Martine Delfos

  Categorie: Lichamelijke Gezondheid

Dat nare gevoel Dat nare gevoel
over seksueel misbruik en wat je er tegen kunt doen


'In dit boek staat informatie over seksueel misbruik. Het is bedoeld voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en op de middelbare school, maar ook voor volwassenen. Ervaring leert dat volwassenen niet alleen veel van dit boek leren, maar ook dat volwassenen die seksueel misbruikt zijn zichzelf door dit boek beter begrijpen en zich getroost voelen.'

Met deze bovenstaande woorden begint het boekje over seksueel misbruik. Maar wat is dat eigenlijk?
Kinderen spelen doktertje uit nieuwsgierigheid, ze willen weten hoe de ander eruit ziet en ontdekken dat jongens er anders uitzien dan meisjes. Ook jezelf of een ander aanraken op intieme plekken hoort erbij. Maar zolang het voor beiden als prettig ervaren wordt, is er geen sprake van misbruik.
Het wordt wat anders als iemand je aanraakt of dingen met je doet die je niet wilt of die pijn doen.
Wat een volwassene prettig vindt, is voor een kind of jongere heel vervelend of eng. Ze hebben er niet die gevoelens bij die volwassenen hebben. Kinderen denken vaak zelfs nog niet eens aan seks, die gevoelens komen pas rond hun pubertijd naar boven.
Het erge is dat kinderen/jongeren die seksueel misbruikt zijn zich vaak schuldig voelen, hadden ze nee moeten zeggen, hadden ze het kunnen voorkomen? Maar kinderen zeggen niet zo gauw nee en vaak is het misbruik gehuld in een geheime wolk, is het stiekem gedoe. Het kind mag vaak van de misbruiker niets vertellen, want dan... Dreigende taal dus en een kind gelooft ook dat diegene zijn bedreiging zal uitvoeren, het kind wordt in het nauw gedreven. Het kind weet niet dat het vaak loze dreigingen zijn.

In dit boekje wordt op een klip en klare manier verteld wat seksueel misbruik is, wat incest is en hoe een misbruiker te werk kan gaan. Het akelige is dat de misbruikers soms geen vreemden zijn. Het kan iemand van de familie of uit de vriendenkring van de ouders zijn, of iemand van de kerk of van school of iemand die stomdronken is. (Gelukkig misbruiken de meeste mensen nooit iemand seksueel.)
Ook wordt verteld wat voor gevoelens seksueel misbruik bij kinderen/jongeren oproept, de een schaamt zich heel erg, de ander wordt heel stil of juist heel stoer. Ze kunnen ook heel bang of verlegen worden of agressief. Maar vaak roept het een heleboel verschillende gevoelens op die moeilijk te begrijpen zijn voor het kind, de jongere, zelf. Eveneens wordt in dit boekje benadrukt dat kinderen/jongeren die misbruik meemaken goed moeten weten dat zij niet de enigen zijn en dat het niet aan hun ligt!
De volwassene speelt een machtsspelletje waarbij hij het kind/de jongere misbruikt om zichzelf machtig te voelen.

Hét advies, naast alle andere adviezen in het boek is praten! Het lucht enorm op en kan ook allerlei dingen oplossen die in hun hoofd zitten en niet blijken te kloppen. Een kind weet lang niet zoveel als een volwassene en soms blijkt het zich druk te maken over iets wat helemaal niets met het misbruik te maken heeft.
Het boekje eindigt met de volgende woorden.

"Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, hoef je daar niet je leven lang last van te hebben. Je bent niet voor de rest van je leven een slachtoffer. Maar vaak is het wel zo dat anderen je moeten helpen om er overheen te komen. En jij moet anderen de kans geven om te helpen!"

Achterin het boek staan nog nuttige adressen en wat de wet over seksueel misbruik meldt en allerlei andere informatie over seksueel misbruik, ook is er een verklarende woordenlijst te vinden.
Een kind/jongere die met misbruik geconfronteerd is of wordt zal zich zeker getroost voelen door dit boekje, er wordt namelijk steeds benadrukt dat hun gevoelens normaal zijn, dat zich zeker niet hoeven te schamen, dat de misbruiker verkeerd bezig is en niet zijzelf!

Kortom, een zeer verhelderend boekje waarin heel duidelijk verteld wordt wat seksueel misbruik is en hoe je deze misbruik kunt stoppen en wat je kunt doen om deze nare ervaringen te verwerken. Ook uitermate geschikt voor scholen en hulpverlening. Klik hier voor de inhoudsopgave.
Goed dat er zulke boeken geschreven worden!

(Met vriendelijke, toevoegende tekeningen in bruintinten van Sjeng Schupp)


ISBN 9789085605935 | Hardcover | 54 pagina's | niño | maart 2011
Leeftijd: 10+

© Dettie, 06 februari 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Maartje de suikerheldin Maartje de suikerheldin
Over Diabetes Mellitus, suikerziekte


Maartje heeft Diabetes Mellitus, meestal suikerziekte genoemd. Dat weet ze pas sinds kort en ze vindt het best moeilijk allemaal. Ze moet nu met heel veel dingen rekening houden zoals eten en drinken en ze moet elke dag zichzelf een prikje geven met een prikpen waar insuline in zit. Kinderen met suikerziekte kunnen zelf geen insuline maken daarom moeten ze dat inspuiten. Het klinkt eng maar dat is het niet.
Waar Maartje eigenlijk het meest de pest over in heeft is dat ze niet net als de andere kinderen is. Als ze voor een verjaardagsfeestje gevraagd wordt moet ze bijvoorbeeld steeds zeggen dat ze niet alles mag eten en drinken. En als ze niet goed oplet kan ze tekort aan insuline krijgen en daardoor een hypo krijgen. Dan wordt ze heel chagrijnig en kan ze zich niet meer goed concentreren, als ze dan nog niets doet kan ze op de grond vallen wat lijkt op 'flauwvallen.'

Toch weet ze ook wel dat het maar goed is dat het ontdekt is, ze is nu veel minder moe en als je jezelf goed verzorgd en goed op je suiker let, wat je met een metertje kunt opmeten, kun je evengoed heel veel doen. Alleen niet zo snoepen en eten als andere kinderen en als je beweegt moet je ook opletten of het suikerniveau niet te laag wordt. Eigenlijk moet je er altijd rekening mee houden.
Het is ook raar voor een kind om naar een dokter te moeten die je niet beter kan maken, waarom ga je dan naar die dokter? En het is moeilijk als je heel goed je best hebt gedaan en het is toch niet goed gegaan. Ook kinderen van je klas snappen niet altijd waarom een kind de ene keer zoet móet eten en de andere keer geen zoet mag.

Maartje besluit een spreekbeurt over suikerziekte te houden, dan begrijpt iedereen tenminste dat zij het ook niet leuk vindt, maar ze heeft het nu eenmaal. Door die spreekbeurt hoopt ze dat de kinderen van haar klas ook beter zullen begrijpen wat ze heeft.

Vroeger hadden alleen kinderen waarbij de alvleesklier niet goed werkte suikerziekte maar door veel en ongezond eten en heel weinig bewegen krijgen in deze tijd steeds meer kinderen suikerziekte. De kunst is om suikerziekte te voorkomen en als een kind het toch krijgt proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan, je kunt er heel oud mee worden als je maar wel oplet.

Dit boekje is een hulpmiddel om, door middel van het verhaal van Maartje, uit te leggen wat suikerziekte is en dat bespreekbaar te maken. Aan onderwijzend personeel wordt geadviseerd om het boekje in zijn geheel voor te lezen, niet in etappes. Op elke rechterpagina staat onder de tekst een kadertje met toelichtende informatie voor ouders/begeleiders.
Al met al een prettig boekje dat op eenvoudige wijze uitlegt wat suikerziekte is en wat het voor invloed heeft op het leven van een kind.


ISBN 9789085605096 | Hardcover | 35 pagina's | niño | september 2006
met eenvoudige zwart-wit tekeningen van Sjeng Schupp | Leeftijd: 6-10 jaar

© Dettie, 08 mei 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De wereld van Luuk De wereld van Luuk
over autisme


"De wereld van Luuk is een therapeutisch kinderboek. Het verhaal is bedoeld om kinderen te helpen begrijpen wat autisme betekent voor henzelf en voor de mensen om hen heen. Maar ook om de mensen om hen heen te helpen het kind te begrijpen. En om kinderen met autisme te helpen met hun angsten om te gaan."

Zo begint dit boekje over autisme. Gemeld wordt ook dat elk kind anders is en dat autisme in diverse vormen bestaat.

In dit boekje wordt het verhaal over Luuk verteld, die graag allerlei dingen verzameld zoals treinen, fietsbellen en rollen toiletpapier. Luuk is heel zuinig op zijn spulletjes en weet er veel van af. (Veel kinderen met een vorm van autistisme verzamelen graag). Als Sylvie uit de groep van Luuk komt spelen gaat het mis, ze begrijpen elkaar niet zo goed met het resultaat dat Sylvie weer snel weg gaat en Luuk verdrietig is omdat hij nog steeds geen vriendje heeft. Mama vertelt heel kalm en rustig dat Luuk een lagere 'speelleeftijd' heeft. Hij kan beter jongere vriendjes zoeken. Mama helpt hem daarbij en als Jasper uit groep 1 komt, gaat het helemaal goed!
Luuk is heel vang bang, waarom weet hij niet, hij vindt harde geluiden ook naar en schone kleren ook, die voelen niet lekker, die zijn zo hard. Oude vieze kelren zijn lekker zacht. Ook moeten zijn papa en mama steeds zeggen dat hij op moet schieten want hij vergeet steeds de tijd.
En zo zijn er nog meer dingen die voor Luuk moeilijk zijn.

De wereld van Luuk is een voorleesverhaal voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Geadviseerd wordt het verhaal in zijn geheel voor te lezen.  Het is een vrij eenvoudig verhaal dat niet al te diep op de problematiek ingaat. Veel wordt wel genoemd zoals overgevoelig zijn voor lawaai of andere prikkels, het helemaal opgaan in een activiteit of dingen vergeten maar echte oplosisngen worden niet gegeven.
Het is  dan ook de bedoeling van dit boekje dat gekeken wordt hoe het kind reageert op het verhaal. Herkent het kind dingen? Of juist niet? Juist omdat deze kinderen vaak angstig zijn wordt aangeraden dit boekje niet vlak voor het slapen gaan voor te lezen anders bestaat de kans dat ze het verhaal 'mee de nacht innemen'.
De teksten staan op de rechterpagina met rechtsonder in een kadertje een toelichting voor de ouders/begeleiders.
Dit boekje vormt mogelijk een aanleiding om autisme bespreekbaar te maken.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789085605133 | Hardcover | 38 pagina's | niño | september 2006
Verspreid door het boek staan erg eenvoudige zwart-wit tekeningen van Sjeng Schupp | Leeftijd: 6-10 jaar

© Dettie, 08 mei 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Aletta en de giraf Aletta en de giraf


van gewoon naar speciaal of buitengewoon onderwijs
Martine Delfos

Aletta is helemaal gek op giraffen maar als haar broertje Mark vraagt waarom zij ze leuk vindt, weet ze zo snel geen antwoord. Dat heeft ze wel vaker dat ze geen antwoord weet als iemand haar iets vraagt. Dat vindt ze heel vervelend en dan voelt ze zich dom, ook al weet ze dat ze dat niet is. Als mama haar 's avonds naar bed brengt zucht Aletta: 'Was ik maar een giraf', want dieren zijn niet dom als ze niet kunnen lezen.
En dan vertelt Aletta haar dat ze het zo naar vindt dat ze op school niet alles net zo snel kan als de andere kinderen in de klas. Ze moet er helemaal diep van zuchten. De juf wil haar wel helpen maar heeft niet altijd tijd daarvoor, er zijn nog zoveel andere kinderen in de klas. Aletta wil heel graag leren maar ze kan het gewoon niet zo snel.
Mama vindt dat heel verdrietig voor haar én voor de juf  en ze vertelt dat er scholen bestaan waarin veel minder kinderen in een klas zitten waardoor de juf veel meer tijd heeft om haar te helpen. Mama wil niet dat Aletta verdrietig is en belooft dat ze naar zo'n school zal zoeken want ze vindt Aletta veel te lief en bijzonder. Aletta is helemaal blij, ze hoeft niet meer te zuchten, ze is bijzonder!

Het boek over Aletta is een therapeutisch kinderboek en is bedoeld voor kinderen die van het reguliere naar het speciale of buitengewone (basis)onderwijs gaan. Dat klinkt  zwaar maar dat is het helemaal niet. In het verhaal over Aletta wordt op een erg prettige manier verteld dat sommige kinderen niet alles zo snel kunnen bijbenen maar dat het niet betekent dat ze dom zijn. Aletta wordt er onzeker door en gaat twijfelen aan zichzelf en dat is de bedoeling niet. Aletta kan zelfs heel veel alleen gaat dat wel in haar eigen tempo. Op een andere school hoeft alles ook niet zo snel en dat is dan veel fijner, dan zal ze zien dat ze net zo goed kan leren als alle andere kinderen in haar klas.
Op elke rechterpagina staan kleine tekstblokjes voor ouders en begeleiders.
Op elke linkerpagina staan vrolijke, humoristische zwart-wit tekeningen van Sjeng Schupp.

Het boek kan helpen om dit  onderwerp te bespreken en kinderen helpen om over hun verdriet en verwarde gevoelens te vertellen. Het is een voorleesverhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd van 6 tot 10-12 jaar.
Het is een leuk, optimistisch verhaal. Kinderen in het reguliere onderwijs die dit verhaal horen willen daarna vast ook naar zo'n leuke school waar de juf veel tijd voor ze heeft!


ISBN 9789085605331 | Hardcover | 38 pagina's | niño | februari 2008
Nur 854 (Opvoeding van kinderen en jongeren) leeftijd 6  tot 10-12 jaar

© Dettie, 26 januari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Ik ga naar papa! Ik ga naar papa!
Over ouders in de gevangenis


Elvira heeft al heel vaak aan mama gevraagd of ze mee mag, maar elke keer zegt mama nee. Elvira weet zeker dat mama naar papa gaat. Waarom mag ze dan niet mee? Zou papa in het ziekenhuis liggen en heel erg ziek zijn? Oma zegt dat het niet zo is maar waar is papa dan? Hij is al heel lang weg. En iedereen kijkt zo raar als ze het over papa hebben. Eindelijk vertelt mama dat papa niet ziek is maar in de gevangenis zit!
Elvira is helemaal blij en opgelucht. Papa is niet dood zoals ze soms wel eens dacht en hij is niet boos en niet ziek!  Ze gaan zelfs op bezoek bij papa! Hij wil haar heel graag zien! Hoera!

Het verhaal over Elvira is een voorleesverhaal voor kinderen van vier tot tien jaar.
Het is verder een boekje om kinderen te helpen begrijpen wat het betekent als een van de ouders in de gevangenis zit.  De omgeving kan vreemd doen of boos zijn of zich schamen. Voor een kind is dat moeilijk te begrijpen. Voor een kind blijft het gewoon papa of mama en zijn ze niet ineens 'een crimineel' geworden. Het kind wil papa gewoon zien en mist hem heel erg.

Achterin het boek staat duidelijk uitgelegd hoe een bezoek in zijn werk gaat. Je kunt er niet zomaar naar binnen lopen en je mag ook geen spullen mee naar binnen nemen, je moet alles in een kluisje doen. Ook een cadeautje mag je niet zomaar meenemen, dat moet eerst nagekeken worden of er bijvoorbeeld geen drugs in zitten. En zo zijn er nog meer dingen. Er wordt dus heel duidelijk uitgelegd wat wel en niet mag en hoe alles in zijn werk gaat als iemand op bezoek mag komen.

Ook wordt verteld over speciale ouder-kinddagen en over Exodus Nederland (http://www.exodus.nl). Het Exodus vrijwilligersnetwerk biedt onder andere hulp aan familieleden van (ex-)gedetineerden. Het Ouders, Kinderen en Detentie (OKD) project bijvoorbeeld maakt het mogelijk dat gedetineerde ouders en hun kind (eren) elkaar maandelijks kunnen zien in een kindvriendelijke ruimte in de gevangenis. Er staan echter nog veel meer internetadressen in het boek waar kinderen en begeleiders informatie kunnen krijgen over dit onderwerp.

Achterin het boek staan nog Tips voor het omgaan met kinderen die een ouder in detentie hebben. 
Op elke linkerpagina staan blauw-witte afbeeldingen die inspelen op de tekst.
Bij het verhaal over Elvira staan rechtsonder ook toelichtingen voor ouders en begeleiders.
Al met al een zeer informatief boekje waarin in duidelijke, heldere taal verteld wordt wat er allemaal speelt als een van de ouders in de gevangenis belandt.

Klik hier voor een audiofragment van radio Avro, de praktijk, over 'Ik ga naar papa!'


ISBN 9789085605607 | Hardcover | 46 pagina's | niño | september 2009
NUR 854 Leeftijd 4-10 jaar | Leeftijd: 4- 8 jaar

© Dettie, 25 januari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: