Simone de Jong

Toon alleen recensies op Leestafel van Simone de Jong in de categorie:
Simone de Jong op internet:
  Categorie: Recensies 15jr+

Vals beschuldigd Vals beschuldigd
‘In de tijd dat niemand naar haar keek, toen ze nog een bril droeg, toen joggingbroeken de enige broeken waren die haar comfortabel zaten, en elke trui en sweater die ze droeg oversized maar te klein was, kon ze alleen maar dromen van kijkende jongens. De meisjes die er wel uitzagen zoals het hoorde, moesten de gelukkigste wezens op aarde zijn. Nu ze zelf een van die meisjes was, merkte ze dat het nooit wende, maar ook niet zo zaligmakend was als ze had gedacht. Dat elke medaille twee kanten had, besefte je pas als je de medaille gewonnen had.’

Er is iets met Elaine. Ze is er zo op gebrand om ’er uit te zien zoals dat hoort’, het is het belangrijkste in haar leven. Ze is onzeker, maar dat is toch normaal op haar leeftijd? Er blijkt meer aan de hand.
Alleen haar beste vriendin is op de hoogte. De lezer dus ook niet!
Als de vakantieplannen gewijzigd worden: niet naar Amerika, maar naar Frankrijk, is ze zwaar teleurgesteld. Ze gaat mee, maar tegen haar zin. Dat het dan alleen maar mee kan vallen is logisch, maar het wordt juist de meest fantastische vakantie die ze ooit had. Hoewel.. nee, het is niet helemaal rozengeur en maneschijn. Ze ontmoet er een groep Nederlandse jongeren, waar ook die ene jongen bij hoort, die ze in haar eigen woonplaats ook al is tegengekomen en waar ze meteen op viel, maar eigenlijk is het ‘te vroeg’. Ze moet eerst nog naar Amerika.
Dit is niet het enige raadsel. Wat heeft Amerika dat zo belangrijk is voor haar? Is ze in staat Bart van zich af te houden tot het dan ‘wel kan’? Haar manier van doen wordt maar eigenaardig gevonden door de anderen, wat natuurlijk gevolgen heeft voor hun reacties op haar. Want Bart wordt, begeerd door meerdere meisjes, en als net die rare griet hem aan de haak slaat, ontstaat er vijandschap en jaloezie.
Wei legt bijvoorbeeld steeds dode dieren op de stoep van haar huisje?  Waarom spreekt de groep dingen af als zij er net niet bij is?
Dan gebeurt er iets vreselijks, net voor Elaine met haar ouders terugreist naar Nederland.
Er wordt naar gehint in de proloog, waarin we een aantal mails lezen ‘ ik vind dat we Elaine helemaal kapot moeten maken.’ en een ‘moordblog’, waarin staat geschreven ‘je komt er niet mee weg, Elaine!’. Waar dat allemaal op slaat, dat lezen we in deze spannende jeugdthriller. Het thema is er een van alle tijden: is uiterlijke schoonheid belangrijk?

Het is een verhaal met een dubbele bodem. Je kan het lezen als een lekker spannend verhaal zonder meer en daarbij de onderliggende waarschuwingen negeren. Maar je kan ze ook ter harte nemen:
‘wie mooi is roept agressie op’ bijvoorbeeld. Of het gevaar van de sociale media.
Geschreven op een verhalende manier met weinig dialoog is ook de stijl niet direct een aanduiding dat het bedoeld is als een chicklitthriller. Bovendien blijft de lezer achter met enkele vragen, waarbij een bepaald niet onbelangrijke.
Aan de lezer de keuze: vakantieboek, of net iets meer dan dat?


ISBN 9789049925734 | Paperback | 144 pagina's | Pimento | juni 2012
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 juni 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: