Lydia Rood

 

Miss Dakloos Miss Dakloos


Dit is het laatst verschenen deel in de serie 'Slash-boeken', boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. In dit boek is Jojo aan het woord en haar verhaal wordt opgeschreven door Lydia Rood.

De hoofdpersoon in het boek, Ama genoemd, is een zwerfjongere. Haar leven lang is ze misbruikt en mishandeld door haar stiefvader. Als ze eindelijk moed toont en de man aanklaagt in de hoop dat ze haar zusjes dan van eenzelfde lot kan redden, blijkt ze geen vrienden, geen familie te hebben waar ze terecht kan. Af en toe woont ze bij iemand in, maar echt welkom voelt ze zich niet. Ze ontdekt langzaam dat het ook wel te maken zal hebben met het feit dat ze niet open en eerlijk is. Want Ama heeft geheimen. Maar is het vreemd dat ze niet te koop loopt met deze geheimen, het is vreselijk wat dit meisje mee heeft moeten maken.
Het is een vicieuze cirkel waar ze in terecht komt. Wat ze probeert, mislukt omdat ze niet de goede bagage heeft. Een opleiding heeft ze niet, en ook geen geld om er aan te beginnen. Natuurlijk kan ze wel terecht in een daklozenopvang, maar dan blijkt hoe moeilijk ze het heeft met regels.

'Ik word langzamerhand een volleerde dakloze. Het rottigste is dat je nooit rust hebt. Altijd verder, altijd moet je je haasten om de volgende plek te halen voor de deur dichtgaat. Te laat komen, te laat komen - het is de vloek van mijn leven. Daardoor kwam ik ook steeds in moeilijkheden in het opvanghuis waar ik het naar mijn zin had met Wina en haar kinderen. Te laat uit bed, te laat voor het eten, te laat voor de afwas. Als er weer iemand over de rooie ging over dat te laat komen, merk ik goed dat ik buitenlands ben. Wat maakt zo'n kwartiertje nou uit? Maar zij dachten daar anders over. Ze dreigden me eruit te gooien.'


Haar achtergrond maakt het allemaal niet makkelijker natuurlijk. Het onderwerp van dit boek: hoe een dakloze het redt (of niet) is maar een deel van het verhaal. Er is altijd een achterliggende oorzaak van de dakloosheid. Ama's verhaal toont wel aan hoe het bijna onmogelijk is om uit deze cirkel van problemen te komen. Steeds weer loopt ze op tegen een muur van onbegrip. Steeds weer moet ze uitleggen wat ze niet uit wil leggen, want waarom zouden mensen haar vertrouwen en helpen?

Het hoogtepunt in dit verhaal is natuurlijk de miss Dakloosverkiezing (die tot mijn verbazing echt bestaat, al moest dat wel zo zijn, omdat het hele verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen), waar de prijs bestaat uit een jaar gratis wonen. In dat jaar moet de dakloze een bestaan op zien te bouwen dat haar zelfstandigheid brengt. Nieuwe problemen: hoe kom je uit het milieu? Hoe kan je een opleiding gaan doen? En hoe gaat het met de achtergebleven zusjes? Hoe geef je alles wat je meegemaakt hebt een plaats?

Eigenlijk is het boek niets dan ellende. Erger nog als je beseft dat het realiteit is. Je kunt het aan Lydia Rood wel toevertrouwen om daar een goed verhaal van te maken. Ze maakt gebruik van al of niet echte dagboekfragmenten, waarin Ama niet alleen haar dagelijkse leven optekent, maar ook verhalen verzint van hoe het zou kunnen zijn. Daarnaast wordt er veel muziek aangehaald. Het is een afwisselend boek geworden, gelukkig geen tranentrekker, maar een realistisch verhaal, dat laat zien dat er - helaas - meer in de wereld gebeurt, dan waar de lezer weet van heeft.


ISBN 9789045110868 | Paperback | 237 pagina's | Querido Kinderboeken | juni 2010
Leeftijd: 12+

© Marjo, 08 juni 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: