Manon Sikkel

Toon alleen recensies op Leestafel van Manon Sikkel in de categorie:
  Categorie: Recensies 10-12jr

Heartbreak Hotel Heartbreak Hotel


De gasten van het Heartbreak Hotel hebben allemaal liefdesverdriet. Ze bezoeken het hotel om eens een weekje uit te huilen. Het is wel een vreemd gezicht al die snotterende mensen. Isa vindt volwassenen maar raar. De oom en tante van Tristan zijn gelukkig heel leuk en ze hebben twee aardige kinderen. Tante Barbara heeft een plan bedacht. Ze wil over een week een liefdesshow organiseren. Speciaal voor de gasten. Het wordt een quiz met tussendoor toneelstukjes. En jawel…die toneelstukjes moeten zij, de kinderen, opvoeren. Isa mag het hele weekend blijven logeren zodat ze samen kunnen oefenen.

Isa vindt het heerlijk om bij Tristan te zijn. Steeds als ze hem ziet voelt ze vlinders in haar buik. Ze is weer net zo verliefd als vroeger en ze hoopt dat Tristan opnieuw haar vriendje wil zijn. De volgende ochtend voegen zich nog twee kinderen bij het gezelschap. Ze heten Vanessa en Edward de Wispelaere en wonen vlakbij het hotel. Vanessa en Edward praten heel aanstellerig en doen uit de hoogte tegen Isa. Isa voelt zich helemaal niet prettig in de nabijheid van het verwaande tweetal. Gelukkig maar dat Tristan er is.

Maar ineens is de logeerpartij niet meer zo leuk. Het lijkt wel of Tristan verliefd is op Vanessa maar dat kan toch niet? Tristan zal toch niets zien in zo’n “barbie”? En dan is er nog iets wat niet fijn is. De ouders van Isa willen verhuizen. Emigreren zelfs. Naar Nieuw-Zeeland. Haar ouders zijn zo enthousiast dat Isa niet durft te zeggen dat ze helemaal niet weg wil.

Heartbreak Hotel is een grappig boek over brutale kinderen en verliefdheden. Manon Sikkel leeft zich goed in de wereld van jonge tieners in en hanteert een vlot taalgebruik. In het boek komen onderwerpen als verliefdheid en verhuizen aan bod maar het is vooral een luchtig, niet al te serieus verhaal. De volwassenen in dit boek zijn allesbehalve doorsnee. Vooral de gasten in het hotel zijn eigenaardig. Maar misschien zijn volwassen mensen in de ogen van kinderen wel altijd een beetje raar. Toch heb ik nog nooit gehoord van een hotel voor mensen met een gebroken hart. Wellicht een gat in de markt?


ISBN 9789048817177 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2013
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 26 mei 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Voor wie doe jij een moord? Voor wie doe jij een moord?


door IzzyLove
Manon Sikkel

Isa heeft verkering. Met Jules. Hij is de leukste en knapste jongen die ze kent. Als ze aan hem denkt of bij hem is krijgt ze vaak een rare kriebel in haar buik. Ze is verliefd. De ouders van Jules zijn gescheiden en normaal gesproken ziet ze hem wanneer hij bij zijn vader is.  Nu mag Isa echter een week bij Jules en zijn moeder logeren.

De moeder van Jules is een lief maar vreemd mens. Heel anders dan andere moeders. Ze kijkt de hele dag televisie en kookt heel vies. Het huis is slordig, er is geen lamp op het toilet en het slot van de wc-deur gaat moeilijk open. Het maakt Isa niets uit. Zolang ze maar bij Jules kan zijn wil ze elke dag wel vies eten.

Meteen aan het begin van de logeerweek wordt er - in de woonplaats van Jules en zijn moeder - een zwerfster vermoord. Wanneer Isa op televisie een foto van de vrouw ziet, schrikt ze zich een hoedje. Deze vrouw heeft ze gezien toen ze aankwam op het station. De zwerfster bedelde om geld en bij gebrek aan muntgeld heeft Isa haar een zak autodrop gegeven. Nu is de vrouw dood. Isa is ervan onder de indruk.

Jules blijkt het leuk te vinden om zijn buren met een verrekijker te bespieden. Zo kijkt hij vaak naar een vrouw die de hele dag door poetst en een dame die altijd danst. Er is ook een enge buurman. Jules noemt hem “Creep” omdat dat Engels is voor griezel. De man ziet er dan ook griezelig uit met zijn zwarte lange haar. Wanneer ze door de verrekijker naar Creep kijken zien ze dat hij visite heeft. Een zwerver. En dan valt de zwerver ineens zomaar op de grond. Jules en Isa zijn overtuigd: Creep is een moordenaar. Hij heeft vast ook de zwerfster vermoord. Maar hoe moeten ze dat bewijzen? Dan krijgt de moeder van Jules een nieuwe vriend. Wanneer Jules en Isa zien wie het is krijgen ze de schrik van hun leven.

Dit boek is heel spannend. Meiden van tien tot twaalf zullen het met ingehouden adem lezen. Ook gaat het over de liefde. Isa is helemaal weg van Jules maar Jules is tijdens de logeerpartij vooral bezig met het bespieden van Creep. Isa zou liever willen gaan zwemmen. Ze wordt onzeker door het gedrag van Jules en vraagt zich zelfs af of hij haar nog wel leuk vindt.

Ook al ben ik ruim twintig jaar ouder dan de doelgroep, van dit verhaal heb ik enorm genoten. Als dit boek in mijn eigen jeugd al was verschenen had ik het verslonden. Vervolgens had ik me onmiddellijk op de andere boeken van deze serie gestort. Ik moest lachen om het pseudoniem van buurvrouw Elektra die thrillers schrijft. Ze schrijft onder de naam Waleu en Sjaleu wat de volwassen lezer natuurlijk aan het succesvolle Zweedse schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö doet denken. Het boek is vlot en avontuurlijk geschreven en het vleugje liefde in het boek spreekt jonge meisjes ongetwijfeld reuze aan. Ik vond het aandoenlijk.

Dit boek behoort tot de serie IzzyLove. Onder deze naam houdt hoofdpersoon Isa – die voluit Isabella Strombolov heet - een weblog bij op http://www.izzylove.nl. Het is een zeer vermakelijk en uitgebreid blog. De bezoeker zou bijna vergeten dat het hier niet gaat om een echt persoon maar om een creatie van schrijfster Manon Sikkel. Op haar website schrijft de auteur dat ze van plan is tot 2030 door te gaan met schrijven – daarna gaat ze met pensioen - en ik kan dat alleen maar van harte toejuichen. Wie een avontuurlijke dochter of een stoer nichtje heeft, hoeft in de boekwinkel niet langer te twijfelen. Voor wie doe jij een moord? is een aanrader.


ISBN 9789048811960 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2012
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 09 april 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Hoe word ik een koppelaar? Hoe word ik een koppelaar?
(in 330 eenvoudige stapjes)
IzzyLove


Het eerste deel Is liefde besmettelijk? door IzzyLove is bekroond met de Hotze de Roosprijs 2009 en de debuutprijs van de Jonge Jury 2010. Is vriendschap 4ever? door IzzyLove, Hoe lang zijn geheimen houdbaar? door IzzyLove en Spoedcursus flirten door IzzyLove zijn getipt door de Nederlandse Kinderjuy en dit boek is getipt door de Jonge Jury en de Kinderjury 2012. Dat belooft wat!


Het verhaal:
Isabella Strombolov, kortweg Isa (blognaam IzzyLove), gaat samen met hartstvriendin Cato, beste vriend Jules, Jack (de vader van Jules) en September (vriendin van Jack) op vakantie naar Frankrijk. Isa ziet zichzelf al prachtig gebruind liggen aan de Middellandse Zee. Een zomer lang met je beste vrienden op vakantie, wat wil je nog meer?
Jack rijdt in een Volga, een oude Russische auto met een slechte reputatie. 'Volga kopen, altijd lopen' wordt er gezegd en dat klopt want... aan de Belgische grens staan ze stil, vergeten te tanken denkt Jack, maar als ze de auto naar het benzinestation hebben geduwd blijkt er olie uit de auto te druppelen. De auto moet gerepareerd worden en bij zo'n oude auto is dat veel werk. Ze zullen een paar dagen bij het tankstation moeten blijven. Elke avond wordt de Volga uit de garage van het tankstation naar buiten geduwd zodat ze in de auto kunnen slapen.

De jongen van het tankstation ziet er goed uit, hij heet Bilal, en Isa ziet meteen mogelijkheden, ze zal Cato koppelen aan Bilal. Maar Bilal vindt Isa heel erg leuk, zij heeft het alleen helemaal niet door, Jules wel...
Cato is inmiddels in contact gekomen met Wolf, een Poolse jongen, ze is duidelijk nogal weg van hem. Dat bevalt Isa helemaal niet, Bilal is veel leuker... Eddy, de monteur is ook heel leuk maar een jaar of twintig dus te oud voor Isa of Cato maar wat zoekt September toch bij Eddy?
En Jules zal ze die koppelen aan Koosje het meisje uit de winkel bij het tankstation?
Ondertussen schrijft Isa allemaal regeltjes op over hoe ze een goede koppelaar kan worden.
Maar het loopt allemaal totaal niet zoals ze gedacht had, mensen laten zich niet zomaar koppelen. Cato is echt verliefd op die 'stomme' Wolf. Isa levert zelfs een rotstreek in de hoop dat de verliefdheid overgaat en Cato eindelijk eens die leuke Bilal ziet zitten.
En Jules en Koosje koppelen... is dát eigenlijk wel een zo'n goed idee?

Nu het boek uit is zit ik met een dubbel gevoel. Het boek ziet er mooi verzorgd uit, het verhaal zelf is prima, af en toe lekker spannend en leest vlot weg. Ik ben er van overtuigd dat meiden dit een heerlijk boek zullen vinden.
Maar...  zoals in zoveel boeken de laatste tijd wordt ook in dit boek het verhaal onderbroken door blogberichten. Het maakt alles erg onrustig, elke keer zit je net lekker in het verhaal over de vakantie en hup daar is weer een break. Zonde, want het verhaal zelf is goed genoeg, dat heeft al dat 'gefrutsel' eromheen niet nodig.  Door het verhaal heen staan namelijk Isa's berichtjes die ze op haar blog schrijft, wat wel wat vreemd aan doet. Op blz 77 schrijft Isa dat ze met vakantie is tot het eind van de zomer, terwijl ze in het verhaal al lang en breed aangekomen is bij het tankstation. Even later ziet ze op een oude trage computer van het tankstation dat haar blog gehackt is door Sofie, haar beste vriendin.  En ja hoor, we krijgen natuurlijk ook al die blogberichten van Sofie te lezen, er staat zelfs een cursus versieren op dat blog.
Het begint me langzamerhand te storen dat boeken voor meisjes kennelijk ook met dit soort gedoe moet worden gevuld. Het is net of je naar een film op televisie kijkt met reclameblokjes tussen die film door. Het trucje van mailtjes of blogs of tips of testjes in een boek is allang niet origineel meer. Wat is er mis met een leuk, goedlopend, fantasievol, spannend verhaal  zonder al die onderbrekingen?


ISBN 9789048808977 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2011
Leeftijd: 11+

© Dettie, 15 april 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Is liefde besmettelijk? Is liefde besmettelijk?


door IzzyLove
Manon Sikkel

Het eerste boek (2008) van Manon Sikkel uit de IzzyLove serie. Toentertijd was het nog verrassend en nieuw om weblogberichten, allerlei testjes en smsjes door de tekst te strooien...

Isabella Strombolov ofwel IzzyLove op internet en Isa voor vrienden is 11 1/2 jaar.
Die dag blijkt er op school een nieuwe jongen in de klas te komen. Hij heet Tristan Groen, heeft bruine krullen, een bril en draagt een knalgeel T-shirt met de tekst cowboys are cool. Vanaf die tijd noemen Isa en haar vriendinnen hem natuurlijk 'de cowboy'.  Isa vindt hem gelijk helemaal te gek. De beste vriendin van Isa, Cato vindt hem maar een nerdy. Vriendin Sofie vindt hem ook wel leuk.
Die zaterdag verzwikt Isa tijdens het shoppen haar enkel. Toevallig is Tristan ook in het centrum, met zijn moeder, zij is dokter zegt ze (eigenlijk radioloog). Ze brengt Isa naar huis. En daar zit Isa dan op de achterbank van de auto samen met Tristan met de prachtige blauwe ogen. Ze weet nauwelijks iets te zeggen tegen hem! Alleen maar stomme dingen! De volgende dag staat Tristan ineens in haar kamer, hij moest van zijn moeder gaan kijken hoe het met Isa gaat.
Hij vertelt tot Isa's ellende dat hij een vriendinnetje heeft, ze heet Maria en woont in Spanje, waar Tristan eerst ook woonde. En Isa flapt eruit dat zij een vriendje in België heeft, Jules! Ze heeft Jules echter maar één keer gezien, op vakantie en ze weet verder niets van hem.
En dan bedenkt ze Het grote plan... misschien helpt het om zo de interesse van Tristan te wekken... want Isa is smoorverliefd op hem!

Het verhaal zelf is leuk, ook wordt in het kort en in moderne taal het liefdesverhaal over Tristan en Isolde verteld.
Manon Sikkel heeft een vlotte pen en weet wat er bij jonge meiden leeft. Zoals gezegd, in 2008 waren de onderbrekingen van het eigenlijke verhaal met mailtjes, testjes, smsjes, weblogverhaaltjes nog vrij nieuw en werkte het als verrassing. Hoewel het ook flink storend is als je wil weten hoe het verder gaat met Tristan en Isa. Dat verhaal is van zichzelf al leuk genoeg. Maar dan moet je eerst een stel bladzijden met alle testjes e.d. overslaan om verder te kunnen lezen. Wat ik heb begrepen worden deze onderbrekingen in de volgende boeken een stuk minder en dat is een groot pluspunt.
Het is overigens bijzonder hoe Manon Sikkel het oude liefdseverhaal over Trsitan en Isolde ook bij Tristan en Isa toepast en tot Isa's schrik lijkt het erop dat haar daden dezelfde fatale gevolgen hebben!


Het boek leest lekker weg maar als je het uit hebt is het ook uit, het verhaal blijft totaal niet hangen, maar misschien is dat ook helemaal de bedoeling niet.  ik heb het gisteren gelezen en moest het er weer bijpakken om te weten waar het ook alweer over ging. Maar dat geeft niet, het is een leuk boek en niet zo heel oppervlakkig als andere meidenboeken. Er zit wel een klein beetje diepgang in, al is het niet echt veel.
Meiden zullen het met veel plezier lezen en daar is het boek tenslotte voor geschreven.


ISBN 9789048813452 | Paperback | 222 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2008
Leeftijd 10+

© Dettie, 29 juni 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: