Miriam Bruijstens

Toon alleen recensies op Leestafel van Miriam Bruijstens in de categorie:
Miriam Bruijstens op internet:

 

Het tweede boek van Tess Het tweede boek van Tess


‘Iedereen heeft zijn eigen verhaal,’ zeg ik. ‘ Verhalen die je aan de buitenkant niet kunt zien.’

De vijfentwintigjarige Tess heeft haar eerste boek gepubliceerd. En na een eerste volgt logischerwijs een tweede. Ze denkt er over na, maar het wil nog niet echt vlotten. Intussen is ze veel bij Lucas, haar kameraad, die schildert.
Niet dat ze een echte relatie hebben, ze schrikt er zelfs van als Lucas haar echt zoent. Hij heeft te veel gedronken, denkt ze. Want drinken, nou, dat doen ze heel veel. Niet alleen in een nieuw cafeetje in de stad zijn ze met hun vrienden, Anna en Sophie, bijna stamgasten, ook in hun eigen dorp gaan ze vaak op stap.

Op een van die avonden stelt Lucas hen zijn vriendinnetje voor. Dat is verwarrend voor Tess. Leah is een aardig meisje, maar raakt ze nu Lucas kwijt?
Deze verwarring en de drank hebben als gevolg dat ze niet echt beseft wat er die avond gebeurt als ze met Lucas naar huis loopt. Na die nacht is ze totaal in de war, schrijven lukt zeker niet, en ze vervalt weer in oude gewoonten. Een slechte gewoonte. De enige die haar lijkt te begrijpen is die jonge knul, Sam. ‘Sam maakt alles lichter.’

Een heftig verhaal, over vriendschap. Over hoe je met heftige gevoelens om moet gaan. En dat je dat niet in je eentje kunt.
De titel wijst op het tweede boek dat Tess wil gaan schrijven, maar het is ook echt het tweede boek over Tess. Af en toe zijn daar verwijzingen naar, maar je hoeft dat eerste boek niet gelezen te hebben om dit te kunnen volgen.
Verspreid over het boek staan op de juiste momenten de juiste gedichten, van beroemde dichters als Emily Dickinson, of Oscar Wilde, maar ook gedichten die Tess geschreven heeft  (Miriam Bruijstens dus). Ook na het verhaal vindt de lezer nog gedichten. Mooie omslag ook.
Een verhaal vol emoties die kalm en invoelend beschreven worden en daardoor nog harder binnenkomen. Heel mooi.


ISBN 9789044827422 | Hardcover | 120 pagina's | Clavis Uitgeverij | maart 2016
Leeftijd vanaf 15 jaar, een cross-over meldt de achterflap.

© Marjo, 04 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Storm Storm


‘Dan bof ik maar,’ zegt ze.
Ik ben stomverbaasd. ‘Hoezo dan?’
‘Het is hartstikke hip om een homo als beste vriend te hebben. Je kunt met ze winkelen, je kunt je omkleden waar ze bij zijn, je kunt samen kletsen over mooie mannen, ze lakken je nagels en geven je advies over kapsels en make-up, je kunt met ze in één bed slapen en je hoeft nooit bang te zijn dat ze aan je zitten.’

De twaalfjarige Storm is verbijsterd. Zo heeft hij het nog nooit bekeken. Maar het is een antwoord op zijn boze dromen, want hij is zomaar ineens verliefd geworden op die ene nieuwe jongen die pas op school gekomen is! Gelukkig kan hij er over praten thuis, en met Mara, want hij beseft heel goed dat de wereld niet zit te wachten op homoseksuelen. Pas nog was er op het nieuws hoe een jongen in elkaar geslagen werd omdat hij en zijn vriend hand in hand liepen!

Storm woont met zijn vader en zus in een rommelig huis ‘dat bijna uit elkaar valt van ouderdom’  in een dorpje aan zee. Zijn moeder, die in dit verhaal eigenlijk niet meedoet, woont in een keurig appartement in de stad. Storm ziet haar niet zo vaak, omdat ze een erg druk leven heeft, en hij heeft het eigenlijk veel te goed naar zijn zin bij zijn vader. Hij kan surfen zoveel hij wil, en zijn beste vriendin woont in hetzelfde dorp. Die grote stad lijkt hem helemaal niet prettig. In het dorp kunnen ze al moeilijk doen over anders geaarden, dat blijkt wel als de meester in de klas het onderwerp puberteit aankaart.

In de gesprekken die op school en daarbuiten gevoerd worden, merkt hij dat anderen het niet prettig vinden als mannen ‘klef’ doen. En het is eng als je beste vriend op school tot de ontdekking komt dat hij homoseksuele gevoelens heeft. Waarom dat dan voor meisjes niet geldt blijft een onbeantwoorde vraag. Storm vindt het moeilijk zijn gevoelend te accepteren laat staan dat de buitenwereld dat doet. Uit angst gezien te worden als een abnormaal iemand, beweert hij maar dat hij verliefd is op Mara. Natuurlijk weet zij wel beter, en ze vindt dat hij gewoon moet doen.
Tja... kan hij dat?
Het verhaal bereikt een climax als op een dag plotseling een harde wind opsteekt en er mensen in zee in de problemen raken. Storm kan gelukkig dat meisje redden. Misschien redt hij er zijn eigen leven ook wel mee.

Het is geen heftig verhaal, wat het makkelijk had kunnen worden omdat het gaat over een jongen die worstelt met zijn geaardheid. Op een gemoedelijke manier - gesprekken in de klas, met vader, en zus - komen alle ins en outs daarover aan bod, en kunnen behalve Storm ook andere personages keuzes maken wat betreft het leven dat op hun pad komt.
De blauwe omslag is heel apart. Geef het een roze kleur en je hebt een romannetje voor meisjes in je handen. Nu is het eigenlijk meteen duidelijk wat het thema is.

Miriam Bruijstens (1980, Haastrecht) werkte een tijdlang in het onderwijs. In 2009 heeft ze haar baan opgezegd om te gaan reizen en schrijven. Ze reisde door Australië, waar ze ook een jaar woonde, en heeft ook door Canada en de Verenigde Staten gereisd.
Tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan schrijven.


ISBN 9789044821833 | Hardcover | 95 pagina's | Clavis Uitgeverij | maart 2014
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 28 april 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: