Frank van Pamelen

Toon alleen recensies op Leestafel van Frank van Pamelen in de categorie:
Frank van Pamelen op internet:
 

De zin van ommezijde De zin van ommezijde


‘Wat is jouw zin van het bestaan?
Maar ik heb helemaal geen zin.’ Zei Mira.
‘Dan maak je maar een zin,’ zei Deu steng.
Je lijkt m’n moeder wel, dacht Mira. Die zegt dat ook altijd.’


Ooit was de Ommezijde een geheel. Een som van delen. Een alfa en een beta-deel. Maar de twee groepen groeiden uit elkaar. Er ontstond een steeds grotere afstand, een kloof. De leider van de beta’s, de Grootste Gemene Deler, haat de taal en de alfa’s. Zij is een afstammeling van de oervader, Vader Tijd, die al lang uit de tijd is. Toen de G.G.D. koos voor de beta’s omdat ze al de regeltjes van de alfa’s beu was, werd de kloof onoverbrugbaar. In deze wereld raakt Mira verzeild als ze een geheimzinnig boek vindt op de rommelmarkt...

Eerst is ze in het land van de alfa’s, die hun koning kwijt zijn. Hij is gevangen genomen door de beta’s. Maar  koning Alfa is de enige die de zin kent. Hij weet de weg uit Ommezijde.
En Mira gaat op weg. Ze zal de kloof moeten overbruggen. Het moet gedicht worden. Met behulp van een grijze man, die Brugman heet, en zijn rijmelarij lukt dat. Zo komt ze in het land van de beta’s. Alleen de Meesteres, de Grootste Gemene Deler,  weet waar de koning is, en Mira wordt niet zomaar bij haar toegelaten. Ze moet bij meneer Van Dale een raadsel oplossen. Hij wacht namelijk al jaren op antwoord. Mira kan  het raadsel oplossen, en ze mag met meneer van Dale mee naar de Meesteres.
Helaas is dat een echte Gemene Deler. Ze heeft niet alleen de koning ontvoerd, maar haalt ook allerlei trucjes uit waardoor steeds meer taal verdwijnt. Ze haalt letters uit de taal, en voorwerpen uit versjes, zodat er niets meer van het vers overblijft.  Zal Mira ooit nog uit het land van Ommezijde kunnen ontsnappen?

Dit verhaal maakt al duidelijk dat Frank van Pamelen een vreemd boek heeft geschreven. Het staat vol met grapjes en prachtige vondsten, zowel op taal-,  als op rekengebied, al hebben de rekengrapjes ook met taal te maken. Grappig natuurlijk gezien in het kader van de moderne tijd waarin letters en getallen steeds meer samenwerken. Denk maar aan de snelle sms taal. (W8)
Het is erg leuk, daar zal ik niets van zeggen, maar het is ook reuze vermoeiend om continu te maken te krijgen met grapjes. De dames Wan, Deu en Tres bijvoorbeeld zouden gehakt maken van de tekst als ze die hier zouden lezen.

‘Is ze al wak?
Ze is weer wat wakker
Straks is ze op haar wakst.’


Het is veel, al die woordspelingen, al dat geharrewar met letters en cijfers,  maar als je het in stukjes en beetjes kunt lezen, dan is het goed te behappen.
Het is bovendien geschreven voor kinderen vanaf tien jaar, die nog niet de helft van de grapjes zullen kunnen begrijpen.


ISBN 9789026129988 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2012
Illustraties door Ellis Pruijn | Leeftijd: 10+

© Marjo, 28 oktober 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: