Elizabeth Honey

 

Nieuwe vrienden voor de Steenstraat Nieuwe vrienden voor de Steenstraat


(hoe alles op z'n kop stond en tóch weer goed kwam!)
illustraties: Annet Schaap
tekst: Elizabeth Honey


Elizabeth Honey heeft ongeveer vijftien kinderboeken geschreven, waaronder prentenboeken en een gedichtenbundel. In Nederland en Vlaanderen is ze vooral bekend door haar boeken over de kinderen uit de Steenstraat (Australië). In die boeken vertelt Henni wat er allemaal gebeurt met haar, haar familie en haar vrienden. (Bron Kjoek)

In dit boek gaat Henni (13) met haar buurvrienden op vakantie naar een bijzonder huis aan de afgelegen Ketelbaai. Het huis staat al heel lang leeg en de kinderen vinden allerlei spullen van de mysterieuze vorige bewoners wat ze best spannend vinden. Henni is vooral blij met de boeken ook al zijn ze in het Duits. Ze wil schrijfster worden en vertelt daarom ook het verhaal over deze vakantie.

De kinderen mogen op de veranda onder de klamboe slapen wat ze geweldig vinden. Henni moet elke avond een verhaal vertellen en verder hebben  ze  de tijd van hun leven. En dan wordt aangekondigd dat er nog een meisje komt. Ene Tara die thuis veel problemen heeft. Er wordt aan Henni gevraagd of zij Tara een beetje op wil vangen. Vanaf de komst van Tara-mascara is de pret over voor Henni. Tara wil helemaal niet opgevangen worden en is stiekem heel onaardig tegen Henni. De anderen trekken zich weinig van Tara aan en gaan hun gang. Henni voelt zich op het laatst overbodig, zelfs Sven haar beste vriend lijkt anders. Tara is een arrogante, knappe meid die stiekem omgaat met Stigg, een van de surfers die De Barbaren worden genoemd omdat ze zoveel troep maken en nogal vies zijn.
Er is gelukkig één winkel in Ketelbaai.  Henni gaat er graag naar toe om even te praten met de eigenaresse. Die eigenaresse heeft meer in de gaten dan Henni denkt. Zij vertelt ook dat Tara van plan is met Stigg te vertrekken naar West Australië. Henni weet niet wat ze moet doen. Tara verraden of...

Het is een erg vrolijk en grappig boek, helemaal van deze tijd. Henni maakt ook humoristische tekeningen van bepaalde situaties en dat maakt het boek nog leuker. Ze heeft wel zo haar problemen en wordt af en toe flink teruggeworpen op zichzelf maar de boventoon van het boek is optimistisch. Tara-mascara lijkt een verwend poppetje maar blijkt toch anders in elkaar te zitten dan aanvankelijk gedacht werd. Eigenlijk zijn de beide meiden een beetje jaloers op elkaar ook al willen ze dat niet erkennen. Tara is knap en welgevormd, afstandelijk, koeltjes, draagt mooie kleren, is creatief en doet wereldwijs, Henni is lang en dun, heeft geen enkele vorm, is vrolijk, lacht veel en kan goed vertellen en schrijven. Het zijn zulke zo totaal verschillende meiden, dat moet wel mis gaan... of toch niet? Echt een leuk boek, hopelijk volgen er nog meer delen over de kinderen uit de Steenstraat.


ISBN 9789049921552 | Paperback | 349 pagina's | Pimento | juni 2007
The Ballad of Cauldron Bay vertaald door Sabine MutsaersLeeftijd vanaf 10 jaar

© Dettie, 27 november 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: