Ingrid & Killian Bilardie

Toon alleen recensies op Leestafel van Ingrid & Killian Bilardie in de categorie:
Ingrid & Killian Bilardie op internet:

 

De Drakendokter Gideon De Drakendokter Gideon


Gideon krijgt 's avonds laat onverwacht bezoek van Kililan, een heel verdrietig draakje. Het duurt even voordat het arme dier door zijn tranen heen kan vertellen wat er aan de hand is. Hij kan niet meer vliegen! En voor een draak is dat het ergste van het ergste.
Gideon is drakendokter en weet meestal overal wel raad op maar dit heeft hij ook nog nooit meegemaakt. Hij zal een oplossing moeten zoeken in zijn grote drakenboek dus de draak moet even geduld hebben, morgen zal hij kijken wat er aan gedaan kan worden, eerst even slapen.

Maar Gideon is weinig rust gegund, poes Netty maakt hem wakker, door op zijn hoofd te gaan zitten. 'Killian maakt teveel lawaai,' zegt ze 'en hij stinkt ook nog eens  heel erg'. Netty deed geen oog dicht en Gideon nu dus ook niet meer. Hij gaat de tuin maar in waar Killian tranen met tuiten zit te huilen. Gideon probeert hem rustig te krijgen en wonder boven wonder lukt dat ook nog!

De volgende dag gaat Gideon uitzoeken wat Killian mankeert. De lieve kater Pluis helpt mee en uiteindelijk, na veel zoekwerk, hebben ze het gevonden. Killian heeft een Totale Toververwelking. In het grote boek van Gideon staat een raadselachtig versje wat moet leiden tot de genezing van Killian:

"Uit deze bloem vloeit het goud.
Voer het met liefde aan de draak waar je van houd
."
Maar wat heeft die tekst te betekenen? De hele straat helpt en denkt mee. Zullen ze Killian weer beter kunnen maken? Er volgt een spannende zoek- en hulpactie.

Het verhaal is grappig en liefdevol. Het draakje is aandoenlijk en Gideon is een erg aardige, intelligente  jongen. Maar het is vooral de brutale, goedgebekte poes Netty die voor de vrolijke noot zorgt. Zij dendert overal op af en heeft veel commentaar, maar ook zij heeft haar poezenhart op de goede plek zitten. Kortom, het is een heerlijk, vermakelijk  verhaal.
Doorheen het boek staan paginagrote afbeeldingen van Lars Reen die vlot en aansprekend zijn.

Dit boekje is geschreven door Ingrid Bilardie en haar autistische zoon Killian (9). Killian wilde namelijk een voorleesboek maar dan wel een leuk voorleesboek. Dat boek moest ook nog aan allerlei andere voorwaarden voldoen omdat Killian nog geen dikke boeken aankon, het boek mocht ook niet veel te spannend zijn en er mochten geen moeilijke woorden of zinnen in staan. Een Avi 3 verhaal was ook de oplossing niet. Dus besloot Ingrid het boek zelf te schrijven maar dan moest Killian haar wel helpen! En dat deed hij.

Elke avond las Ingrid aan Killian voor wat ze geschreven had en daarna gaf Killian aan hoe het verhaal verder kon gaan. De samenwerking verliep prima en het resultaat is dit leuke boek met duidelijke korte zinnen die stuk voor stuk op een nieuwe regel beginnen. De tekst is ook duidelijk en met een prettige regelafstand afgedrukt. Er staan geen moeilijke woorden in maar wel veel woordgrapjes.Aan het begin van elk hoofdstuk worden de gebeurtenissen op een leuke manier kort herhaald, zodat het kind weet wat er vooraf gebeurd is.
Kortom, de uitdaging is gelukt. De drakendokter is een erg leuk voorleesboek geworden waar - ook niet autistische - kinderen, veel plezier aan zullen beleven.

Bij het boek is ook een gratis lesbrief te downloaden
Zie ook het inkijkexemplaar en verdere informatie over het boek


ISBN 9789491337253 | Paperback | 128 pagina's | Graviant | mei 2014
Leeftijd: 6-10 jaar

© Dettie, 28 juli 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Krokodillen in het gras Krokodillen in het gras


Dit boek gaat over een jongetje van zes met Autisme. Of beter gezegd, over het zusje van een jongetje van zes met Autisme.

Silke en Ander zijn net verhuisd. Echt net, want hun vader en moeder zitten letterlijk nog tussen de dozen en in de rommel. Vader heeft ruzie met de aansluiting van de telefoon en de ISDN lijnen en de kinderen lopen hem gruwelijk in de weg. Hij stuurt ze al foeterend naar buiten met de opdracht om maar even bij Ander zijn nieuwe school te gaan kijken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een omgeving waar je de weg niet kent, en binnen de kortste keren zijn Silke en Ander dan ook verdwaald.

Silke heeft haar handen vol aan Ander. Ze doet haar uiterste best alle regels te bedenken die Mama haar verteld heeft om goed met hem op te gaan. Want Ander is anders. Ander heeft autisme. En daarom mag ze hem geen seconde uit het oog verliezen. Want als Ander “in zijn eigen wereld ”is reageert hij niet meer op zijn naam, ook al roep je nog zo hard. Hij is dan ook al heel vaak verdwaald. Soms zelfs zo lang dat de politie hem moest gaan zoeken. Hij wordt ook vaak boos. Dan krabt hij, of slaat hij. Je moet ook alles altijd goed en duidelijk uitleggen, en altijd opletten hóe je tegen hem praat, want Ander neemt alles wat je zegt letterlijk op:

“Ze had niets over doorzetten moeten zeggen. Dat moet een van de woorden zijn die haar broer niet helemaal begrijpt. Mama zegt dat Ander zulke woorden te letterlijk neemt. Dat hij echt op het dak wil klimmen als je zegt dat hij het dak op kan, en dat hij in de hal gaat kijken als je zegt dat hij aan de gang moet. Hij kan daar ongelooflijk moeilijk over doen, en als ze nu ook nog helemaal moet gaan uitleggen wat “doorzetten” precies betekend en waarom ze dat zegt en niet “doorlopen”dan wordt ze helemaal gek.”


Silke doet óntzettend haar best, maar ondanks dat is Ander ineens toch uit haar blikveld verdwenen. Daar staat ze dan, zonder broertje. Na lang zoeken vindt ze Ander tóch, maar dan blijken de problemen nog niet over. Tot overmaat van ramp vindt er ook nog een ongeluk plaats. Gelukkig krijgen ze hulp.

Als lezer volg je vol bewondering alle gedachtes, overwegingen en strategieën die Silke in al haar ellende probeert aan te wenden om de zaak tot een goed einde te brengen en Ander veilig thuis te krijgen. Ze doet het ontzettend goed! Áls ze uiteindelijk na veel omzwervingen en avonturen veilig thuis zijn krijgt ze ook nog een verschrikkelijk op haar kop omdat ze moeder niet gebeld heeft (ze had wel gebeld, maar moeder had haar telefoon uit staan), en omdat ze toch wéét dat ze goed op haar broertje moet passen.

“Juist omdat je met Ander was had je het nooit zover moeten laten komen! Echt niet Silke, echt niet. Ik kan zo kwaad worden, als jullie nu nooit eens luisteren naar wat ik zeg. Heus, er komt een dag dat het allemaal helemaal verkeerd af loopt. He, Silke, potdikie. Hoe krijg je het voor elkaar. Hoe doe je het!”


Kortom, de onschuldige krijgt de volle laag.
Een valkuil waar iedere ouder met een autistisch kind in zijn onmacht vermoedelijk wel eens intrapt , maar als lezer snijdt het je door je hart; ze deed zó haar best. Gelukkig ziet moeder dat uiteindelijk ook wel. Min of meer. En komt het toch allemaal nog goed.

Dit boek maakt deel uit van de inzicht-reeks van Nino. Het is gericht op kinderen met een broertje op zusje met autisme. Het boek bevat tot slot een informatief gedeelte waarin in eenvoudige taal uitgelegd wordt wat autisme is, en waarom kinderen met autisme vaak snel boos worden, moeilijk oogcontact maken,en vaak woorden en betekenissen letterlijk nemen. Er komen ook broertjes en zusjes van kinderen met autisme aan het woord. Die vertellen dat het soms wel een lastig is een broertje of zusje met autisme te hebben (ook heel leuk hoor, zegt een zusje nadrukkelijk), en dat er speciale groepen zijn voor” brusjes” (broertjes en zusjes).

Een zeer informatief boekje, goed geschreven, met mooie tekeningen aan het begin en het eind. Een aanrader voor iedereen die een kind met autisme in zijn omgeving of in zijn klas heeft. Het verhaal wordt niet zielig of betuttelend verteld is, maar grappig, spannend en herkenbaar. Vooral het gezichtspunt van het zusje wordt belicht. Juist omdat in een gezin met een kind met autisme gemakkelijk de aandacht dáár naar toe gaat lijkt me een boek met de schijnwerper gericht op het ándere kind een goede zaak. Mooi boekje. Ik ga zeker op zoek naar meer boeken uit deze reeks.


ISBN 9789085605997 | Hardcover | 126 pagina's | niño | april 2011
Leeftijd: 10+

© Willeke, 29 april 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: