Rian Visser
Zoektocht naar een zeeklok
De tijd van regenten en vorsten 1600-1700 Christiaan Huygens
Nu, anderhalf jaar later, is het schip eindelijk teruggekeerd in de haven van Rotterdam. Hendrik hoopt zijn broertje Jacob, die nu nog in het weeshuis zit, terug te zien maar naar het weeshuis zelf durft hij niet. Zodirect moet hij wéér gaan varen en dat wil hij niet. Hij wil Christiaan Huygens zoeken die een slingerklok heeft uitgevonden die veel nauwkeuriger werkt dan andere klokken. Maar helaas, op zee bleek ook die klok niet goed te werken vanwege de deining.
Nu heeft de Nederlandse Staten-Generaal dertigduizend gulden beloofd aan diegene die een goed werkende zeeklok weet uit te vinden. Als Hendrik die prijs toch eens zou winnen... dan kon hij zijn broertje uit het weeshuis halen. Maar dan moet hij wel weten hoe je zo'n klok kan maken en daarom trekt Hendrik naar Den Haag. Daar huurt Christaan Huygens 's winters een kamer en van daaruit gaat hij elke dag naar het huis van zijn broer Constantijn waar op zolder een werkplaats is.
Gelukkig ontmoet Hendrik in Den Haag heel aardige mensen die hem een beetje opvangen want hij heeft natuurlijk geen huis of familie waar hij naartoe kan. Maar hoe komt hij nu in contact met Christiaan Huygens? Hij kan toch moeilijk zomaar bij dat huis van die broer aankloppen....
Zal Hendrik Christiaan Huygens ontmoeten? Zal Hendrik de zeeklok uitvinden? Zal hij zijn broertje Jacob nog terugzien?
Jongeren zullen genieten van de mooie, spannende en avontuurlijke verhaal. Het geeft een goed tijdsbeeld van de zeventiende eeuw en veel informatie over het leven en werk van Christiaan Huygens.
Achterin het boek staan foto's met toelichtingen erbij van uitvindingen van deze bijzondere geleerde en enkele website-adressen waar je meer kunt vinden over Christiaan Huygens.
Ook een goed boek voor het geval je een werkstuk moet maken of een spreekbeurt moet houden.
Dit boek van uitgeverij delubas is deel 21 uit de serie Terugblikken. Dat is een serie prentenboeken en leesboeken die aansluiten bij de canon van de Nederlandse geschiedenis. Zeer leerzaam en bovendien erg prettig leesbaar!
ISBN 9789053003916 | Gebonden | 89 pagina's | Delubas Educatieve Uitgeverij | juni 2011
Leeftijd: 8+
© Dettie, 07 juli 2009
Zoektocht naar een zeeklok
Dit boek gaat over Christiaan Huygens, die leefde in de zeventiende eeuw.
In die eeuw leeft ook de fictieve Hendrik. Hij is een weesjongen, die door de directeur van dat huis naar zee wordt gestuurd. Veel keuze heb je als weesjongen ook niet. Meisjes trouwens ook niet, maar daar gaat het hier niet over.
Hendrik vaart mee op een VOC-schip, en komt tot zijn grote geluk weer heelhuids en zelfs redelijk gezond weer terug in Rotterdam. Met zijn vriend Sammie. Maar die laat hij staan als hij ziet dat een kapitein van een trekschuit net zonder jaagjongen komt te zitten. Hij meldt zich onmiddellijk, want varen, dat wil hij niet meer! Jaagjongen worden dat lijkt hem wel wat, dat was hij vroeger ook, toen zijn vader nog leefde.
Maar het liefst wil hij leren klokken maken. Want op zee heeft hij horen praten over een zeeklok, een uitvinding die ontzettend nuttig zou zijn voor de scheepvaart. Om de lengtegraad te bepalen is het nodig dat je precies weet hoe laat het is op de plek waar je vaart. Een gewone klok is nu op zee niet handig: door de schommeling van het schip blijft immers de slinger niet recht hangen. Je moet bedenken dat de klok ook nog maar net uitgevonden was. Men had nog geen horloges zoals wij die kennen, er waren alleen slingerklokken. En helemaal precies waren die niet. Voor de gewone mens thuis geen probleem, wat maakt het uit of het in werkelijkheid een half uur vroeger of later is! Maar op zee moest alles precies. Er waren zelfs beloningen voor degene die een goede zeeklok uitvond. En dat is nu wat Hendrik wil: die zeekok uitvinden. En dan zijn broertje ophalen uit het weeshuis en samen zonder zorgen verder leven.
Maar ja Hendrik weet niets van klokken. Dus hij moet zien dat hij die Christiaan Huygens weet te vinden. Die kan hem alles leren!
Behalve een leuk en spannend verhaal is dit boek ook een bron van informatie: over het leven in de zeventiende eeuw: het weeshuis, de scheepvaart, trekschuiten, en het gewone leven van mensen. Maar vooral natuurlijk gaat het om Christiaan Huygens, uitvinder en wetenschapper. Het slingeruurwerk vond hij uit, alsmede een windkrachtmeter, een dieptemeter, een toverlantaarn en nog veel meer. Voor ie meer wil weten staat er informatie achter in het boek, met tips voor nog meer. Er zijn ook musea die je kunt bezoeken.
En natuurlijk, want dat kennen van de Terugblik-serie, is het boek prachtig uitgevoerd. Mooi papier, duidelijke bladspiegel, en leuke illustraties.
ISBN 9789053003916 | Gebonden | 89 pagina's | Delubas Educatieve Uitgeverij | juni 2011
Leeftijd: 8+
© Marjo, 25 september 2011