Barack Obama

Toon alleen recensies op Leestafel van Barack Obama in de categorie:
Barack Obama op internet:
  Categorie: Algemeen

De beste toespraken van Barack Obama De beste toespraken van Barack Obama
Geselecteerd door Lars Duursma


Het is heerlijk om deze toespraken te lezen. Het zijn, zoals we achter op het boek vermeld zien staan, de beste toespraken van president Obama, de man die we nu al missen. Dat we hem zo missen wordt uiteraard mede veroorzaakt door zijn opvolger, die het ene beschamende optreden na het andere in het openbaar begaat. Al zouden veel opvolgers er moeite mee hebben gehad Obama te evenaren in zijn redenaarskunst, de huidige president Trump slaat wat dat betreft wel alles.

In het boek zijn, naast de vaak indringende en zelfs ook ontroerende toespraken van Barack Obama zelf, ook twee indrukwekkende toespraken van zijn vrouw Michelle opgenomen. De toespraken zijn gerangschikt in chronologisch volgorde. Uitermate knap is hoe in veel van de toespraken het grote onderwerp wordt verbonden met persoonlijke opvattingen en ervaringen van Obama of zijn staf zelf, maar ook van gewone Amerikanen. Een voorbeeld hiervan vinden we in de toespraak die Obama houdt op de Democratische Conventie op 27 juli 2004.

Hij begint met een beschrijving van zijn familieachtergrond, hoe zijn voorouders geloofde in het Amerika dat kansen biedt aan iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst. Dat ook John Kerry gelooft in dat Amerika en Kerry, net als Obama, vindt dat de welvaart niet slechts aan een handvol Amerikanen ten goed mag komen, omdat Amerikanen één zijn. Obama vervolgt dan zijn toespraak met voorbeelden op de kleine schaal, het kind uit de South Side in Chicago dat het recht heeft om te leren lezen, een bejaarde die recht heeft op medicijnen en daarvoor niet moet kiezen tussen het betalen van de huur of de aanschaf van die medicijnen, ook, zo vermeld de president nog, al is die bejaarde niet de oma van Obama. Ten slotte meldt hij dat een Arabisch Amerikaans gezin niet gearresteerd kan worden zonder dat zij een advocaat kunnen raadplegen of geen recht hebben op een eerlijk proces. Dat, zo meent Obama, is dan een schending van zijn mensenrechten.

De laatste taalconstructie, die hier wordt gebruikt is cruciaal in hoe dit overkomt bij de toehoorder. Als het om de mensenrechten gaat van Obama en die zijn gelijk aan de mensenrechten van het Arabisch Amerikaans gezin, dan zijn de leden van het Arabisch Amerikaanse gezin gelijk aan Obama, aangezien zij allen Amerikanen zijn. Het lijkt bijna als een wiskundige vergelijking, er daardoor kan er geen andere uitkomst zijn.

Dit poëtische taalgebruik, maakt de toespraken van Obama zo mooi, maar zorgen er ook voor dat ze worden gehoord omdat hij volstrekt duidelijk is in wat hij bedoelt. Daarbij zet hij mensen daadwerkelijk aan tot nadenken met zijn zorgvuldig gekozen woorden. Een ander voorbeeld hiervan is zijn toespraak met de titel Een volmaakte eenheid over ras en racisme van 18 maart 2008.
Opnieuw vertelt hij over zijn achtergrond met een Keniaanse vader en een blanke moeder uit Kansas. "Ik heb broers, zussen, nichten, neven, ooms en tantes in alle rassen en kleuren, verspreid over drie continenten." Zijn conclusie is dat Amerika daardoor meer is dan de optelsom van zijn delen: dat het Amerikaanse volk daadwerkelijk uit velen één zijn. Daarmee laat Obama zien dat hij alle Amerikanen wil verbinden tot één volk en de mensen niet tegen elkaar wil uitspelen.

Een andere manier waarop hij zijn gehoor wil vangen is door zichzelf als voorbeeld te stellen in hoe je die verbinding kunt realiseren, zoals in de toespraak met de titel Hoe goed heb ik zijn lessen in mijn eigen leven toegepast? Het gaat hierbij over de lessen van Nelson Mandela en Obama sprak deze woorden naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela tijdens de herdenkingsdienst op 10 december 2013.

Heel indrukwekkend zijn ook de begrafenistoespraken die in het boek zijn opgenomen. De ene uitgesproken voor Beau Biden, de zoon van Obama's vice-president Joe Biden. De andere voor de slachtoffers van de schietpartij in een kerk in Charleston, waarbij Obama tijdens de plechtigheid het prachtige Amazing Grace inzet.

Het boek wordt afgesloten met zeven tips van Lars Duursma om te leren speechen als Obama. Kort gezegd komt het neer op een heldere boodschap, je eigen woorden en taalgebruik hanteren (met een door Lars Duursma gegeven waarschuwing aan Jesse Klaver), de toespraak persoonlijk maken, maar het publiek centraal stellen, woorden gebruiken die beelden oproepen, toewerken naar een climax, zorg dat je toespraak swingt en, ten slotte, draag hem sprankelend voor.

Voor wie niet zelf een toespraak wil of hoeft te houden, kan door dit boek te lezen altijd nog erg genieten van die van Obama zelf.

Barack Obama (1961) was van 2009 tot 2017 president van de Verenigde Staten. Als eerste zwarte president werd hij bij zijn verkiezing in 2008 haast als messiaanse held binnengehaald. Hoewel ook hij niet zomaar de grote binnen- en buitenlandse problemen kon laten verdwijnen, zal hij zeer worden gemist: om wie hij was, om waar hij voor stond, en vanwege zijn vermogen om in alle omstandigheden de juiste woorden te vinden.

Lars Duursma verzorgde het voor- en nawoord van dit boek. Hij is speechexpert en voormalig wereldkampioen debatteren. Hij coacht vanuit zijn eigen trainingsbureau Europese leiders in de politiek en het bedrijfsleven. In 2008 en 2012 voerde hij campagne voor Obama.


ISBN 9789460034862 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Balans | februari 2017
In het Nederlands vertaald door: Fred Hendriks, Miebeth van Horn, Arjen Mulder, Inge Pieters, Maaike Post, Anne-Marie Vervelde en Marten de Vries

© Ria, 05 april 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: