Patrick Lagrou

Toon alleen recensies op Leestafel van Patrick Lagrou in de categorie:
Patrick Lagrou op internet:

  Categorie: Recensies 10-12jr

Het geheim van de Tempelier Het geheim van de Tempelier


Op de binnenkant van de omslag vinden we een kaart van Jeruzalem, zoals het er uit zag in de tijd van Jezus. Dan volgt de inleiding met een beknopte geschiedenis van de Tempelberg. Met tekeningen voor de duidelijkheid.

Het verhaal van de Tempelier begint in 1099, de tijd waarin de kruisvaarders de stad heroverden op de moslims en daarbij de bewoners nietsontziend afslachtten. Zij bouwden een hoge uitkijktoren, maakten van de Rotskoepel een kerk en van de moskee een hoofdkwartier. In 1187 kwamen de moslims terug. Zij namen de stad in, zonder een slachtpartij! Als in 1967 het Israëlische leger de stad verovert, blijft de Tempelberg in handen van de moslims. Met al die activiteiten door de eeuwen heen, denken veel mensen dat er een wirwar van gangen onder de Tempelberg bestaat. Waaronder ook de overblijfselen van de joodse tempel die door koning Salomon werd gebouwd in 962 voor Christus.

Leuk allemaal, die feiten en geschiedenis, maar als het hele boek zo zou zijn, zou de doelgroep al snel afhaken. Patrick Lagrou schat zijn lezers goed in en al snel begint een spannend avontuur, waarin de twaalfjarige Bert een hoofdrol speelt. Hij woont in het Vlaamse Slijpe, het dorp waar vlakbij het Groot Tempelhof ligt, de plek waar de oudere Tempeliers hun laatste dagen sleten. Zijn moeder is al lang overleden, en zijn vader is archeoloog. Bert is al verschillende keren moeten gaan logeren bij een tante, maar deze keer mag hij mee naar de opgraving bij Groot Tempelhof.
Tot zijn eigen verbijstering kan hij ’s morgens maar niet wakker worden. Hij heeft vreemde dromen! Hij ontmoet er zijn moeder in, die hij nooit gekend heeft. En in de dromen bevinden ze zich in Jeruzalem, en zijn ze op zoek naar de geheime gang. Al snel vinden ze bij de opgraving een oud graf. Van Reginaldus de Coudris. Reinout, zegt zijn vader.

En de lezer weet al wie Reinout is, want er zijn tussenvoegingen waarin een avontuur wordt verteld over de aanval van Godfried van Bouillon  op Jeruzalem, waarvan Robert de Coudre  getuige was. En jaren later mag Reinout, de kleinzoon van Robert, zich zo klein mogelijk maken om door een gat te kruipen dat moet leiden naar de joodse tempel.
Maar in Slijpe verloopt alles niet naar wens. Er blijken anderen te zijn, die willen verhinderen dat er meer bekend wordt over de Tempeliers. Ze bedreigen de archeologen met mitrailleurs en blazen zelfs de gevonden grafzerk op!
Door een onverwacht (en onwaarschijnlijk) toeval is Bert degene die met de professor die de opgraving leidde naar Jeruzalem gaat. En daar doet hij een wel heel vreemde ontdekking!

Een spannend verhaal met een historische achtergrond. Om dit boek te kunnen schrijven reisde Patrick Lagrou naar Israël en naar de Ardèche (Zuid-Frankrijk). Met de duidelijke tekeningen en korte geschiedenis kun je het verhaal goed volgen.
Natuurlijk is het handig om een beetje te weten van die geschiedenis, maar het is toch vooral een spannend verhaal. We moeten accepteren dat de oudere professor in het begin van het verhaal een digibeet is, maar razendsnel leert van de jongere Bert. En in het hete Jeruzalem lijkt hij ook een stuk fitter. Ook het avontuur in de Ardèche is wat makkelijk en de afloop is redelijk voorspelbaar.
Maar het is bovenal een spannend avontuur dat jongeren – en ouderen – in één adem willen uitlezen. En passant kun je ook begrijpen wat er in Jeruzalem allemaal speelde en nog speelt.
En Slijpe is echt een dorp in Vlaanderen, waar je ook het Groot Tempelhof kunt vinden.


ISBN 9789044826708 | Hardcover | 190 pagina's | Clavis Uitgeverij | oktober 2015
Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 13 maart 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Milans Groote Oorlog Milans Groote Oorlog


‘Ha daar ben je’ zei oma. ‘We dachten al dat je je had verslapen.’
Hé je bent niet gewassen. Wat heb jij de hele nacht gedaan?’
Ik heb de Slag om de IJzer meegemaakt, had Milan willen zeggen, maar hij wist dat hij maar beter kon zwijgen.'

Het boek ‘oogt’ al prachtig. Op de omslag staat een oog dat je een beetje treurig aankijkt, verzonken in een legergroene achtergrond. Nu denk ik dat die groene legerschutkleur er nog niet was in de Eerste Wereldoorlog - toen Franse soldaten trots op hun uniform in knalrode broeken rondliepen! - maar dat maakt niet uit.
Ik open het boek: op de binnenkant staat een kaart: de bocht van Tervate, aan de IJzer.
Ik heb nog geen idee wat het betekent, maar gaandeweg ontdek ik meer kaarten en foto’s, plus andere dingen die het verhaal extra verduidelijken.

Dat verhaal is een soort verslag van de Slag van Tervate, een cruciale slag om het behoud van de Westhoek, de streek ten zuiden van de IJzer. Het was 1914, men had geen idee dat de oorlog nog vier jaar zou duren.  In de buurt van de plek waar vroeger een herberg stond is een naamplaatje teruggevonden van soldaat Benaerts. Patrick Lagrou maakt de man in dit boek onsterfelijk.

Het  fictieve verhaal:
Milan gaat anno nu met zijn grootouders naar de Westhoek. Het is de bedoeling dat ze oorlogsmonumenten gaan bezoeken, en voor zover mogelijk de gangen na gaan van Milans overgrootvader, Emile Benaerts. Er was een brief, vertelt opa, waarin beschreven werd waar de soldaat begraven was, maar nooit hebben ze de plek kunnen vinden.
Als ze logeren in het na de oorlog weer opgebouwde kasteel Vicogne, beleeft Milan er een spannend avontuur: hij gaat terug in de tijd en ontmoet zijn overgrootvader!  En ontdekt waar ze zijn graf kunnen vinden.

Dat het een goed geschreven verhaal is, hoef ik niet te vertellen. Patrick Lagrou is bekend als jeugdboekenschrijver. Nu heeft hij in het kader van de herdenking,  bijna 100 jaar is het geleden dat de oorlog uitbrak, een zeer toegankelijk boek voor jongere kinderen geschreven. Het leest als een spannend avontuur, terwijl je tussen de regels door leert hoe het was. Door Milan een avontuur te laten beleven in 1914, belandt hij namelijk midden in de strijd. Er wordt een duidelijk beeld geschetst zonder dat de gruwelijke details aangescherpt worden. Je kan de route wandelen, je kan de monumenten gaan bekijken. Er staat al wat info in dit boek.
Vooral de foto’s van plekken: hoe het vroeger was, en hoe het er nu uitziet: heel mooi!
 http://www.milansgrooteoorlog.be

 


ISBN 9789044818611 | Hardcover | 142 pagina's | Clavis Uitgeverij | januari 2013
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 08 april 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: