Tamara Geraeds

Toon alleen recensies op Leestafel van Tamara Geraeds in de categorie:
 

Christopher Plum en de Woeste Waterstaf Christopher Plum en de Woeste Waterstaf
Christopher Plum: Deel 2


Even een terugblik voor wie onze Ridders van de Ronde Tafel al (bijna) vergeten zijn. Eh, ridders van de Ronde Tafel?
Jawel, ook in deze tijd zijn er twaalf ridders, die allerlei avonturen beleven. Nu is de aanduiding ‘deze tijd’ nogal twijfelachtig, want er komt heel veel magie aan te pas die wij in onze wereld helemaal niet kennen. Maar de hoofdpersonen zijn echte personages die heel herkenbaar zijn: de twaalfjarige Christopher Plum die in eerdere avonturen heeft ontdekt dat hij de leider is van de Orde van de Ronde Tafel. En hij heeft twee andere ridders leren kennen: Elisabeth die in het Huis voor Lastige Kinderen woont, en Baris, met wie ze in het Engels communiceren. Hij woont in Turkije.

De ridders hebben allemaal een ‘familiair’, dat is een wezen dat onzichtbaar is voor anderen, en vaak heel nuttig. Voor Christopher is dat de vleermuis Vito, voor Elisabeth de trol Toing en Baris heeft hulp van Bora de wolf. De Vrouwe van het Meer gaf hen eerder een medaillon waarmee ze elkaar kunnen oproepen. Een heel handig ding!

Wat ze ook in een eerdere avontuur hebben gekregen is een opdracht, en een beperkte tijd waarin ze die moeten vervullen. Het zal een echte race tegen de klok worden: ze moeten de Tien Geboden naar Petrus brengen. Aan de hemelpoort ja.
Dat die Tien Geboden er niet voor niets zijn ontdekken de ridders op het moment dat ze de kist waarin de stenen liggen openen en ze voor hun ogen zien hoe de stenen uit elkaar vallen. Vanaf dat moment heerst er chaos in de wereld: er zijn geen normen en waarden meer!
Niet alleen de klok van Petrus tikt meedogenloos verder, het ligt ook in de handen van onze vrienden om die chaos tot stilstand te brengen.
Hoe hard dat nodig is blijkt als er vlakbij de plek waar ze zich bevinden een vliegtuig neerstort en de overlevenden elkaar welhaast naar het leven staan!

Op hun queeste ontmoeten ze vijanden: oude vijanden die ze al eerder hebben ontmoet, maar ook nieuwe en onverwachte vijanden, in de vorm van monsterlijke stenen. Gelukkig zijn er ook vrienden. En ze hebben de beschikking over allerlei magische hulpmiddelen, waaronder de staf van Mozes en Caduceus, de staf van de god Hermes.

Het verhaal bevat behalve die magie ook veel leerzame elementen, over de Bijbel en de godenwereld, maar over het geheel genomen is het een doldwaas avontuur, met veel humor, waarbij het goede natuurlijk wint van het kwaad. Hoewel, winnen? Dat valt nog te bezien: het is een open einde! Er moet een vervolg komen, want de ridders zijn nog lang niet klaar in deze wereld!

Tamara Geraeds (1981) begon met schrijven toen ze 15 was en wist toen al dat ze er nooit meer mee wilde stoppen. In 2012 verscheen haar debuut Nergens bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar. Tamara werkt als freelance docent Engels, Nederlands en creatief schrijven.


ISBN 9789462420724 | Hardcover | 352 pagina's | Uitgeverij Kramat | september 2017
Leeftijd: 10+

© Marjo, 20 februari 2018


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Christopher Plum en het zwaard der wanhoop Christopher Plum en het zwaard der wanhoop
Christopher Plum: Deel 1


In een nieuwe serie maken we kennis met de antiheld Christopher Plum. Iedere dag opnieuw moet hij de uitdaging aan om een stel meiden van zich af te schudden. En nee, die hebben geen amoureuze bedoelingen, ze willen zijn lunchgeld en gooien dan maar meteen zijn spullen in de modder of erger nog: in een hondendrol. Iedere dag racet hij naar school, hij kan immers beter naar zweet stinken dan naar poep!
Thuis is er zijn jonger zusje. Ooit hadden ze het erg leuk samen, maar nu ze ouder wordt vormt ook zij, liefst met vriendinnen, een front tegen haar oudere broer. Christopher heeft het niet makkelijk dus.

Maar er is iemand die zijn krachten wel erkent. Iemand die weet wat er in dat onbetekenende joch verborgen zit. En die iemand meldt zich op een avond, als hij boven zijn huiswerk in slaap gesukkeld is. De jongen gelooft zijn oren niet!

‘Jij bent een geboren leider, mijn jongen, al voel je het nu nog niet zo. Jij kunt mensen tot inzicht brengen, je komt op voor de zwakkeren en je hebt een goed hart.'


Het is het begin van een fantastisch avontuur, waarin Christopher langzaam ervaart dat hij inderdaad heel wat in zijn mars heeft. Hij spiegelde zich maar al te graag aan helden als Batman, en Spiderman, maar dat hij zelf zo’n held zou zijn, dat kan hij wel gehoopt hebben, maar toch niet verwacht.
Hij kan het ook niet alleen, hulp komt zoals meestal uit onverwachte hoek. Samen met Elizabeth moet hij de strijd aangaan met twee akelige mannen, die uit zijn op een zwaard, een boek en een harp. Daarmee zullen zij de wereld kunnen beheersen en dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Het is het eerste boek in een serie die ik en velen met mij heel graag zullen gaan volgen. De enige opmerking die ik heb is dat de inleiding vrij lang is. Het duurt zo’n honderd pagina’s voor duidelijk wordt wie degene is die hem oproept tot deze heldendaad. Niet dat die saai zijn om te lezen, integendeel, maar ineens draait het verhaal om iets heel anders dan je had kunnen vermoeden. Dat is een leuke verrassing: het gaat over de legende van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. De twee jongeren dwalen door Vaticaanstad, en gaan op zoek in Dublin.

Tamara Geraeds weet er een verrassend, spannend en magisch avontuur van te maken, zo eentje die je mee trekt naar het einde en je doet verlangen naar meer. Het is een verhaal waarbij je tussen de regels door informatie meekrijgt en wijze lesjes te leren zijn. Maar vooral sprankelt het van de humor en leuke vondsten, en het maakt niet uit als die een beetje lijken op die wat je in andere soortgelijke boeken tegenkomt.
Ik kijk uit naar het volgende deel!

Tamara Geraeds (1981) schrijft al haar hele leven. Haar debuut Nergens, een onbekende wereld werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Naast lesgeven doet zij vanuit haar eigen tekstbureau onder andere redactiewerk en manuscriptbeoordelingen.


ISBN 9789462420397 | Hardcover | 245 pagina's | Uitgeverij Kramat | oktober 2015
Leeftijd: 10+

© Marjo, 25 januari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: