Christine Kliphuis

Toon alleen recensies op Leestafel van Christine Kliphuis in de categorie:
Christine Kliphuis op internet:
  Categorie: Lichamelijke Gezondheid

De epilepsie van Annemarie


De epilepsie van Annemarie
Als je hersens soms op hol slaan
illustraties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis


In dit boekje wordt in verhaalvorm aan kinderen verteld wat epilepsie is.

Annemarie is het meisje waarover het verhaal gaat. Zij kreeg vorig jaar voor het eerst een epilepsie-aanval maar wist toen natuurlijk nog niet wat dat was. Annemaries moeder was erbij en was erg geschrokken want, hoewel het niet gevaarlijk is, zo'n aanval ziet er wel een beetje griezelig uit.
Daarna wordt verteld dat ze naar de ziekenhuis gaan waar een heel aardige dokter Annemarie onderzoekt. Ook krijgt Annemarie een EEG en wat dat is wordt ook precies verteld, er staan grappige tekeningen bij de tekst waardoor iedereen helemaal kan volgen wat er gedaan wordt bij zo'n EEG. Ook wordt er wat bloed bij Annemarie afgenomen.
Het blijkt dat Annemarie aanleg voor epilepsie heeft. Ze moeten eerst maar afwachten of Annemarie nog een aanval krijgt want het kan best zijn dat het bij deze ene keer blijft. Wel geeft de dokter een neusspray mee, dat is een noodmedicijn, voor het geval dat ze toch nog een aanval krijgt. Jammer genoeg krijgt Annemarie toch nog een aanval en daarna moet ze medicijnen gebruiken, maar voor de rest is er eigenlijk niets aan de hand.

De schrijfster heeft het slim aangepakt. Omdat in het verhaal Annemarie's haar eerste schooldag op haar nieuwe school heeft, laat ze Annemarie aan haar nieuwe klas vertellen dat ze epilepsie heeft. Veel kinderen hebben daarop vragen die Annemarie prima weet te beantwoorden en juf Jiska legt heel goed uit wat er in je hoofd gebeurt als je epilepsie hebt. En zo krijgen wij via dit leuke verhaal ook alle informatie over epilepsie.
De afbeeldingen vullen die informatie goed aan.
Achterin het boekje staan nog tips voor de ouders en/of verzorgers en enkele internetadressen waar nog meer over epilepsie op te vinden is.

Opnieuw een uitstekend informatief boekje uit De Ziekenboeg Extra reeks. Op de site van de schrijfster staat daarover te lezen "De Ziekenboeg Extra is het vervolg op De Ziekenboeg. De boeken gaan over kinderen die een ziekte hebben die niet vanzelf overgaat, zoals diabetes of epilepsie. Dat heet een chronische ziekte. Vaak houd je zo'n ziekte je hele leven en moet je bijvoorbeeld medicijnen slikken. Of je kunt niet alles doen wat andere kinderen kunnen." Het lijkt me ook een prima boekje om te gebruiken als je een spreekbeurt over epilepsie wilt houden.

Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051162622 | Hardcover | 58 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2015
Voorlezen vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar. (Eerder uitgegeven in 2001)

© Dettie, 26 juni 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

IJs voor Matthijs IJs voor Matthijs


Over je amandelen knippen
illustraties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis

In dit mooie hardcoverboekje lezen we dat Matthijs aldoor maar keelpijn heeft. Mama vindt dat hij nu maar eens naar de dokter moet en deze stuurt hem door naar de Keel-Neus-Oor (KNO) arts. Matthijs vindt het daar wel grappig want hij mag zijn tong uitsteken naar de dokter én hij krijgt als hij weggaat een supergave sticker!

Op weg naar huis vertelt papa dat de keelamandelen van Matthijs eruit moeten. Dat vindt Matthijs maar raar, amandelen zijn toch van die lekkere nootjes? Papa legt uit wat keelamandelen zijn en dat die van Matthijs steeds ziek zijn. Eenmaal thuis moet Matthijs voor de spiegel zijn mond heel wijd open doen en dan ziet Matthijs ze! Twee rode bobbels...

Papa vertelt precies wat de dokter gaat doen en dat als de amandelen eruit zijn gehaald, zijn keel wel zeer doet, maar... hij moet van de dokter dan veel koude limonade drinken en ook veel ijsjes eten! En dat vindt Matthijs wel supergaaf.
Matthijs krijgt de eerste dagen na het knippen een 'billenpil'. Matthijs moet wel om lachen om die naam en het helpt ook nog eens fijn tegen de pijn. Ook het ijs en de koude limonade zijn heerlijk, dan doet zijn keel gelijk wat minder zeer. Na een week voelt Matthijs niets meer en is zijn keel weer helemaal beter!

In het boekje is in prettige verhaalvorm beschreven wat er allemaal gebeurt als de keelamandelen geknipt moeten worden. Papa vertelt op een realistische maar lieve manier precies wat de dokter gaat doen, er wordt niets vergeten. Ook wordt in het verhaal vertelt dat het wel zeer doet maar dat de pijn heel gauw weg is. Achterin het boek staan tips voor ouders en verzorgers en een url van de voorlichtingspagina van de kno vereniging.
Bij alle informatie staan veel grappige zwart-wit afbeeldingen, die het boekje vrolijker en nóg geschikter maken om het 'griezelige' `rond de ingreep weg te nemen.
Kortom, Een uitstekend, informatief en kindvriendelijk boekje uit De ziekenboeg serie.

Zie ook het Inkijkexemplaar en de website www.ziekenboeg.com


ISBN 9789051162691 | Hardcover | 30 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2015
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 25 juni 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De MS van Tess De MS van Tess


als elke dag onzeker is
Illustraties: Helen van Vliet
Tekst: Christine Kliphuis

Tess is de laatste tijd heel moe en nu heeft ze ook nog last van haar oog, ze ziet er niet zo goed mee en het doet zeer.
'Morgen gaan we naar de huisarts', zegt mama. Misschien moet ik wel een bril denkt Tess, best wel leuk.
Maar de dokter vertrouwt het niet en schrijft een verwijsbriefje voor het ziekenhuis. Hij denkt dat ze MS heeft. Hij wil dat Tess onderzocht wordt.


In dit boekje wordt op een prettige manier verteld welke onderzoeken Tess krijgt om te kijken of ze wel of geen MS heeft. Er wordt gebruik gemaakt van een MRI scan. Papa en Lola haar lievelingsknuffel mogen bij Tess blijven als ze de scan krijgt. Ook mag Tess naar haar eigen muziek luisteren.
Het doet helemaal niet zeer gelukkig, het apparaat maakt alleen veel lawaai. Tess krijgt die dag nog meer onderzoeken, waarvan ook goed uitgelegd wordt hoe die precies verlopen en wat ze gaan doen. Na een paar weken horen ze de uitslag.

Het blijkt dat de huisarts gelijk had, Tess heeft inderdaad MS. Daarna geeft de dokter van het ziekenhuis door middel van tekeningen precies aan wat MS is.  Het komt niet zo vaak voor bij kinderen zegt hij, maar ze kunnen wel veel doen o.a. met medicijnen zodat Tess zo weinig mogelijk last van de MS heeft.
Tess vindt het maar stom, ze wil helemaal geen MS, ze wil helemaal geen medicijnen, ze wil helemaal geen schub (spreek uit als sjoep) waardoor ze tijdelijk heel moe kan worden of slecht kan zien of lopen.
Fleur, de MS verpleegkundige, vertelt waarom Tess wel de medicijnen moet nemen en ze komt ook op de school van Tess vertellen wat MS is zodat de klasgenootjes van Tess beter begrijpen dat ze niet altijd alles kan. Fleur legt alles heel duidelijk uit wat Tess wel fijn vindt.

Het boek is bedoeld voor kinderen met MS in de leeftijd tot 10 jaar.
Een prima inzichtgevend boekje waarmee aan de kinderen duidelijk gemaakt kan worden wat MS inhoudt en welke verschijnselen en gevolgen er voor het kind zijn. Achterin het boekje staat toelichtende informatie voor ouders en leerkrachten en enkele webadressen.
Doorheen het boek staan leuke tekeningen in grijstinten die het verhaal rond Tess uitstekend aanvullen.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051169829 | Hardcover | 64 pagina's | De Vier Windstreken | november 2013

© Dettie, 01 mei 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De astma van Alex De astma van Alex


als je soms moeite hebt met ademen
Illustraties: Helenvan Vliet
Tekst: ChristineKliphuis


“De ziekenboeg” is een serie informatieve boekjes voorkinderen over kwalen die kinderen kunnen krijgen. Denk hierbij aan buikgriep,amandelen knippen of over wat er gebeurt wanneer je been in het gips moet. Deastma van Alex is een boekje uit de “Extra” serie. Deze reeks behandeltchronische ziekten.


De astma van Alex begint met een flinke verkoudheid van Alex. Omdat het hoestenniet overgaat en Alex op een avond erg benauwd wordt, gaan ze naar de dokter.In het ziekenhuis krijgt Alex een kapje over zijn neus en mond waarin eenmedicijn verneveld wordt. Er wordt duidelijk stilgestaan bij het feit dat ditbest angstig is, maar ook dat Alex merk dat hij heel snel meer lucht krijgt. Hetverhaal begint dus met een kleine aanloop, gevolgd door een acute benauwdheid.Daarna volgt het traject van onderzoeken en tests om te zien waardoor Alex zobenauwd wordt. Naast de behandeling met medicijnen komen ook preventievemaatregelen zoals een speciale hoes over het matras, knuffels goed uitwassen enallergie voor huisdieren aan de orde.

Een nuttig boekje dat in heldere taal uitlegt wat astma inhoudt en wat voorimpact het heeft op het dagelijkse leven van een kind. Mijn dochter wilde graagdat ik het verhaal voorlas, omdat ze een familielid heeft die de beschrevenpufjes gebruikt. De interesse in het onderwerp is er dus wel. Echter had ze hetna twee bladzijden al gezien… Het boekje staat vol met informatieve tekst en erstaan zwart-wit tekeningen in. Terwijl op de voorzijde een bontgekleurde prentstaat. Het is jammer dat de makers van dit boekje niet gekozen hebben voorkleur. Dat spreekt kinderen meer aan, waardoor de aandacht beter bij het boekjete houden is. Qua tekst is er niets aan te merken op het boekje.


ISBN 9789051162639 | Hardcover | 64 pagina's | De Vier Windstreken | 2013
Leeftijd 4 – 8 jaar

© IreneK, 26 juni 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De buik van Bram De buik van Bram


Illustraties: Helenvan Vliet
Tekst: ChristineKliphuis




De buik van Bram is een boekje uit de serie “De Ziekenboeg”waarin op eenvoudige wijze wordt uitgelegd wat een bepaalde ziekte inhoudt enwat je kunt verwachten qua onderzoek en behandeling. De informatieve verhalenzijn bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar. De buik van Bram gaat overeen jongetje dat buikgriep heeft. De symptomen, koorts, buikpijn, overgeven enpoep dat op chocoladevla lijkt komen aan bod. Na het eventjes aangekeken tehebben, besluit mama de dokter te bellen. Die komt langs, iets wat tegenwoordigvoor een buikgriepje niet (vaak) meer gebeurt. De meeste kinderen zullen gewoonop het spreekuur moeten komen met dit soort klachten. Wat dat betreft is het –opnieuw uitgebrachte boekje – wellicht niet helemaal meer up-to-date.


De tekst in het boekje is helder en goed te begrijpen voor kinderen uit dedoelgroep. De tekst wordt ondersteund door zwart-wit tekeningen, wat ikpersoonlijk een gemiste kans vind. De kaft van het boekje heeft een kleurrijkeprent en trekt de aandacht van kinderen. De binnenzijde valt dan al snel ergtegen. Dat merkte ik ook bij mijn dochter. Ze pakte zelf het boekje omdat detitel haar interesse wel wekte en de prent op de voorzijde er leuk uitzag. Hetverhaal kon haar wel even boeien, maar omdat het boekje nogal een saaiuiterlijk had, was ze al snel weer wat anders aan het doen. Een gemiste kansvan de uitgever; juist met dit soort onderwerpen kun je hoge ogen scoren metkleurrijke prenten.

Hoewel ik de serie boekjes erg nuttig vind, vraag ik mij afof het erg zinvol is om een boekje over buikgriep te schrijven. Ik denk datweinig ouders juist over dit onderwerp een boekje zoeken. Het boekje zou in dewachtkamer van de huisarts overigens niet misstaan. Persoonlijk denk ik dat hetboekje meer waarde had gehad als het een bezoekje aan de huisarts in hetalgemeen beschreef, zonder direct in te gaan op het ziektebeeld van Bram.
Een basisboekje over een bezoek aan de huisarts, naastboekjes over specifieke onderwerpen zoals blindedarmontsteking, buisjes in deoren en chronische ziekten lijkt mij een beter alternatief.


ISBN 9789051162738 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | 2013
Leeftijd 4 - 8 jaar

© IreneK, 24 juni 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: