Karen Curé

Toon alleen recensies op Leestafel van Karen Curé in de categorie:
Karen Curé op internet:
 

Koningskind Koningskind


1975
Voor Helène (Leentje) Withofs start die dag het laatste jaar op de katholieke basisschool van Woestkapelle. Op diezelfde dag ziet ze ook voor het eerst haar nieuwe klasgenoot Florentine uit Burundi. 'Ze zag er anders uit dan wij allemaal. [...] Ik kreeg zin om haar aan te raken, om te voelen of haar kleur echt was.' vertelt Leentje.  Florentine is de dochter van een prins, ze moesten weg uit Burundi en nu wonen ze incognito in Woestkapelle. Aanvankelijk gelooft Leentje het niet maar het blijkt toch waar te zijn. Volgens de verhalen hebben ze zelfs een leeuw in de tuin...

De school is vrij streng, kinderen moeten allemaal een schooluniform dragen bestaande uit een grijze rok en witte blouse. Het valt Leentje op dat Florentine oorbellen in heeft en dat is tegen het schoolreglement. Voordat Leentje er erg in heeft zegt ze dat ook hardop in de klas. Tot haar verbazing valt de juf tegen haar uit, ze moet zich met haar eigen zaken bemoeien. Leentje snapt er niets van. Ze wilde alleen maar er op wijzen omdat Florentine vast niet wist dat het niet mocht. Florentine vat het ook verkeerd op en vanaf die tijd is er constant wrijving tussen Florentine en Leentje.

Leentje denkt, als Florentine gouden oorbellen mag dragen dan mag ik ook wel mijn bruine Kickers met groene hielen en gele stippen dragen in plaats van die knellende zwarte veterschoenen. Maar helaas, zij moet bij Zuster Directrice komen en krijgt een hele preek te horen én ook nog eens een vervelende straftaak. Het is niet eerlijk, vindt Leentje. Iedereen dweept met Florentine, alle aandacht is op haar gericht en zij mag veel meer dan de andere leerlingen en krijgt zelfs geen straf als ze iets uitspookt.

De nieuwe juf is ook al heel anders. Leentje is gek op opstellen maken en kan dat ook goed maar nu mogen ze geen eigen onderwerp meer kiezen en fantasie wordt afgestraft. Voor het eerst haalt ze slechte cijfers voor haar opstellen. Als Florentine dan ook nog Leentjes plaats inneemt omdat 'de rol beter bij Florentine past' in het kersttoneel heeft Leentje er genoeg van! Ze komt in opstand! Maar zelfs dat helpt niet.
Het tij keert letterlijk voor Leentje als er noodweer uitbreekt en het water steeds hoger stijgt... Vindingrijke en fantasievolle Leentje doet allemaal dingen waar ze veel problemen door kan krijgen maar spijt heeft ze nergens van...

Een leuk en grappig verhaal dat allerlei onderwerpen behandelt. De schrijfster heeft mooi weergegeven hoe dingen in de jaren '70 veranderden.
Florentine is een van de eerste buitenlandse kinderen op school en had veel bekijks. Ook was er sprake van positieve discriminatie - tot frustratie van Leentje omdat ze niet snapt waarom er ineens met twee maten gemeten wordt -.

Leentje zit op een heel strenge nonnenschool. Grappig is om te lezen dat meisjes in lange broek uit den boze zijn. Hoe hard het ook vriest een meisje draagt een rok, punt uit. Tegen een lerares ingaan kan écht niet, ook al heb je honderd keer gelijk. De seksuele voorlichting wordt met veel gegniffel in de klas gegeven en de (eerste) menstruatie is ook iets waar je niet over spreekt. Naast deze zaken spelen ook groei, jaloezie en vriendschap een flinke rol in dit fantasievolle verhaal.

Karin Curé heeft zich goed weten te verplaatsen in een meisje van twaalf waardoor Leentje erg geloofwaardig overkomt.
Prima boek.


ISBN 9789044818307 | Hardcover | 165 pagina's | Clavis Uitgeverij | december 2012
Leeftijd: 11+

© Dettie, 20 december 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: