Philip Steele
De Zeevaarders
Daarna volgt de geschiedenis van de zeevaart. In het begin waren er natuurlijk nog geen schepen met motoren en al helemaal geen schepen met satelietnavigatie. De allereerste boten waren kano's! Er zijn resten gevonden van een kano van 8000 jaar oud, maar waarschijnlijke werden ze al véél eerder gebruikt. De mensen in die kano's waren op zoek naar nieuw land maar in een kano de zee oversteken was behoorlijk gevaarlijk.
Heel bijzonder is dat ze vroeger ook al een soort 'kaarten' hadden, deze werden gemaakt van stokjes en schelpen die de eilanden, riffen en stromingen voorstelden. Zo wisten ze toch hoe ze moesten varen en welke vaarweg het beste was om te nemen. Het leuke is dat op foto's en tekeningen deze kaart en de kano's die vroeger gebruikt werden te zien zijn.
Later werden steeds vaker houten zeilschepen gebruikt, zoals bijvoorbeeld door de Feniciërs, je ziet dankzij een flapje hoe zo'n schip er van binnen uit zag en wie en wat er in vervoerd werd. De Feniciërs waren echte handelaren en voeren overal naar toe. Ze maakten heel verre reizen langs de héle kust van Afrika van de Middellandse Zee tot de Rode Zee. Ze wisten heel goed hoe ze moesten varen op de stand van de maan, de sterren en de zon.
Maar ook de Noormannen of Vikingen in het Noorden waren echte schippers. Daar zijn ze ook beroemd door geworden. Ze hadden prachtige vikingschepen die heel goed weergegeven worden op de grote afbeelding in het boek.
De Oosterse zeevaarders worden eveneens genoemd, de kleine bootjes worden nu nog steeds net als vroeger gemaakt volgens het traditionele Arabische ontwerp. En in het boek Duizend en een nacht staan veel verhalen over Arabische zeevaarders zoals de beroemde Sinbad de zeeman.
En natuurlijk moeten we de Chinese scheepvaart niet vergeten. De Chinezen vonden immers het kompas uit, maar ook waterdichte schotten en het kielzwaard om het schip op koers te houden. In het boek zie je kleine uitklapafbeeldingen waarop o.a. de werking van het scheepsroer te zien is dat ook voor het eerst door Chinezen gebruikt werd.
Pas tegen het eind van de middeleeuwen begonnen Europeanen met intensieve zeevaart. Vasco da Gama is een heel bekende zeeman uit die tijd. Vaak werden karvelen gebruikt omdat zij zowel goed in stormachtig weer als in ondiep water konden varen. Natuurlijk komt de beroemde Columbus, de ontdekker van Amerika, ook voor in dit boek.
De schepen hadden vaak kostbare ladingen aan boord en natuurlijk kwamen daar dieven op af, de piraten en boekaniers! Zij beroofden die schepen om zelf flink rijk te worden.
Langzamerhand werden er ook steeds meer navigatie-instrumenten uitgevonden zoals de kruisstaf en de verrekijker. Ook werd steeds meer land ontdekt en steeds vaker werden nieuwe vaarroutes uitgeprobeerd. In 1911 lukte het Roald Amundsen zelfs om de zuidpool te bereiken.
Dankzij dit mooie boek kunnen we de hele scheepvaartgeschiedenis volgen. Op elke twee pagina's staan mooie foto's en tekeningen en heel veel uitleg over een bepaalde periode in de scheepvaart. De ene keer ben je in het hoge noorden, dan in het westen, zuiden of oosten van de wereld.
Je ziet de ontwikkeling van de schepen en dankzij flapjes kun je vaak in een schip kijken of kun je extra, korte uitleg over iets lezen.
En dan... als klap op de vuurpijl zit achterin het boek een geheime zeemanskist vol dingen om zelf te maken... zoals een kompasdoosje (met een echt kompas erbij), een verrekijker (met echte lenzen) en een karveel. Die kist kun je openen door een scheepje de Atlantische Oceaan over te laten varen. Het is echt helemaal geweldig als je dat ziet.
Kortom, een prachtig boek voor elk kind vanaf 7 jaar en waarschijnlijk beleven volwassenen er ook enorm veel plezier aan. Dit boek verdient veel aandacht! Grote aanrader!
Zie het 'inkijkexemplaar'(klik op details)
ISBN 9789051161465 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | augustus 2010
Vertaald door Tjaling Bos | Leeftijd: 7+
© Dettie, 01 juli 2012
Het Oude Griekenland
In dit prachtige, kleurrijke boek kan iedereen vanaf een jaar of 9 lezen hoe de oude Grieken leefden. Het feit dat Griekenland bestaat uit vele eilanden is mede bepalend geweest voor de geschiedenis. Het was logisch dat er aparte staten gevormd werden, maar natuurlijk waren sommige heersers ambitieus, en zo kon er af en toe ook een groot gemeenschappelijk rijk gevormd worden. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of strijd.
We gaan door de tijd, vanaf ongeveer 2700 voor onze jaartelling, toen de Minoïsche beschaving in opkomst kwam. Die periode is zo genoemd omdat het ontstond op Kreta, en de belangrijkste heerser daar heette Minos.
Vanaf ongeveer 1600 voor onze jaartelling kwamen de Mycenen op, en zij veroverden Kreta: einde verhaal voor de Minoïsche beschaving, de Myceense periode was daar. Daarna kwam de periode waarin er verschillende stadstaten waren. We zien dan hoe Athene, Thebe en Sparta kleine sterke staten worden. Sparta is bekend om zijn manier van leven: alle jongens moesten sterk en dapper zijn. Werd een kind zwak geboren dan mocht hij niet verder leven. Er staat een prachtige afbeelding van een krijger over twee pagina’s in dit boek, en ook op de flap zie je er een.
Nog weer jaren later werd Alexander geboren, de Grote Alexander, die zijn rijk uitbreidde tot ver in Azië en Noord-Afrika.
Hoe weten we zoveel over Griekenland? Er waren al schrijvers, waarvan Homerus wel de bekendste is. Maar omdat we niet kunnen weten of wat zij schreven de waarheid is, mogen we blij zijn met de vondsten van diverse archeologen. Heinrich Schliemann bijvoorbeeld ontdekte dat Troje niet zomaar een verhaaltje was, maar dat de stad echt bestaan heeft.
En met behulp van die opgravingen weten we ook hoe het dagelijkse leven er uit zag. Dat zie je allemaal terug in dit boek: informatie over wat ze aten, wat voor kleding ze droegen, over hun kunst en architectuur. Natuurlijk komen ook de Olympische Spelen aan bod, en de Griekse filosofen.
Met op iedere bladzijde weer tips voor websites met meer informatie, met citaten van de Griekse schrijvers, en kleine kadertjes met een leuk weetje.
Alles dus wat je wil weten over de Oude Grieken.
ISBN 9789054617693 | Hardcover | 48 pagina's | Baeckens Books | januari 2012
Vertaald uit het Engels door Guy Brugmans | Leeftijd: 9+
© Marjo, 21 februari 2012