Joyce Pool

  Categorie: Recensies 10-12jr

Vals beschuldigd Vals beschuldigd


Dit boek is het debuut van Joyce Pool, die intussen al een stuk of acht boeken op haar naam heeft staan. Haar eerste speelt in Delft de stad waar ze geboren is. Als je dan weet dat geschiedenis haar erg interesseert dan is het haast logisch dat dit debuut gaat over de moord op Willem van Oranje.

Het boek speelt dus in 1584, de tijd waarin Koning Philips van Spanje zijn greep op de Nederlanden begon te verliezen. Er was al eerder een aanslag gepleegd op de prins, en hij trekt zich terug in Delft omdat hij zich in de Prinsenhof veilig waant. Maar Philips heeft een prijs op zijn hoofd gezet, met als gevolg dat er nogal eens onverlaten opgepakt worden die dachten een poging te kunnen wagen. De troepen van het Spaanse leger zijn immers behoorlijk aan het plunderen en mensen hebben niets meer. Veilig is het er dus niet. Toch weet Balthasar Gerards door te dringen op het Prinsenhof, onder een schuilnaam en onder valse voorwendsels.
Dit verhaal is bekend. Wat Joyce Pool met dit gegeven doet is er een andere verhaallijn tegenover zetten, waarin  -het is tenslotte een jeugdroman – de veertienjarige Job Lukasz de hoofdrol speelt.
Hij is nog niet zo lang in Delft. Met zijn ouders en zus is hij hierheen verhuisd. Omdat zijn vader hier stalmeester kon worden. Job helpt hem en zijn vader rekent er op dat hij hem op zal volgen. Job heeft evenwel heel andere plannen, hij zou graag secretaris worden bij de prins, en daarvoor moet hij nog langer naar school. Zijn vader wil daar niets van horen. Zoons volgen hun vader op. Punt.
Zoons verdoen hun tijd ook niet met types als Cornelia, een straatkind.
Job werkt hard, om zoveel mogelijk tijd met zijn vrienden door te brengen. Daar is ook nog Robbert, door Job gered uit handen van Pieter Vis. Als de moord gepleegd is, en Job daar zonder dat hij het wist bij betrokken is geraakt, zal de vijandschap van vader en zoon Vis hem nog duur komen te staan.

Het verhaal zit goed in elkaar. De twee verhalen, van de moordenaar en van Job haken moeiteloos in elkaar. Er wordt een goed tijdsbeeld gegeven. En de feiten voor zover bekend uit de geschiedenis kloppen.
De karakters van de kinderen hadden wat meer uitgediept mogen worden, zodat er sprake zou zijn van een echte goede jeugdroman, maar het voldoet zeker om een verhaal uit onze Vaderlandse geschiedenis begrijpelijk neer te zetten voor de geïnteresseerde jonge lezer.


ISBN 9789056373191 | Hardcover | 152 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2000
Met woordenlijst. Leeftijd vanaf 10  jaar.

© Marjo, 07 juli 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Kamp in de jungle Kamp in de jungle


Dit is misschien wel het meest onbekend. Het gebeurde in Indië, en dat daar ook oorlog gevoerd werd, dat is al iets wat veel mensen, laat staan jongeren, niet weten. Maar er zaten natuurlijk Nederlanders in Nederlands-Indië, en onder die Nederlanders waren er ook mensen die lid waren (geweest) van de NSB.
Toen de oorlog uitbrak werden zij opgepakt, samen met mensen die een Duitse achtergrond hadden, of mensen die men niet vaderlandslievend genoeg vond. Je vraagt je af hoe men aan de namen van die laatstgenoemden kwam!
Zoals ik het begrijp uit de uitleg die Joyce Pool achter in het boek geeft, werden er alleen mannen opgepakt. Toen er geprotesteerd werd door de achtergebleven familie van een vader en zijn twee zoons, die in een kamp in Java zaten werden zij en honderddrieëenveertig andere mannen naar Soerabaja gebracht en op een schip gezet. De familie wist vanaf toen niet meer waar ze gebleven waren, en of ze nog leefden.
De gevangenen werden, zo bleek later, overgebracht naar Suriname, dat ook Nederlands bezit was, en niet bedreigd werd door de Japanners.
Eerst verbleven ze in Fort Nieuw Amsterdam, later werden ze naar de Jodensavanne gebracht. Niet alle gevangenen overleefden de oorlog. Zij die dat wel deden, werden in 1946 vrijgelaten.
Dat kamp in de jungle wordt in het boek aldus beschreven:

'In de barakken konden precies vijftig gevangenen en dan bleef er tussen de bedden nog twintig centimeter over om te lopen. Een eindje verderop, buiten het prikkeldraad, stonden op een heuvel eenzelfde barak voor de mariniers en de schutters en een woning voor de kampcommandant. En een beetje achteraan op het omheinde terrein stond de ruïne van een oud gebouw, Een synagoge, zei Dieters vader. Hij had gehoord dat de Jodensavanne vroeger een plantagegebied was geweest waar Joodse mensen hun nederzetting bouwden.'


Dit kamp in de jungle is het laatste station na een aantal andere kampen waar Joyce Pool haar hoofdpersonen de oorlog laat doorbrengen. De jongens Dieter en Kuif zijn fictief, maar hun verhaal is wel gebaseerd op de verhalen die Rudolf Breier haar vertelde.
Het is bepaald geen romantisch verhaaltje dat hier verteld wordt. Het gaat over twee jongens die vrienden zijn, en al proberen zij nog wat avontuurlijks te zien in de gebeurtenissen, ze kunnen niet om ernst van de situatie heen. Ook al laat de schrijfster details achterwege, het is en blijft een schokkend verhaal.


ISBN 9789025855413 | Hardcover | 130 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2010
Uit de serie ' Vergeten oorlog' Leeftijd: Vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 augustus 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: