoor ze weet dit is de bikini! Deze wordt het!

Rosa Timmer heeft een heel vlotte pen. Al haar columns lijken zo makkelijk geschreven, alsof ze die even onder het koffie zetten door schrijft.  Dat zal natuurlijk niet zo zijn maar het voelt wel alsof ze de verhalen uit haar mouw schudt.
Het is een lekker humoristisch boekje voor bijvoorbeeld naast het bed, telkens even een paar verhaaltjes voor het slapen gaan, geheid dat je daarna glimlachend in slaap valt.


ISBN 9789054522812 | Paperback | 96 pagina's | Uitgeverij Passage | november 2013

© Dettie, 05 december 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: