Antonia Fraser

Toon alleen recensies op Leestafel van Antonia Fraser in de categorie:
Antonia Fraser op internet:

 

Lodewijk XIV Lodewijk XIV


Leven en liefdes van de Zonnekoning
Antonia Fraser


De grote lijn in dit boek zou het leven van Lodewijk XIV moeten zijn en, zoals de ondertitel meldt, zijn liefdes. Ten dele wordt deze lijn ook gevolgd, maar al die details...

Het boek begint bij de door Lodewijk zeer geliefde moeder Anna van Oostenrijk die grote invloed had op haar zoon. In 1615 trouwde deze veertienjarige dochter van Filips IIIvan Spanje met de eveneens veertienjarige Lodewijk XIII. Lodewijk XIII heeft altijd argwaan gekoesterd omdat zijn vrouw Anna Spaans was.  Drie jaar na hun huwelijk startte namelijk de Dertigjarige Oorlog waar Spanje (tegen Frankrijk)  bij betrokken was. Het paar moet tweeëntwintig jaar wachten op een opvolger. Maar uiteindelijk bevalt Anna, inmiddels zesendertig, na diverse miskramen op 5 september 1638 van haar eerste zoon, Lodewijk. Twee jaar later volgt een tweede zoon, Filips, later Monsieur genoemd. Lodewijk was een mooi kind. De schoonheid van dit  'van God gegeven' kind werd alom geprezen; vooral zijn golvende  haar oogste veel bewondering. Hoewel het niet gebruikelijk was in hoge kringen bracht Anna veel tijd met haar kinderen door. Als Lodewijk vier is sterft zijn vader. Hij bestijgt de troon onder regentschap van zijn moeder. Ook als Lodewijk in 1651 officieel meerderjarig is, blijft Anna zijn belangrijkste raadgeefster.


De tweede belangrijke vrouw in Lodewijks leven is zijn vrouw Maria Theresia, dochter van Filips IV van Spanje en een volle nicht van Lodewijk. Het huwelijk is gearrangeerd om de vrede tussen Frankrijk en Spanje definitief te maken. Lodewijk had graag met Maria Mancini willen trouwen, een nicht van Mazarin die, in tegenstelling tot Maria Teresia, mooi, intelligent, geestig en sportief was. Ondanks het ongelukkige huwelijk baart Maria Teresia toch zes kinderen waarvan er één, een zoon, in leven blijft.
Lodewijk heeft inmiddels zijn oog laten vallen op Henriëtte-Anna, de charmante vrouw van zijn voornamelijk homoseksuele broer. Zij is een zeer jong, lieftallig, charmant meisje dat net als Lodewijk gek is op toneel en kunst én op tuinieren, de grote hobby van Lodewijk XIV. Ze zijn erg verliefd maar een relatie kan niet, dat zou een doodzonde zijn.

Het is veelzeggend dat de term 'schoonzuster' niet bestond: een relatie met een schoonzuster werd gezien als regelrechte incest. in de ogen van de kerk, en dus door hun opvoeding ook in de ogen van Lodewijk en Henriëtte-Anna, waren ze nu broer en zus. Daarom mag men veronderstellen dat er kussen zijn uitgewisseld en misschien ook wat meer, maar niet dat de volledige liefdesdaad heeft plaatsgevonden die hen beiden in een hoogst ernstige staat van doodzonde zou hebben gebracht.


Omdat het verliefde gedrag van beide mensen absoluut niet kon werd door de twee een list bedacht. Lodewijk zou zogenaamd bezoeken brengen aan Louise de la Vallière een van de jonge hofdames. Maar... Lodewijk wordt smoorverliefd en deze Louise wordt de derde belangrijke  vrouw in zijn leven.  (Inmiddels is broer Filips zo jaloers geworden dat hij meer aandacht aan zijn vrouw schenkt en zij raakt zwanger van hun eerste kind, de latere Marie-Louise van Orléans.) De smoorverliefde Louise de la Vallière was volgens madame de Sévigné 'een viooltje verborgen in het gras'.

Louise had een lief, onderdanig karakter. Ze wilde graag gehoorzamen en was daarbij van nature bescheiden, wat in die tijd zeer gewaardeerd werd in een jonge vrouw die in de hogere kringen haar intrede deed.


Daarnaast kon ze uitstekend paardrijden wat handig was omdat dit een zeker privacy mogelijk maakte. Hun verhouding duurde zes jaar, tot 1666. Louise kreeg vier kinderen van Lodewijk waarvan drie heel jong overleden. Het kind dat het overleefde werd erkend door de koning.


In 1666 verscheen de vierde belangrijke vrouw aan het firmament. Françoise 'Athénaïs' de Rochechouart de Mortemart beter bekend als Madame de Montespan. Deze relatie duurt twaalf jaar. Opvallend is dat ook deze vrouw behoorlijk intelligent was. Zij schonk de koning zeven kinderen die erkend werden. Bovendien kregen de kinderen recht op troonopvolging. Het toeval wil dat de gouvernante van de kinderen, Madame de Maintenon, de latere minnares én vrouw van Lodewijk wordt. Dit laatste kan niet met zekerheid gesteld worden, het zou een morganatisch huwelijk betreffen. "Zogenoemde huwelijken kwamen in die tijd wel vaker voor; het waren  en soort geheime verbintenissen waar niet de staat maar alleen de kerk bij was betrokken, en die niet werden geregistreerd." (vandaar dat vermoed wordt dat een dergelijk huwelijk heeft plaatsgevonden maar niet met zekerheid bevestigd kan worden). Door heel Europa werd er gespeculeerd of Lodewijk met Madame de Maintenon getrouwd was. Gezien de houding van de geestelijkheid wordt aangenomen van wel. De paus, aan wie een dergelijk huwelijk gemeld moest worden, betoonde alle respect aan Madame. Madame de Maintenon (1635) was al vanaf 1669 de gouvernante van Lodewijks kinderen maar pas in 1680 beginnen zij hun relatie die tot Lodewijks dood zal voortduren. Madame de Maintenon heeft grote invloed op Lodewijk en hij voelt zich thuis en op zijn gemak bij deze rustige en eveneens intelligente vrouw. Hilarisch zijn de opmerkingen van Liselotte, de tweede vrouw van Filips, over Madame de Maintenon. Lisotte heeft een enorme hekel aan haar en schrijft over haar als 'die sloerie'.


Opvallend is dat Lodewijk XIV in dit boek als een uitermate vriendelijke, intelligente en liefdevol man wordt neergezet. Meningeen heeft van deze 'Zonnekoning' een ander beeld en wel als een arrogante, geldverspillende man die niets en niemand ontziet.  Alleen in het geval van landsbelang is hij keihard voor mensen maar voor de rest lijkt het een erg aimabale man.
Antionia Fraser vermeldt wel dat het koninklijke paleis Versailles altijd en eeuwig 'in de steigers' staat, dat er extravagante feesten worden gegeven en er veel geld aan de geliefde sinaasappelbomen wordt uitgegeven maar de boventoon van het boek is toch dat Lodewijk een naar liefde hunkerende man was. Een man die zeer hard werkt en rechtvaardig is. Die veel verdriet had en zelfs in een flinke innerlijke crisis terecht kwam na het overlijden van zijn  vrouw Maria Therasia. Madame de Maintenon moest hem toen opvangen.
Toch... Net als in het boek over Marie-Antoinette lijkt Antonia Fraser niets verkeerds te willen schrijven over haar hoofdpersonage, Lodewijk XIV en als het dan al moet dan is er een verzachtende omstandigheid.

Al met al is het wel een indrukwekkend boek dat de moeite waard is maar... de grote lijn is af en toe helemaal weg. Het boek is erg (té) gedetaileerd. De hele hoge adel en de koninklijke families die in het boek besproken worden staan in verband met elkaar. Dankzij de stamboom voorin het boek probeer je het verhaal te volgen maar niet alleen familieleden worden uitgebreid besproken ook veel van de hovelingen. Tussendoor wordt nog de hele problematiek rond de Dertigjarige oorlog en andere bedreigingen voor Frankrijk besproken, evenals de landelijke problemen zoals de hongersnood en de pokkenepidemie. Als je niets weet over het Frankrijk in die tijd, de onderlinge verhoudingen tussen landen etc. gaat het je duizelen. In feite zou je het boek bij de computer moeten lezen zodat je op kunt zoeken waar de schrijfster het over heeft. Aan een kant schrijft Fraser heel gedetaileerd over personen en aan de andere kant walst ze over historische gebeurtenissen heen. Ze wilde kennelijk deze gebeurtenissen toch noemen omdat ze belangrijk voor die tijd waren. Maar toch...
Het is net als het boek over Marie-Antoinette een zeer gedegen stuk werk, het notenapparaat evenals de lijst met geraadpleegde bronnen zijn indrukwekkend, maar je ziet af en toe door de bomen het bos niet meer en dat is jammer. Echter, voor mensen die al een goede geschiedkundige kennis over die tijd hebben is het een fantastisch boek.


ISBN 9789046802540 | Paperback | 416 pagina's | Nieuw Amsterdam | oktober 2007

© Dettie, 27 januari 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: