Simon Sebag Montefiore

 

De Koninklijke Konijnen van Londen De Koninklijke Konijnen van Londen


illustraties: Kate Hindley
tekst: Santa Montefiore & Simon Sebag Montefiore


Zeven jaar geleden, toen Sacha, de zoon van het schrijversechtpaar zes was, kon hij op een avond niet slapen. 'Denk aan iets waarvan je houdt,' zeiden zijn ouders. 'Konijnen,' zei hij. 'Waar wonen ze? vroegen ze. 'Onder Buckingham Palace,' was het antwoord en zo is het idee voor dit boek ontstaan. Al snel bouwden ze in gedachte een bijzondere wereld rond de Koninklijke Konijnen van Londen. Elke keer verzonnen ze er iets nieuws bij en uiteindelijk mondde het uit in dit fantasierijke boek waarvan de hoofd'persoon' Shylo Tawny-Tail is, een mager, verlegen, klein konijntje, met smalle schoudertjes en een rood ooglapje om zijn loensende oog te corrigeren.

Het verhaal begint met de bezoeken van Shylo aan Horatio, het grote, oude, geleerde konijn die aan de andere kant van het bos woont.  De bezoeken aan de grote ram zijn door zijn moeder streng verboden maar Shylo's nieuwsgierigheid wint het van de boze dreigingen van zijn moeder. Horatio heeft namelijk heel veel boeken en leest er elke keer uit voor. Ze zijn nu bezig in "De opkomst en ondergang van het grote Konijnenrijk" en Shylo is heel benieuwd naar de verdere verloop van het verhaal over de Konijnen van de Ronde Tafel, die zich later omdoopten tot de Koninklijke Konijnen van Londen en in een enorme burcht onder Buckingham Palace wonen.
Horatio vertelt dit keer over de Meute, de honden die in de kennel van het paleis wonen. Zij vormen een grote bedreiging voor de Koninklijke Konijnen, Horatio heeft ze zelf meegemaakt... Shylo vindt het maar een eng verhaal. Hij weet dan nog niet dat hij binnen afzienbare tijd zelf, in levende lijve, deze felle jachthonden zal aanschouwen, dankzij een aanvankelijk  schijnbaar onschuldig voorval.

Als Shylo namelijk weer eens naar Horatio op weg is, blijkt dat zijn grote, sterke broer Maximilian hem achterna is gelopen. Omdat Shylo niet wil dat  Maximilian achter zijn bezoeken aan Horatio komt, verstopt hij zich en zo komt het dat Shylo een gesprek hoort dat niet voor zijn oren bestemd is. Het gaat over hun geliefde koningin! Hij hoort dat ze haar willen fotograferen in haar nachtjapon en die foto's daarna verkopen aan de roddelpers... Dat mag niet gebeuren!
Shylo gluurt vanuit zijn schuilplaats in de richting van de stemmen en ziet drie, dikke, opgeblazen, louche ratten staan, het zijn de Papa Ratzi!
Als ze weg zijn rent hij gauw naar Horatio en vertelt het verhaal.

Horatio weet precies wat er moet gebeuren. Shylo moet naar de burcht van de Koninklijke Konijnen om ze in te lichten over dit vreselijke plan! Maar dat is wel een heel lange, zware en riskante reis.  Is de kleine Shylo wel sterk genoeg om alle gevaren onderweg te weerstaan? Zal hij wel op tijd in Londen zijn om die akelige plannen van de Papa Ratzi te voorkomen?
Ondanks alle bedenkingen en de bibberpoten van Shylo gaat hij toch dapper op weg en stapt daarmee zijn spannende avontuur in...


Al met al is het een fantastisch verhaal geworden en je leeft helemaal mee met het kleine konijn die in een voor hem heel onbekende en niet ongevaarlijke omgeving terecht komt. Het is echt genieten.
Maar niet alleen het verhaal is de moeite waard, ook het boek zelf, de uitvoering, heeft veel meer te bieden dan een doorsnee kinderboek. De cover is voorzien van prachtige afbeeldingen en doet heel koninklijk aan, mede dankzij de glanzende goudkleurige letters die de titel en de schrijvers weergeven. Het boek is fraai gebonden en heeft zelfs een goudgeel leeslint, wat toch altijd een erg prettig extraatje is.
De tekst is afgedrukt in een donkergrijs erg mooi en verfijnd lettertype en de bijzondere zwart-wit afbeeldingen verheffen het geheel tot grote hoogte.  Alles bij elkaar, het verhaal én de afbeeldingen, is pure Klasse (met een hoofdletter!)


ISBN 9789077330340 | Hardcover | 152 pagina's | Van Holkema & Warendorf | oktober 2016
Vertaald door Hanneke van Soest | leeftijd 7+

© Dettie, 18 december 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Stalins jeugdjaren Stalins jeugdjaren
Van Rebel tot Rode Tsaar


In Stalins jeugdjaren wordt zijn leven beschreven vanaf zijn geboorte 18 december 1878 tot aan de oktoberrevolutie in 1917, en beslaat dus de eerste negenendertig jaar van zijn leven. Wel iets langer dan alleen zijn jeugdjaren, lijkt mij.

Zijn jeugd wordt in negatieve zin gedomineerd door zijn vader die, aanvankelijk eigenaar van een goedlopend schoenmakersbedrijf, stevig aan de drank verslaafd raakt nadat zijn eerste twee kinderen kort na hun geboorte overlijden. Als kind is Stalin als de dood voor zijn vader die hem onder invloed van de alcohol veelvuldig en hardhandig slaat, ook zijn moeder schijnt niet zachtzinnig met hem te zijn omgegaan. Het huwelijk loopt op de klippen en Stalin wordt alleen door zijn moeder opgevoed, al probeert zijn vader nog steeds invloed op hem uit te oefenen.

Stalin was een ijverige en goede leerling, en zijn moeder wil dat hij verder gaat studeren voor priester. Zijn vader probeert dit te voorkomen en wil dat hij bij hem het schoenmakersvak gaat leren. Uiteindelijk belandt Stalin, die door vrienden van zijn moeder financieel wordt bijgestaan, voor vijf jaar in het seminarium van Tbilisi in Georgië, zo’n 60 kilometer ten zuidoosten van zijn geboorteplaats Gori.

Aanvankelijk behoort Stalin tot de betere leerlingen, maar na verloop van tijd worden zijn studieprestaties minder en begint hij zich meer en meer te verzetten tegen het strenge regime dat er heerst. Hij begint allerlei verboden boeken te lezen ( o.a. Darwin en Victor Hugo) en het geloof belachelijk te maken. Door deze activiteiten raakt hij veelvuldig in de clinch met de leiding en na vijf jaar wordt hij, tot groot verdriet van zijn moeder, van het seminarium verwijderd.

Na deze periode ontpopt Stalin, aanhanger van de bolsjewistische beweging, zich als een reactionaire tegenstander van het tsaristische regime. Deze beweging organiseert onder talloze schuilnamen vele aanslagen, roofovervallen en afpersingen. De naam Stalin neemt hij pas veel later aan, zoals alle kopstukken van het Sovjet regime. Om zijn doelen te bereiken omringt Stalin zich met keiharde criminelen die zijn ideeën uitvoeren. Het geld, waar het bij de gewelddadige acties om gaat, wordt o.a. doorgesluist naar Lenin en gebruikt voor illegale propaganda, waar Stalin vele stukken voor schrijft.

Ondertussen trouwt hij en krijgt een zoon. Stalin is echter altijd overal en nergens, zodat er van een gezinsleven geen sprake is, en als zijn vrouw, die ernstig ziek is, op jonge leeftijd sterft verkeert hij ook elders. Na deze gebeurtenis volgt een rouwperiode van een half jaar, maar naar zijn zoon zal hij nooit meer omkijken, die laat hij over aan de zorgen van de familie van zijn vrouw. Stalin zal in zijn leven meerdere relaties aangaan met vrouwen waaruit kinderen worden geboren, die hij net zo makkelijk achter zich laat.

Stalin wordt meerdere malen door de politie opgepakt en verbannen, maar hij weet telkens te ontsnappen, wat hem de verdenking oplevert een spion van de Ochrana, de geheime politie van het late Russische Rijk, te zijn. Hier is echter nooit overtuigend bewijs voor geleverd.
Na zijn laatste ballingschap van vier jaar in Siberië en het aftreden van tsaar Nicolaas II arriveert Stalin in Sint-Petersburg en sluit zich aan bij Lenin, waarmee hij de oktoberrevolutie beleeft. Stalin wordt benoemd tot volkscommissaris van Nationaliteiten en zal uiteindelijk als secretaris-generaal tot zijn dood in 1954 zijn gruwelbewind, met zijn vele miljoenen slachtoffers, uitoefenen.

Het boek geeft een uitstekend gedocumenteerde beschrijving van de eerste negenendertig jaar van Stalin’s leven. Een minpunt vind ik dat er weinig beschrijvingen zijn van Stalins politieke denkbeelden. Was hij uitsluitend een opportunist, voor persoonlijke doeleinden? Als dat zo is, komt dat naar mijn gevoel te weinig naar voren. Inzicht hoe Stalin heeft kunnen uitgroeien tot zo’n monsterlijk persoon heb ik niet gekregen. Dat lijkt mij eerlijk gezegd ook onmogelijk. Waarschijnlijk is het zo dat zulke personen altijd en overal de macht kunnen grijpen als de gelegenheid zich voordoet.


ISBN 9789046802397 | Paperback | 368 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2007
Oorspronkelijke titel The Young Stalin vertaling Hans E. van Riemsdijk
co-uitgever Standaard Uitgeverij

© Cavendish, mei 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: