Nico De Braeckeleer

 

Dansvriendinnen Dansvriendinnen
Hartsvriendinnen: Deel 1


De drie hartsvriendinnen stellen zich voor middels een vriendenboekpagina. Al vanaf de kleuterschool trekken Fleur, Hanne en Amélie met elkaar op. Nu zitten ze alle drie op dezelfde middelbare school. Ook zitten ze al jaren op dezelfde dansles.
Op televisie is er een danswedstrijd, Danskoorts. Daar zijn voorrondes voor, iedereen mag meedoen. Fleur wil niet, ze is doodsbang als ze in de belangstelling staat. Maar Hanne heeft hen alle drie ingeschreven zonder dat Fleur dat weet!

Het komt niet door haar vriendinnen dat ze tenslotte toch meedoet. Ze wil niet afgaan in de ogen van Mats. Toch is ze niet verliefd op hem. Mats en Hanne, die horen bij elkaar, zoals Amélie bij Axel hoort. Dat Mats daar anders over denkt weet ze niet. Maar Hanne weet dat wel, en als ze kort na elkaar hoort dat zij als enige van de drie niet door is naar de volgende dansronde en dat Mats haar niet wil, zegt ze niets meer tegen haar vriendinnen en ontwijkt hen zoveel mogelijk. Amélie en Fleur begrijpen er niets van. Is Hanne jaloers vanwege de wedstrijd?

Dit is het eerste boek in een nieuwe serie. Nico de Braeckeleer, die mij bekend is als schrijver van griezelige verhalen, schreef  - heel verrassend - een nieuwe serie boeken voor meisjes. Hij deed dat speciaal voor zijn eigen dochters, en laat zien dat hij de psyche van jonge meiden goed doorheeft.

Hij zet drie verschillende typetjes neer:
Fleur is een verlegen meisje, een angsthaas, goed in dansen en dol op dieren. Zij krijgt een poesje in dit boek, maar voorlopig gebeurt er op dat vlak niet meer dan dat het diertje in huis komt.
Amélie is een spontane meid, onverschrokken en af en toe een beetje gek. Zij heeft een slang en een spin als huisdier en is dol op gamen. Vandaar dat ze valt voor de nerd Axel: die wil ook alleen gamen. Hun eerste date is heel grappig!
Hanne komt minder uit de verf. Zij is bang voor slangen, en verliefd op Mats. Zij heeft het zwaar in dit eerste verhaal.

De omslag is roze, het gaat over verliefdheid en dansen: het is duidelijk niet voor jongens geschreven, ook al zijn er hoofdstukjes waarin de meiden chatten en gamen. De tekeningen passen bij het verhaal: zelfs al laten ze die griezelige slang zien, het blijft een 'lieve' tekening. Ik denk, nee, ik wéét, dat deze serie in de smaak zal vallen van jonge meiden!

Nico de Braeckeleer (1974, Dendermonde) is een Vlaamse schrijver en scenarist. Een duizendpoot, bekend door zijn griezelverhalen, en televisiescripts. Ook schreef hij romans voor volwassenen en de jeugdserie 'Boe!kids'.  Hij is werkzaam bij Studio 100, waar hij boekjes schrijft en mee bedenkt (Piet piraat, Mega Mindy, Het Huis Anubis, Dobus, Rox, etc.)


ISBN 9789059241428 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Bakermat | januari 2016
Leeftijd: 10+

© Marjo, 23 februari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: