Meg Rosoff

Toon alleen recensies op Leestafel van Meg Rosoff in de categorie:
Meg Rosoff op internet:

 

In het begin was er…Bob In het begin was er…Bob


In dit boek verklaart Meg Rosoff waarom het vaak zo triest gesteld is met de wereld. Ziekte, honger, droogte en nog veel meer kommer en kwel zijn aan de orde van de dag omdat God niemand minder blijkt dan een opstandige puber.

Duizenden jaren geleden was er een openstaande vacature voor beheerder, God, van de planeet Aarde. Er waren enkele gegadigden maar niemand werd geschikt bevonden. Toen de tijd begon te dringen werd de baan ingezet bij een potje poker. Bobs moeder, verslaafd aan het gokspelletje, won en gaf de baan aan haar zoon Bob. Zes dagen lang leefde Bob zich uit op de schepping. Zonder enige voorbereiding schiep hij erop los met als grote finale de mens. Bob’s assistent, meneer B., overzag het resultaat en vreesde het ergste.

Dankzij Bob is het dus niet altijd goed vertoeven op Aarde. Bob is een luie, gemakzuchtige en zeer egocentrische God. Meneer B. wijst hem er regelmatig op dat er toch wel het een en ander schort aan zijn schepping maar het boeit Bob niet. Af en toe verhoort hij een gebed maar het grootste deel van de dag besteedt Bob enkel aandacht aan zichzelf. Ondertussen probeert meneer B. met zijn beperkte middelen de grootste schade nog wat te beperken maar het is dweilen met de kraan open.

Dan komt de dag dat Bob het gebed van Lucy hoort. Dat is vrij bijzonder te noemen omdat Bob de gebeden meestal links laat liggen. Lucy bidt dat ze graag verliefd zou willen worden. Bob vindt Lucy beeldschoon en is trots op zijn mooie creatie. Hij besluit de wens van het prachtige meisje in te willigen. Hij ziet in zichzelf de perfecte kandidaat en begint aan zijn missie om Lucy het hof te maken. Niets is erger voor een planeet dan een God wiens hormonen hevig opspelen. Terwijl Bob vurig verlangt naar seks met Lucy moet de Aarde het flink ontgelden. Het weer, onderhevig aan de hormonen van Bob, wordt steeds extremer en gevaarlijker en mensen overlijden. Het interesseert Bob allemaal niet. Zijn enige zorg is hoe hij zo snel mogelijk in bed kan belanden met Lucy.

Dit boek roep gemengde gevoelens bij mij op. De originaliteit van het verhaal spreekt me aan maar de verhaallijn wordt regelmatig onderbroken door allerlei bijzaken, wat het soms wat moeilijk te volgen maakt. Regelmatig verflauwde mijn interesse hierdoor. Van mij had de auteur iets dichter bij de kern van het verhaal mogen blijven. Ook uit dit boek blijkt dat het genre young adults (jongvolwassenen) niet tot het meest eenvoudige behoort. Soms is de stijl van het boek wat kinderlijk, dan weer bezorgt het de tienerlezer rode oortjes. Het verhaal heeft zowel vriendelijke als duistere kanten en dit is mooi in balans. Persoonlijk vond ik de duistere kanten wel wat ver gaan. Bobs onverschilligheid omtrent het welzijn van de mens is behoorlijk extreem.

Meg Rosoff (1956) is geboren in Boston maar woont al jaren met haar man en dochter in Londen. Ze heeft met haar boeken voor jongvolwassenen al veel prijzen in de wacht gesleept.


ISBN 9789048811588 | Hardcover | 192 pagina's | Dutch Media Uitgevers | december 2011
Vertaald door Jenny de JongeVanaf 15 jaar

© Annemarie, 22 januari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

In het begin was er...Bob In het begin was er...Bob


In het begin was er... Bob
Meg Rosoff

Soms kunnen achttienjarigen al heel volwassen zijn, maar Bob is een egoïstische puber, die zijn eigen zin door wil drijven en geen enkele consideratie heeft met anderen. Nu is Bob helaas ook God, dus je kan je voorstellen dat het de wereld onder zijn leiding niet zo goed gaat.
Hij heeft gelukkig een assistent, meneer B, die af en toe nog wat kan veranderen aan zijn miskleunen, maar soms blijft het toch maar behelpen.
‘Proberen God om te praten is net zo zinloos als tegen een pijlinktvis kletsen.’
Al sinds de hormonen in zijn lijf kriebelen heeft Bob al verschillende keren een meisje uit de mensenwereld geplukt. Nu valt zijn oog op Lucy en de schrik slaat meneer B. om het hart.

“Gods hartstocht voor mensen leidt altijd tot een catastrofe, een verstoring van de weersomstandigheden op grootse schaal. Wat is er mis met die jongen dat hij hem niet omhoog krijgt voor een of andere leuke godin. Waarom, waarom, is hij niet op een verstandige relatie uit, een die net in een ramp eindigt?’


Daarnaast is er nog een verhaal over het gekrakeel van de goden onderling, maar de hoofdmoot is gewoon de liefde.
Natuurlijk is het een apart gegeven om een achttienjarige de rol van God te laten spelen, maar waarom heeft Rosoff gekozen voor een mengeling van twee uitgangspunten: het concept van een Olympus, met zijn bijna-menselijke goden, wordt vermengd met de monotheïstisch godsdienst waar alleen die ene  de God is. Voor mij werkt dat niet, en daarmee verdwijnt meteen de animo om dit boek te lezen. Humor is er zeker wel, maar dat gaat dan ten koste van gelovigen. En ook van het een logisch verhaal. Blijft over een liefdesverhaaltje dat ook niet overtuigt.
Meg Rosoff heeft me wel overtuigd met andere boeken, maar met deze slaat ze de plank helemaal mis.


ISBN 9789048811588 | Hardcover | 192 pagina's | Dutch Media Uitgevers | december 2011
Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge Leeftijd: vanaf 15 jaar

© Marjo, 11 maart 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: