Sascha Arango

Toon alleen recensies op Leestafel van Sascha Arango in de categorie:
Sascha Arango op internet:
 

De waarheid en andere leugens De waarheid en andere leugens


Henry leidt een prettig leventje. Hij is getrouwd met Martha, met wie hij een groot landhuis aan zee bewoont. Geld hebben ze volop, Henri baadt in luxe. Zijn vrouw ook natuurlijk, maar zij geeft geen cent uit. Kinderen wil ze ook niet. Zij leeft om te schrijven. Dat doet ze tot in de vroege uurtjes, gaat dan slapen, om in de middag pas weer wakker te worden. Dan gaat ze zwemmen in zee, om daarna meteen weer door te gaan met schrijven. Henry vindt dat prima, want Martha is zijn basis, zijn alles. Zonder haar is hij niets.

Henry wordt geloofd en geprezen voor zijn boeken. De ene bestseller na de andere verschijnt met zijn naam er op. Maar... Henry is niet degene die ze geschreven heeft. Hij kan helemaal niet schrijven. Hij kan alleen maar de bonvivant uithangen, en Martha, die dus de echte schrijver is, uit de wind houden zoals zij dat wil.
Maar dan gaat het fout. Henry's minnares kondigt aan dat ze zwanger is. Wat nu? Betty is zijn redacteur (die niet nodig is, want Martha schrijft haar boeken perfect). Minnares en echtgenote kennen elkaar. Hoe draait hij zich hier onder uit? Moet hij zijn luxe leventje opgeven voor een kind dat hij eigenlijk niet wil? Moeilijke keuze. Maar dat soort keuzes heeft hij eerder moeten maken in zijn leven.
Henry heeft een onduidelijk verleden. Ouders zijn dood of verdwenen, verdere familie is er niet. Hij verbleef in het ene kindertehuis na het andere, waar hij niet geliefd was.

‘Niemand waagde het hem te verklikken, want Henry sprak een fatwa uit, die onbeperkt geldig was en iedereen op elk tijdstip kon treffen. Je wist nooit wanneer... dat was Henry’s wraakbelofte. Het onuitgesprokene daaraan  was de eigenlijke dreiging, die bleef als een giftige pijl steken. Gisbert had destijds de sage van Grendel voorgelezen, het verontrustende creatuur uit het rijk der sagen, dat ’s nachts komt om de slapenden te halen en hen in zijn hol onder het moeras te verorberen. Henry was een kopie van dat monster. Je wist nooit wanneer hij zou komen, maar wel dat het verschrikkelijk zou worden.’


Dit is niet de man die de lezer leert kennen. Als volwassene is hij een charmeur, geliefd bij ‘zijn’ lezers, maar dat niet alleen. Natuurlijk kan hij nu met geld smijten en hij is erg gul.
Hij had het niet beter kunnen treffen dan met Martha, maar eerlijk is eerlijk: zij zou haar boeken hebben laten wegrotten in de kelder, ze moet toch blij zijn als mensen haar werk verslinden?
En inderdaad blijkt Martha niet zo wereldvreemd als Henry dacht. Dat ontdekt hij tot zijn grote schrik op het moment dat hij een beslissing genomen heeft omtrent zijn toekomst, de keuze tussen echtgenote of minnares met kind.
Ineens loopt zijn leven niet meer zo soepel. En dan is er nog iemand die hem stalkt ook...

Ondanks dat hij een kleine crimineel is, kan de lezer niet anders dan Henry in de armen sluiten. Hij is een charmeur tot buiten de letters van het boek. Het staat op de omslag, en het klopt ook: Henry en Ripley, ze zijn van hetzelfde laken een pak. Kwam Ripley er mee weg? Ik weet het niet meer. Of Henry er mee weg komt, dat verklap ik niet
‘De waarheid en andere leugens’. Hoe precies omschrijft dit de hoofdpersoon! Leugens vertellen is geen enkel probleem, weet hij, als je de waarheid er maar mee vermengt. Dat doet hij al vanaf dat hij kind is. ‘Hij is een bedplasser, een leugenaar en een onberekenbare psychopaat’.


Maar als wij hem leren kennen is hij een man met wie iedereen graag omgaat, een charmeur, die nog geen vlieg kwaad doet. Een dromer voor wie het lot niet altijd even vriendelijk was. Een man die vol plannen zit, maar ze niet uitvoert: het leven haalt hem in, iedere keer weer.

Dit boek is het debuut van Sascha Arango, en je kan niet anders dan verlangen naar meer.
Een schelmenroman is het, geschreven in een tragi-komische toonzetting, die de lezer min of meer verslagen achterlaat. Mag je immers een man als Henry wel aardig vinden?


ISBN 9789056725129 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Signatuur | mei 2014
Vertaald uit het Duits door Goverdien Hauth-Grubben

© Marjo, 01 juli 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: