Patrick Lagrou

Toon alleen recensies op Leestafel van Patrick Lagrou in de categorie:
Patrick Lagrou op internet:

 

Milans Groote Oorlog Milans Groote Oorlog


‘Ha daar ben je’ zei oma. ‘We dachten al dat je je had verslapen.’
Hé je bent niet gewassen. Wat heb jij de hele nacht gedaan?’
Ik heb de Slag om de IJzer meegemaakt, had Milan willen zeggen, maar hij wist dat hij maar beter kon zwijgen.'

Het boek ‘oogt’ al prachtig. Op de omslag staat een oog dat je een beetje treurig aankijkt, verzonken in een legergroene achtergrond. Nu denk ik dat die groene legerschutkleur er nog niet was in de Eerste Wereldoorlog - toen Franse soldaten trots op hun uniform in knalrode broeken rondliepen! - maar dat maakt niet uit.
Ik open het boek: op de binnenkant staat een kaart: de bocht van Tervate, aan de IJzer.
Ik heb nog geen idee wat het betekent, maar gaandeweg ontdek ik meer kaarten en foto’s, plus andere dingen die het verhaal extra verduidelijken.

Dat verhaal is een soort verslag van de Slag van Tervate, een cruciale slag om het behoud van de Westhoek, de streek ten zuiden van de IJzer. Het was 1914, men had geen idee dat de oorlog nog vier jaar zou duren.  In de buurt van de plek waar vroeger een herberg stond is een naamplaatje teruggevonden van soldaat Benaerts. Patrick Lagrou maakt de man in dit boek onsterfelijk.

Het  fictieve verhaal:
Milan gaat anno nu met zijn grootouders naar de Westhoek. Het is de bedoeling dat ze oorlogsmonumenten gaan bezoeken, en voor zover mogelijk de gangen na gaan van Milans overgrootvader, Emile Benaerts. Er was een brief, vertelt opa, waarin beschreven werd waar de soldaat begraven was, maar nooit hebben ze de plek kunnen vinden.
Als ze logeren in het na de oorlog weer opgebouwde kasteel Vicogne, beleeft Milan er een spannend avontuur: hij gaat terug in de tijd en ontmoet zijn overgrootvader!  En ontdekt waar ze zijn graf kunnen vinden.

Dat het een goed geschreven verhaal is, hoef ik niet te vertellen. Patrick Lagrou is bekend als jeugdboekenschrijver. Nu heeft hij in het kader van de herdenking,  bijna 100 jaar is het geleden dat de oorlog uitbrak, een zeer toegankelijk boek voor jongere kinderen geschreven. Het leest als een spannend avontuur, terwijl je tussen de regels door leert hoe het was. Door Milan een avontuur te laten beleven in 1914, belandt hij namelijk midden in de strijd. Er wordt een duidelijk beeld geschetst zonder dat de gruwelijke details aangescherpt worden. Je kan de route wandelen, je kan de monumenten gaan bekijken. Er staat al wat info in dit boek.
Vooral de foto’s van plekken: hoe het vroeger was, en hoe het er nu uitziet: heel mooi!
 http://www.milansgrooteoorlog.be

 


ISBN 9789044818611 | Hardcover | 142 pagina's | Clavis Uitgeverij | januari 2013
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 08 april 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: