Martine Delfos
Dat nare gevoel
over seksueel misbruik en wat je er tegen kunt doen
Met deze bovenstaande woorden begint het boekje over seksueel misbruik. Maar wat is dat eigenlijk?
Kinderen spelen doktertje uit nieuwsgierigheid, ze willen weten hoe de ander eruit ziet en ontdekken dat jongens er anders uitzien dan meisjes. Ook jezelf of een ander aanraken op intieme plekken hoort erbij. Maar zolang het voor beiden als prettig ervaren wordt, is er geen sprake van misbruik.
Het wordt wat anders als iemand je aanraakt of dingen met je doet die je niet wilt of die pijn doen.
Wat een volwassene prettig vindt, is voor een kind of jongere heel vervelend of eng. Ze hebben er niet die gevoelens bij die volwassenen hebben. Kinderen denken vaak zelfs nog niet eens aan seks, die gevoelens komen pas rond hun pubertijd naar boven.
Het erge is dat kinderen/jongeren die seksueel misbruikt zijn zich vaak schuldig voelen, hadden ze nee moeten zeggen, hadden ze het kunnen voorkomen? Maar kinderen zeggen niet zo gauw nee en vaak is het misbruik gehuld in een geheime wolk, is het stiekem gedoe. Het kind mag vaak van de misbruiker niets vertellen, want dan... Dreigende taal dus en een kind gelooft ook dat diegene zijn bedreiging zal uitvoeren, het kind wordt in het nauw gedreven. Het kind weet niet dat het vaak loze dreigingen zijn.
In dit boekje wordt op een klip en klare manier verteld wat seksueel misbruik is, wat incest is en hoe een misbruiker te werk kan gaan. Het akelige is dat de misbruikers soms geen vreemden zijn. Het kan iemand van de familie of uit de vriendenkring van de ouders zijn, of iemand van de kerk of van school of iemand die stomdronken is. (Gelukkig misbruiken de meeste mensen nooit iemand seksueel.)
Ook wordt verteld wat voor gevoelens seksueel misbruik bij kinderen/jongeren oproept, de een schaamt zich heel erg, de ander wordt heel stil of juist heel stoer. Ze kunnen ook heel bang of verlegen worden of agressief. Maar vaak roept het een heleboel verschillende gevoelens op die moeilijk te begrijpen zijn voor het kind, de jongere, zelf. Eveneens wordt in dit boekje benadrukt dat kinderen/jongeren die misbruik meemaken goed moeten weten dat zij niet de enigen zijn en dat het niet aan hun ligt!
De volwassene speelt een machtsspelletje waarbij hij het kind/de jongere misbruikt om zichzelf machtig te voelen.
Hét advies, naast alle andere adviezen in het boek is praten! Het lucht enorm op en kan ook allerlei dingen oplossen die in hun hoofd zitten en niet blijken te kloppen. Een kind weet lang niet zoveel als een volwassene en soms blijkt het zich druk te maken over iets wat helemaal niets met het misbruik te maken heeft.
Het boekje eindigt met de volgende woorden.
"Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, hoef je daar niet je leven lang last van te hebben. Je bent niet voor de rest van je leven een slachtoffer. Maar vaak is het wel zo dat anderen je moeten helpen om er overheen te komen. En jij moet anderen de kans geven om te helpen!"
Achterin het boek staan nog nuttige adressen en wat de wet over seksueel misbruik meldt en allerlei andere informatie over seksueel misbruik, ook is er een verklarende woordenlijst te vinden.
Een kind/jongere die met misbruik geconfronteerd is of wordt zal zich zeker getroost voelen door dit boekje, er wordt namelijk steeds benadrukt dat hun gevoelens normaal zijn, dat zich zeker niet hoeven te schamen, dat de misbruiker verkeerd bezig is en niet zijzelf!
Kortom, een zeer verhelderend boekje waarin heel duidelijk verteld wordt wat seksueel misbruik is en hoe je deze misbruik kunt stoppen en wat je kunt doen om deze nare ervaringen te verwerken. Ook uitermate geschikt voor scholen en hulpverlening. Klik hier voor de inhoudsopgave.
Goed dat er zulke boeken geschreven worden!
(Met vriendelijke, toevoegende tekeningen in bruintinten van Sjeng Schupp)
ISBN 9789085605935 | Hardcover | 54 pagina's | niño | maart 2011
Leeftijd: 10+
© Dettie, 06 februari 2014