Tosca Menten

Toon alleen recensies op Leestafel van Tosca Menten in de categorie:
 

Siem Subliem en Het Rode Gevaar Siem Subliem en Het Rode Gevaar
Landgoed Pierewaai: Deel 2


Het tweede verhaal over Siem en zijn struisvogel Struis is net zo grappig als het eerste verhaal. Siem en Struis hebben namelijk al een groot avontuur achter de rug. Dat eindigde met de uitvinding van een lekker geurtje, Siem Subliem 1 heet het. De ouders van Siem, eigenaren van een parfumfabriek Hemelse Neuzen, zijn er reuze blij mee. Nu vinden ze het - bijna - niet meer erg dat Siem helemaal niets ruikt en hen niet op kan volgen. De rust lijkt teruggekeerd.

Maar niets is minder waar. Altijd immers, als er iemand een succes heeft, is er ook iemand die jaloers is. In dit geval is Karel Meur van parfumfabriek Geur & Kleur er bang voor dat hij failliet zal gaan. Er moet iets op gevonden worden. Als Karel Meur nu achter de formule kan komen, dan kan hij iets maken dat nog beter ruikt! Maar natuurlijk is die formule geheim…

Dan begint het avontuur, waarin een zingende detective met een pruik en een geurstok voorkomen, als ook een zeppelin, schildpadden, twee behangrollen én Siem verschillende keren een nat pak haalt. Als Karel Meur echter zijn tweelingdochters inzet om het geheim te ontfutselen aan Siem, ontstaat er geheel onvoorzien door hun vader een mooie vriendschap tussen de meisjes en Siem.
De dametjes Ploos en Toos staan nu voor een groot dilemma. Hun vader wil het geheim, en Siem wil juist dat niemand het te horen krijgt. Wat moeten ze doen? Hun vader blijkt wel erg ver te willen gaan om het Siem Subliem geheim te pakken te krijgen.

We weten het: Tosca Menten heeft een wonderlijke fantasie en bovendien een groot taalgevoel. Er zijn heel veel taalgrapjes, en doldwaze voorvallen, zodat je dit boek niet kunt lezen zonder te lachen.
Je kan dit boek lezen zonder het eerste verhaal te kennen, want gelukkig is er dat ‘vóór-Hoofdstuk’.
Zo snap je tenminste hoe Siem er bij komt om niet bij zijn vader in de parfumfabriek, maar op de struisvogelfarm, Landgoed Pierewaai, te gaan helpen. En hoe hij aan zijn toch wel vreemde vriend, Struis, komt.

Heerlijke dialogen ook:


‘Wat ga je dan doen?’
’Niks.’
Karel keek naar Henriëtte en vond haar ineens heel erg lui. ‘Zeg, wanneer ben je eigenlijk eens een keer klaar met niksdoen?’
‘Dat weet ik nog niet.‘
‘Dat weet je nog niet? Je hebt het er maar druk mee, met niksdoen. Pas maar op. Straks raak je nog overwerkt van al dat niksdoen! Moet je je eens voorstellen dat ik de hele dag niks doe. Nou?’
‘Luister,’ zei Henriëtte verstoord. ‘Zo schiet het niet op. Ik ga pas weer iets doen als ik klaar ben met niksdoen.’
‘En wanneer is dat?’ vroeg Karel.
‘Weet ik veel! Ik ben er nog niet eens mee begonnen!’ riep Henriëtte.
‘Doe dat dan!’
’Ik krijg de kans niet!’ (en zo kibbelen ze maar door: het Laatste Woord-spelletje, dat ze zo graag spelen)



Dit tweede boek heeft roze pagina’s en roze tekeningetjes, met opnieuw na ieder hoofdstuk wijze opmerkingen: ‘Zo vind je iemand een stinkende bok, zo kun je hem wel zoenen.’…

Tosca Menten (1961) volgde de Kunstacademie in Amsterdam en werd lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Tot ze besloot iets leuks te gaan doen: schrijven!
Zolang zij de gave bezit om ofwel de goede kant, ofwel de verkeerde kant op te fantaseren, staat ons nog heel leuks te wachten!


ISBN 9789000351688 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Van Goor | november 2016
Leeftijd: 8+

© Marjo, 20 februari 2018


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Siem Subliem en het ei van Jannes Siem Subliem en het ei van Jannes
Landgoed Pierewaai: Deel 1


Arend en Pientje Wrongel hebben allebei een fantastisch reukvermogen: al op een kilometer afstand ruiken zij een windje van een mug. Zij zijn dan ook eigenaren van een zeer succesvolle parfumfabriek, ‘Hemelse Neuzen’, maar er is een probleem. Ze hebben geen opvolger! Dan is er maar één logische oplossing: ze moeten een kind.

Dat kind is - je raadt het al - Siem. Dezelfde Siem die de hoofdpersoon is van deze nieuwe serie. Maar in dit eerste verhaal moet hij de naam Subliem nog verdienen. En wat voor verhaal! Want zijn arme ouders constateren dat hun opvolger helemaal niet kan ruiken! Hoe moet hij dan directeur worden? Ze proberen van alles...

Wat zij niet hadden kunnen voorzien is dat Siem het eigenlijk niet zo ziet zitten om directeur te worden van Hemelse Neuzen. Dat kan toch niet als je niets ruikt, zegt hij! Eigenlijk vindt hij het aan de overkant van de straat veel leuker. Daar ligt Landgoed Pierewaai en meneer en mevrouw Pierewaai beheren een struisvogelfarm, tot grote ergernis van Siems ouders, want dat riekt natuurlijk. En dan wordt Siem negen jaar:

‘Hier loopt je cadeautje,’ lachte opa. ‘Hij heeft veren, een lange nek en de mooiste ogen van de wereld. Zoek er maar een uit, voor je verjaardag.’ ‘Wat? Mag ik een eigen struisvogeltje?’ riep Siem ongelovig.’


Als opa en oma, want zo moet Siem hen noemen, hem een kleine struisvogel geven, is het hek van de dam. En ze willen ook graag dat hij directeur wordt van de struisvogelfarm! Je kan je voorstellen dat dit voor een heleboel problemen gaat zorgen. En of dat allemaal in orde komt? Misschien dat de uitvinder in het verhaal kan helpen?

Tosca Menten schrijft grappige kinderboeken. Er zijn goede en foute typetjes, maar voor iedereen kun je begrip opbrengen, en vaak zijn de karakters goed herkenbaar. Een hele leuke vondst zijn de hoofdstukken nul: de pagina’s zijn blauw, en er wordt duidelijk aangegeven dat dit inleidende hoofdstukken zijn met informatie die nu eenmaal nodig is om het verhaal te kunnen begrijpen. Maar ze zijn net zo goed als de rest van het boek geschreven in een prettige stijl, met veel dialogen, en humor.

Siem Subliem is de hoofdpersoon van de nieuwe serie over Landgoed Pierewaai, en ik denk zomaar dat deze serie net zo populair wordt als Dummie de Mummie!
De tekeningen zijn passend blauwgekleurd. Ze passen precies bij het verhaal: grappig dus. Vooral dat struisvogeltje met zijn treffende opmerkingen na ieder hoofdstuk!

Tosca Menten (1961) volgde de Kunstacademie in Amsterdam en werd lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Tot ze besloot iets leuks te gaan doen: schrijven!


ISBN 9789000351688 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Van Goor | november 2016
Leeftijd: 8+

© Marjo, 16 januari 2018


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De wraak van Knor De wraak van Knor


Het plezier spettert van dit boek! Het begint al met de illustratie op de omslag, waar je ziet hoe een meisje aan de bretels van een man hangt. Die man houdt een varkentje boven een machine.

Voor je begint te lezen kom je nog meer leuks tegen: roze tekeningetjes aan de binnenkant van de flap, roze letters, en de opdracht luidt, ook in het roze: ‘aan alle slagers’! Dan vertellen een paar pagina’s, helemaal roze met witte letters over het harde feit dat die lekkere worstjes nu eenmaal niet aan bomen groeien, maar dat daar heuse levende wezens de dood voor hebben gevonden. Jawel, die lieve roze biggetjes zijn voor de worstmachine!
Ook wordt daar verteld over de jaarlijkse worstwedstrijd, die jarenlang gewonnen werd door slager Tuitjes. Tot er een jonge concurrent verscheen, en de jury niet meer kon kiezen. Tuitjes moest de eerste prijs delen met slager Smak. De concurrentiestrijd is hard en leidt ertoe dat ze geen van tweeën meer meedoen. Maar nu wordt er de Worstwedstrijd van de Eeuw georganiseerd.
En niet lang daarvoor komt de opa van Bette Babs’ moeder zeer onverwachts over uit Amerika, met het verhaal dat zijn huis weggewaaid is door een orkaan, en hij zal zes weken blijven logeren.
Toevallig is Bette Babs jarig, en opa weet een leuk cadeau voor haar: een jong poesje. Maar als ze die bij de boerderij willen gaan halen, heeft de boer helemaal geen poesjes! Wel biggen, lieve roze biggetjes. En zo komt Knor onder de hoede van Bette Babs, haar vriend Tijn en opa natuurlijk, die heel goed voor het varken zorgt als de kinderen naar school moeten.
Bette Baps vindt haar overgrootopa heel aardig, al doet hij soms raar. En wat hij met die worstmachine in zijn koffer moet, snapt ze ook niet. Het is nog geheim ook.
Wat ze wel begrijpt is dat ze Knor uit handen van slager Smak moet houden, want die wil haar varken natuurlijk wel hebben voor de grote worstwedstrijd!

Ik zei het al: het boek is erg leuk vormgegeven, de tekeningen in zwart-roze zijn  ontzettend leuk, en ook het verhaal spettert van de humor. Dat neemt niet weg dat het eigenlijk een heel akelig verhaal is. Tenslotte draait het er toch om dat varkens er zijn om opgegeten te worden.
Tosca Menten vindt dat kinderen wel het een en ander kunnen hebben, en dat zal ook heel vaak het geval zijn.
Dus, voor niet al te gevoelige zieltjes is dit een ontzettend leuk boek. Met een kleine boodschap, en die is in dit geval niet van Knor!

‘Ja,’ zei opa.
‘Ja’,  zei Tijn.
‘Nee!’ riep papa.
‘knor, oink,oink,’ deed het biggetje.
Bette Baps keek verliefd naar het roze beestje. Die lieve kraaloogjes! En dat ronde buikje! En die zachte flapoortjes! O, hij likte aan haar kin! Wat schattig!
‘Ja, ‘zei ze met een zucht. ‘Ik wil hem.’
’Gelukkig, pak maar in, ‘ zei opa opgelucht.
Maar daar was papa het helemaal niet mee eens.’Daar komt niets van in! Ben je niet goed bij je hoofd!’ riep hij tegen opa.
’Bette Babs is jarig en ze wil een varken. Dan krijgt ze van mij een varken.’ zei opa.
’Ze wil een katje!’ riep papa, ’en ik wil ook een katje.’
‘Dat is goed. Dan krijg jij een katje voor jouw verjaardag.’ zei opa liefjes.


ISBN 9789047514145 | Hardcover | 124 pagina's | Uitgeverij Van Goor | september 2010
Leeftijd: 9+

© Marjo, 05 augustus 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: