Tamara Geraeds

Toon alleen recensies op Leestafel van Tamara Geraeds in de categorie:
  Categorie: Recensies 10-12jr

Christopher Plum en de Woeste Waterstaf Christopher Plum en de Woeste Waterstaf
Christopher Plum: Deel 2


Even een terugblik voor wie onze Ridders van de Ronde Tafel al (bijna) vergeten zijn. Eh, ridders van de Ronde Tafel?
Jawel, ook in deze tijd zijn er twaalf ridders, die allerlei avonturen beleven. Nu is de aanduiding ‘deze tijd’ nogal twijfelachtig, want er komt heel veel magie aan te pas die wij in onze wereld helemaal niet kennen. Maar de hoofdpersonen zijn echte personages die heel herkenbaar zijn: de twaalfjarige Christopher Plum die in eerdere avonturen heeft ontdekt dat hij de leider is van de Orde van de Ronde Tafel. En hij heeft twee andere ridders leren kennen: Elisabeth die in het Huis voor Lastige Kinderen woont, en Baris, met wie ze in het Engels communiceren. Hij woont in Turkije.

De ridders hebben allemaal een ‘familiair’, dat is een wezen dat onzichtbaar is voor anderen, en vaak heel nuttig. Voor Christopher is dat de vleermuis Vito, voor Elisabeth de trol Toing en Baris heeft hulp van Bora de wolf. De Vrouwe van het Meer gaf hen eerder een medaillon waarmee ze elkaar kunnen oproepen. Een heel handig ding!

Wat ze ook in een eerdere avontuur hebben gekregen is een opdracht, en een beperkte tijd waarin ze die moeten vervullen. Het zal een echte race tegen de klok worden: ze moeten de Tien Geboden naar Petrus brengen. Aan de hemelpoort ja.
Dat die Tien Geboden er niet voor niets zijn ontdekken de ridders op het moment dat ze de kist waarin de stenen liggen openen en ze voor hun ogen zien hoe de stenen uit elkaar vallen. Vanaf dat moment heerst er chaos in de wereld: er zijn geen normen en waarden meer!
Niet alleen de klok van Petrus tikt meedogenloos verder, het ligt ook in de handen van onze vrienden om die chaos tot stilstand te brengen.
Hoe hard dat nodig is blijkt als er vlakbij de plek waar ze zich bevinden een vliegtuig neerstort en de overlevenden elkaar welhaast naar het leven staan!

Op hun queeste ontmoeten ze vijanden: oude vijanden die ze al eerder hebben ontmoet, maar ook nieuwe en onverwachte vijanden, in de vorm van monsterlijke stenen. Gelukkig zijn er ook vrienden. En ze hebben de beschikking over allerlei magische hulpmiddelen, waaronder de staf van Mozes en Caduceus, de staf van de god Hermes.

Het verhaal bevat behalve die magie ook veel leerzame elementen, over de Bijbel en de godenwereld, maar over het geheel genomen is het een doldwaas avontuur, met veel humor, waarbij het goede natuurlijk wint van het kwaad. Hoewel, winnen? Dat valt nog te bezien: het is een open einde! Er moet een vervolg komen, want de ridders zijn nog lang niet klaar in deze wereld!

Tamara Geraeds (1981) begon met schrijven toen ze 15 was en wist toen al dat ze er nooit meer mee wilde stoppen. In 2012 verscheen haar debuut Nergens bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar. Tamara werkt als freelance docent Engels, Nederlands en creatief schrijven.


ISBN 9789462420724 | Hardcover | 352 pagina's | Uitgeverij Kramat | september 2017
Leeftijd: 10+

© Marjo, 20 februari 2018


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Christopher Plum en het zwaard der wanhoop Christopher Plum en het zwaard der wanhoop
Christopher Plum: Deel 1


In een nieuwe serie maken we kennis met de antiheld Christopher Plum. Iedere dag opnieuw moet hij de uitdaging aan om een stel meiden van zich af te schudden. En nee, die hebben geen amoureuze bedoelingen, ze willen zijn lunchgeld en gooien dan maar meteen zijn spullen in de modder of erger nog: in een hondendrol. Iedere dag racet hij naar school, hij kan immers beter naar zweet stinken dan naar poep!
Thuis is er zijn jonger zusje. Ooit hadden ze het erg leuk samen, maar nu ze ouder wordt vormt ook zij, liefst met vriendinnen, een front tegen haar oudere broer. Christopher heeft het niet makkelijk dus.

Maar er is iemand die zijn krachten wel erkent. Iemand die weet wat er in dat onbetekenende joch verborgen zit. En die iemand meldt zich op een avond, als hij boven zijn huiswerk in slaap gesukkeld is. De jongen gelooft zijn oren niet!

‘Jij bent een geboren leider, mijn jongen, al voel je het nu nog niet zo. Jij kunt mensen tot inzicht brengen, je komt op voor de zwakkeren en je hebt een goed hart.'


Het is het begin van een fantastisch avontuur, waarin Christopher langzaam ervaart dat hij inderdaad heel wat in zijn mars heeft. Hij spiegelde zich maar al te graag aan helden als Batman, en Spiderman, maar dat hij zelf zo’n held zou zijn, dat kan hij wel gehoopt hebben, maar toch niet verwacht.
Hij kan het ook niet alleen, hulp komt zoals meestal uit onverwachte hoek. Samen met Elizabeth moet hij de strijd aangaan met twee akelige mannen, die uit zijn op een zwaard, een boek en een harp. Daarmee zullen zij de wereld kunnen beheersen en dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Het is het eerste boek in een serie die ik en velen met mij heel graag zullen gaan volgen. De enige opmerking die ik heb is dat de inleiding vrij lang is. Het duurt zo’n honderd pagina’s voor duidelijk wordt wie degene is die hem oproept tot deze heldendaad. Niet dat die saai zijn om te lezen, integendeel, maar ineens draait het verhaal om iets heel anders dan je had kunnen vermoeden. Dat is een leuke verrassing: het gaat over de legende van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. De twee jongeren dwalen door Vaticaanstad, en gaan op zoek in Dublin.

Tamara Geraeds weet er een verrassend, spannend en magisch avontuur van te maken, zo eentje die je mee trekt naar het einde en je doet verlangen naar meer. Het is een verhaal waarbij je tussen de regels door informatie meekrijgt en wijze lesjes te leren zijn. Maar vooral sprankelt het van de humor en leuke vondsten, en het maakt niet uit als die een beetje lijken op die wat je in andere soortgelijke boeken tegenkomt.
Ik kijk uit naar het volgende deel!

Tamara Geraeds (1981) schrijft al haar hele leven. Haar debuut Nergens, een onbekende wereld werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Naast lesgeven doet zij vanuit haar eigen tekstbureau onder andere redactiewerk en manuscriptbeoordelingen.


ISBN 9789462420397 | Hardcover | 245 pagina's | Uitgeverij Kramat | oktober 2015
Leeftijd: 10+

© Marjo, 25 januari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Nergens Nergens


Audrey heeft een vader die er op los slaat, niet alleen zij maar ook haar moeder is slachtoffer. Haar vader is al eens aangeklaagd, maar werd vrijgesproken. Ze kan nergens meer naar toe. En dat is precies waar ze heen gaat. Naar Nergens.

‘Rennen, Audrey!’ Haar moeders stem echode door haar hoofd. En haar vader brulde: ‘Blijf staan of ik doe haar iets aan!’ Ze draaide zich om en keek in zijn koude ogen. Besluiteloos bleef ze staan.
En toen viel ze. De grond opende zich onder haar en slokte haar op. Alsof ze een lekker hapje was. En nu zat ze in het gras.’


Ze is in Nergens. Al snel wordt haar het een en ander uitgelegd door Frian, een knappe jongeman die Audrey wel ziet zitten. Ze gaat met hem mee naar een informatiebijeenkomst. Blijkbaar is ze niet de enige die in Nergens is aangekomen en vol vragen zit! Ze ontmoet verschillende anderen, waaronder Nathalie, die haar zusje zoekt, en Scott, die altijd en overal gepest wordt. Frian legt uit: als je op aarde problemen hebt, waar je maar niet uit komt - je hebt het nog niet opgegeven, maar er zijn geen mogelijkheden meer - dan kom je in Nergens.

Er zijn twee groepen: de Stekkers, mensen voor wie er geen oplossing is en die altijd in de problemen zullen blijven, krijgen een vast ‘stekkie’. Voor de Flitsers is er wel een oplossing: ze vormen tweetallen die samen gaan proberen de problemen op te lossen. Er liggen rugzakken klaar voor degenen die aandrang krijgen terug te flitsen. Daar zit alles in wat ze misschien nodig hebben, zelfs een fototoestel. Wie overblijft krijgt een woning toegewezen.

Tweetallen zijn snel gevormd, Audrey vindt het heerlijk dat ze bij Frian blijkt te horen. Maar: dan is er nu dus toch een oplossing voor hem? Terwijl hij er al vijf jaar woont? Hij legt uit dat hij heel erg ziek is, en op aarde zeker zou sterven. Maar misschien heeft iemand nu een geneesmiddel ontdekt? Audrey en hij flitsen nogal eens heen en weer: nu eens naar Rusland waar ze een amateurgenezer vinden, dan weer naar Audreys woonplaats. Maar wat zij moet met die geheimzinnige zaakjes waar ze nu getuigen van zijn? Het duurt even voor ze daar achter komt.

Ze krijgen te maken met duistere en gevaarlijke praktijken, waar Nathalie toevallig ook mee te maken krijgt. Nathalie, een eigengereid meisje dat tot dusver alleen geïnteresseerd was in uiterlijkheden, is tot haar verbijstering een duo gaan vormen met Scott, de nerd, die stinkt, en zijn haar nodig eens moet knippen en wassen! Maar hij blijkt wel slim!

Ze draaide zich om en Scott deed snel de deur dicht.
'Waarom koos je nou voor deze kamer, sukkel: Die andere was veel groter,' viel Nathalie meteen tegen hem uit.
Scott liep naar het raam en schoof het gordijn opzij. 'Kijk.´
'Wat?´ Nathalie kwam naast hem staan.
'We kijken recht op de voordeur van Victor Vroons huis.'
Nathalie kon het niet geloven. Wat een geluk!


Ook dit tweetal flitst regelmatig heen en weer.

Dit fantasierijke verhaal is erg vermakelijk: je hoeft maar te denken aan iets lekkers en het staat al voor je neus! Tenzij je vijftien bent en een biertje wil: no way! Ze reizen door de tijd, zonder er veel moeite voor hoeft te doen, ze hoeven zelfs niet te denken waarheen. Iets of iemand kiest voor hen. Maar het probleem oplossen, dat doen ze met z’n tweeën. Dat proberen ze tenminste.

Als je even niet kijkt naar de achtergrond van het verhaal, het geflits en het vuurspringen, om nog niet te spreken over de dodo en de sabeltandtijger, dan is het verhaal heel realistisch: Gewoon een stel tieners dat te maken krijgt met vriendschap en nog iets meer. Jongeren die leren hoe ze voor zichzelf op moeten komen, en dat het de moeite waard is anderen te helpen.
Het is een leuk verhaal, in een vlotte spannende stijl, in twee verhaallijnen: die van Audrey en die van Nathalie.  Zeker een succes bij niet al te kritische jongeren! Mooie voorflap ook.


ISBN 9789020649512 | Paperback | 223 pagina's | Uitgeverij Kluitman | februari 2012
Leeftijd: 10+

© Marjo, 03 maart 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: