Selma Noort
De zee kwam door de brievenbus
Ik kon het niet begrijpen.
Wie gooit zijn kind nou weg?
Mijn vader. Papa.’
Later begrijpt het meisje het wel, maar het is natuurlijk een belevenis die haar haar hele leven niet los zal laten. Liesje is acht jaar op het moment dat Zeeland overstroomd werd. Het gezin woont in de buurt van Kruiningen. Liesje heeft nog een zusje, Sjaan, tien jaar oud en hun kleine broertje Bert is nog maar twee. Hun vader is een sterke man, en hij leert de kinderen om ook sterk te zijn.
‘Laat je niet uitschelden,’ zei hij. ‘Waag het niet om huilend thuis te komen. Maak een eind aan wat je niet bevalt. Loop altijd trots rechtop. Wees onverschrokken! Laat je door niemand wegjagen!’
Op het moment dat het water stijgt, en stijgt, en het huis begint te kraken, leert papa zijn meisjes nog zwemmen. Ze konden het al wel een beetje...
Het zijn angstige uren. Zeker als ze beseffen dat ze Mathilda, hun konijn, niet meer uit haar hok kunnen halen. Het water stroomt al door de brievenbus. Het moment dat een reddingsboot langs vaart, is het moment dat papa zijn dochters uit het raam gooit. Zullen Liesje en Sjaan hun ouders en Bertje nog terug zien?
Watersnoodramp, 31 januari 1953.
Een waargebeurd verhaal, enigszins aangepast voor jonge kinderen, maar duidelijk genoeg.
De angst als het nietsontziende water alles meesleurt is voelbaar. Het angstaanjagende loeien van koeien, de angstogen van paarden, de wanhoop van gezinnen die elkaar kwijt zijn, die heel hun hebben en houden kwijt zijn. En hoe sommige mensen het vertalen als een straf van God. En als je dan gered was, de nasleep, met het gebrek aan privacy, het dankbaar (moeten) zijn voor wat geboden wordt.
Na het verhaal is er een beknopt geschiedenislesje, waarin ook verteld wordt over de Deltawerken.
In een nawoord vertelt Selma Noort dat dit het verhaal is van haar vriendin Lia Gijzel-Soeting (Liesje). Er staan ook een paar foto’s bij in zwart-wit uit het familiealbum. Dit is een verhaal dat steeds opnieuw verteld moet worden, omdat Nederland zich altijd zal moeten realiseren dat ons land grotendeels onder de zeespiegel ligt. En het is een mooie aanvulling op de geschiedenisles.
ISBN 9789025867645 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Leopold | juni 2015
Illustraties door Martijn van der Linden Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 12 oktober 2015
Help! Ze jatten de dikke dame!
Selma Noort
Jelmer is de vriend van Sandra. Als Jelmer in de vakantie gaat logeren bij zijn oom Bert, mag Sandra mee. Oom Bert werkt bij de kringloop en neemt de kinderen mee daarheen. Zo leren ze wat het nut is van de kringloop: waarom mensen dingen die er nog goed uit zien wegbrengen, en dat je niet alles weg moet gooien. Als een oude dame spulletjes komt brengen, horen de kinderen dat ze bij haar zus gaat wonen en niet alles mee kan nemen. Ze zou het leuk vinden als haar spulletjes terecht komen bij mensen die ze ook mooi vinden.
Jelmer en Sandra hebben nog maar net de vaasjes die de mevrouw bracht, een plaatsje gegeven, als er twee mannen binnenkomen, die ze meteen kopen. Ze kosten dan ook maar twee en drie euro.
En die twee mannen zien nog meer dat ze heel graag willen hebben. Niet omdat ze het mooi vinden, maar om er geld mee te verdienen. Dat weet oom Bert dan nog niet, maar toch wil hij het schilderij niet meteen verkopen. Hij wil het eerst laten zien aan iemand die er verstand van heeft.
En dan wordt het schilderij van de dikke dame gestolen. Maar de kinderen gaan op onderzoek uit.
Het is een spannend verhaaltje, met een realistisch gegeven. Humoristisch ook. Het is geschreven in korte zinnen, die niet achter elkaar doorlopen. Makkelijk te lezen voor het kind dat er wat moeite mee heeft. En omdat het een leuk en boeiend verhaaltje is zullen ze vast wel doorlezen!
Er staan kleurige tekeningen in die ik persoonlijk niet zo mooi vind, maar wel aansluiten bij de tekst.
ISBN 9789075689631 | Hardcover | 65 pagina's | Uitgeverij De Inktvis | juli 2010
Vanaf 10 jaar, uit de Kokkel-serie, een makkelijk-lezenreeks.
© Marjo, 07 maart 2011