Christiaan Weijts

Toon alleen recensies op Leestafel van Christiaan Weijts in de categorie:
Christiaan Weijts op internet:
 

De linkshandigen De linkshandigen


Zo negatief als ik over zijn debuut Art. 285b was, zo positief ben ik over dit boek, wat een juweeltje!
Christaan Weijts heeft met De linkshandigen een erg knap geconstrueerd verhaal geschreven. Er lopen allerlei verhalen door elkaar heen die toch op perfecte wijze op elkaar aansluiten. Heel bijzonder.

Het verhaal betreft Simon Sinkelberg, een cartoonist publicerend onder de naam Zink.
Nadat een provocerende cartoon over de Britse telecomgigant S&M niet geplaatst wordt "omdat je een multinational niet kunt aanvallen. Hun juristen zijn geen derdejaars stagiaires" neemt hij onmiddellijk ontslag.
Impulsief als hij is stapt Simon in de auto en rijdt zomaar een kant op. Onderweg pikt hij een vrouw, Katharina, op die met een cellokoffer staat te liften langs de snelweg. Ze moet naar België dus wordt de bestemming België. Zo simpel is het.

Langzamerhand ontvouwt zich het verhaal rond deze twee personen waarbij blijkt dat achter de gemaakte cartoon een geschiedenis rond de zus van Simon speelt, die zwaar te lijden had van de praktijken van S&M.
Maar ook de liftster, Katharina, heeft zo haar eigen verhaal. Ze is op de vlucht maar waarvoor wordt ons mondjesmaat onthuld. Het reisdoel van Katharina is eveneens bijzonder. En zit er eigenlijk wel een cello in die koffer? Simon begint te twijfelen.

De titel De linkshandigen verwijst naar het feit dat beide personages, zowel Simon als Katharina, linkshandig zijn. In een interview op VPRO radio vertelt de schrijver dat 'linkshandigen een verborgen minderheid vormen. Ze worden niet gediscrimineerd maar zijn toch anders' en dat komt ook tot uiting in dit verhaal. Er wordt ook gezegd dat linkshandigen mogelijk creatiever zijn. Of de personages daarom een celliste en een cartoonist zijn geworden, laat ik in het midden. Het linkshandig zijn loopt als een rode draad doorheen het verhaal. In het interview vertelt Weijts dat Simon dankzij zijn linkshandigheid alles zelf heeft moeten uitvinden, omdat de wereld georiënteerd is op rechtshandige mensen. Dat maakt hem bijzonder, Simon denkt zelfs op gegeven moment dat de rechtshandigen teveel een kudde vormen. Daar hoort hij gelukkig niet bij.

Het aparte van dit verhaal is, dat Simon zelf ook een ontwikkeling doormaakt. Aanvankelijk, vlak na zijn ontslag, denkt hij als een cartoonist. Alles wat hij ziet wordt omgezet in tekeningen. Elke keer denkt hij, 'tekst:' of 'schets:' gevolgd door de beschrijving van de tekening of de tekst bij die tekening die hij van de situatie kan maken. Maar hoe langer hij niet werkt hoe minder dat voorkomt en tot Simons eigen verbazing begint hij weer gewone tekeningen te maken, met zijn rechterhand! Hij blijkt zelfs tweehandig te zijn. Ook zijn tekeningen veranderen en worden steeds eenvoudiger.

Het debuut van Christiaan Weijts vond ik, zoals gemeld, niet goed. Dat was niet vanwege zijn schrijfstijl maar wel vanwege zijn enorme afdwalingen en uitweidingen over allerlei onderwerpen. In dit boek passeren ook veel thema's de revue maar deze keer houdt Christiaan Weijts zich veel meer in de hand. Wat het boek zo bijzonder maakt, is dat het zich volledig in de huidige tijd speelt en ook wordt getoond hoe groot de invloed en het gebrek aan privacy dankzij internet en met name facebook is. Niets blijft geheim en door dat feit komt Simon bijna in de problemen. Iedereen staat in verbinding met elkaar, alles wordt aan elkaar doorgegeven. Daarnaast zijn er de interessante verhalen rond het verleden van Simon en Katharina, de zoektocht naar een nieuwe werkgever, de vakmanschap van beide personages in hun beroep, de concurrentiestrijd enz. Het is veel maar niet té veel. 

Christiaan Weijts weet een mooie spanning op te bouwen en allerlei schijnbaar op zichzelf staande gebeurtenissen tot een schitterend geheel samen te brengen. Meer moet ik niet over dit boek vertellen, het is een boek dat gelezen moet worden.


ISBN 9789029589666 | Paperback | 144 pagina's | De Arbeiderspers | november 2014
(de uitgave toont hoe een boek voor linkshandigen zou moeten zijn)

© Dettie, 25 november 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: