Jan Paul Schutten

 

De wraak van het spruitje De wraak van het spruitje


Dit boekje is uitgegeven als boekenweekgeschenk in 2009.
Een avontuur met een spruitje, en ook nog leuke weetjes over eten, etenswaardigheden dus.
Jan Paul Schutten maakt een rondgang langs diverse deskundigen met de vraag hoe het spruitje verheven kan worden tot iets lekkers. Want, stelt hij in het eerste hoofdstuk: vraag kinderen wat ze niet lusten, en het spruitje zal bovenaan de lijst eindigen.  Het spruitje is het prototype van alle groenten, van alle gezonde, dus vieze dingen, die kinderen (en volwassenen) zouden moeten eten om gezond te blijven. Immers, als iedereen alleen maar zou eten wat hij/zij lekker vindt, dan rolt iedereen straks over de stoep, zo kogelrond zouden we worden! Maar hoe maak je nu iets lekkers van een spruitje? 

Schutten gaat naar de Marsfabriek, want daar weten ze immers heel goed hoe je iets lekkers maakt. Maar je moet nu eenmaal vermelden op een product wat er in zit en zo gauw daar staat dat er spruitjes in zitten, is het al niet lekker meer. Je kan wel snoep maken van spruitjes, maar niemand zal het kopen.

Naar McDonalds dan. Om er achter te komen dat het verhaal hetzelfde is: als er in een vestiging van de mac iets verkocht werd waarop het label gezond stond, als er groente in zat, dan kon men het aan het einde van de dag weggooien: mensen komen er voor de frites en de hamburgers, niet voor iets gezonds!
Dus wordt het beste restaurant van Nederland ingeschakeld. Twee kinderen uit groep zeven mogen er gaan eten. Toevallig komt er op datzelfde tijdstip ook een echtpaar uit Frankrijk, helemaal naar Nederland gekomen om in het beroemde restaurant te eten. En het zal je niet verbazen: als de jongens liever iets uit zouden spugen omdat ze het vies vinden, roepen de Fransen hoe heerlijk het smaakt! Dat gebeurt met de Parmezaanse kaas, die op drie manieren klaargemaakt, (als een krokant plakje, als puree, en als blokje) voor hun neus wordt gezet en de langoustine bevalt hen ook helemaal niet. Gelukkig lusten ze het toetje wel en hoeven ze dankzij de broodjes niet met een hongerige maag naar huis.

Hoe komt het nu dat de een iets vies vindt en de ander dat juist lekker vindt. Daar weten ze in Wageningen het antwoord op.  Jarenlang onderzoek naar eetgedrag maakt duidelijk dat er heel veel factoren van invloed zijn: hoe je het eten als baby en als kind aangeboden kreeg, zelfs hetgeen je moeder at terwijl ze je borstvoeding gaf is van betekenis. Een deel is ook nog evolutionair bepaald, daar doe je helemaal niets aan.
Maar: als je spruitjes verstopt in een gerecht dat anders aangeprezen wordt, dan vind je het juist lekker. Topkok Pierre Wind slaagt er in dè spruitjeshamburger te maken, waarvan het recept ook in het boek staat, maar eigenlijk vind je die alleen maar lekker als je denkt dat er geen spruitjes in zitten!


ISBN 9789059650930 | Paperback | 95 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | december 2009
Leeftijd: 8+

© Marjo, 11 januari 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: