Ton Honig
Rabarber
Daarin wordt de lezer gevraagd of hij/ zij nog meer wil weten over wat zojuist gelezen is. Die lezer wordt daarbij rechtstreeks aangesproken. Het geschrevene is een leidraad over hoe je om kunt gaan met je gevoelens. Bij een verdrietige gebeurtenis als deze horen allerlei emoties: je kunt boos zijn, je verraden voelen: waarom ging ze nu dood! Je had nog zoveel willen zeggen en doen! Je kan bang zijn, je kan je afvragen hoe het nu verder moet met jou; je kan bang zijn dat je zelf dood gaat, en nog veel meer. Je kan blij zijn, omdat degene die overleden is heel veel pijn had, of omdat het afscheid erg mooi was. En natuurlijk zul je bedroefd zijn.
Er staat steeds bij dat die gevoelens niet vreemd zijn, dat iedereen die heeft. En dat praten met de anderen die erbij betrokken waren heel belangrijk is. Of als je denkt dat dat niet kan, en je de enige bent: er zijn altijd mensen die naar je willen luisteren. En er zullen ook mensen zijn die jouw verdriet niet aan kunnen.
Voor al deze situaties en nog veel meer staan er tips, soms open deuren, maar dat is in gevallen als deze helemaal niet erg. Zoals ik al zei: het is voor een bepaalde doelgroep. Bepaalde kinderen zullen veel aan dit boekje hebben.
ISBN 9789085605461 | Hardcover | 101 pagina's | niño | juni 2008
Vanaf ca. 10 jaar
© Marjo, 28 januari 2010
Woordkok
tekst: Ton Honig
Een prachtig uitgevoerd boek. Harde kaft met een erg originele cover, de titel komt namelijk als mooi glimmende zoutkorrels uit een zoutstrooier. Dit geeft al aan dat het hier een bijzonder en weldoordacht boek betreft.
"Woordkok was sinds twee jaar chef-kok van dit mooie restaurant.
Overgenomen van een woordkunstenaar: iemand met oog voor waarde van woorden en zin voor zinnen. Het was goed gelukt een eigen sfeer in het bedrijf te scheppen. Een beetje chique, maar modern tegelijk. Stijlvol, niet stijfjes of bekakt.
Op lange houten keukenplanken langs de muren stonden potten met woorden. Met zorg en aandacht kneedden en klutsten Woordkok en zijn koksmaat Kees daar hun zinnen van.
In de kast met de glazen deurtjes stonden dichtbundels zij aan zij. Al deze gedichten dienden als recepten voor de meest spraakmakende gerechten.[...]
Veel plezier beleefde Woordkok aan een bestelling van 'het gedicht van de dag'."
Dit restaurant is de uitgekomen droom van Woordkok. Het is wat hij altijd gewild heeft. Na jaren van leren kon hij eindelijk zijn eigen restaurant openen en hij hield enorm veel van zijn werk. Hij was inmiddels zelfs zo ervaren dat hij precies aan de gezichten van de bezoekers kon zien welk gerecht het beste gemaakt kon worden.
Lange tijd werd het restaurant dan ook heel druk bezocht, mensen genoten van de kwaliteitsteksten van Woordkok.
Maar aan de overkant werd De Hippe Hap een Take-Away in versjes geopend. Een snackbar voor de kleine 'hap slik weg rijmpjes.' Een afhaalpunt met teksten voor bijna elke gelegenheid.
Woordkok weet niet wat hij hoort, dat kan toch niet, elke situatie is toch anders en vraagt speciale gedichten! Maar volgens de eigenaar van De Hippe Hap willen mensen goedkope, luchtige versjes en inderdaad de snackbar is een succes.
Het ziet er slecht uit voor Woordkok, het wordt steeds stiller in zijn mooie restaurant. Het ziet er naar uit dat hij het restaurant moet sluiten... Woordkok vindt het vreselijk maar er zit niets anders op.
Gelukkig vraagt hij Buurjongen om even op het restaurant te passen. Aan hem vertelt Woordkok dat hij gaat sluiten... dat vindt Buurjongen heel erg en hij zorgt ervoor dat zijn hele klas naar het restaurant komt en samen met Woordkok koken ze prachtige woorden en zinnen, die samen heerlijke, nieuwe gerechten worden. En deze zijn een enorm succes, het restaurant kan open blijven!
Dit hele verhaal klinkt natuurlijk raar maar veel mensen hebben toch wel eens een hartig woordje gewisseld met elkaar of ongezouten de waarheid gezegd, een gepeperde brief geschreven, een melig verhaal verteld, een zoet gedicht verstuurd of een zure reactie gegeven? Taal kent allerlei verschillende smaken!
Woordkok geeft gelukkig niet op. Zijn restaurant blijft open omdat er nieuwe mensen, nieuwe dichters kwamen. Misschien ben jij ook wel zo'n nieuwe dichter.
Je kunt je gedicht naar www.woordkok.nl sturen. Daar kun je dan je eigen gedicht lezen of van andere jonge dichters. De beste gedichten komen in nieuwe dichtbundeltjes te staan: Kookschriften voor Woordkok.
In het boek Woordkok staan ook veel mooie gedichten van andere dichters zoals Bas Rompa, Gil vander Heyden, Ted van Lieshout, Johanna Kruit, Karel Eykman, Kees Spiering en nog veel meer. Achterin het boek is ruimte open gelaten om zelf bijvoorbeeld een zoet of een pittig of een ander gedicht te schrijven.
De illustraties in het boek moeten even apart vermeld worden, daar heb ik enorm van genoten. Ze zijn vol humor, prachtig verzorgd en erg toepasselijk, zeer zeker een groot compliment waard.
Het is echt een heel mooi en apart boek! Misschien leuk om voor je verjaardag te vragen.
ISBN 9789054614777 | Hardcover | 101 pagina's | Uitgeverij Bakermat | 2009
Vanaf ca. 9 jaar
© Dettie, 14 oktober 2009
Het boekje dat helemaal verkeerd afloopt
tekst: Ton Honig
'Boekje, jij bent een bijzonder exemplaar,
vol mooie gedichten', zegt vader.
'Net als elk boek zul je
de weg naar de boekwinkel moeten vinden.
'Wees zuinig op je woorden' zegt moeder.
'Hier zijn wat lekkere letters voor onderweg.'
Boekje scheurt een bladzijde uit zijn kaft
en vouwt de letters van zijn moeder in het papier.
Boekje kust zijn ouders en stapt op.
En hiermee begint de grote reis van Boekje en wat komt hij veel tegen onderweg! Het begint al met de vrachtwagenchauffeur die een brief wil schrijven naar de liefste vrouw van de wereld maar het lukt hem maar niet een mooie brief te schrijven. Gelukkig kan Boekje hem helpen, hij scheurt een heel mooi gedicht uit zijn kaft, dan kan de chauffeur dat opsturen! De chauffeur is vreselijk blij!
En zo ontmoet Boekje allemaal mensen en voor iedereen heeft hij wel een gedicht. Maar... als hij eindelijk bij de boekwinkel is dan zijn bijna al zijn gedichten op! Hij heeft er nog maar één. Hij heeft alles weggegeven!
De boekhandelaar vindt het maar niets, een boek met één gedicht, nee dat kan niet.
Boekje vindt het vreselijk...
Kon boekje maar gevuld worden met nieuwe gedichten! Maar wie zou die dan moeten maken?
JIJ!
En alle andere kinderen die dit boekje lezen.
In het boek over Boekje kan je zien en lezen welke gedichten Boekje allemaal weg heeft gegeven. Dat zijn heel leuke gedichten van Hans en Monique Hagen, Sjoerd Kuyper, Jaap van der Merwe, Joke van Leeuwen, Jos van Hest, Ted van Lieshout, Edward van de Vendel, Erik van Os, Theo Olthuis, Ruud Osborne en Karel Eykman.
ISBN 97890854605478 | Hardcover | 39 pagina's | niño | 2008
© Dettie, oktober 2008