Michael De Cock

Toon alleen recensies op Leestafel van Michael De Cock in de categorie:
 

Rosie en Moussa Beste vrienden voor altijd Rosie en Moussa Beste vrienden voor altijd


Rosie en haar moeder zijn een tijd geleden in een flatgebouw aan de andere kant van de stad gaan wonen. In de kamer precies boven die van Rosie woont Moussa, een jongen van haar leeftijd. Hoe de kennismaking verliep en hun vriendschap ontstond, is in het boek Rosie en Moussa te lezen. De vader van Rosie zit in de gevangenis zoals al te lezen was in deel twee getiteld De brief van papa.
Dit boek Beste vrienden voor altijd is het derde deel over Rosie en Moussa.

Het verhaal begint en eindigt met een brief van Rosie aan haar vader waarin ze vertelt over oom Ibrahim, de oom van Moussa die op straat is gezet.  Tussen deze brieven in lezen we het verhaal over de komst van deze aardige, grappige, lieve oom Ibrahim. Hij logeert een tijdje bij zijn broer, de vader van Moussa. Oom Ibrahim zit in de problemen, hij mag niet in het land blijven omdat hij geen juiste papieren heeft. Moussa en Rosie moeten dat maar niet verder vertellen, anders wordt oom Ibrahim het land uit gezet. Natuurlijk zullen ze dat niet vertellen! Oom Ibrahim is veel te leuk! Jemma de moeder van Moussa weet wel een oplossing. Oom Ibrahim moet gewoon trouwen met een meisje met papieren, dan mag hij blijven. Oom Ibrahim vindt het maar een stom idee, hij heeft helemaal geen zin om te trouwen. Bovendien moet je verliefd zijn, en dat is hij niet. Verliefd worden kan je niet zomaar, dat overkomt je.

De kinderen weten wat beters, zij maken die papieren wel even. Oom Ibrahim mag blijven schrijven ze en dat wordt bekrachtigd met een stempel, want dat hoort zo op échte papieren, van de BVVA (Beste vrienden voor altijd). Oom Ibrahim is blij, dat zal hem zeker helpen!
Maar oom Ibrahim vindt na paar weken dat hij lang genoeg van de gastvrijheid van Moussa's ouders genoten heeft. Rosie en Moussa zijn verdrietig, ze zijn stapelgek op die leuke oom Ibrahim. Maar hij gaat toch. Hij moet wel vindt hij. Hij pakt zijn spullen en loopt de trap af en dan... wordt alles ineens helemaal anders.
Ondertussen ontvangt de vader van Rosie een heel bijzonder bericht...

Helaas heb ik de eerste twee delen niet gelezen maar dit derde deel vind ik een erg mooi en hartverwarmend boek. Moussa en Rosie weten op hun ontwapende manier cultuur- en andere problemen terug te brengen tot iets gewoons wat heel simpel te hanteren is. Het uitzettingsprobleem van oom Ibrahim wordt niet dramatisch gebracht maar mild en vriendelijk en daardoor wint het juist aan kracht, heeft het meer impact. Het is een realistisch maar humoristisch verhaal van deze tijd, zich afspelend in een stadswijk zoals er zoveel in Nederland te vinden zijn.
Het is vooral dankzij de eenvoud en de heldere en oprechte taal van de twee kinderen dat de belevenissen van Rosie en Moussa zo aantrekkelijk zijn.

Bij dit verhaal vormen de humoristische zwart-wit afbeeldingen een uitstekende aanvulling. "Jaap Leest" schrijft daarover: 'Er zijn weinig boeken waarin de tekeningen zo dicht op de tekst zitten en zo'n symbiose vormen." en daar ben ik het helemaal mee eens. Vooral de tekening waarop oom Ibrahim 'door zijn haar heen groeit' is geweldig.

Hopelijk volgt snel deel vier want ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat met de twee kinderen, oom Ibrahim en de ouders van Rosie.
Een boek van grote klasse.


ISBN 9789045114712 | Hardcover | 93 pagina's | Querido | april 2013
Leeftijd: 6+

© Dettie, 08 mei 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: