Vincent Overeem
Misfit
‘Ze beweren dat ik intelligent ben. Iedereen zegt het altijd. Alleen, het is niet zo. Ik ben de domste lul die er ooit heeft rondgelopen.’
Een jongeman, achttien jaar, komt bij een oom en tante wonen in een niet nader benoemde universiteitsstad. Je zou denken dat hij een studie gaat beginnen, maar hij weet niet wat hij zou moeten studeren. Hij weet sowieso niet wat hij moet doen. Thuis moest hij weg, weg van zijn strenge agressieve vader, die dierenarts is en er van uit gaat dat zijn zoon dat ook zal worden.
De man neemt geen contact op met de jongen, belt nooit. De moeder doet dat evenmin, en de jongen op zijn beurt laat hen niets weten. Wat hier aan ten grondslag ligt, weet de lezer niet.
De jongen, naamloos, houdt zich aanvankelijk alleen bezig met het heden: hij legt vloeren met Stadig, een macho, die hij wel mag, en die hem onder zijn hoede heeft genomen.
‘Wat kijk je toch of je een pot haringzuur hebt leeggedronken, het leven lacht je toe, man..Ai, wat een droevig joch ben jij.’ En door de stoom heen zag ik zijn ogen en ze stonden zo goed, ze keken me aan, en hij zei: ‘ik waak toch over jou? Ik ben je waakhond, snap je dat dan niet?’
Stadig verhuurt hem ook een kamer. Naast dat werk is er het meisje waar de verteller voor gevallen is, meteen toen hij haar in de tram ontmoette. Dat zij, Kaat, hem ook wel zag zitten, ontdekt hij later pas, en dan ontwikkelt zich een denderende relatie, met vooral veel bevredigende bedscenes, op het kleine kamertje.
Het wordt heet in de stad, een hittegolf. Zij vindt het veel te warm voor seks, en als een buurjongetje tegen de jongen vertelt dat hij zijn vriendin gezien heeft met Stadig, is de hoofdfiguur erg jaloers.
Dat is hij ook op die dakdekkers die aan de overkant van de straat genieten van het uitzicht: Kaat staat met weinig om het lijf, op hun balkonnetje.
Na een ruzie vertrekt Kaat, en dan zinkt de verteller weg in een depressie. Hij haalt gebeurtenissen op uit het verleden: de situatie thuis, met de dominante vader, die zijn vrouw en twee zoons streng onder de duim hield. Krijn, het jongere broertje, was absoluut niet de zoon die de vader zich gedroomd had - dat was de verteller wel overigens – en het joch had veel te verduren, ondanks de bescherming van zijn oudere broer.
Als de regen eindelijk komt, komt ook Kaat terug, en lijkt er eindelijk uitgesproken te worden wat de verteller zo dwars zit. Ook ontdekken we wie Kaat is, en wat ze met Stadig heeft.
Het is een roman, die je aanvankelijk naast je neer wil leggen: de liefdesrelaties van een jonge maagdelijke jongen zijn niet zo interessant. Maar als je gaandeweg ontdekt wat de jongen heeft meegemaakt, doorsta je met liefde de hitte. De plensbuien erna klaren de lucht, alles valt op zijn plaats: de roman die je gelezen hebt, blijkt een ontroerend verhaal over de liefde tussen twee broers, meer nog dan de liefde tussen een achttienjarige knul en een iets oudere studente.
Het is geen chronologisch verhaal, niet alleen wisselen heden en verleden elkaar af, ook speelt Overeem met de tegenwoordige tijd en de verleden tijd op een manier die niet lijkt te kloppen. Het verhoogt de spanning, en werkt dus prima.
Een uitstekend gestileerde roman, een ontroerend verhaal, over een jongeman die zijn jeugd eindelijk achter zich kan laten.
Dit was het romandebuut van Vincent Overeem, na een eerdere verhalenbundel, ‘Novembermeisjes’.
ISBN 9789023428282 | Paperback | 253 pagina's | De Bezige Bij | juni 2008
© Marjo, 16 september 2013
Novembermeisjes
Zoals in het verhaal "Knapkruid", daarin is een jongetje verliefd op de moeder van zijn vriendje. Volgens hem vindt ze hem ook wel leuk. Maar dan gaan ze op een dag met zijn drieën zwemmen, haar lichaam van zo dichtbij te zien veroorzaakt allerlei verwarde gevoelens bij het jongetje. Gelukkig gaan hij en zijn vriendje zwemmen en kan hij laten zien hoe goed hij kwan zwemmen en hoe leuk hij is. Als hij terugkomt bij de moeder blijkt ze naakt! Hij schrikt daar zo van dat vanaf die tijd het nooit meer als vroeger wordt.
Een leuk, beetje broeierig verhaal, een verhaal over seksueel ontluikende gevoelens van een jongetje en de daar bij horende heen en weer slingerende gedachten.
"Nieuwkomers" gaat over twee broertjes die een hekel aan het buurjongetje hebben. Hij is vervelend, sloom, een zeurpiet, een betweter. Het buurjongetje verdrinkt en de broertjes denken dat het hun schuld is. Het een broertje negeert dit bericht totaal maar het andere broertje voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot de buren, hij bespiedt ze, wil wel en geen contact, wil wel en niet weten of het werkelijk hun schuld is.
Mooi verhaal, het laat zien hoe totaal verschillend mensen kunnen reageren op iets. Je hebt te doen met de jongetjes die zich met hun gevoel geen raad weten.
Dan is er het verhaal "Wasserette" over de student die nog maagd is. Daar maakt hij zich zorgen om en wil iets doen aan de toestand. Zijn tante, die een soort healing praktijk heeft, voelt precies aan wat er aan de hand is en doet subtiele pogingen hem te verleiden maar weet dat dit niet goed zou zijn. Door korte opmerkingen stimuleert ze hem actie te ondernemen. Als de student een erg leuk meisje treft die in de wasserette werkt smeedt hij plannen...
Op zich een leuk verhaal alleen het eind is een beetje zwak.
"Huismeester" is het meest vreemde verhaal.
Albert Geskes is dringend op zoek naar een woning en via een collega vindt hij er een. Maar dan blijkt dat er een erg vreemde man beneden hem woont. Albert is een twijfelaar, weinig ondernemend, en laat alles maar gebeuren. De benedenbuurman heeft bizarre seksuele afwijkingen en veroorzaakt daarmee een enorme verwarring bij Albert. Hij wil het meisje redden die steeds de vreemde handelingen van de buurman moet ondergaan. Dat had hij beter niet kunnen doen, dit maakt dat het allemaal nog veel erger wordt.
Bizar allemaal, waar in de andere verhalen toch een soort onschuld uit spreekt gaat het dit keer om een verknipt, akelig persoon. Albert is onhandig maar niet echt onschuldig te noemen zoals de student in het verhaal 'Wasserette'. De huismeester is volledig op de hoogte van alles maar weigert in te grijpen, lijkt eerder geamuseerd dan meelevend.
Bij elkaar een verhalenbundel die de moeite waard is. Vincent Overeem heeft een prettige schrijfstijl, hij weet in een paar rake zinnen de personages neer te zetten. De verhalen zijn goed opgebouwd. Persoonlijk vond ik in de verhalen over de jongetjes op de rand naar volwassenheid meer sfeer hebben dan "Huismeester" maar "Huismeester" blijft je wel het meeste bij.
Kortom een mooi en boeiend debuut.
ISBN 9023417739 | Paperback | 203 pagina's | De Bezige Bij | 2005
© Dettie, mei 2006
Novembermeisjes
In drie verhalen zijn de hoofdpersonen jonge jongens die een bepaalde ontwikkeling doormaken.
In het eerste verhaal "knapkruid" is dat een seksuele ontwikkeling: een jongen is enigszins verkikkerd is op de moeder van zijn vriend, een geval van 'ik-wil-wel-maar-ik-durf-niet'.
In'Nieuwkomers' is het verantwoordelijkheidsbesef: een jongen denkt dat een ongeluk dat een nieuw buurjongetje overkomt zijn schuld is.
In 'Badgasten' is het een besef dat roekeloosheid gevaarlijk is. Het verhaal van de huismeester (waarvan ik gehoord heb dat het de basis zal zijn voor een roman van Overeems hand) gaat over een bang aangelegde man, die buiten zijn wil om in een akelige situatie verzeild raakt.
In'Novembermeisjes' is ook zo'n man de hoofdpersoon, maar in dit verhaal slaan zijn negatieve gevoelens over zichzelf om in foute positieve.
En dan is er nog het verhaal van de jongen die nog maagd is en zich daar zorgen over maakt.
Ik vond alle verhalen de moeite waard, al gaat mijn voorkeur uit naar de verhalen over de jonge jongens. Die zijn in de vorm van een coming-of-age-verhaal en zijn best een roman waard. Eigenlijk vind ik 'de huismeester' het minst interessante verhaal...
ISBN 9023417739 | Paperback | 203 pagina's | De Bezige Bij | 2005
© Marjo, april 2006