Marco Kunst

 

Kroonsz Kroonsz


Dit boek wordt gepromoot als Young Adultroman, en zeker kan de betere lezer dit vanaf een jaar of vijftien wel aan, maar ik hoop toch dat ook de niet meer zo jonge Adult dit boek met graagte gaat lezen. De eerste blik op het boek is al een feest: het heeft een bijzondere omslag, heel mooi en vooral ‘anders’. Je merkt aan alles dat er zorg besteed is aan deze uitgave. Mooi!!

Het verhaal speelt zich af in twee perioden. Het begint in 1670. In Amsterdam woont en werkt de arts Zacharias Kroonsz met zijn gezin. Hij staat bekend als een goede arts, die evenwel in de clinch ligt met de Kerk, omdat hij altijd maar bezig is meer te ontdekken. Hij wil mensen genezen, en vindt dat hij dan meer moet begrijpen van de dood. De dominee maant hem meerdere malen: alleen God beslist over leven en dood!

Als het noodlot toeslaat en Zacharias zijn vrouw verliest, spitst hij zich steeds meer toe op dat onderzoek. Hij heeft een geheimzinnig oud document van de apostel Thomas in zijn bezit, waarin deze zijn visie op leven en dood poneert. Het heeft te maken met de ziel, met de levenslijnen van de mens.
Koonsz wil die levenslijnen zichtbaar maken, zodat hij kan zien of hij zijn tijd al dan niet verspilt aan zijn patiënten. Hij betrekt zijn zoon bij dit onderzoek, als ook de geleerden van zijn tijd: Jan Swammerdam, Spinoza, de gebroeders Huygens.
En wat zij ontdekken is verbijsterend. Het heeft ver dragende gevolgen, die reiken tot in onze tijd.

In de andere verhaallijn leren we Pink kennen, een zeventienjarige moderne scholier. Zij komt in contact met Wessel, een vreemde jongen tot wie ze zich aangetrokken voelt. Als ze een bijzondere uitnodiging krijgt kan ze haar nieuwsgierigheid niet onderdrukken. Ze vermoed dat het van Wessel komt en al weet ze niets van hem en is Amsterdam een onbekende stad: ze gaat er heen.
Wat volgt is een bizar maar ontzettend boeiend verhaal over een tovenaarsleerling en twee moderne tieners, die moeten beslissen over leven en dood.  Je leest met toenemende vertwijfeling:  hoe kan dit ooit nog goed komen?

Dat Marco Kunst een filosoof is straalt uit in het hele boek en dat is niet alleen omdat hij 17-eeuwse filosofen en wetenschappers in zijn verhaal verwerkt. Zelfs uit een beschrijving van de natuur blijkt de filosofische inslag. 

‘Toen naderde de trein het wolkenfront. Van het ene op het andere moment begon het te sneeuwen. Niet zomaar een beetje, maar een regelrechte sneeuwstorm. De trein remde af. Buiten joeg de sneeuw voorbij, een warreling van witte vlokken. Pink kroop nog verder weg in haar warme stoel.
Bij het volgende station zou ze uitstappen en teruggaan.
Maar toen ze eenmaal door de storm heen waren was de wereld zo mooi dat Pink als betoverd bleef zitten. Een dikke laag sneeuw bedekte de wereld. Vervolgens brak de zon weer door en zette alles in een gouden licht.‘


Prachtig toch...
Ik gun zeer veel lezers dit boek zodat ze net als ik kunnen genieten van een verbijsterend avontuur dat je kijk op de wereld toch zeker een poosje totaal op zijn kop zet.
En een boek dat je gerust nog een keer rustig kan lezen om alle denkbeelden opnieuw tot je door te laten dringen.

Lees ook het interview op Leesplein


ISBN 9789047702801 | Paperback | 342 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2014
Leeftijd: 15+

© Marjo, 19 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: