Stijn Moekaars

Toon alleen recensies op Leestafel van Stijn Moekaars in de categorie:
 

Beer en Bij Beer en Bij


Beer en Bij zijn dikke vrienden, elke dag zoeken ze elkaar op en hebben gesprekjes over allerlei dingen waar ze zich op dat moment mee bezig houden. Daarbij wordt vaak een lekker honingkoekje gegeten en soms een kopje thee gedronken.

De onderwerpen die ze bespreken variëren nogal. Het zijn toch vaak kleine momentopnames waar een van de twee over aan het denken is geraakt.
Zoals Bij die aan Beer vraagt: Waar was ik voor ik hier woonde? en de goedmoedige Beer heeft daar wel een antwoord op. En zo ontstaan er kleine filosofietjes over het ontstaan van het leven.

Mooi is ook het verhaaltje over Bij die op de markt Krekel had gezien maar die had niets tegen haar gezegd. Dat vond Bij maar raar en eigenlijk is ze een beetje boos op Krekel. Maar jij hebt toch ook niets tegen Krekel gezegd, is de nuchtere reactie van Beer en dat is ook zo. Bij gaat daarop maar gauw op bezoek bij Krekel en neemt wat lekkers mee.

Ook erg leuk is het verhaal over Beer die in de spiegel kijkt en tegen Bij zegt: "Vandaag ben ik te dik." Bij snapt er niets van. Je was gisteren toch even dik als vandaag? is zijn verbaasde opmerking. Ja, dat weet Beer wel maar vandaag is hij te dik.
Bij kijkt in de spiegel en vraagt: "Beer ben ik te geel vandaag?" Nee, dat vindt Beer helemaal niet, Bij is net zo geel als anders. "Waarom ben jij vandaag dan te dik maar ben ik niet te geel?" merkt Bij bijdehand op. En dan moeten ze samen lachen en nemen een lekker honingkoekje.

Zo zijn er allemaal mooie verhaaltjes die weg hebben van de Mier en Eekhoornverhalen van Toon Tellegen. Beer en Bij schrijven elkaar soms ook korte briefjes met bijna vanzelfsprekende logische zinnetjes. Ze verbazen zich ook over de reden van bestaan, zijn blij met hun vriendschap, vragen zich af hoe de sterren in de lucht blijven en vragen soms ook aan elkaar of ze nooit weg zullen gaan, nee nooit is steevast het antwoord. Je hoort bij wijze van spreken de kinderen al reageren op deze mooie bedenkseltjes.

De onderwerpen variëren van feestjes, opruimen,vrienden, doodgaan, post krijgen, roddelen tot bang zijn, vrolijk zijn, moed hebben enz.
In totaal staan er 60 voorleesverhalen in dit boek in lengte variërend van één pagina tot twee en een halve pagina. Bij de verhalen staan gezellige gekleurde afbeeldingen waar je vaak om moet glimlachen. Ze stralen namelijk vertrouwen en echte vriendschap uit en dat is natuurlijk altijd goed.

Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar.


ISBN 9789044820744 | Hardcover | 171 pagina's | Clavis Uitgeverij | mei 2015
Deels eerder uitgegeven in 1996 | Leeftijd: 5+

© Dettie, 27 juni 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Toen in Herkenrode Toen in Herkenrode


Nabij Hasselt in Vlaanderen ligt de abdij van Herkenrode, een vrouwenklooster dat ook vandaag de dag nog te bezichtigen is. Er is ook een site:  http://www.abdijsiteherkenrode.be

En er is dit boekje, met zeven verhalen over de Middeleeuwen, die zich rondom de abdij afspelen.
Het duurde even voor ik doorhad dat er geen sprake is van een lopend verhaal, er is geen inhoudsopgave of voorwoord. Omdat de verhalen wel over dezelfde onderwerpen gaan en dat mysterieuze koffertje, het kruidenvrouwtje en de dichter Hendrik van Veldeke steeds opduiken is het erg onduidelijk dat je de verhalen beter los kunt lezen. Als je dat niet weet heb je dat vreemde gevoel dat er iets niet klopt. Want verandert je instelling en lees je ze als losse verhalen, dan zijn ze juist prima te behappen.

Ze zijn kort en vlot geschreven voor jonge kinderen en sluiten zo prima aan bij de geschiedenisles. Ze geven een kijkje in het dagelijkse leven van de twaalfde eeuw, een wereld waarin eenvoudige mensen hun kostje bij elkaar moesten scharrelen, en ze meer één waren met de natuur dan wij gewend zijn. Maar aan de andere kant zijn mensen die te veel met die natuur bezig zijn, mensen die geloven in de kracht van kruiden, weer verdacht. Het kruidenvrouwtje moet voorzichtig zijn...

Als je kon lezen en schrijven, dan was je bijzonder, want dat was meestal voorbehouden aan de adel, die ook de macht in handen had. De dichter Hendrik van Veldeke mag enkele gedichten reciteren, en het verhaal van de eenhoorn komt steeds terug.

Dit boek is behalve een leuk informatief boekje voor jonge kinderen, vooral een boek dat hoort bij de abdij. Hendrik van Veldeke is in die buurt geboren en getogen. Als je de abdij (of de site) bezoekt krijg je ook meer over te horen over de sage van de eenhoorn.
Al met al een leuk en nuttig boekje.


ISBN 9789044820324 | Paperback | 88 pagina's | Clavis Uitgeverij | mei 2013
Leeftijd: 10+

© Marjo, 26 december 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: