Sjoerd Kuyper

 

Lang leve Robin! Lang leve Robin!
Robin


"In het huis van opa en oma lijkt het altijd avond. Er is niet veel licht. Als je iets goed wilt zien, moet je er vlak voor gaan staan. Dat doet Robin, want hij wil alles goed zien."

Met deze bovenstaande openingszin is de sfeer en toon van dit boek vol verhalen over Robin gelijk gezet. Robin, het grappige jongetje die we inmiddels al heel goed kennen uit de andere boeken van Sjoerd Kuyper, blijft leergierig, nieuwsgierig en ondernemend. Maar het zijn vooral zijn grote en kleine verwonderingen die van Robin zo'n hartveroverend kind maken.

Robin trekt veel op met papa, hij voert hele gesprekken met hem over dichters en ridders, over Alexander, de nieuwe jongen op school en over zijn been die zomaar naar voren schoot, toen Nellie langsliep, Nellie viel toen. Stom been!
Ook zijn klein zusje Suze is vaak het onderwerp van het gesprek. Papa moet maar eens vertellen waarom ze zo vaak stil moeten zijn en waarom het snot van Suze leuk is. Maar ze is ook een gloeiende driftkop en ze krijst als een pauw en stinkt als een otter, zegt papa wel eens. Robin vindt dat wel mooi gezegd. Maar papa is er net niet bij als Suze voor het eerst moet lachen... om de mop van Robin!

Samen met papa beleeft Robin ook spannende dingen zoals die keer dat het heel hard onweerde, het donderde zo hard als een stofwolk, vond Robin en daar was papa het mee eens.

"Opeens schiet er zo'n felle flits door de lucht buiten, dat de gang helder verlicht wordt. Papa knijpt hard in Robins hand.
"Ben jij ook bang?" vraagt Robin.
"Ik schrik," zegt papa. "Ik ben niet bang, ik schrik. Dat is iets anders."
Robin knikt. "Ik schrik ook steeds,"zegt hij. "Ik ben ook niet bang."
"Goed zo, zegt papa. [...]


Soms wordt zijn vader er wel een beetje moe van dat Robin over alles vragen stelt, ik ga je wrombeer noemen, moppert hij dan. Waarom? vraagt Robin natuurlijk... zelfs mama moet er om lachen.

En dan wordt Robin vijf! En het gaat precies zoals Robin het graag wil. Papa en mama en kleine Suze komen zingend de trap op. In bed mag hij zijn cadeautjes uitpakken. Op school krijgt hij een kroon en zingen ze allemaal voor hem en dan mag hij de gangen door naar de andere klassen. Nellie mag met hem mee en ondertussen verloofd hij zich met haar. En 's avonds krijgt hij de verrassing van zijn leven, dankzij... opa en oma!
Wat een verjaardag!

Wat een boek! Het is allemaal zo heerlijk logisch wat Robin vraagt en doet, alleen een kind kan al die dingen bedenken, en dat maakt dat je de verhalen over Robin zo graag leest. Het is zo ontwapenend en eerlijk. Je sluit Robin in je hart en laat hem nooit meer gaan.

Met vrolijke illustraties van Marije Tolman


ISBN 9789047708124 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2016
Afmeting 25,9 x 21,8 cm | (Deze bundel bevat verhalen uit Robin en opa, Robins zomer, Robin is jarig, Robin en Sinterklaas en Robin op school.) | Leeftijd: 5+

© Dettie, 14 oktober 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De duik De duik


Mila en Rory zijn dikke vrienden, ze zijn niet verliefd op elkaar maar het zou best eens kunnen dat ze later met elkaar trouwen. Ze wonen op Curaçao en spelen graag in het brugwachtershuisje waar Rory's vader werkt. Hij is de 'kapitein' van de Pontjesbrug die midden in het centrum van Willemstad ligt.
Op een dag vertelt Rory's vader een groot geheim aan zijn zoon. Als je bij nieuwe maan onder de Pontjesbrug door zwemt dan kun je terug naar het verleden. Hij heeft het zelf nog nooit gedaan maar nu wil hij samen met Rory de duik maken.  Je kunt er maar één dag blijven en je moet wel op tijd weer terug want anders zit je voorgoed vast in het verleden, tenzij iemand je komt halen...
Rory vindt het prachtig én griezelig tegelijk, ze duiken het water in wonen samen een ongelooflijk unieke gebeurtenis bij. Rory moet zijn vader beloven dat hij dit geheim nooit zal verklappen, aan niemand, ook niet aan mama en ook niet aan Mila.
Maar dan is op een dag Rory's vader verdwenen! Rory's moeder is woedend, zij denkt dat haar man weggelopen is en wil gelijk terug naar Nederland, maar Rory weet wel beter, zijn vader moet opgehaald worden! Hij moet het geheim aan Mila vertellen, maar hoe?

Het verhaal is al heel bijzonder maar de uitvoering is dat nog meer. Het verhaal is niet zomaar in hoofdstukken verdeeld zoals in de andere boeken maar elk hoofdstuk heeft een eigen unieke stijl. Sjoerd Kuyper heeft zijn hele literaire kast opengetrokken. We lezen een prachtige liefdesbrief uit 1914 die helemaal in dichtvorm geschreven is met ook nog eens de beroemde spin Anansi erin verwerkt. We lezen film- en toneelscenario's, waarin Mila, Rory en zijn vader en moeder een rol in spelen. We lezen een prachtig opstel van Roly, met commentaar van zijn meester. We lezen delen uit Roly's dagboek, we lezen een liedje, een mop, een prachtig gedicht en er is zelfs een sms-tekst. Kortom, Sjoerd Kuyper speelt een uniek spel met taal en stijlen.
Het kunstige is dat het verhaal niets aan kracht inlevert, ondanks of dankzij al die stijlen, blijf je geboeid verder lezen. Dat is echt knap want het is toch heel anders dan je gewend bent. Maar je blijft lezen en wil weten of het lukt, komt Roly's vader nog terug? Geloof Mila het verhaal wel? Durft ze de duik wel te maken? Spannend, spannend, spannend.

Ook Sanne te Loo heeft al haar kunnen in de afbeeldingen gestoken. We zien aquarellen, pentekeningen, mooie potloodtekeningen, er is zelfs een prachtige uitklapbare 'plattegrond' van Willemstad en nog veel meer. Dit alles in mooie warme Curaçaose kleuren. De afbeeldingen zijn vaak prachtig verweven met de tekst. Maar soms is er alleen een sfeertekening of een kort stripverhaal zonder tekst.

Met dit boek haal je uniek bezit in huis, wat je keer op keer wilt bekijken en lezen om de sfeer te proeven en de afbeeldingen te bewonderen. Bovendien is het ook nog eens schitterend uitgevoerd, fraai gebonden met een mooie stofomslag.
Kortom, een weergaloos aantrekkelijk en apart boek!


ISBN 9789047705840 | Hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2014
Leeftijd: 10+

© Dettie, 19 september 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Hotel de grote L Hotel de grote L


‘Doet-ie het nou? Neemt-ie op? Test...test...Wacht even... klik. Ja dat staat erop.’

Zo begint de dertienjarige Kos te vertellen. Van een kok in het hotel van zijn vader heeft hij een oude bandrecorder gehad, omdat zijn hoofd omloopt van alles wat er gebeurt en hij zijn gedachten moet ordenen. Een dagboek is voor meisjes, vindt hij, dus dit is wel een uitkomst.
Soms halen de gebeurtenissen hem in, zodat wij als lezer niet een geheel chronologisch verhaal voorgeschoteld krijgen, en aan wie hij zijn verhaal vertelt, wordt ook pas laat duidelijk.
Bovendien zijn er cursieve stukjes, die commentaar leveren op wat hij vertelt. Die blijken afkomstig van Isabel, het meisje waar Kos verliefd op is. Hij heeft geen idee dat zij dat ook op hem is, en zoals pubers dan eigen is, stuntelt hij erg onhandig de weg van de liefde op.
Dat is echter maar het minste probleem waar de jongen mee zit. Zijn wereld staat op zijn kop: zijn moeder is nog niet zo lang geleden overleden, en sindsdien heeft zijn vader niet zo goed gezorgd voor het hotel dat hij runt. Kos en zijn drie zussen mogen zich helemaal niet bemoeien met dat hotel, ze hadden er dan ook geen idee van  dat er schulden zijn.

Dat ontdekken ze op de dag dat Kos het winnende doelpunt maakt in een kampioenswedstrijd waar een scout van Ajax langs de lijn staat. Op datzelfde moment krijgt zijn vader een hartaanval, het teken dat er ingegrepen moet worden. Operaties en andere leefregels.
Kos blijft achter in het hotel, waar hij bezig was samen met zijn vader een nieuwe naam op te zetten. Het blijft heel lang ‘Hotel de grote L’ heten. Waar zou die L voor staan? Menigeen heeft ideeën, vooral de gasten die niet meer goed verzorgd worden.
Een hotel runnen, dat gaat niet zomaar. Al denkt Pel, de jongste zus daar anders over. Die serveert met liefde en plezier de ‘lekkerste’ ontbijten. Briek heeft niet zoveel zin om iets te doen, die verdwijnt liever in haar kamer, en Libbie, ach, zij heeft nogal last van een schijnbaar hopeloze liefde. Een vervanger dus, ze zijn toch verzekerd?

Niet dus... en het ene probleem volgt het andere op. Het wordt een chaos, waarin ook nog een voetbalelftal uit Tuvalu komt logeren.
De missverkiezing is een uitkomst: dat gaat vijfduizend euro opleveren. Maar wie van hen kan het opnemen tegen de andere meisjes? Juist... Kos!

‘En opeens begon ik te huilen. Ik ging helemaal door het lint. Onvoorstelbaar. Nou ja, ik had drie jaar niet gehuild en tranen kunnen wel bevriezen, maar ze verdampen nooit. Ze kunnen jaren in je ijskoude hoofd zitten maar als er dan twee armen om je heen geslagen worden, smelten ze en komen ze naar buiten.‘


Dit is een prachtig verhaal dat jong en oud zal aanspreken. De jongen Kos verdient het bekend te worden zoals Niels Holgersson. Of  een Kees Bakels, daar lijkt hij meer op.
Hij is een ontwapenende romanfiguur: een jongen met pit, maar ook een klein hartje. Een jongen die onhandig is maar ook erg lief. Zijn ingesproken verhalen over wat er allemaal gebeurt zijn herkenbaar en ontroerend; filosofisch en hilarisch tegelijk.

‘Je hebt twee soorten tijd, een die langzaam gaat en een die snel gaat. In dezelfde wereld. Ik kan dat uitleggen maar daar heb ik nu geen tijd voor.’


Sjoerd Kuyper kan een verhaal zo neer zetten dat je het als een film voor je ogen ziet. De vaart van de voorvallen maakt het verhaal ook spannend, en de vondst om het meisje tussendoor commentaar te laten leveren werkt uitstekend.
En dan de taal: mooie zinnen, een haast perfekte woordkeus die geen afbreuk doet aande geloofwaardigheid van een dertienjarige jongen. Een wow-boek!

‘Als een zak gebroken botten in bed donderen’

‘Meisjes moet je alleen hebben, alleen zij en jij, dan gaat het soms goed. Anders nooit.’


ISBN 9789047705420 | Paperback | 228 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2014
Leeftijd: 12+

© Marjo, 23 juni 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het hart en het mes Het hart en het mes
De rode zwaan: Deel 2


Het tweede deel van de trilogie over de rode zwaan. Verwarrend dat dit het tweede deel is, want het speelt jaren eerder dan deel een! Eeuwen eerder zelfs, want het is 1799. Nederland is onderdeel van Frankrijk, en heet de Bataafse republiek. Frankrijk is in oorlog met de Engelsen, die de republiek in Noord-Holland zijn binnengevallen in augustus. Zij worden gesteund door de Russen, en trekken samen op naar het zuiden.

Op 19 september 1799 vindt de Slag bij Bergen, ook wel de Slag bij Bergen-Binnen genoemd, plaats. We maken kennis met Jakob, 16 jaar oud, staljongen bij het Hof, waar de baron woont. Na een zuippartij met zijn vrienden gaat hij slapen in de hooiberg, denkend aan de dochter van de baron, Simone, het meisje waar hij verliefd op is. Maar natuurlijk is ze niet voor hem...

Hij droomt van een kleine soldaat die zit te tekenen en te schrijven. 'Te baai jas'...denkt hij; hij kent die jongen. Als hij wakker wordt zit Simone naast hem in het hooi. Wat betekent 'Te baai jas'? vraagt ze. Maar Jakob weet het niet. Als hij haar vertelt over zijn droom, en over eerdere dromen over deze kleine jongen, waarin ook een grot voorkomt, vertelt zij op haar beurt over Plato en wat die schreef over de grot. Over mensen die de werkelijkheid niet kunnen zien en daardoor denken dat de schijnwereld de echte wereld is. Een filosofisch gesprek met het meisje van zijn dromen, wat wil hij nog meer?

Maar de echte wereld heeft voorlopig geen liefde in petto: het wordt 19 september: de Fransen raken slaags met de Engelsen. Na de strijd loopt Jakob met Simone langs het slagveld. Hij ziet de jongen uit zijn droom! Met een mes in zijn handen!  De jongen lijkt hem ook te herkennen, en spreekt hem aan, in het Engels. Simone moet vertalen en zegt dat de jongen Jakob vraagt om zijn hart uit te snijden, en dat hij het dan naar zijn moeder moet brengen. Natuurlijk doet Jakob dat niet, en als ze zien dat de vreemdeling gewond is nemen ze hem mee naar huis.

Hij blijkt Tobias te heten. (Te baai jas) Hij vertelt dat hij een prins is van het Kleine Volk van Lizard Point. Dat ligt in Cornwall. Zij leven in een andere tijdsdimensie, de tijd gaat veel sneller dan die van ons. Normaliter zien gewone mensen de kleine lieden niet, maar toen op een dag de koningin, Tobias' moeder, te lang bleef liggen kijken naar de maan, zagen ze haar wel, en ze werd doodgeschoten. 'maar moord steelt de liefde uit het hart, uit dat van de dader, en van de dode, het hart wordt kil en stijf en sluit zich als een schelp. Als het hart niet openstaat, komt de ziel niet vrij'. Het enige wat haar kan redden is het hart van haar zoon. De weg van Tobias leidde naar Nederland, op zoek naar de jongen uit zijn droom.

Al die rare verhalen... Jakob weet maar een ding te doen: hij brengt Tobias naar zijn grootmoeder. Die heeft het wel eens over de kleine lieden, en ze doet vaak gek. Nou als ze Tobias ziet, doet ze niet alleen gek: 'nee, ze was geschift, krankzinnig, starnakel mataglap. Jakob schaamde zich de pleuris.'
Dan volgt het avontuur van Jakob, waarbij het Houtvolk en de rode zwaan uit het eerste deel een rol spelen. Een verhaal vol liefde ook. 

En dat heb ik een beetje tegen dit boek: de expliciete seksscènes. Romantiek, prima. Verwijzingen naar seks, mag ook. Maar om in een boek voor dertienjarigen uitgebreide seksscènes te beschrijven zoals Kuyper hier doet, - hoe mooi het ook is, want het wordt absoluut niet vunzig - dat vind ik nou niet nodig. Het magische verhaal en de historische toets maken dit verhaal al mooi genoeg. Er is avontuur, er is humor, er is filosofie, er is vriendschap, had het daarbij gelaten... Niettemin wil ik deel drie graag lezen. Als het nog geschreven wordt.

'Waar hebben die soldaten ruzie om?' vroeg Slempie. ( een beetje simpelejongen)
'Die hebben helemaal geen ruzie'.
'maar waarom doen ze dan zo kwaad tegen elkaar?'
'Dat moet. Van de hoge heren.'
'Hoe kun je nu zo ontzettend kwaad tegen elkaar doen als je helemaal geen
ruzie hebt?'
'Het zijn legers, Slempie, het zijn uniformen die tegen elkaar vechten.


ISBN 9025845207 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Leopold | november 2004
Leeftijd: 13+

© Marjo, 21 januari 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De rode zwaan De rode zwaan
De rode zwaan: Deel 1


Dit boek is het eerste van een trilogie, waarvan helaas het derde deel nog niet verschenen is. Of het al wel geschreven is? Geen idee. Maar ik kijk er wel naar uit, dit eerste boek heeft een sprookjesachtige sfeer die mij erg bevalt!

Jacob logeert bij zijn grootvader, die ook Jacob heet, in een eenzaam gelegen huis in Bakkum. Het is het ouderlijk huis van zijn opa, die het opnieuw gekocht heeft na de dood van zijn vrouw. Jacob is dol op zijn opa, die vol verhalen zit en die graag laat horen.

'Een Bakkumer heeft geen haast.' Zei grootvader altijd. 'Het gaat er niet om wàt je vertelt, het gaat er om hoe je het vertelt. Haast is de vijand van ieder verhaal'


Het zijn verhalen vol folklore: ze gaan over een klein volkje, dat het Houtvolk genoemd wordt; over de wisselvrucht die je het leven kan hergeven als je het eet (hoe dat kan weet ik ook niet); over de Reisgenoot, een soort ziel die los van je lichaam ergens leeft en die ook als een beschermengel op kan treden.
Jacob ontdekt dat zijn grootvader een geheim heeft. Echt gelukkig is hij niet, en hij snapt niet waarom zijn  kleinzoon zo snel volwassen wil worden. Hij zou best eens een dagje terug willen naar zijn jeugd! Daarom is hij nu weer gaan wonen in de streek waar hij opgegroeid is.

'Er zit tover in dit land, alles kan hier echt gebeuren'


Maar wat er gebeurt, was niet de bedoeling. Opa valt van het dak. Hij heeft een flinke wond aan zijn been, en die nacht begint hij koortsig te ijlen. Jacob schrikt enorm en haalt de dokter er bij. Er komt een verpleegster in
huis, die hem wegstuurt. Hij wandelt een eindje, langs een huisje waar een oude vrouw hem nakijkt, naar een meertje waar karpers in zitten. Hij klimt op de leuning van de brug, en dan ziet hij de wisselvrucht liggen.


'Dus toch, dacht Jacob.
Dacht Jacob verbijsterd.
Dacht Jacob zo verbijsterd, dat hij viel.
Hij viel een stille wereld binnen.'


Op dat moment verandert het boek. Jacob zit nu zelf in een verhaal, een sprookje over het Houtvolk, waarin hij achternagezeten wordt door karpermannen, waarin een meesje hem leidt, en een meisje, Neeltje, hem bij
het kleine volkje brengt. Jacob moet de rode zwaan vinden, dan kan hij zijn grootvader helpen en het volkje redden.

Een prachtig verhaal over opgroeien, over het verlies van dromen en het moeten accepteren van het echte leven. Maar is dat wel het ware leven? Waarom vergeten volwassenen het kind in zichzelf? Waarom zijn ze bang voor de dood?

'De dood is heel groot voor jullie, hè', zei Vezel.
'Hoe bedoel je?"
'Het lijkt wel het belangrijkste in jullie leven. Iedereen is bang om dood te gaan en bang dat zijn kinderen doodgaan. Of zijn ouders, of zijn vrienden, of zijn grootouders... Jullie zijn je hele leven bang. En dat noem
je dan doodsbang.'
'Iedere minuut dat je je daar zorgen over maakt, is een minuut niet geleefd.'


ISBN 9789025840129 | Hardcover | 189 pagina's | Uitgeverij Leopold | 1996
Leeftijd: 13+

© Marjo, 17 januari 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Sjaantje doet alsof Sjaantje doet alsof


‘Oma!’ roept Sjaantje. ‘Mag ik een koekje?’
‘Natuurlijk lieverd,’ zegt oma, ‘je weet waar ze staan.’
Sjaantje doet de trommel open.
‘Leeg!’ roept ze. ‘De koekjes zijn op!’
‘Neem maar een van opa’s net-alsof-koekjes,’ zegt oma.


Opa stapt de kamer binnen en samen eten ze een net-alsof-koekje en dan gaan ze nieuwe koekjes kopen. Hierop volgt een erg vrolijk verhaal. Samen met opa doet Sjaantje net alsof de zon schijnt. Opa doet net alsof hij mooi kan zingen en net alsof hij de honderd miljoen koekjes koopt.
Sjaantje doet net alsof opa er nog is.
Omdat ik de flaptekst niet had gelezen kwam dit eind als een complete verrassing.

Sjoerd Kuyper heeft op zijn eigen, unieke wijze laten zien dat ook al is opa er niet meer je toch met veel plezier aan je opa terug kunt denken. Sjaantje kan door te doen alsof opa er nog is heel fijne verhalen bedenken die ze samen met opa doet, ze moet er zelfs heel vaak bij lachen.
Daarbij staan heel mooie en vrolijke prenten van een zingende opa en een kip die een klein mensje op een stokje als huisdier heeft en opa die door de supermarkt loopt met honderduizend koekjes in de boodschappenkar.

Een erg mooie, liefdevolle manier om te laten zien hoe je om kunt gaan met het verlies van iemand. Je kunt heel verdrietig zijn maar ook denken aan de heel leuke dingen die je samen deed of... net doen alsof diegene er weer eventjes is.


ISBN 9789046802489 | Gebonden | 26 pagina's | Nieuw Amsterdam | februari 2007
Bekroond met een Zilveren Griffel | Leeftijd: 4+

© Dettie, oktober 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Robin en God Robin en God
Robin


De verhalen over Robin (Robin op school; Robin is jarig; Robin en Knor en nog meer) zijn autobiografisch. Mijn eerste boek van Sjoerd Kuyper is Robin en God, een prachtig boekje dat een kind zelf kan lezen vanaf een jaar of 8, 9 denk ik, maar het is bij uitstek geschikt om voor te lezen, en er dan over te praten.

Robin is een joch van een jaar of vijf, zes. Hij geniet ervan als hij voorgelezen wordt, vooral als opa dat doet. Op een avond vlak voor Kerst, leest opa nog een keer het verhaal van mannetje Piggelmee, die een tovervis vangt. In dat verhaal komt hoogmoed te val: vrouwtje Piggelmee wenst dat ze een huis heeft, dan een kasteel, dan wil ze koningin zijn en nog is ze niet tevreden: ze wil God zijn, Onze Lieve Heer.
Nu heeft Robin het verhaaltje al vaak gehoord, maar hij begrijpt nog steeds niet goed wie God is. Hij vraagt het aan papa. Maar die zegt dat God niet bestaat. Hij legt het ook uit: dat God een verzinsel is van mensen die geen idee hadden wat natuurverschijnselen waren, en besloten dat er dus iets/ iemand moest zijn die alles regelde: God. Maar zegt papa: nu weten we hoe het komt dat er onweer is, en bestaat God niet meer. Maar Robin weet dat opa nog wel gelooft, en dus vraagt hij opa hoe het zit. En opa kan het allemaal goed uitleggen.

Het is niet alleen maar een boek met een religieus-filosofisch tintje. Het gaat vooral over de band tussen de grootvader en de kleinzoon. Ze begrijpen elkaar uitstekend, en ze zijn dol op elkaar, hebben eenzelfde gevoel voor humor.
Robin is een gewoon jongetje dat dolblij is dat het sneeuwt, en dat hij met zij opa sneeuwballen kan gooien en een sneeuwpop maken. Ook al grijpt Kuyper ook deze activiteiten aan om af en toe een filosofisch stukje er tussen te zetten, het wordt nooit belerend. Alles wordt op een speelse, maar duidelijke manier uitgelegd.
Misschien is het toneelstukje dat het hele gezin opvoert met Kerstmis wel een beetje overdreven, want iedereen is speciaal mooi aangekleed en opgetut..dan ga je toch niet als een ezel over de grond kruipen? En een juf die zich zomaar met de kinderen in de sneeuw wentelt..maar het is wel leuk! En daar gaat het maar om.


ISBN 0902584054 | Hardcover | 103 pagina's | Uitgeverij Leopold | 1996
Leeftijd: 4+

© Marjo, maart 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Robin en God
Robin


Vandaag heb ik besloten dat ik Sjoerd Kuyper fan word.
Wat een heerlijke verhalen schrijft hij. Na het enorm leuke boek'" Robin is verliefd" is dit het tweede boek dat ik over Robin lees en het sfeertje pakt meteen weer.

Het is bijna kerstmis, Robin's opa en oma zijn op bezoek en ze blijven heel lang, wel tot na Nieuwjaar! Robin vindt dat heerlijk, maar het allerlekkerste is bij opa op schoot zitten als hij voorleest. En dan met je oor tegen opa's borst, dan komt opa's stem niet meer uit zijn mond maar uit zijn borst en dat bromt zo lekker. Opa leest voor over kabouter Piggelmee en zijn ontevreden vrouw Ulebuut. Ulebuut wil steeds meer en meer en op het laatst wil ze Onze Lieve Heer zijn!

'Opa', vraagt Robin, 'wie is Onze Lieve Heer?'
'Dat is God' zegt opa.
'O ja,' zegt Robin.


Hij wist het al lang. Maar hij weet nog steeds niet goed wie God is.
Als Robin naar bed moet vraagt hij aan papa wie God is en hoe hij eruit ziet. Maar papa zegt dat God niet bestaat, dat ze vroeger wel goden hadden omdat mensen nog niet zoveel wisten. Toen dachten ze bijvoorbeeld dat de wind kwam doordat een man heel hard blies. En die man die blies was een god en zo waren er veel meer goden. Maar nu weten ze hoe wind gemaakt wordt en weten ze ook dat God niet bestaat.
Robin kan er niet van slapen en denkt, ik vraag het opa wel, die weet het wel. Robin weet haast zéker dat God op die ene hele mooie ster woont.
De volgende dag heeft het gesneeuwd! Samen met papa en opa heeft hij enorm veel plezier. Ook mag hij met mama mee om iets te kiezen voor de kerstboom. Maar doordat kerstmis zo dichtbij is laten de vragen over God hem niet los, papa en opa denken heel anders over God...

Het is geweldig om te lezen hoe eerlijk opa in zijn antwoorden is. Hoe opa alles probeert duidelijk te maken zonder Robin te beïnvloeden. Ook prachtig is hoe Sjoerd Kuyper Robin neerzet, het is echt een kind met al zijn vragen en plezier en ontdekkingen. Je zou willen dat je Robin écht kende, heerlijk jochie!
De zwart-wit illustraties van Sandra Klaassen geven erg mooi de sfeer weer. Lezen dit boekje!


ISBN 0902584054 | Hardcover | 103 pagina's | Uitgeverij Leopold | 1996
Leeftijd: 4+

© Dettie, februari 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Robin is verliefd Robin is verliefd
Robin


Wat een heerlijk boek! Robin is een leuk, lief jochie. Het boek bestaat uit verhalen van circa 3 tot 5 bladzijden en deze kunnen allemaal apart voorgelezen worden. Toch zit er wel een lijn in. Bij de verhalen staan erg leuke tekeningen van Philip Hopman in mooie grijstinten.

Het boek begint met het verhaal getiteld Komediant. Robin ligt in bed met zijn grote vriend en knuffel Knor. Er is iets fijns.... O ja! Hij heeft in bed geplast. Hij roept zijn moeder maar papa komt kijken en is een heel klein beetje boos, maar ja hij wil Robin wel even helpen... En dan.... moeten Robin en papa heel erg lachen, zo hard dat mama met zijn kleine zusje Suze komen kijken.
Robin is verliefd op Nellie en Nellie verliefd op Robin. Dus zijn ze verloofd. Maar die dag doet Nellie zo raar en gemeen, Robin is opeens niet meer verliefd op Nellie maar op juf Tineke! Ze zei één woordje en toen werden Robins benen opeens van yoghurt!

Zo zijn er allemaal verhaaltjes, ook over minder vrolijke onderwerpen zoals over oud omaatje, die is heel moe, daarom ligt ze in bed, en gaat dood. Sjoerd Kuyper weet op een mooie en lieve manier uit te leggen wat dood zijn is. Door het hele boek heen worden trouwens dingen uitgelegd op een heel leuke manier.
En juf Tineke? Die gaat trouwen met een heel stomme man! Maar bij het gemeentehuis ziet Robin Sofie, ze heeft heel mooi haar en zwaait naar hem! En zijn benen worden slap als yoghurt, als vla, als melk, als water!

Echt een heerlijk boek, Robin gaat gewoon op vakantie aan zee, reist met de trein en bus, papa en mama hebben geen mobieltjes. Het is gewoon een erg gezellig gezin en Robin? Robin is een jochie dat je plat wilt knuffelen...

Achterin het boek zit een CD waarop de eerste tien verhalen voorgelezen worden door Sjoer Kuyper


ISBN 9046800695 | Gebonden | 112 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2006
Leeftijd: 4+

© Dettie, september 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: