Jan Terlouw

Toon alleen recensies op Leestafel van Jan Terlouw in de categorie:
Jan Terlouw op internet:
 

De kloof De kloof


Vijfenveertig jaar geleden vond in het land Berg en Dal een enorme aardbeving plaats. Vanaf die tijd loopt er een enorme kloof dwars door het land heen, van de woestijn in het zuidwesten naar het hooggebergte in het noordoosten.  De kloof zigzagt door het land en is onpeilbaar diep, erin afdalen is onmogelijk vanwege de bedwelmende gassen.

De twee landsdelen worden in verloop van tijd Bergen en Dal genoemd. De eerste jaren was contact tussen de twee landsdelen onmogelijk maar inmiddels is er wel een telefoonlijn aangelegd, de telefonische contacten verlopen echter voornamelijk via het postkantoor. Veel bewoners hebben namelijk nog geen eigen telefoonverbinding.
De kloof is helaas net te breed om een brug zonder pijlers te kunnen aanleggen en vliegverkeer bestaat nog niet. Om van het ene gebied naar het andere te reizen moet een lange, loodzware tocht op kamelen door de woestijn ondernomen worden. Eenmaal per maand vertrekt er een karavaan die post, goederen en mensen meeneemt. De reis duurt twee weken.

Bergen dat in het noordwesten ligt, is inmiddels uitgegroeid tot een welvarend gedeelte. Het klimaat is daar veel gunstiger dan in het droge, hete Dal in het het zuidoosten. Bovendien zijn in Bergen de drie hogescholen gevestigd waardoor de technische ontwikkelingen daar sneller gaan dan in Dal. Omdat Dal in de veronderstelling verkeerde dat het contact met Bergen snel hersteld zou worden, ondernam het weinig om de schade na de aardbeving te herstellen en nieuwe scholen en bedrijven te bouwen en raakte zodoende steeds meer verarmd. De contrasten tussen beide delen is door de kloof uiteindelijk steeds groter geworden.

- Er was wel een man Doeve Bouwmeester, een briljante hoogleraar uit Bergen met Dalse pleegouders die onderzoek deed naar de mogelijkheden van de bouw van een brug, hij wilde daarvoor het bijzondere titanium gebruiken. Hij had al vergevorderde plannen, maar na een wandeling langs de kloof is hij plotseling verdwenen, men neemt aan dat hij in de kloof gevallen is. -

Het verhaal in dit boek draait om de intelligente Ginder Sekoer, 16 jaar, die in de Bergense stad Lovendal woont met zijn moeder en grootmoeder. Oma, is bijzonder, zeer modern en de eerste vrouw in Bergen die ooit ingenieur is geworden. Twee jaar voor haar dood laat ze Ginder papieren en schriften zien die ze in een la bewaart. Ze heeft namelijk een geheim zegt ze en dat geheim staat in die papieren. Na haar dood moet Ginder die papieren lezen, Ginder zal haar dan beter begrijpen.
Maar helaas, Ginder is na zijn eindexamen net tien dagen op kamp als zijn grootmoeder overlijdt en zijn moeder heeft al haar spullen al weggegooid. 'Ik dacht laat ik het meteen maar doen, later word ik er opnieuw verdrietig van,' geeft zijn moeder als verklaring voor haar handelen.
Het enige wat Ginder nog rest zijn een paar snippers papier die hij op de vuilnisbelt vindt maar daar is geen touw aan vast te knopen.

Joost, de vader van Ginder is een idealist en wilde zijn hulp en kennis uitdragen in Dal. Ginders moeder voelde daar niets voor en uiteindelijk besloten de twee uit elkaar te gaan. Ginder heeft zijn vader al tien jaar niet meer gezien en besluit hem op te zoeken. Tijdens de zware, hete tocht naar Dal ontmoet hij een vriendelijke man, Domen Compagne, die onderweg is naar zijn zestienjarige dochter Barbara. Onlangs is zijn vrouw overleden en hij wil er zijn voor Barbara. Ginder ontmoet ook de goochelaar Joren Verloren, die alleen in rijmende dichtvorm praat. Beide mannen én Barbara blijken van grote invloed op het vervolg van Ginders reis én leven...

Het geheim van oma laat Ginder namelijk niet los en de bedachtzame Ginder ontdekt steeds meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Het lijkt erop dat de bouw van de brug het cruciale punt is waar alles om draaide en nog steeds draait. De speurtochten van Ginger rakelen zelfs het verhaal rond de verdwenen Doeve Bouwmeester weer op. Ginder ontdekt zoveel dat hij uiteindelijk met de dood bedreigd wordt.
Gelukkig heeft hij een uitstekende bondgenoot gevonden in Barbara, ondanks hun jonge leeftijd weten ze dat zij voor elkaar bestemd zijn. Ze zijn smoorverliefd. Samen zoeken ze verder en komen steeds dichter bij de waarheid...

Het is een spannend verhaal, hoewel het vrij traag verteld wordt. Jan Terlouw legt namelijk veel uit, zodat we hem vooral niet verkeerd zullen begrijpen. Aan een kant is het ook wel nodig want de speurtocht van Ginder is niet eenvoudig. Maar het is de vraag of jongeren deze langzame vertelstijl  kunnen waarderen. Toch is het verhaal zeker de moeite waard.

Naast de speurtocht van Ginder worden fijntjes de verschillen tussen arm en rijk door het verhaal heen geweven en vooral de oorzaken daarvan.  De grote honger naar macht is een van de onderdelen hierin. Zoals in veel van zijn boeken is de maatschappelijke betrokkenheid van Jan Terlouw dus ook in dit boek goed merkbaar. Maar er wordt geen grote nadruk gelegd op de economische, financiële en maatschappelijke verschillen in Bergen en Dal, het wordt alleen wel vermeld en uitgelegd. Het is echter vooral het verhaal over de jonge Ginder die dankzij zijn onderzoekende geest een zeer spannend, gevaarlijk avontuur beleeft.


ISBN 9789047708476 | Hardcover | 213 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2016
(1e druk 1983) | Leeftijd 10+

© Dettie, 05 januari 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: