Li Lefébure

 

Naar het dak van de wereld Naar het dak van de wereld
Samen leren lezen met Raaf en Papegaai


Na het prachtige boek Raaf en Papegaai waarin de twee vogels op zoek gingen naar het paradijs, kunnen we nu dit nieuwe verhaal over beide vogels. Dit keer vliegen ze naar de hoogste berg van de wereld en die is te vinden in de Himalayagebergte dat ook wel 'het dak van de wereld' genoemd wordt. 

Als ze daar  aankomen weten ze niet wat ze zien, zovéél bergen! Maar Papegaai ziet een berg die boven alle andere bergen uitsteekt, dáár wil hij naar toe. 'De berg roept me,' zegt Papegaai, 'Ik moet er naartoe. We zijn er bijna.'
Maar Raaf heeft er geen zin in, de wind raast om hem heen, hij is moe, hij heeft het ijskoud, hij wil uitrusten en bovendien is er op de top van de berg geen eten te vinden, alleen maar sneeuw. Die Papagaai ook met zijn rare gedachten. Een berg die roept, dat bestaat toch niet!

Maar het wordt nog gekker, Papegaai hoort een stem en ziet even later een monster, een reuzenbeest, en hij is bang voor monsters.
Raaf denkt; wat een onzin roept Papegaai toch, nu ziet hij weer een monster. 'Kom mee we gaan naar beneden,' zegt hij.  Maar Papegaai is nergens meer te zien? Waar is hij gebleven? Papegaai is weg en blijft weg! Hoe Raaf ook zoekt en roept, nergens is zijn grote vriend te vinden.
Nu wordt Raaf ook ongerust en bang. Zou dat monster dan toch bestaan? Heeft dat enge dier zijn vriend te pakken gekregen? Vindt hij Papegaai nog terug?

Niet alleen het verhaal is spannend maar ook aan de afbeeldingen kun je zien dat de vogelvrienden het moeilijk hebben. Je voelt bijna de kou als ze bij de Himalaya aankomen. Alles is grijs en ijsblauw. Ook aan de stevige, grote dieren die Raaf op zijn zoektocht tegenkomt is te zien dat het klimaat koud en zwaar om in te leven is. Het contrast met het vriendelijke kleurrijke dal is groot maar daardoor is het dal des te lieflijker en vrolijker.




De tekst bestaat voornamelijk uit tekst die de dieren zelf vertellen en dat is handig want het boek is opgedeeld in drie leesniveaus, van één tot drie jaar leesonderwijs. Daarom zien we voor de teksten een papegaai of raaf afgebeeld en die staan voor respectievelijk twee en drie jaar leesonderwijs. De teksten van de dieren die ze tegenkomen zijn geschikt voor kinderen met ca. een jaar leesonderwijs. Zo kun je met een stel kinderen er een prachtig samenleesboek van maken. Ieder kan dan op zijn eigen niveau voorlezen. Leuk bedacht.
Achterin het boek staat nog een kwisje en enkele weetjes over de dieren, planten uit die omgeving.

De fraai, vrij natuurgetrouwe afbeeldingen tonen ons verder enkele dieren die in het Himalayagebergte leven. Jenny Bakker weet prachtig een sfeer te creeëren en die vast te houden tot het eind van het boek aan toe. Chapeau.

Opnieuw een prachtig boek van deze twee talentrijke en fantasievolle vrouwen.


ISBN 9789044826111 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis Uitgeverij | april 2016
Formaat: 26,9 x 25,6 cm | Leeftijd: 6+

© Dettie, 11 augustus 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: