Benny Lindelauf

Toon alleen recensies op Leestafel van Benny Lindelauf in de categorie:
Benny Lindelauf op internet:

 

De hemel van Heivisj De hemel van Heivisj


Wat een ontzettend goed boek is dit! Vanaf de eerste pagina ben je gegrepen. Iedereen zou het moeten lezen!

De hoofdpersoon die je kunt kennen van het eerste boek van Benny Lindelauf (Negen open armen) is het meisje Fing. Zij woont met oma Mei, haar vader, haar vier broers en twee zussen in het huis dat ze Negen Open Armen noemen. Als het verhaal begint, wordt ze geroepen om naar de Hemel te gaan. Later zal blijken dat deze hemel niets te maken heeft met de titel van het boek, het is de zolder van de school waar Fing op zit, een nonnenschool. Op die zolder heerst de oppernon, bijgenaamd het Slagschip. Alle meisjes vragen zich af wat Fing heeft uitgespookt dat ze daarheen moet, want Fing is juist een erg braaf, oplettend meisje, dat hoge cijfers haalt en leren ook leuk vindt.
Fing krijgt te horen, dat als haar vader en oma er mee instemmen, ze mee mag dingen naar een plaats op de kweekschool. Ze kan lerares worden. Fing is erg blij. Het is een droom, maar ze kent haar oma. Én dit stuk van het verhaal speelt in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, het is een andere tijd dan nu. Ondanks de inspanningen van de school wordt besloten dat Fing van school gaat en gaat werken bij de sigarenkeizer. Die heeft een tijd terug een Duitse vrouw – de Pruusin - meegenomen uit Duitsland, en nu woont er ook een meisje, Liesl. Fing moet een soort speelkameraad voor dat meisje  zijn, en daarnaast doet ze wat huishoudelijk werk.
Maar Liesl is een vreemd kind, en de nuchtere Fing vindt haar maar niks.

‘Tegen de achterwand stond een grote kast stampvol boeken. Het gloednieuwe speelgoed was in dozen opgestapeld, als in een speelgoedwinkel. Niks was uitgepakt. Sommige dozen zaten zelfs nog in cadeaupapier. Ik hield de jurk omhoog. Haar gezicht betrok.
‘Je wilt toch niet elke dag in dezelfde jurk lopen?”
Ze zweeg.’ [...]
‘Ik word nog liever vriendin van die rothond van je.’
Zei ik. Had ik dat gezegd? Had ik dat écht gezegd? Het was niet alleen dat ik mijn eigen toekomst om zeep aan het helpen was. Wat me vooral angst aanjoeg was de Noordpoolstem van oma Mei die uit me kwam.
Liesl bleef me aankijken. ‘Vriendinnen?’
“als je een andere jurk aantrekt.’Dit is het voorspel voor een ontzettend meeslepend ontroerend verhaal over een gezin dat zich staande moet houden in een arme streek in Limburg in de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het is ook het verhaal van een snel volwassen wordend jong meisje, die steeds meer begrijpt van de boze wereld om haar heen. Ze denkt dat ze ‘gewoon langs de oorlog heen kan kijken’, maar helaas.
Het is ook het verhaal van Limburg in zware tijden, en het verhaal van een joods meisje in de oorlogsjaren. En natuurlijk is het het verhaal van Heivisj, het oude mijnpaard dat zo’n beslissende rol speelt. Maar zonder de gouden pen van Benny Lindelauf was dit alles niets. Hij weet de kleine, maar o zo belangrijke dingen in het verhaal te verweven, zonder dat hij rechtstreeks allerlei feiten in je gezicht  gooit. Het is spannend, humoristisch, en ontroerend. Het is het beste boek.


ISBN 9789045110400 | Paperback | 405 pagina's | Querido Kinderboeken | maart 2010
Met een mooi getekende plattegrond voorin en woordenlijsten achterin. Vanaf 12 jaar.

© Marjo, 07 maart 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: